Burak Uğurlu
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 3.928
- İsim
- Burak Uğurlu
- Başlangıç
- 1993—94
- Bisiklet
- Scott
- Bisiklet türü
- Dağ bisikleti
Emekli sayısı 16 milyona çıktı, sigortalı çalışan sayısı ise hala 22 milyonda.
Normalde şartlarda 3 çalışanın 1 emekliye bakması gerekirken bizde bu sayı 2 çalışanın bile altına düştü.
Bunun sonucunda ne olabilir?
- Çalışanların prim ödemelerine zam
- Emeklilerin ağzına bir parmak bal
- Sağlık sisteminde randevuların iyice aksaması
- Sosyal yardımların aksaması
- Kaçak işçi çalıştırmada artış
- Emekli olanların açıktan karın tokluğuna çalışması
Peki doğrusu ne olmalıydı?
- Erkeklerde 60 yaş emeklilik, kadınlarda 55 yaş
- Çalışan sayısını en az 3 kat artırmak
- İşverenden kesilen sigorta priminde indirim (Şu an net maaş alan bir çalışan için iş veren %30 prim ödüyor)
- Emekli olan kendi işini yapmıyorsa çalışmaya devam etmemeli
- Erken emekli olan isteyen ödediği prim oranında düşük emekli maaşı
- Emekli olanın en fazla 15 yıl emekli maaşı alması
Sonuç olarak iktidar olmak istemeyen muhalefet seçimi altın tepside iktidara tekrar sunmuştur.
Son madde, emekli olanın en fazla 15 yıl maaş alabilmesi. Biraz fazla sert değil mi? 60 yaşına kadar çalışacak, 75 yaşına kadar maaş alacak. E burası Almanya (bizi kıskanan) ya da İngiltere değil, ne adam akıllı bir ikramiye almış olacak ne de emekli maaşı onlarla bir olacak 15 sene sonra 75 yaşından sonra ne halin varsa gör mü denecek? (almanyadan emekli olanlar 20.000₺ gibi bir emekli maaşı alıyor yanılmıyorsam)
Aslında bunu yerine şöyle denebilir. Ortalama emekli olduktan sonra 20 yıla göre hesap ediliyor diye biliyorum maaşlar. Erken ölen bahtına yansın fala yalayan da şanslu oluyor. İsteyen ben 15 yılda almak istiyorum deyip ona göre maaş isteyebilir. Ama bunu ben savunmuyorum bu arada, bence ölene kadar maaş bağlanmalı, düşünsenize 75 yaşından sonra maaşınız kesiliyor, sonra ne yapacaksınız.
Bir konu da, sigortalı kağıt üzerinde çalışan sayısı 22 milyon. Kayıt dışı çok ciddi bir rakam var. Devletin de sigortalı çalışmalar üzerinden elde ettiği kazanç dışında çok saçma yerlerden aşırı gelirleri de var.
Muhalefet iktidar konusunda da, iktidar emekli maaşını asgari ücrete ayarlayabilecek mi? Bunu yapmadan ha di altın tepsi ile neyi sunmuş oluyor bir çok kişi 3.500₺ olan emeklilik maaşından dolayı, işine devam etmek zorunda kalacak muhtemelen. Kağıt üzerinde sigortalı gösterilen kişilerin çoğu hemen emekli olacak tabi. Zaten amaçları bu.
İktidar başına çok büyük bir iş aldı bana kalırsa. Eyt diye diye yıllardır unut kapısı aralıktı. Şimdi o kapı açıldı. Tıpkı o meşhur video gibi, iki köpek çit arkasından birbirine havlıyor, sonra birden çit açılıyor ve köpekler susuyor, kapanınca gene havlıyor. Şimdi ne olacak hep birlikte göreceğiz.