Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Elektrik kesintisi ve b.sayar

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
1
Birçok gelişmiş ülkede anormal olan,şaşırtan elektrik kesintileri bizim gibi 2 ileri 1 geri giden ülkemiz için normal hale gelmiş durumda;bu haliyle b.sayarların durumu ne olur? Kesintiler bunlara ne gibi zararlar verebilir?

Scudo
kesilmeler genelde donanıma zarar vermez, ancak voltaj dalgalanmaları PSU (power supply unit) için zararlı olabiliyor, eğer PSU bu dalgalanmayı kaldıramazsa anakart üzerinde zararlı olabiliyor.

yazılım için de zararlı olabilmekte elektrik kesintileri. işletim sisteminin önemli dosyaları kesinti nedeni ile zarar görebiliyor ve bilgisayar çalışsa dahi bilgisayar açılamayabiliyor..

bunları önlemek için UPS (uncut power supply) çözüm oluyor genelde..gerek kesinti halinde bilgisayarı normal kapatabilmek ve gerekse voltaj dalgalanmalarından korunmak için UPS tavsiye edilir.

Ana karta zarar verir çok sık kesinti, ofisteki personelin pc. sinde yaşandı bizzat,anakartı yenilendi.Öneri olarak bir güç kaynağı alın diğer zararlarıda önleyebilirsiniz.Bilgisayar konusunda uzman arkadaşlar daha detaylı bilgilendirecektir.

Kaliteli ve regüleli bir kesintisiz güç kaynağı edinin (ups).
Elektrikle ilgili donanımsal arızalar, genellikle elektrik kesildiğinde değil, geldiğinde oluşur. Çünkü elektrik gelirken saniyenin küçük bir kesrinde pik yapar ve birkaç bin voltluk değerlere ulaşabilir (bunun aslında trafoda regüle edilmesi gerekir ama bknz: Deve-boyun metaforu).
Dolayısıyla regüleli ve kaliteli bir kesintisiz güç kaynağı kullanmanız bu sorunu çözer.

Elektrik kesintisiyle bir alakası yok ama, geçen yıl bir kez yağmurlu bir günde telefon hattına yıldırım düşmüştü ve hem modemim, hem network kartım yanmıştı.

Evet geçen sene yildirimlardan kaynaklanan voltaj yüklemesi sebebi ile benimde modem mahvolmudtu.Yagmurlu günlerde modemi kapatarak uyumaya gidiyorum.Aslinda yagmurlu günlerde tüm elektrikli aletlerin fisini çekmek lazim.
Pc de de sadece elektrik kesintisi degil voltaj degisiklikleri yüzünden de pc zarar görebilir.Ama en kötüsü tabii ki çalisir durumdayken elektrigin gitmesi tabii ki.Tek seçenek UPS baglamak.Size pc yi kendiniz kapayabilmilme sansi verir.Ups gücü bitene kadar kullanirsaniz ve çalisir durumdayken ups gücü biterse elektrik kesintisi ile ayni anlamda oldugunda yine pc zarar görecektir.
Ups pc nizi saglikli kapatmaniz için süre sagliyor

UPS alırken birkaç özelliğine dikkat edin. Benim aklıma gelen önemli şeyler; modem koruması, elektiriği regüle edebilmesi, bilgisayar ile usb bağlantılı olması ve elektrik kesintilerinde bilgisayarı kendisinin kapatabilmesi, priz girişinde hem aküsüne bağlı olarak kesintisiz güç sağlayacak çıkış hemde aküye bağlı olmayan ( ama regüle özelliği bulunan ) bir çıkış olması.

Ülkemizde voltaj değişimleri çok fazla. UPS imden takip ettiğim kadarıyla 200 ile 230 arasında sürekli bir oynama var. Hal böyleykende güven olmuyor.

Benim UPS almamın sebebide yaşadığım bir aksilikten kaynaklanıyor. 2 sene önce bilgisayarımda bir çalışma yapıyordum. 1 hafta uğraşıp yazdığım herşey bir voltaj değişikliğinde gitti. Evde ışıklar söner gibi oldu ama sönmedi. Birtek bilgisayarım kapanıp tekrar açıldı. Yazdığım excel dosyasına baktığımda herşeyin gittiğini gördüm. Sonra 1 haftada yazdığımı 8 saatte yazmam gerekti çünkü son günüydü.

Bir UPS almanızı öneririm.

size tavsiyem 10 liralık güç kaynağı alıpda pc nizi tehlikeye atmamaınız,bir sürü para verip donanıma 10 liralık güç kaynağına emanet etmeyin,bakmayın siz üzerinde yazar 400w diye hepsi yalandır,200 w bile zor verirler,reklam olmazsa size asus,antec,enermax,fsp,zalman ve benzeri gibi markalar tavsiye eder im,ha benim psu dandik nerden anlıcam derseniz,ağırlığına bakın,belirli bir ağırlık veremem ama dandik psu ile gerçeğin arasında dağlar kadar fark var... (link)

Bir süredir ablamdan ödünç aldığım laptopu kullanıyorum. Elektrik kesintilerinden hiç etkilenmiyor. Masa üstü bilgisayar alınacağına laptop alınsa daha iyi olur gibi. Esas bilgisayarımda bir çalışma yaparken kesinti olunca sinirlerim azıyor.

@Juanito.Laguna

Bende şu an bakıyorum 202 volt gösteriyor. 1 saat önce 210 du. Sürekli bir değişim var.

bazı mesajlarda sadece güç kaynağı ve power ifadeleri yer aldığından anlamak güçleşiyor.

PSU ?
UPS ?
hangisinden kasıtla mesaj yazdığınıza özen gösterirseniz faydalı bilgi aktarımı olacaktır.

Ups şart masaüstüne aslında. Öyle ki flash bellek takılı ise anakartınıza ve elektrik kesilirse, flash belleğin bozluduğunu görürsünüz. Aynı şey usb den bağlanan diğer aletler için de geçerli.

ilk öncelikle murat abinin tüm yazılarına katılıyorum elektrik kesintisi hiçbir zaman bilgisayarı bozmaz bu nedenledirki bilgisayarın bozuluşu hep buna yorulur asıl sebep şudurki ani gidiş geliş değil düzensiz gidiş geliş mesela elektriği kesiyorlar elektrik başta anormal bi şekilde düşüyo örnek olarak 100 voltra kadar ondan sonra gidiyo buda normal olarak power supply'ın düzenleyeceği bir gerilim değeri değil bu sebeplede anakart ve bilimum parçalar zarar görüyor bu problemi nasıl çözerim diyorsanızda ups almanız gerekir ama bi konuyu açıklığa kavuşturmak isterim sıradan ups ler bu sıkıntınızdan kurtulmanıza yardımcı olmaz onlarda yine çok düzensiz gidiş gelişlerde faydası olmayan cihazlardır ihtiyaç olunan çözüm online ups denilen gerçek zamanlı ups türleridir bunlar elektrik kesilince devreye girmez zaten devrededir ve elektrik kesilme anı onun için sorun teşkil etmez bu sebeplede bu tip sıkıntısı olan insanlar profesyonel manada çözüm aradıklarında online ups sorunlarını rahatlıkla çözecektir.

saygılarımla selcuk-tnt :)

@tnt

Bir marka- model önermek gerekirse ben "Powercom IMD 1000AP" kullanıyorum. Bunun özelliklerine bakarak benzer UPS ler tercih etmenizde fayda var.

• Beğen
Tepkiler: selcuktnt
dizüstü bilgisayarı seçmek için sadece bu sebep bile yeterli görünüyor bana.
elektriklerin kesildiğini, televizyonun çalışmadığını görünce farkediyorsunuz.
masaüstü bilgisayar kullanırken elektrik kesintileri en çok sinirimi bozan şeydi. birinci sebebi; işinizin yarıda kalması diğer sebebi de, oralarda bir yerlerde, kasanın içinde bir şeyler olduğunu HİSSETMENİZ. işte bu çok kötü bir duygu:)

dizüstü bilgisayarlarda adaptör olması regüle olmayan voltajdan korunmayı sağlar mı acaba?

burada bilgisayarın nasıl korunacağına dair bir sorun var sanırım ekmek yoksa pasta ye der gibi laptop almak şuan için genel sorunu çözmüyor.ofiste her personelinize dizüstü alma lüksüne sahip olmayabilirsiniz.

@hu_handan

soru yanlış anlaşıldı sanırım;
lüksten değil ihtiyaçtan bahsediyorum :)
taşınabilir bilgisayar artık pekçok kişi için ihtiyaç ve dizüstü bilgisayar kullanıcısı azımsanamayacak seviyede.aynen ilk soruda olduğu gibi merak ettiğimden soruyorum adaptör ile kullanmak voltaj düzeni bozulduğunda dizüstü bilgisayar kullanıcılarını korur mu?

gerek batarya ile gerek bataryasız akıma adaptör ile bağlı dizüstü bilgisayar kullanıcıları adaptör sayesinde koruma altına alınmış mıdır?

@Murat CER

Düzensiz elektrik beslemeleri için adaptörle beraber kullanılması tavsiye ediliyor. Her marka için aynı mı bilmiyorum ama Asus kullanıyorum, adaptörle beraber kullanılırsa şarj dolduğunda batarya otomatik olarak iptal oluyor ve adaptörle beraber çalışıyor bilgisayar.

• Beğen
Tepkiler: Murat CER
Geri