Scudo Sports

Enerji içecekleri hakkında

Ben yulaf ezmesini blenderdan geçiriyorum, sonra su ile rahat içilebiliyor. İsteyen süt veya yoğurta karıştırıp da içebilir.

Tadını beğenmeyenler yulaf pişire de bilirler.

<Alıntıdır>

Yulaf Nedir
Yulaf tam tahıl ürünü olan tahıl çeşidirir. İçeriği oldukça zengindir. %19 kaliteli protein %62 kaliteli karbonhidrat %7 yağ ve %12’si de liften oluşur. Yulafı marketlerde satılan şeker dolu mısır gevrekleriyle karıştırmayın. Burda marka verip reklamını yapmak istemezdim ama Eti’den başka bu ürünü doğru dürüst satan yok sanırım. “Eti litatif yulaf ezmesi” ismiyle satılıyor turuncu bir pakette. 1 kase süte ortalama 35 gram yulaf karıştırılarak tüketilir.

Neden Yulaf?
İçerdiği kaliteli kompleks karbonhidrat bizim işimize yarayan en iyi şey. Basit karbonhidratlar gibi kan şekerini ani şekilde düşürüp yükseltmediği için beslenmemize tamamen uygun. Kolestrolu düşürüyor, ayrıca hem uzun süreli enerji veriyor, hem tok tutuyor, hem de günlük almamız gereken karbonhidrat miktarının bir kısmını karşılıyor. Protein miktarı ve lif içeriği de cabası!
yulaf_diyeti-2

Sporcular Neden Yulaf Kullanıyor?
Dediğimiz gibi kaliteli karbonhidratlara sporcuların daima ihtiyacı vardır. O nedenle yulafı her gün bir şekilde tüketmek, bizim hem karbonhidrat açığımızı kapayacak hem de bize sağlıklı şekilde enerji ve güç verecektir. Yulafı sporcular kahvaltıda veya ara öğünlerde sütle karıştırıp alabilir. Yulaf ezmesi hem kilo vermek hem de kilo almak için idealdir. Kilo almak isteyenler iti bir beslenme programı ile birlikte ara öğünlerde ek olarak yulafı alabilirlerken, kilo vermek isteyenler ise 1 öğün yerine yulafı alabilir. Sporcular çok fazla et tükettiği için özellikle sebze yemeyen sporcularda sindirim problemleri yaşanır. Yulafın lif içeriği sayesinde de bağırsaklara ve sindirim sistemine faydası oldukça büyük.

<Alıntıdır>

Neden yulaf?
Çünkü;
  • 1 kase yulaf sadece 130 kaloridir. ( Bir poğaça 300 kalori – karar sizin. )
  • Kan şekerinizi yükseltmez.
  • %100 doğaldır ve katkı maddesi içermez.
  • Tüketimi kolaydır. ( Tercihe göre yoğurt, süt ile ve tatlandırmak için tarçın )
  • Çok geniş bir vitamin, mineral ve antioksidan yelpazesine sahiptir.
  • İçerdiği lif ile, günlük lif ihtiyacınızın büyük kısmını karşılayabilirsiniz.
  • Sadece %1 şeker içerir.
  • Az yağlıdır.
  • Kilo almak veya vermek içinde tüketilebilir. ( Lifli içeriği sizi tok tutar. )

Niçin Yulaf
100 gram yulaf ezmesinin %65i karbonhidrat, %10’u protein, %1 şeker, %3 yağ içerir. Glisemik indeksi düşük olan yulaf ezmesi yukarıda da belirttiğimiz gibi kilo alma veya verme dönemleri içinde de tüketilebilir.

Özellikle kahvaltılarınızda mutlaka olması gereken bir besindir. Yulafınızı süt veya yoğurtla karıştırıp tüketebilir. Tarçın kullanarak tatlandırabilirsiniz. Kilo alma dönemlerinizde ise yulafınıza, kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, fındık, badem ekleyebilir besin değerini yükseltebilir ve aynı zamanda kaliteli bir besin deposu oluşturmuş olursunuz.
Pirinç tüketen sporcuların, kabızlık problemi için kahvaltılarında mutlaka yulaf ezmesi bulundurması mecburidir. İçerdiği lif sizin günlük ihtiyacınızı karşılayacaktır. ( Büyük ölçüde ) Zor kilo alan arkadaşlar, yulaf ezmelerine muz eklemeleri doğru bir yöntem olacaktır.
Spor yapın veya yapmayın ama kahvaltılarınızda olması gereken bir besindir yulaf ezmesi. Kanserden koruyucu etkisi, karaciğeri temizlemesi, kan şekerinizi yükseltmeden kaliteli bir besini almak, hepimizin ihtiyacıdır.

Scudo
@demir.demiray problem değil :)
yulaf ezmesi kullandığım için faydasını çok gördüm. zaten enerji için vücuda karbonhidrat gerekiyor.

• Beğen
Tepkiler: demir.demiray
@Taner James babama diyet için vermişlerdi lifalif illaki faydası vardır bu gün gidip alacağım. Sanırım 500 gr lık paketlerde satılıyordu.

Yoğun antreman öncesi ve sonrasında kullanmayın yazıyordu bir ürünün üstünde ama hangi marka olduğunu hatırlamıyorum. Rockstar veya Redbull idi. Konu kilit :D

• Beğen
Powerade ile Red Bull, Rockstar, Monster aynı kategori'de değil.Powerade ile Gatorade aynı işi yapar.60 dakika'lık sürüş sırasında su tek başına kaybedileni veremeyeceği için, elektrolit ihtiyacı artacağı için, bir süre sonrasında su kısacası yetemeyeceği için Powerade, gatorade gibi ürünler önerilir.Su ihtiyacını azaltır, kaybedilen şekeri sağlar, elektrolit ihtiyacını karşılar.Bu sayede, kamyon çarpmış gibi olmazsınız, yorgunluk hissiniz azalır.Ancak! Spor yapmıyorsanız, yoğun su atılmıyorsa vücuttan, ihtiyacınız gerçekten yoksa, Powerade ve gatorade'den aynen Red Bull'dan kaçındığınız gibi kaçının.Aşırı şeker ve bu ürünlerin vücuda soktukları, normal şartlarda vücudun kaldırabileceğinden fazla çünkü.Red bull ve Rockstar gibiler ise tamamen ayrı bir hikaye.Spor ile zerre alakaları yok.Beyni 'alerted' denilen konuma getirirler.Yani algılarınız gereğinden de fazla açarlar.Aşırı kullanımı bu yüzden halüsinasyonlar'a sebep olurmuş.İçlerindeki maddeler, odaklanmayı sağlar, size bir süre için boost verir.İçlerindeki şeker o kadar ağır olduğu için, vücudun saatlerini alır normal'e dönmesi.Döndüğü zamanda da 'sugar crash' denilen olay olur.Birden aldığınız aşırı şekerin birden atılması sonucu halsiz hissetme, baş ağrısı, yorgunuk gibi şeyler olur.Kalp krizi ile ilişkilendirme sebebi ise, bu içeceklerin kalp atış oranını yükseltmesi.Spor sırasında zaten yükselen atış oranı, bir de Red Bull gibi içecekle birleşince, şanslıysa kişi kalp krizi geçirmiyor.Bazı Avrupa ülkelerinde yasak olmasının sebebi de bu zaten.Ölümcül denme sebebi de bu zaten.Bu arada Powerade ve Gatorade alternatifi olarak sadece bisiklet için üretilen ürünler var.Ben high5 denedim, wiggle'de mevcut.Ancak wiggle türkiye'ye bunları yollamıyor.Ben şu an bulunduğum konum mümkün kılması ile denedim.Bunlar ayrıca işi daha da iyi yapıyorlar, spesifik olarak bisiklet sporu için yapılmışlar.

Düzenleme: Bu yazdıklarıma zıt olarak: Yarış sırasında Red Bull içen pro bisikletçiler gördüm, tv'de.Ayrıca Trials yapan, dh yapan bir çok sporcu da tüketmekte aktivite sırasında.Risk almak şahsın kendi kararı sonuçta.

Uzun bir bisiklet yolculuğu yapacaksan uykusuzluğa birebir içecek. Fakat ben önermem vücudun düzenine karışmamak gerek.

• Beğen
@demir.demiray

(link)

standart sınırlarına uyulsa yeterli.

"Özel beslenme amaçlı gıdalar kapsamında değerlendirilmeyen enerji içeceğinde, toplam kafein miktarı litrede 150 miligramdan fazla olmayacak. Enerji içeceğinin bileşiminde litrede inositol 100 miligram, glukoronolakton 20 miligram, taurin 800 miligramdan fazla olmayacak."

Aslında gözden kaçan şu: aynı gün enerji içeceğinin dışında da bunlar tüketilebiliyor. Buna dikkat etmek gerekir.

@demir.demiray

Aynen eti lifalif uygun, bende aynısını kullanıyorum. Dediğim gibi tüketmekte zorlanırsan blender ile geçip iyice ince olarak öğütebilirsin.

Taris_4792342.jpg

• Beğen
(link)
Pınarın ekstra proteinli bu sütleri antrenman sonrası için tercih edilebilir. Ahmet Örken de antrenman sonrası çikolatalı süt tercih ediyor.

Red Bull'dan alıntı yapayım:

Red Bull hatırlatma yapmış ama bu kadar önemli bir detay başka hiçbir yerde yazmadığından, reklamlardan etkilenerek veya eş dost muhabbetinde enerji içeceği tavsiyesiyle içiliyor.

(link)

upload_2017-8-12_14-28-0.png

Günlük limitin aşılması durumunda -örneğin gün içinde kafein aldıktan sonra, spor öncesi enerji içeceği alınması- yaşanan sorunlar basında yer alıyor. Bir dönem detaylı incelemiştim. Sorun aritmiyle ilgili.

(link)

(link)

(link)

Arkadaşlar Kafein bir uyarıcıdır. Vücuda girdikten sonra dolaşım ve sinir sistemini uyarır. Buda kalp atım hızını arttırır ve vücutta çeşitli fonksiyonları tetikler. Beyne daha fazla kan ve besin gittiği için dikkat artar, buna bazılarımız uykuyu açar diyoruz. Yani vücudu adrenalinin harekete geçirdiği şekilde etkiler. Kalbinde bir atım sınırı vardır. Zaten antreman yaparken kalbin ritmi dakikada 160-180 civarlarına bile çıkıyor. Birde böyle bir durumda vücutta yoğun bir uyarıcı varken antreman yapmaya kalkarsanız zaten hızlı atan kalp antreman sebebiyle daha da hızlı atacak ve normal sınırlarının üzerine çıkacaktır. Böyle bir tempoya kalp kasının dayanması mümkün değil. Herkesin dayanıklılık sınırları farklıdır elbet. Ama bu tip yüksek kafein içeren içecekler aldıktan sonra yoğun bir tempoda antreman yaparsanız kalp krizi riskiniz artar. Herhangi bir enerji içeceği yerine bir buçuk saat önce karbonhidrat ağırlıklı kahvaltı ederseniz kendinizi riske atmazsınız. Vücudunuza mümkün olduğunca yapay maddeler almayın. Antreman sırasında bol su tüketin. Vücudunuzu serin tutar, kaybettiğiniz sıvıyı takviye edin ki böbrekleriniz sağlıklı çalışsın.

• Beğen
Tepkiler: Zen.eren
Spor için sadece izotonik içecekler içiyorum. Enerji içeceklerini arabayla uzun yol yapıcaksam içiyorum. Uykuyu önlüyor ve dikkatimi daha iyi toplamamı sağlıyor. Fiyat-performans ürünü kesinlikle rockstar. Tadı redbulla çok yakın ve fiyatı nerdeyse yarısı. Burn'ü hiç sevemedim ağzımda garip bir tat bırakıyor.

Bu arada şu siteye herkes bakabilir.İngilizce ancak iyi bir site'dir.Yazarları ve inceleyenleri doktorlar.Google'ye 'isitbadforyou' yazın, en üstteki link'e girin.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
Konu eski olsada hortlayacagım :D En son Redbulu 2 yıl once içmiştim, Oda gece vakti araba kullanmak zorundaydım, arabada taşıdıgım 3 canı hayatı riske atmamak için içtim.O zaman güzel etkisi oluyor 2 saat kadar uyanık tutuyor. Antremanlarda ancak pre-workout tüketiyorum, ara verdiğimde oluyor :harika:

Redbulun uyanık tuttuğunu bilmiyordum. Daha da uyanık tutan içecek tavsiyeniz var mı? Sık sık Erzurum-Ankara uzun yol yapıyorum.Gerçekten zorlanıyorum son yıllarda...

Geri