Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

En yüksek kadansınız neydi?

Birkaç kiş hariç kimse yapılan kadansla km bağlantısı vermemiş. Bisikletin teknik konularıyla bilgim çok değil kimseyle yoruma giremem ama isteğim sadece teknik bilgi. Yapılan kadas ile km arasındaki bağlantının önemli olduğunu düşünüyorum. Düz yol, rüzgarsız bir hava düşünürsek örnek olarak 100 kadansla saatte 35 km 60DK gitmek var, 100 kadansla 35km ile 55 dk gitmek var (mesafe ve ölçüler de gerçeklik hesaplanarak verilmemiştir) bu önemli değil midir? Kimse bu konuya değinmemektedir. Düşük viteste çok hızlı bir çevirmeyle alınan yol, daha yüksek viteste aynı serilikle çevirelerek alınan yolla aynı değil. Yazdıklarım antrenman değil yarış şartları düşünülerek yazılmıştır.

Scudo
Elbette sorduğunuz önemli ama konu başlığı "en yüksek kadansınız neydi? olduğundan konu da bu geçerlidir ve bu da belirtildiği gibi anlık, 3-5-10 sn ler sürdürülebilen kadanslar idi. Sizin üzerinde durduğunuz kadans + bacak gücü kombinasyonu ve mukaveti denklemi ile açıklanır, bunu da kadans-güç ilişkisini bir ayrı başlıkta konuşulmuştu...

Son 2 haftadır spor salonunda, Tour de France'ı canlı seyrederek bisiklet antreman yapıyorum. Ortalama temponun 90 devir olduğunu gözlemledim. Ben de genel antremanımı 90-95 devirde, arada 45sn - 1dk arası 110-120 civarı çevirip tekrar 90 devire düşerek yapıyorum (45-90 dk toplam antreman) Bir kez maks. devir denedim, anlık 158'e kadar çıkabildim. (90-95 devirde 140-150 nabız, 110-120'de kısa süreli 167-170'e çıkıyor. Maks. nabzım 188, dinlenmiş nabzım 42)

Yol bisikletime yeni kadans ölçerli km saati aldım. Takıp yolda pedallamaya başlayınca o değerleri de yazarım. Amatör ve bisiklete 3 ay kadar önce başlamış biri olarak durumum nasıl sizce?

NOT: Bu değerler LifeFitness makinede, 25 maks. kademeden 12. kademede gerçekleşmiştir

Kadansta önemli kriterlerden 2sinin pedaldaki direnç ve pedal uzunluğu olduğunu da hatırlatırım. Uzun pedalla yüksek kadansa ulaşmak nisbeten daha zordur.

• Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
Uzun aynakol boyu demek istediniz sanırım, uzun aynakolla artan kaldıraç kolu boyundan dolayı teorik olarak daha yüksek güç verilebilir ama kadans performansı düşer.

Evet aynen bunu demek istedim. 'Pedal boyu' yanlış bir terim oldu..

anlık 160 küsür birşeye çıktım 2.5 km kadarda 130 kadans gidiyorum average kadansım geçen haftadan beri 102.Tabi en zorlu vitesde kullanmıyorum kullanıyor olsaydım sanırım tour de francee katıırdım :) bu arada o elemanlar kaç kadansla vites oranıyla gidiyorlar?

Turcular genelde yüksek kadans giderler, daha doğrusu gitmek zorundadırlar, yoksa bacaklar o kadar uzun süreyi kaldıramaz (Ulrich sert çevirirdi ama istisna o) ...

oturuş pozisyonu kadansı ne kadar etkiliyor?Ben yol bisikletiyle baya yükseklerde gidiyorum dağa geçince ortalama 10 15 azlıyor city bikea geçince gümlüyor resmen 85 90 oluyor.Hoş belki antireman şeklimde yanlışlık vardır.Mesela ben şöyle çalışıyorum 90la ısınıyorum 7-8 km sonra her 5 kmde 10 arttıroyum km 25 olunca tekrar 90 lara düşürüyorum.daha sonra 200 metre çalışıyorum çıkabildiğim kadansa kada çıkıp fren yapıyorum sonra tekrar gaz.Muhtemelen yanlış antireman yapıyorum ve kalbim patlıcak ama böyle daha iyi kas gelişimi gözlemledim yada ölüyorum :) ha tabi bunu hergün yapmıyorum haftada 2 gün zaten geri kalan zaman uzun tur yapıyorum şile git gel gibi ortalamada 95 100 ü düşürmeden.

Doğru oturuş pozisyonu bulunduğunda bacaklar rahatladığı gibi kadans da rahatlar ve yükselir. Yol bisikleti en az esnediği ve az hoplattığı için kadans daha kolay çıkar..

185 kadans rekorum 39 ayna 23 ruble oranında düz yolda 40 yaparak.

@Ulaş Çavuşoğlu 36 km hızlarda başladım sanırım zıplamaya ama sonuna kadar gitmek istedim daha geliştirmeye çalışacağım :)

o kadara da gerek yok ya hu :) tamam yüksek kadans iyi güzel de fazlası da marifet değil, yüksek kadanstan daha çok doğru kadans kullanımı önemli değil mi :)

@bua Sürekli o kadar yüksek kadansta gidemem, ben sadece sinir sistemimi denedim. Zihin kas koordinasyonu ne kadar iyiyse o kadar yüksek kadans ortaya çıkıyor. Bunun dışında diz sorunları bendede var. Mümkün olduğunca 70 80 kadansın üstünde sürmeye gayret ediyorum.

• Beğen
Tepkiler: bua
heh tabii, kendimizi tanımamız açısından güzel bir denemedir :)
en yüksek koşu hızımız veya koşuda kaç saniyede kaç kilometre hıza ulaşabiliyoruz gibi sorularla denk bir soru bence. Ve epey de katkısı olur sanıyorum koşu hızımıza yüksek kadans :)

• Beğen
Tepkiler: Tamer50
Sırasıyla E30 320i'de 6500rpm, C3 1.4 hdi'de 4500rpm, benim bacaklarda da pek zorlamadan 140rpm civarı... Kadans ortalamam 90rpm civarı diyebilirim...

Merhaba değerli bisiklet severler,

Ulaşmış olduğunuz en yüksek kadans değerinizi görseller dahilinde bu başlık altında paylaşabilir misiniz ?

Geri