Satıcı fiyatını belirlemekte özgürdür.
İsteyen istediği şeyi istediği fiyata satabilir..
Aynı şekilde alıcı da alıp almama konusunda özgürdür.
Veya şuna almam en fazla şunu veririm deme hakkı da vardır.
Ancak bu durum tarafların satılan ürün hakkında eşit bilgilerinin var olduğu ortamlar için geçerlidir bana göre.
İşin içine hobiler ve bu hobilere yönelik satışlar girdiğinde bazen kurt ile kuzu karşılaşmaları sıklıkla olabilir. Maalesef bisiklet hobisine yeni başlamış birisi (benim gibi) piyasaya, markalara, modellere, farklılıklara vb konulara hakim değildir. Terminolojiyi dahi bilemez. Dolayısı ile bir alım yaparken karşısındaki kişiye güvenmek zorundadır.. 100.Lira değerindeki bir ürünü 100.Liraya da alabilir 150.Liraya da.
Onun için hobisinde deneyimi olan kişilerin bu tarz maksadı aşan bir satış gördüklerinde satıcıyı uyarmaları ve hatta acemilerin okuyarak dikkat etmelerini sağlayacak konular açmaları bir misyon olmalıdır.
Size kendi bir anımdan bahsedeyim 1984 veya 1985 Radyo kontrollü model uçaklara merak salmışım, bir tanıdığım Amerika’dan o zamanın önemli markalarından Kyosho nun bir kumandasını getirmişti 72 mhz ve 9 kanal. Türkiye ye göre üç kuruş paraya. Daha sonra motor ve uçak için lokal bir mağzaya gittim ve ekipmanları toplamaya başladım.
İş kumandaya geldi..
Dedim kumandam var,
Dedi nedir,
Dedim Kyosho 72 Mhz 9 kanal
Dedi olmaz, 72 mhz Amerika içindir Türkiye de çalışmaz uçağın düşer.
Dedim ne yapacağız.??
Dedi bu 4 kanal kumandayı alacaksın..,
Özetle ben 9 kanal kumandamı tekne yüzdüren bir arkadaşıma verip yerine elimdeki kumandadan çok daha düşük özelliklere sahip ama çok daha pahalı bir kumanda sahibi oldum.
Sene 1985 desek 30 sene geçmesine rağmen hala hatırlarım ve her fırsatta dillendiririm.
Bence bildiğiniz hobilerde maksadı aşan talepler gördüğünüzde sırf bu işe yeni başlayan ve dünyadan bi haber kişileri düşünerek müdahil olun, kişileri uyarın.
@Snorlax bence doğru yoldasın.... Yeter ki bu tarz kişiliklere karşı üslubunu bozma..