Arkadaşlar daha önce başka bir konu başlığı altında paylaştığım bir davranış modelim var. Bisiklet ile her gün İstanbul içinde Hasanpaşadaki iş yerime gidip geliyorum. Tahmin edeceğiniz üzere araç trafiğinin yoğun olduğu noktalardan geçiyorum. Sokakta ayağımı pedala koyduğum anda karşılaşacağım her 10 kişiden 6 sının ortalamanın altında zeka seviyesinde olduğunu farz ediyorum (sürücüler ve yayalar hepsi). Yani karşılaşacağım insanların yarısından fazlası aptalca bir hareket yapabilir düşüncesiyle sürekli tetikte ve tedbirli olarak bisiklet sürüyorum. Mesela bana yeşil yansa bile tüm araçlar durmadan yola çıkmıyorum. Bana bakarak gelen bir yayanın önünden nasılsa beni görmüştür diye geçmiyorum durup geçmesini bekliyorum. He belki 3-5 dakika daha geç varıyorum gideceğim yere ama en azından şimdiye kadar trafikte hiç bir tartışmaya girmeme gerek kalmadı. Sinir katsayım yükselmedi, maddi bir zararla karşılaşmadım.
Şimdi hepinize dostane olarak şunu öneriyorum trafikte haklı olsanız bile bir aracın sürücüsünü arabadan indirmeden önce 3 defa düşünün. Yaşadığınız sorun karşınızdaki yaya veya sürücüyü yaralayıp hapse girmenize değer mi? Ne alakası var demeyin. Bakın 17 milyonluk şehirde serseri mayın gibi yaşayan, kaybedecek hiç bir şeyi olmayan bir kuduruk ile karşılaşma ihtimaliniz hiç de az değil. Sıcak bir itişme anında saldırgan birden elini beline veya cebine attığında karşımızdakini etkisiz hale getirmek zorunda kalabilirsiniz. En kötü ihtimali göze almak zorundasınız. Bu soruyu kendinize sorun "bu şerefsiz için hapiste yatmaya değer mi?" Şayet değer diyorsanız da o zaman etkisiz hale getirmek için en sert müdahaleyi en başta uygulayın. En kısa sürede bilinçsiz hale getirin. Bunu yapabilecek altyapınız yoksa zaten en baştan hiç tartışmaya girmeyin. Günde sekiz saat klavye başında iş yapan birisiyseniz ve en son ilkokulda kavga ettiyseniz o elleri sakın birisinin yakasına dolamayın. Yok efendim biber gazı vs filan geçin bunları. Birbirimizi gaza getirmeye gerek yok. Akıllı insan kaybedeceği kavgaya girmeyen insandır. Sizden on kilo hafif on cm kısa bir rakip eline demir çubuk aldığında, bir sustalı çıkardığında, eline zincir sardığında bütün dengeleri değiştirir. Antrenmanlı değilseniz, silahlı birisi ile nasıl dövüşeceğinizi bilmiyorsanız çatışmadan uzak durun. Bisikleti keyif almak için sürdüğümüzü unutmayalım. Bu komünütenin çeteleşmesine filan gerek yok. Tedbirli olalım, tetikte olalım, çatışmadan uzak duralım. 3 yaşında bir oğlum var beş para etmez biri için hapse de giremem, it sürüsüne dalıp hastanelik de olamam.
Arkadaşımız için geçmiş olsun, adalet sistemine güvenim yok ama İlahi adalete inanıyorum. Kimsenin hakkı kimse de kalmaz. İnşallah fitil fitil burnundan gelir.