Scudo Sports

Elleri bırakarak bisiklet sürmek

hafif inişlerde uyguladığım bir hareket.. özellikle uzun turlarda insanı dinlendiriyor, bir süre için dik oturup kolları yana açmak bu esnada pedal çevirmeye devam etmek güzel oluyor.. haa kenara çekip de dinlenebiliriz o ayrı (riskli bi olay, bulaşmayın)

Scudo
Ben takıntı yaptım bayağı uğraştım ama öğrenemedim. Bazı şeyler 35 yaşından sonra öğrenilimiyor :)

Bazen gerekli olabiliyor elleri gerdirme vs. için ben 29-30 km/s hızlarda bırakabiliyorum.

hava atmak yada akrobasi yapmak için değilde uzun turlarda elleri dinlendirmek yada durmadan yiyecek gibi bisiklet üzerinde halletmek için faydalı olabilir tabi tam hakimiyeti sağlayabilirsek ben de bir türlü yapamayanlardanım

Viraj dönerken elleri bırakmak oldukça zevkli :D

İsterseniz ellerinizi bırakın, isterseniz seleye ters oturun, ya da gidona oturarak kullanın. Kısacası ne halt yerseniz yiyin. Yeter ki bunu diğer bisikletlilerin arasında yapmayın. Sahilde bisiklet yolunda o kadar kalabalık varken ellerini bırakan ve denge kuracağım diye beni tehlikeye atanlara ayar oluyorum. Düştüğünü görsem dönüp bakmadığım gibi üzerinden geçerim.

Hızlı giderseniz bisiklet yön değiştirmez. Ayrıca hızlı giderek sağa sola ağırlığınızı vererek yön değiştirebilirsiniz.

Akrobasi, hava atma amaçlı değil ama pek çok kişinin de söylediği gibi bazen bilekleri ve omurgayı rahatlatmak için gidonu bırakıp kısa bir süre öyle devam etmek gerekebiliyor. Aslında böyle durumlarda en sağlıklısı durup sürüşe biraz ara vermek ama özellikle de grup sürüşleri esnasında da diğerlerini bekletmek pek hoş olmuyor. :)

Umarım günün birinde bende başarıcam bunu. :p

• Beğen
Tepkiler: Cem Tunç
Bende bir zamanlar yapamazdım, sıkıntı şurdan kaynaklanıyor, tereddüt edersen aman düşücem dersen bırakamıyorsun ama rahat olunursa panik yapılmazsa kesinlikle arada keyifli ve dinlendirici oluyor. Özellikle mataradan su içerken iki eli bırakıp içmek matarayı iyice sıkmak daha rahat oluyor, diğer arkadaşlarımında dediği gibi arada kesinlikle dinlendirici, özellikle yol bisikleti sürücüsü için eğik sürüşten arada dik oturmak belide rahatlatıyor.

Yol bisikletimle elleri bırakıp biraz zorladım kendimi bir ara, el bırakarak kasislerden, ufak çaplı çukurlardan, bozuk yollardan rahatça geçtiğimi görünce düz yolda el bırakması daha kolay geldi. Tabikide kimseyi riske atmamak gerek bunu yaparken, bazen yanınızda arkadaşınız oluyor, onunda canı çekiyor mesela daha tehlikeli bir hal alabiliyor :) .

Elleri bırakarak sürmek mi? Bayılırım! Sırtınız, kollarınız her yeriniz rahatlıyor. Bıraktıktan sonra kolunuzu sallayın, boynunu çıtlatın, suyunuzu için, saçınızı düzeltin. Oh mis...

*Elleri bırakmak için belirli bir hızı geçmeniz gerekiyor. Çok yavaş giderseniz bırakamazsınız(en azından ben bırakamıyorum çok yavaş gidince). Biraz pedal çevirin, azcık hızlanın sonra bırakın...

Not; Özellikle kalabalık ve trafiğin aktığı yerlerde denemeyin. İyice öğrenene kadarda güvenli bir alanda deneyin.

Ben bu olayı şöyle gerçekleştiriyorum, çok yavaş gitmemek kaydıyla kadansınız çok fazla olmaması size ilk başlarda kolaylık sağlayacaktır. Elleriniz gidondayken sürdüğünüz pozisyonda değilde daha dik bir pozisyonda oturmanız yeterli. Ama bunlardan çok çok daha önemlisi heyecan yapmamak. Ayrıca dikkat etmeniz gereken çok önemli birşey var ki o da ellerinizi bırakırken bisiklete hafif yön vermek. hafif yönlendirmelerde kafanızda gideceğiniz yerin çizgisini çizin. Daha sonra çok az vücudunuzu yatırsanız bile bisikletin yön değiştirdiğini çok belirgin bir şekilde göreceksiniz. Ancak eller gidondayken döndüğünüz gibi dönmeye çalışmayın kesinlikle. :) İlk başlarda boş yerlerde denenmesini ve güvenlik ekipmanlarını kesinlikle giyerek denenmesi lazım çünkü düşme ihtimaliniz daha yüksek.

Biraz önce eve geldim. Bu konuyu sabah okuduğum ve ellerimi bırakarak sürmeyi deneyipte cesaret edememekten ötürü bugün yapıcam dedim. Eve döneceğim zamanlar o kadar bisiklet sürmenin mutluluğuyla birlikte bir cesaret geldi. Hızlandım tam ellerimi bırakıcam kasis geldi korktum tuttum. Sonra tekrar hızlandım ellerimi bırakıp iki yana açtım abi bu kadar rahat bir şey yok. Gerçekten çok rahatladı sırtım, belim. Sonra ellerimi bırakarak pedal çevirmeye çalıştım onu yapamadım ama bir gün o da olucak. Biraz cesaret, biraz hız, sonra bırak gitsin. :D

Zamanla oluyor. Oneriler ve talimatlarla olacam is degil. Tecrube etmeniz lazim. Hakimiyetiniz artmadikca denemeyin.

benim bisiklette 17 km/h üzeri hızlarda bırakabiliyorum, bu şekilde dönüşte yapabiliyorum ama çok yorgun olmadığım sürece denemem çünkü gereksiz risk.

http://www.bicycle-world-records.com/cyclingfield.jpg

Dünya rekortmeni Christian Adam bisiklete ters oturarak 60km boyunca viola çalarak bisiklet sürmüş ve rekor sahibi olmuştur :D

http://www.bicycle-world-records.com/Guinness-worldrecords.jpg

(link)

Bisiklette elleri birakmaya gerek var mi? Once bunu dusunmek lazim... Bisiklete hakimseniz, denge duygunuz gelismis ise, gidona sıkı sıkı yapismiyorsaniz, rahat tutusunuz varsa, gerektiginde tek elle risk yasamadan mataraniza uzaniyor, su icebiliyor, cantanizi duzeltebiliyorsaniz iki elinizi de birakmaniz mumkundur. Cogu kisinin soyledigi gibi bunu onu acik, duz bir yolda ve cevrenizde kimse yokken deneyin illa denemeniz/yapmaniz gerekiyorsa. Gidonu gevsek; tutmakla tutmamak arasi bir sekilde biraktiginizda, bisiklet uygun hizda yalpalamadan gidiyorsa ve guven hissi uyandiriyorsa sizde, her an mudahale edebileceginiz sekilde birakin. Dengenizin arttigina emin oldukca ve guvenli hissettiginiz zamanlarda dik durmaya baslayabilirsiniz. Ama her an tetikte olmaniz gerektigini unutmayin. Hiziniz duracak kadar duser, tekerin altindan donuverecek hareketli bir cisim veya denge bozacak yapida bir cukura girerseniz yalpalar ve dusebilirsiniz. Iyi bir gelisme sagladiysaniz zamanla pedal cevirirken birakmaya kollarinizi gerip sallayarak rahatlatmaya, belinizi dinlendirmeye, suyunuzu yol alirken rahatca icmeye, cantanizi duzeltmeye baslarsiniz. Ama risk her zaman vardir. Gercekten ihtiyac midir bunlari yapmak, yoksa egonuzu tatmin etmek, hatta gorulur oldugunuz yerlerde hava atmak icin midir iyi dusunun :)

Sonucta bu tip hareketleri binlerce kez yapsaniz da dusmeyeceginizin garantisi yok! Alin size finishe metreler kala el birakma sovu ile ikinci olan bir yarisci :)
(link)

Bir tanede finishi aldiktan sonra sov yerine rezalete donusen el birakma vakasi :)
(link)

Gerisi size kalmis...

• Beğen
Tepkiler: ilknac
Bozuk yolda yapılmaması gereken bişey,geçen gün kızın teki bıraktı elini kendini yerde buldu. Zemin bozuktu biraz gidonu bir sağ bir sol yaptı hooop...yerde (gülmedim tabi,herkesin başına gelebilir)

Şahsen benimde ara sıra tenha yolda yaptığım fakat bisiklet üstünde yapılmaması gereken son derece tehlikeli bir harekettir. Ramak kala ve kaza riskinin pik yaptığı durumdur. Ben bilek yorgunluğu halinde yapıyorum ama durup bir kaç dakika mola verip davam etmek çok daha iyidir. Çok şükür bu nedenle bir kazam yok umarım olmazda.

Geri