Bende Salcano Snow var. Şu an üretiliyor mu bilmiyorum ama ben aldığım zaman tek kadro seçeneği vardı. 182 boyumla zorlanmadan kullanıyorum, kelebek gidon takılı.
Size 2 yıllık fatbike tecrübemle bir şeyler anlatayım. Almak isteyen olursa tavsiye niteliğinde olsun.
Avantajlar;
- Bozuk yol derdiniz yok. Yolda ufak tefek çukurlar, çakıllar, tramvay raylar vs gibi hiçbir engel sizi etkilemiyor. Geniş lastikler gerçek anlamda byüük konfor. Dağ bisikleti olan iki arkadaşımla çakıllardan oluşan bir yolda bir süre sürüş yaptık. Onlar amortisörlü maşalarına rağmen titreşim moduna geçtiler. Benimki de titredi tabi ancak o yolda benim kadar rahat ilerleyemediler.
Genelde şehirde ve asfalt yolda sürdüğüm için Sedona 410 almıştım zamanında. Yüksek hızlarda çok korkuyordum çünkü daha ilk sürüşümde yüksek hızla giderken yoldaki bir çukura girip dengemi zor toplamıştım. Yine aynı bisikletle hafif arazi şartlarına girdim. Yoldaki taş parçaları nedeniyle dengem sürekli bozuluyordu ve asfalt yola dönmek zorunda kaldım. Kısaca Fatbike her koşulda dengeli, konforlu ve güvenli bir yolculuk sağlar.
- İlgi çeken lastikler, lastik kalemiyle lastiğin üzerine şiir bilr yazabilirsiniz. Benim bir bisiklette en çok hoşuma giden bu büyük lastik tasarımıdır. Bu çok kişisel bir mevzu olduğu için bazıları çirkin bulup avantaj olarak görmeyebilir.
Fatbike'ın bu ikisinden başka bir avantajı yok. Ama diğer bisikletlerle kıyas yaparak bir kaç madde daha söyleyip sonrasında dezavantajlarına geleceğim.
Bu bisikletlerin normal dağ bisikletine göre 2 kat veya daha fazla olan lastiklerine değinelim. Bisikletin lastik kalınlığı hakkında herkes aynı fikirde aşağı yukarı. Kalınsa yorar, inceyse yormaz. Ben bu bisikleti almadan bu tarz yorumları çok okudum. Hiç kullanmamış adamlar bol keseden sallamaktan çekinmiyorlardı. Bu sürülmez gibisinden bir çok yorum okudum. Kiralayıp denedim ve normal bir bisikletle gittiğim yerlere giderek test yaptım. Benim için arada hiçbir fark yok. Aldıktan sonra da bu konuda en ufak sorun yaşamadığım gibi yukarıda bahsettiğim avantajlarından bolca faydalandım. Soranlara da göründüğü kadar yorucu değil deyip geçiyorum. Çünkü sokakta bu yormuyor mu diye soranlardan yıldım. Yormuyor arkadaşım.
Almayı düşünen arkadaşlar piyasada bolca bulunan Mekanik Diskler yerine Hidrolik Diskli modelleri alsınlar. Fiyatı ucuz olsun diye mekanik koyuyorlar. Frenden fiyat kısılmaz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sorusu olan varsa cevaplarım, yardımcı olurum. Gelelim dezavantajlara.
Dezavantajlar;
- Yedek Parça sorunu. Evet bu bisikletiniz için bir çamurluk bulamayabilirsiniz, ben ülkemizde bulamadım. Yurtdışında fahiş fiyatlılar. Yağmurda çok sürdüm ve bir çözüm bulamadım. Arka tarafa bir portbagaj alayım dedim. Dürüst olayım çok araştırmadım, bulamadım. Dış ve iç lastik. İç lastiklerin tanesi 100TL civarı, içiniz yanmıyorsa bulup alabilirsiniz. Dış lastik almak isterseniz ülkemizde CST ve bir çin markası daha var. İkisi de 150-250 arasında adet fiyatına sahip. Ben eski bisikletimde iki lastiğimi bu fiyatlara değiştirebiliyordum. Şimdi ne durumda olduğu belli olmayan, ne zamandır dükkanda durduğu belirsiz CST lastiğe bu parayı vermek bana koyuyor. Yurtdışında çok ama çooook yüksek fiyatlara dış lastik seçenekleri var. Kısaca bu bisiklete yedek parça vr aksesuar bulmak çok zor ve çok pahalı.
- Nadir olması. Uzun bir turda lastiğiniz patlarsa, tamiri mümkün değilse yenisini alabileceğiniz bir bisikletçi bulamazsınız. Hep derler ya uzun turlarda 26 lastikli dağ bisikleti ve V fren kullanırsanız en ufak bisikletçide bile bunları yenileyebilirsiniz. Fatbike kullanıyorsanız bunları unutun.
- Ağırlık. Benim hiç önemsemediğim bir konu. Ama normal bir bisikletten az daha ağır olduğu aşikar. 15 kilodan fazla değildir diye düşünüyorum. Eski evimde iki kat merdiven çıkarırdım. Hiç bir zaman keşke almasaydım demedim. Alacağınız bisikleti almadan şöyle bir kaldırırsanız, bir tur atarsanız daha net olacaktır bu konu.
Yani her bisiklet gibi kendine göre avantajları da, dezavantajları da mevcut. Yani diğer bisikletlerden bir farkı yok. Sadece ne istediğinizi bilin.
Kendi bisikletimin sağlam bir bakıma ve yeni lastiklere ihtiyacı var. Bir fiyatlara bakıp bakıp vazgeçiyorum. Satmaya çalıştım ama istediğim fiyata satamayınca vazgeçtim. Katlanır bisiklet ve fatbike hayatımda kullandığım en keyifli ve konforlu bisikletler. Fatbike ile belli bir hızın üzerinde lastiklerden gelen ses sizi gaza getirir, çok hoşuma gidiyor lastiğin sesi.
Bu bisikleti normal bir bisiklet değilmiş gibi görenlerden de bıktım. Fatbike, bisiklet piyasasında çok önemli bir işleve sahip benim için. Sonuçta biz arka teker yerine araba lastiği takan apaçiler değiliz. Kullanmadan yorum yapanlara kulak asmayın. Ben bu bisikletten sonra başka bir bisiklet kullanabilir miyim bilmiyorum.