Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

evde karbon kadro yapımı

Scudo
strafor ve kevlar kullanılmış malzemeler basit ama auto cad de straforları kesmek için detaylı bir çizim lazım bu işten anlıyanlar varsa elbirliği ile birşeyler yapılabilir
 
dostum dediğin doğru ama konuyu açtığın bölümde karbon kadro imalat videosu var adamlar daha kolay yapıyor zaten :)
 
şekil itibariyle göze hoş gelmiyor, birde o miniminnaaaaacık dişlilerle ne kadar sürat yapıyor o alet :D viteside yok
 
Mesele karbon kadro yapmaksa denenebilir ama mesele bisiklet yapmaksa pek uğraşmaya değmez gibi :)
 
@orkun tulu
Kompozit malzemenin sağlam olabilmesi için preslenerek fırınlanması gerekir,reçine aktüvatörle belli bir ısıya gelir ama tepe ısısını yakalayamaz,yani video buişin nasıl hakkıyla yapılacagını gösteriyor.resimdeki malzeme fırınlanmadan tamamen kürlenmez.
 
Trek bisikletlerinin yapıldığı videodan bahsediyorsak orada kullanılan pre-preg karbon , reçinesi içine emdirilmiş, belli bir sıcaklıkta aktive olan bir çeşit karbon fiber. Büyük ihtimalle bu adamın kullandığı reçine oda sıcaklığında kürleşebiliyordur ki bu tarz reçineler de var, tabi ki endüstiriyel amaçlı kullanılanlar kadar sağlam değiller. Bu arkadaşta vacuum bag yöntemiyle yani kalıp üzerine ki kalıp strafor köpük oluyor burda fiber yerleştirildikten sonra üzerine düzgün bir şekilde reçine yedirilir. Daha sonra release sürülür, epoksiyle reaksiyona girmeyen bir kimyasaldır ki bu sayede vakum torbası yapışmaz. Sonra da vakum torbası hava almayacak şekilde kalıbın üzerine kaplanır ve vakum cihazına bağlanarak kürleşme süresi kadar bekletilir.
Eğer kürleşme olmasaydı fiber+epoksi daha yumusak bir durumda olur sonuç olarak da bisiklete bindiği fotolar çekilemezdi.
Diğer yandan strafor köpük kalıp olarak kullanılarak kürleşme sıcaklığı 50Cden fazla olan bir epoksi kullanılamaz çünkü straforun şekli bozulmaya başlar veya tam olarak kürleşmez ki bu bisikletin gayet kürleşmiş gibi geldi bana.
 
Video buişin nasıl yapılacağını gösteriyor.her reçine oda sıcaklığında sertleşir,fakat reaksiyonu tamamlamaz(sertleşmesi kürlendiği anlamına gelmez), bir süre kulanılır, bir süre sonra yorgun düşer ve zayıf noktadan kırılır.,aynı ürün polyesterden kalıp yapılıp fırınlanabilir.ayrıca ben kalıp içi vakumlama yapıldığınıda düşünmüyorum,sanki köpüğün üzerini tutucu elyafla kaplamış gibi geldi bana.kalıp içi vakumlama yapsaydı camgibi pırıl pırıl bir ürün çıkardı.(Resimdeki örnek ürün gibi)bu benim nacizane görüşüm.
http://i28.photobucket.com/albums/c233/Meteacikgoz/19251_108386759171738_100000012441070_226166_3860230_n.jpg
 
@mete açıkgöz

(link)

linkte açıklamada var biraz ama benim ingilizcem çevirmeye yetmiyor kullandığı malzemelerden bahsatmiş ama fırınlayıp fırınlamadığını bilmiyorum 2005 yılında yapmış adam bu kadroyu. birde merdivenlerden hoplayıp zıpladığına göre sağlam herhalde.
 
@orkun tulu

yok adam kalıp içi vakumlama değil kalıp üzerine iyice oturması için vakuum poşeti kullanmış ki söylediğim gibi oda sıcaklığında kürleşebilen reçineler de var. Adam zaten çok fazla karbon ve kevlar katman kullanmış. Muhakkak kadronun ömrü normal bir kadro olmayacaktır ama kendi yaptığın birşeyin keyfi de başkadır;)
 
Yalnış hatırlamıyorsam Hornet isimli bir kardeşimiz bu forumda daha önce okuldaki projesi ile ilgili karbon bir kadro yapmıştı ve paylaşmıştı bundan daha fazla bisiklete benzemişti . Gerçi bu konu evde carbon yapımı ama kendi çabaları ile karbon kadro yapan bir kardeşimiz vardı .

Teşekkürler
 
Geri