Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Fitnes bisikleti tiagra ve 105 uyumu

nature_lover

Aktif Üye
Tepki
145
İsim
Nurullah Ulaşan
Bisiklet
Trek
Merhaba ekteki gibi tiagra 4650 aynakol, 105 ruble ve arka aktarıcı ile sol sağ vites kolu olarak tiagra seçtim. Bu kombinasyon güzel bir şekilde çalışırmı? Yoksa arka aktarıcı ve ruble de tiagra mı olsa daha iyi olur?

Dosyalar

• tiagra 105 li.jpg
    tiagra 105 li.jpg
    79,3 KB · Okunma: 114
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Scudo
Gayet güzel çalışır. 4600 ve 5700 tamamen uyumlu serilerdir.

10 lu seri parçalar olduğu için çalışırlar sorun olmaz. Burda dikkat edilmesi gereken aktarıcı bacak boyudur.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@S.Çal @Berk Karaca

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Vites kollarının tiagra 4600 olması sistemin çalışmasında aksamaya neden olmaz değil mi? Ayna kol 50-34 rublem 11-28 veya 11-25 den biri olacak Bu kombinasyonlara short model arka aktarıcı uygun mu? Yoksa medium model arka aktarıcı mı almalıyım?

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Vites kolları uygun. Bu kollarla 6700 Ultegra aktarıcı dahi kullanabilirsiniz. 28 veya 25 ruble için uzun bacağa ihtiyaç yok, kısa bacak uygundur.

@nature_lover hiç bir uyum sorunu olmaz. Berk Karaca arkadaşımızın da dediği gibi 11-25 11-28 oranlarında uzun bacağa ihtiyaç yok. Kısa bacak uygundur. ben genel olarak arka aktarıcı seçimi konusunda bacak boyuna dikkat edilmeli anlamında yazmıştım. 10 lu sistem olduğu sürece hepsi birbiriyle uyumlu çalışır sorun olmaz

Şu anda kullandığım Merida Speeder 300: Ön Tiagra, arka 105 aktarıcı, 2x10 sistem, FSA Omega 50/34 ile geldi. Mükemmel çalışıyor. Sorunuzdaki kombinasyona çok benziyor.

@Berk Karaca
Bisikletim Trek 7.5 fx ve düz gidon. Tiagra dan başka bu sistemde çalışabilecek düz gidon için vites kolu bulamadım. Bildiğiniz başka aktarıcı var mı düz gidonda kullanabileceğim? Bilmiyorum slx xt aktaracılar falan uyum sağlar mı bu sisteme veya Tiagra 4600 aktarıcı daha mı iyi olur?

@nature_lover 10'lu yol seti ile kullanacaksanız, Tiagra dışında Ultegra serisi kollar da mevcut düz gidon için ama biraz zor bulunuyor. Bu sistem ile eski 9'lu seri mtb aktarıcılar (xt, slx, deore) çalışır ama madem en fazla 28 ruble düşünüyorsunuz, mtb aktarıcısı kullanmanız anlamsız olur.

Tiagra, seçmiş olduğunuz 105'den daha iyi olmaz. Hatta bence Ultegra da tercih edebilirsiniz. Arada pek fiyat farkı olduğunu sanmıyorum. Ön aktarıcıyı da en az 105 kullanın derim.

@Berk Karaca
@Berk Karaca

105, ULTEGRA ve Tiagra vites kollarıyla bir set dizdiğimde Tiagra, 105 den oluşan set e göre 322 tl farkı oluyor. Yani Ultegra, 105, Tiagra: 1.320 tl 105, Tiagra 1.008 tl. Fiyatları aşağıdaki resimde mevcut. Bu fiyatlara çıkıldığında 1.146 tl ye mal olacak 42-32-24 aynakol 12-28 10 speed rubleli XT M780 veya 923 tl ye mal olacak xt ile aynı oranlara sahip SLX FC M670 daha mantıklı olmaz mı?
Aradığım kriterler: düz yolda saatte 30 km ye çıkabileyim, dayanıklılık, biraz hafif olması (20-30 gr fark için 100 lira fark ödemek değil tabi ki)
Bana önerileriniz nelerdir?

Edit: Maddi durumuma en uygun 923 tl lik SLX FC M670

Dosyalar

• ULTEGRA, 105, TİAGRA.jpg
    ULTEGRA, 105, TİAGRA.jpg
    73,5 KB · Okunma: 20
Burada iki farklı dünyadan bahsediyorsunuz. 30 km. hıza her set veya kombinasyon ile ulaşabilirsiniz, kriteriniz bu olmasın. Ancak sepete eklediğiniz 50-34 ve 11-25 kombinasyonu ile 42 aynakollu mtb sistemi gün ile gece kadar farklı. 24/28 oranı size müthiş bir tırmanış rahatlığı sağlar ama diğer yanda 34/25 oranı bundan yaklaşık 1,5 kat sert bir oran. Fiyata göre değerlendirmekten çok, kullanmayı düşündüğünüz rotaya ve sürüş tarzınıza göre ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz.

@Berk Karaca
@Berk Karaca
Şu an 48-36-26 FCA aynakol, LX arka aktarıcıya, Deore 21-9 rubleye ve Deore vites kollarına sahibim. 5-6 senelik bir vites sistemi ve artık ayna kolda kırık dişler var ve rublede bozulma var. Kısacası artık verimli çalışmıyor. Bende değişklik yapmak istiyorum. İşe gidip gelirken, günlük ortalama 100 km uzun turlarda (çadırlı vs.), hafta içi şehir içi ulaşımda kullanıyorum. Tavsiyelerinize açığım

@nature_lover İşe gidiş geliş rotanızı bilmiyorum fakat konaklamalı uzun turlar düşünüyorum dediğiniz için söylüyorum; yol parçalarından vazgeçin. 28 ruble bile kullansanız 50-34 aynakol ile bu turlar keyif değil işkence olur. Bence bütçeniz dahilinde Deore, SLX ve XT bileşenler kullanarak ve şu an kullandığınız dişli oranlarını aşağı-yukarı koruyarak 10'lu bir sistem kurun. Aynakolu yine 48-36-26, rubleyi de 11-32 veya 11-34 seçin şeklinde bir tavsiyede bulunabilirim.

• Beğen
Tepkiler: Erhan35
Berk Karaca, tamamen bilgilenmek için soruyorum; bisikletimde 50-34 aynakol var, beni ne şekilde zorlar? Ne tür sürüşlerde sıkıntılı olur? Şimdiden yanıt için teşekkürler...

@Gökhan Korkmazgil Yanlış anlaşılmasın; 50-34 genel anlamda zorlayıcı bir ölçüdür demek istemedim. Aksine, ruble tercihine de bağlı olarak fitness ve yol bisikletlerinin tasarım amaçları için ideal bir ebattır. Fakat en küçük dişlisi 34 olan bir aynakol, @nature_lover ın yaptığı/yapmak istediği yüklü şekildeki uzun turlarda gereksiz şekilde yorucu olacaktır. Yorucuyu bırakın, bu dişli oranları ile yola çıkacak ortalama bir bisikletçi için şehirler arası yollarda %8-%10 eğimli uzun rampaları yüklü halde en iyi tahminle 20 kiloları bulacak bir bisikletle tamamlamak bence mümkün değil. Bu koşullarda 3'lü aynakol ve büyük bir ruble kullanmak çok daha mantıklı olur. Zaten bagajlı uzun turlar için tasarlanan bisikletleri incelerseniz hemen hepsi 3'lü aynakollar ile donatılır. 50-34 aynakolla tur yapan yok mudur? Belki vardır ancak bu işi 3'lü aynakolla yapmak çok daha keyifli ve konforlu olacaktır.

• Beğen
Tepkiler: Erhan35
@Berk Karaca
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim SLX M670 vites grubunda karar kıldım. Kararımı epey etkilediğnizi söylemeliyim.
slx 42-32-24 aynakol,
slx 11-32 ruble
slx shadow arka aktarıcı
slx m670 vites kolları

(link)

Bu arkadaş arka aktarıcı uzunluğu hesaplamasının nasıl yapıldığını anlatmış. Kabaca tarif etmek gerekirse;
Arka aktarıcı boyunun asıl seçim amacı ne kadar fazlalık zincir baklamız olduğuyla alakalıdır demiş. Bu fazlalık zincir baklalarını taşıma görevi arka aktarıcıya düşüyormuş çünkü. Bunun hesaplaması da şu şekilde;
(Rublenin en büyük dişlisi - Rublenin en küçük dişlisi) + (Aynakolun en büyük dişlisi - Aynakolun en küçük dişlisi)
Bu formül bize arka aktarıcı tarafından taşınması gereken bakla sayısını veriyor. Örnek üzerinden gidecek olursak natre_loverin karar kıldığı kombinasyonu hesaplayalım:
(32-11) + (42-24) = 39 ediyor
Sitede verilen tabloya göre 39 fazlalık baklaya, uzun arka bacak kullanımı tavsiye ediliyor.
Linkte var ama tabloyu da buraya yazmak istiyorum
ShimanoKısa bacak maksimum kapasite29 baklaya kadar
ShimanoOrta bacak maksimum kapasite37 baklaya kadar
ShimanoUzun bacak maksimum kapasite 45 baklaya kadar
SRAMKısa bacak maksimum kapasite31 baklaya kadar
SRAMOrta bacak maksimum kapasite37 baklaya kadar
SRAMUzun bacak maksimum kapasite45 baklaya kadar
Campagnolo Kısa bacak maksimum kapasite27 baklaya kadar
Campagnolo Orta bacak maksimum kapasite36 baklaya kadar
Campagnolo Uzun bacak maksimum kapasite39 baklaya kadar
Sağda yazan değerler, arka aktarıcının taşıyabileceği maksimum fazlalık baklayı belirtiyor.

Formülün yaratıcısı Sheldon Brown'muş
(link)
(link)
Brown, aslında tüm bacak boylarının, tüm vites sistemlerinde çalışacağını söylemiş. Fakat olması gerekenden kısa bacak seçildiğinde arka aktarıcı kapasitesinin üstünde gerileceğinden, benzer şekilde gereğinden uzun bacak kullanıldığında da zincirin bol kalacağından sebeple, vites geçiş problemleri yaşanacağını söylemiş. Ve kendi hesaplama ve tecrübeleri sonucu bu formülü çıkarmış. Formülü nasıl bulduğunu da aşağı yukarı anlatmış ve açıklamış yazısında.

@nature_lover "slx 42-32-24 aynakol" bu parça fitnes bisikletinde beni düşündürdü açıkcası. Fitnes bisikletlerde aynakol 48-36-26 kullanılır genelde. Bu tercihi yeniden gözden geçirmeni tavsiye ederim açıkcası:harika:

48-36-26 aynakol 11-34 ruble ve T koduyla başlayan 10 lu seri kollar ve yine T koduyla başlayan aktarıcılardan kullanabilirsin

@mature_lover Hocam aynı şekilde türkçe kaynak olarak bu da fikir verir:

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160329/ecc39fe847977baaeaf06661b49306e5.jpg

Geri