Türkiye, aylik telefonla konusma ortalamasinda avrupa lideri arkadaslar. (240 dakika civariydi, Turkiye ortalamasi bu) Gectigimiz aylara ait bir arastirma sonucu, kaynagi hatirmaliyorum ama ufak bir google arastirmasiyla bulunabilir.
Tam bir Tuketim toplumuyuz, aslina bakarsaniz hayatimizdan da cok cok memnunuz bana kalirsa.
Benzer avrupa liderligine dizi seyredilme oraninda da sahibiz diye hatirliyorum, onu da bir yerde okumustum.
Luks telefon kullaniminda da oldukca ilerideyiz avrupaya gore. Bir toplu tasima aracinda insanlara bakin, ellerindeki en eski telefonlar iphone 5s oluyor genelde.
Kimsede eski seri bir 6700 veya tuslu telefon goremezsiniz kolay kolay. Anca yasli insanlarda, onlar da akilli telefon kullanamadigindan.
Sosyal medyaya ayrilan vakitte yine eminim cok cok ilerilerdeyiz.
Daha once bahsettigim avm doldurma sporu zaten ata sporumuz. Artik yanyana , dip dibe avmlerimiz bile var. Bkz. Capacity ve Carouselin arasinda 10 metre oluşu.
Basit bir eglence anlayisimiz var. Hayatimiz ne hale geldi, akilli telefon alabilmek icin calisiyoruz.
Bir teknomarkete girdiginizde sloganlari dikkatli okuyun; Daha iyisini alin, daha guclu olun, daha iyi olun, daha hizli olun gibi bilinc altimiza bizi mutsuz edecek ve daha yeni bir teknolojik alet aldirarak ancak mutlu olabilecegimize yonelik sloganlar var arkadaslar. O slogan sizi oyle bir ruh haline sokuyor kim sanki o urunu almazsaniz mutsuz olacakmisiniz hissine kapiliyoruz.
Ve tum bu firmalarin, tum bu teknolojik urun satisi yapan sirketlerin bu "mukemmel" teknoloji aletlerinin odagi zengin insanlar degil arkadaslar, bizleriz. Ortagelir sahipleri insanlar. Memurlar ve hatta asgari ucretle calisanlar, yani saatilik 3-4 dolar arasi kazanan cok buyuk bir kitle.
Adamlar tamamen bu kitleye oynuyor. Saatlik 3 dolar kazandigimizin ve hayatimizdan huzursuz hissettigimizin, yetinmedigimizin farkindalar ve en zayif yerimizden vuruyorlar. Bir galaxy s8 alarak bu telefonun borcunu odemek icin kabaca (4500 tl) 400 saat calisiyoruz. Ve bu telefonla kendimizi mutlu hissetmeye calisiyoruz. Yediklerimizle hava atmaya calisiyoruz, telefonla yaptigimiz en komplike seyin candy crush oynamak olmasina ragmen, 6 gb ram istiyoruz

aa işlemci 8 cekirdekli degil mi? Yavas o zaman. Takilir o candy crush oynarken. Tüh
Aslinda hic ama hic ihtiyacimiz olmayan, boş şeyler o kadar iyi pazarlanip, sokulmus ki beynimize. Kendimizi almak zorunda hissediyoruz arkadaslar. Cunku cevremizdeki herkesde var, Bizde de olmali. Biz ezik mi kalalim yani?
Cok doluyum, kafa sisirdim yine ama uzgunum bu konuda