Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Elmanın Faydaları...

Derya AKYILDIZ

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2006
Mesaj
1.532
Tepki
1.634
Şehir
Ataşehir
Elma, her zaman en kolay ulaşılabilen, sarısı, kırmızısı ve yeşili gibi türlü renk ve tatlarda çeşitleri olan elmanın yararları çok fazla. Elma, tüm dünyada çok eskiden beri bilinen ve sevilerek yenen bir meyve. Yurdumuzda her çeşidi en yüksek kalitede yetiştiriliyor. Eski Çin tıbbında elmanın ateş düşürücü olduğuna inanılır ve akciğerin ateşli hastalıklarında serinletici bir etkisi olduğu kabul edilirdi. Tarih boyunca herkes tarafından kabul edilen ve şu anda bilimsel olarak ispat edilen etkisi ise, içerdiği posadan dolayı bağırsakları iyi çalıştırdığıdır. İçerdiği elma asidinin zararlı bazı bağırsak bakterilerinin üretimini frenlediği düşünülüyor. Eski Romalılar elmanın bağırsak çalıştırıcı özelliğini bildiklerinden dolayı kabızlık durumunda ilaç gibi kullanmışlar.

Önlemede faydalı olduğu hastalıklar

Bağırsak Kanseri
Düzenli tüketilmesi durumda içerdiği posadan dolayı bağırsakları çalıştırıyor. Posalı yiyecekleri çok tüketen Akdeniz ülkelerinde kalın bağırsak kanseri, bunları az tüketen Orta ve Kuzey Avrupa ülkelerinden çok daha az görülüyor. Meyve, sebze, salata, baklagiller ve doğal tahıl ürünlerini az tüketen zengin Kuzey Amerika'da kalın bağırsak kanseri oranı yüksektir. Kabızlık, kalın bağırsak kanserinin en önemli sebeplerinden biri. İçerdiği antioksidanların kanseri önlediğine inanılıyor. sigaranın tüm Kanser çeşitlerine sebep olduğu bilimsel bir gerçek. Bunlardan bir tanesi de mesane kanseri. Elmanın içindeki antioksidanlar sigara içenlerde mesane kanseri riskini azaltıyor.

Kolesterol düşürücü
Elma, posa ve antioksidan Maddeleri içeren çok değerli bir meyve. Her posalı yiyecek gibi kolesterolü iki yoldan doğal bir şekilde düşürüyor.

- Dışarıdan aldığımız yağlı hayvansal gıdaların içerdiği kolesterolün bir kısmını içine hapsederek bağırsakta emilimini engelliyor ve dışkı ile vücut dışına atılmasını sağlıyor.

- Sindirim için karaciğerden oniki parmak bağırsağına akıtılan safra asitlerinin bir kısmını emerek dışkı ile vücut dışına atılımını sağlıyor. Artan safra asitleri ihtiyacı, kanda bulunan kolesterolün safra asitlerine karaciğer tarafından çevrilmesi ile karşılanıyor. Bu durumda kandaki kolesterol miktarı az oranda da olsa düşmüş oluyor.

Kalp-damar hastalıkları
Kandaki ve dışardan alınan kolesterolü düşürme etkisi kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde yardımcı rol oynuyor. Kandaki kolesterol, serbest radikaller (değişime uğramış oksijen molekülleri) tarafından okside olmadıkça damar çeperine yapışıp damar sertliği yapmaz. Elmanın içindeki antioksidan maddeler, özellikle de Quercetin, kandaki kolesterolün okside olup damar çeperine yapışmasına engel oluyor. Böylece yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve felci önlüyor.

Şeker hastalığı
Şeker ve şekere dönüşen beyaz ekmek, beyaz makarna, beyaz undan yapılan tüm besin maddeleri, ayrıca patates ve mısır kan şekerini çok hızlı yükselttiğinden dolayı şeker hastalığının baş düşmanlarıdır. Buna karşılık posalı yiyecekler, kan şekerinin ani yükselmesini önlüyorlar. Elmanın içindeki pektin maddesi şekeri içine hapsederek bağırsakta hızlı emilimi dolayısıyla kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini önlüyor. doktorunun tavsiyesi dahilinde elma, şeker hastalarının tüketebileceği en faydalı meyvelerden biri.

Şişmanlık
Tatlı yerine elma yemeyi seçen kişilerin kilo almamalarında yardımcı rol oynuyor. Çünkü ani kan şekeri yükselişine sebep olmuyor. Dolayısıyla aşırı insülin salgılanmasına, buna bağlı olarak kan şekerinin çok hızlı düşüp sık acıkmalar yaşanmıyor. Diyet esnasında meyve saatinde elma tüketimi tokluk hissinin uzun sürmesini sağlıyor.

Ne kadar yenmeli? Günde, bir orta boy elma yemek yeterli. Elmayı soymadan yiyin. Elma her mevsim bulunan bir meyve. Buzdolabında iki hafta bozulmadan saklanabilir

(link)
 
Scudo
Meyveler arasında piyasa değeri her bütçeye uygun ve ülkemizde çok olmasından dolayı herkesin ulaşılabileceği bir meyve olan elma, lezzeti kadar faydaları ile de her derde deva niteliğindedir. Pek çok çeşidi bulunması sebebiyle tatlısı ve ekşisi ile her damak zevkinin mutlaka beğendiği tatlardan biridir. Eski zamanlardan beridir faydaları ile gün yüzüne çıkan elma, içerdiği değerli vitaminler sayesinde insan vücudu için doğal bir antioksidan görevi görmektedir. Düzenli olarak tüketilen elma ile tam bir vücut sağlığına kavuşulması, elmanın mucizevi etkisi sayesinde mümkündür. Kolesterolün düzenlenmesinde önemli etkiye sahip olmasıyla özellikle ileri yaştakilerin elma suyu olarak tüketmeleri önerilmektedir. Yetişkinlerin tükettiği elma kendi vücutlarına oldukça fayda sağlarken, gebelik döneminde elma yemeye özen gösteren bir anne adayının bebeğinde de, astım gibi pek çok hastalığa yakalanma riskini azalmıştır.

Elma Nedir?
Doktorların ısrarla tüketilmesi yönünde tavsiyelerde bulunduğu elma, içeriğinin tamamen insan doğasına yararlı olmasından dolayı, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu sebeple uzmanlar tarafından düzenli olarak elma yenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Evrende yaklaşık 1000’e yakın elma türü bulunmakta ve bunların pek çoğu ülkemizde yetiştirilmektedir. Kokusu ve lezzeti ile en çok sevilen meyvelerden biri olması, faydalarından sorunsuz bir şekilde yararlanmayı sağlamaktadır. Amasya ilinin meşhur meyvelerinden biri olan elma, Amasya elması olarak bilinen çeşidi ile oldukça lezzetli ve parlak görünümlü bir meyvedir.

Elmanın Çeşitleri Nelerdir?
Elma hakkında yazılmış kaynaklar 1000 farklı elma çeşidinin olduğunu yazmaktadır. Ancak bizler bunlardan en çok üretilen ve bilinenler hakkında bilgiye erişebildiğimizden, sizlerle de bunlar paylaşacağız.

Golden Elması: Elma çeşitleri arasında en çok bilinen ve fazlasıyla tercih edilen Golden elma çeşidi, sarı rengi ve hoş koş kokusu ile en dayanıklı türlerden biridir. Anavatanı ABD olan Golden elması, Eylül ayında hasat edilmektedir, uzun bir sapı vardır, tadı ise hafif mayhoştur.

Fuji Elması: Diğer elma çeşitlerinden Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli görünümü ile oldukça lezzetli bir elma çeşididir. Tadı genellikle epeyce tatlıdır. Ülkemizde Afyon ve Eskişehir’de yetiştirilmektedir.

Santana Elması: Avrupa kökenli olan Santana elması ise, oldukça iri boyutu ve sulu olması ile kalitesi yüksek olan elma çeşitlerinden biridir.

Amasya Elması: Ülkemizde elma deyince akla ilk gelen tür Amasya Elmasıdır. Tatlı ve sulu olan bu elma türünün ortalama ağırlığı 90 gramdır. Misket elması da denen Amasya elmasını kış aylarında tüketmek mümkündür en büyük özelliği ise iki yılda bir meyve veriyor olmasıdır.

Jonathan Elması: Bu elma çeşidini koni veya silindirik şeklinden kolayca tanıyabilirsiniz. Kırmızı renkte olan Jonathan elması oldukça tatlıdır.

Diğer Elma Çeşitleri: Summer Red, Granny smith, Arapkızı, Gala, Goldstar, Hanna, Rayka, Starking,Top Red ve Pinova gibi elma çeşitleri de gerek yurt dışında gerekse ülkemizde yetişen elma çeşitleri arasındadır.

Elmanın Özellikleri Nelerdir?
Elmanın çıkış noktasının Güney Kafkaslar, Rusya’nın güneyi ve Orta Asya olduğu bilinmektedir. Kapalı tohumlu bitkilerin Gülgiller ailesine mensup olan elmanın en yakın akrabaları olarak malta eriği ve armut gösterilmektedir. Bir elma ağacı 5-12 metre arasında boy verebilmektedir. Yapraklarla birlikte açan çiçekleri ilk önce açık pembe renktedir. Kurak ve sıcak iklimleri sevmeyen elma, -35 dereceye kadar dayanabilme özelliğine sahiptir. Toprak olarak ise tınlı ve kumlu toprak yapısında yetişmeye uygundur.
Elma soyan biri görüldüğünde genellikle söylenen klasik sözlerden biri olan “faydası kabuğunda” sözü, yapılan araştırmalar sonucunda bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kasların dinçliğinin korumasında son derece etkili olan elma, beslenme uzmanlarının yanı sıra büyük doktorların da tavsiye ettiği meyvelerden biridir. Çağın en büyük illeti niteliğinde olan kanserin önlenmesinde büyük etkiye sahip olan elma, kanser hücrelerinin çoğalmasını ve oluşmasını engellemeye yaramaktadır.

Elmanın değerinin sonradan anlaşılmış bir meyve olmasından dolayı da, faydaları konusunda şimdilerde bilinçlenmeye başlanmıştır. Diyabet hastalarının şeker oranı yüksek olan meyvelerden uzak durmaları gerektiği için meyve kısıtlaması oldukça fazla yaşanan sorunlardan biridir. Bu noktada şeker hastaları için en masum meyvelerden biri olan elma, doktorlar tarafından güvenle tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Elmanın Faydaları Nelerdir?
Her yaştan insan için yararları saymakla bitmeyen elma, her gün mutlaka tüketilmesi gereken bir meyvedir. Üstelik tok tutucu özelliği ile ara öğünlerde yenilen bir adet elma, sindirimi kolaylaştırması ile zayıflamada da oldukça etkilidir. Vücuttaki tüm organların neredeyse dostu olan elma, özellikle kalbin en sağlıklı destekçilerindenbiridir. Bazı elma çeşitlerinde ağıza çok tatlı bir lezzet gelmese de, içerdiği şeker oranı göz önünde bulundurularak, günlük tüketilen elma miktarı dengeli ayarlanmalıdır. Elmanın başlıca faydaları şu şekildedir;

  • Hazmı kolaylaştırması ve lifli bir meyve olmasından dolayı sindirim sistemine oldukça yararlı olan elma, aynı zamanda kolon kanseri riskini en aza indiren nadir meyveler arasındadır.
  • Antioksidan özelliğinden dolayı vücuttaki virüslerin dışarı atılmasında oldukça etkilidir.
  • Kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  • A vitamini içerdiğinden göz sağlığına iyi gelir.
  • Tok tutma özelliği ile diyet listelerinin vazgeçilmezidir.
  • Yemekten sonra yenen elma diş sağlığı açısından faydalıdır.
  • Kalp ve damar sağlığı için her gün bir tane elma yenmesi önerilmektedir.
  • Parlak ve sağlıklı bir cilde kavuşmanızı sağlar.
  • Alzheimer ve parkinson hastalıklarından korur.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Safra kesesi taşını önler.
  • Karaciğere faydalıdır.
  • Tüm kanser türlerini önlediği bilinmektedir.

(link)
 
Elma en sevdiğim meyvelerden biridir, ama artık parafinsiz 'ini bulmak bir hayli zor....
 
@paradigma meyve sebze depocu aracı kesim karpit yerine artık etilen kullanıyor. Müjde :mad:
 
Geri