Scudo Sports

Fixie toplamak

Vidalar ve ek parçalar (ince pul-spacer) ürün ile gelmiyor, vida da fazla uzun olmamakla tam kararında 17-20mm arası metrik bir vida olmakla krom-çelik olursa ileriye dönük daha sorunsuz bir sistem olacaktır. Sıradan krom kaplama ya da demir bir vida zamanla paslanmakla beraber sistemdeki gerilmeye dayanamayıp göbeğin vida yuvalarında kırılıp kalabilir ya da kırılmasa bile ufa bir pas olması durumunda dişli vidalarla birlikte göbeğe sıkışabilir. Bu süreç uzun bir süreç olup olmaması da kaçınılmazdır. O yüzden iyi seçim, iyi bir sistemi en ufak yapı taşlarından oluşturmaya başlayacaktır. Fixie için büyük dişli kombinasyonu da hızdan başka bir getiri sağlamayacaktır, o yüzden düşük dişli oranında frensiz bir fixie her zaman için tercih sebebimdir, özellikle şehir içi uzun süreli dur kalkları da unutmamak lazım.

• Beğen
Tepkiler: Onur Onursal
Scudo
Vidalari bauhous gibi yapi marketlerinden yada mahalle nalburundan alabilirsiniz.
Soylediginiz single speed kiti turkiyede satiliyor 50 lira gibi bir fiyati vardi ben aldigimda burda bulabilirsiniz bence onu

• Beğen
Tepkiler: Onur Onursal
16 disliyi 46 ayna da kullanacagim sanirim (Tek pedal konumu icin 8 skid patch yapiyor).

Su an kullanacagim bisikletin masa araligi ise 120 mm. Eger arka gobekler standart 135 mm ise belkide on gobek almak daha dogru olacak gibi. QR yi de ilk etapta cikartmadan kullanmayi deneyebilirim. Bisikletci teller cikmadan gobek mili degismez demisti diye hatirliyorum Eger oyle bi durum normal mil takmak istedigimde isimiz uzayacak.

(Bu arada daha sonra fixie yapmayi dusundugum garlatti marka (27" jant) kadronun arkamasasi cok cok daha dar. Oyle ki frewheel tek disliyi takarken bile masayi acmak gerekti. Kadro boyu bana daha uygun oldugu için onu da bir gün fixed yapmayı düşünüyorum fakat göbek konusu tamamen sıkıntı olacak gibi :(

eğer 120 mm ise velosolo için ön göbek kullanmalısınız spacer almaya gerek yok bisikletçilerde vardır spacer(mutlaka olmalı ama bulamam diyorsanız tercihinize). ayrıca qr ı değiştirmek için telleri sökmeye gerek yok bisikletiçiniz bu durumda yetersiz sanırım bu yüzden ilk başta olmaz demiş size diye düşünüyorum ancak sizde yapabilirsiniz kolay bir işlem. göbeğin rulmanlı olmaması lazım rulmanlı ise biraz daha zor ancak tellerle hiç bir ilgisi yok.bu kadar takılmayın bence qr konusuna iyice sıktığınız takdirde kaymıyor.
qr değiştirmek konusunda çeşitli videolarda var destek almak isterseniz.
garlatti kadroya geldiğimizde onun için endişelenmeyindar ise çok daha kolay çözümü normal kaset olmayan güzel görünümlü eski tip göbeklerden uygun bir tane alırsınız ve klasik fixie dişli lockring sistemi ile canavar gibi olur

Kendi vidaları çok pahalı değil. Sadece boyutuna karar vermek gerek. Gidip kullanacağım göbeği görerek bir karar versem iyi olacak sanırım. Göbeği alıp maşada nereye denk geldiğine bakarak hareket etmekte fayda var sanırım. 120 mm ön göbek dıgı dıgına oturursa zincir doğrusallığı sağlamak için esneklik kalmayabilir. Eski kadrolarda standart olmayışı ne büyük dert. Garlatti kadar eski olmayan bir diğer kadronun maşa aralığı da 13.5 gibi bişey çıktı.

Bendede bu sıralar bir fixie toplama hevesi var fakat bane esas haz verecek olan bisikleti toplama evresi olacağından fazla kullanmayacağım bir bisiklete para harcamak istemiyorum.
Şu sıralar ikilemdeyim zaten bir FS topluyorum ardındanda büyük ihtimalle bir fitnes bike gelecek.
Boyuma uygun bir eski kadro bulsam başlayacağımda dayanamam bir sürü para dökerim ben ona yenisinden pahalıya gelir.

Büyük gün geldi :) 16 ve 18 olmak üzere 2 tane arka dişli sipariş veriyorum ki 16 yı takar pişman olursam eski oranı yakalamak için 18'e dönebileyim.

Türkiye'den de Shimano 475 ön göbeklerden alıp ona uygulayacağım. Göbek + disk vidalama yuvası genişiği 95 mm olan tek bir modelini bulabildim. Halbuki resmi sitesinden indirdiğim pdf dosyasında 108 mm gibi değerler yazıyor (mil genişliği 133 ve 136 olarak değişiyor). Öyle ya da böyle tr deki göbekler biraz spacer ve somunumsu şeylerle hallolacak gibi görünüyor.

Sadece mil genişliği yetmediği için QR'yi üzülerek çıkartmak zorunda kalabilirim. (Tavsiyeleriniz doğrultusunda ilk etapta QR deneyip, deneyimlerimi paylaşmayı fikir vermeyi isterdim aslında. Fonksiyonu gereği mtb maşalarına dıgı dıgına oturan ve benim arka maşama dar gelen QR yi takabilmek için maşayı mutlaka sıkıştırmak gerekecek. O da tak çıkar yaparken beni zorlar gibi geliyor.

Çok sancılı bir alışveriş sekansı oldu :) Paypal'ın ve websitesinin hesaplamadığı ekstra shipping ücreti ödemeleri vs. Bir sene önce evanscycles tan sipariş ettiğim brooks sele elime ulaşmamıştı. Umarı bunun başına da aynı şey gelmez. O dönem fakrında olmadığım bir sınırı aştığı için (88$ - 90$ civarıydı sipariş) gümrükte takıldı ve gelemediyse iyiden iyiye yanarım.

Gumrukte takilan malinizi vergisini odeyerek alabilirsiniz tabi ama 60 gbp i gecmediyseniz takilmaz iki hafta icinde ulasir elinize.isinize yaramayip kullanmayacaginiz bir parca okursa ozelden ulasin mutlaka...

O brooks sele gümrükte takıldıysa hala bulma şansım var mıdır bilmiyorum. 6 ayda bir havaalanlarında açık indirimli satışı yapılıyormuş sahipsiz ürünlerin. Ben daha önce de uulaşmayı denedim PTT ve gmrük aracılığıyla bendne fatura numarası barkod no su gibi şeyler istediler ama hiçbirini veremedim çünkü evanscycles Royal Mail. Int. bana herhangi bir bilgi vermiyor dedi. Sadece kargomu alıyor ve götürüyor diyor. Barkod yok takip no su yok hiçbişey yok iken neyi referans alarka bulabileceğimi bilemedim malesef.

Aslında burdan alışveriş yapmadan önce şu magic rate denen şeyi okusaydım daha iyi olacak gibiydi. Sheldon brown da vertical dropout lara tam gelecek fixie dişlileir için 46/19 denmiş. Bi tane de vert dropout lu kadrom var. Deneyen var mı? Tüm kadrolarda orta göbek ve dropout mesafesi aynı mı?

Daha doğrsu mesafenin aynı oluşundan öte tam bakla sayısıyla uygun bir gerginlik elde eidliyor mu? ELimdeki vert kadroyu çok beğendi ve çok hafif günün birinde değerlendirmeyi isterim. Tek sıkıntısı ön borusu. Hafif olsun diye daha az etli yapılmış mukavemet göstersin diye de yassı tutulmuş (kalın görünüyor).

En doğru tercihi yapmışsın, yalnız velolarda vidaları da görüyorum bildiğim kadarıyla vidası yollanıyordu.

@Dogukanaksu

yollanıyordu yazmışım, yollanmıyordu olacaktı.

Dişli ve ve vidaları aynı pakette görmek sizi yanıtlmasın. Vidalarıda ayrıca satın aldım: Bir vida takımı 2'li dişli seti alırken bedava geliyor. Diğer vida setini ayrıca sipariş ettim. Hepsini dişlilerle aynı poşete koymuşlar.

Bugün sabahtan bisikletçiye gidip jantı ördürmeyi planlıyorum. Göbeğin mil genişliği arka maşaya dar geliyor. Dediğim gibi QR ile denemek isterdim ama sanırım mili değiştirmek durumunda kalacağım (maşayı daraltmak istemiyorum).

Dişlinin konumuna göre zincir doğrusallığını sağlamak için jantı örerken (jant ayarı yaparken) tellerin bi tarafını dışarı vermek gibi birşey yapılıyor ama içimden jantın tellerini simetrik ördürüp arka dişliyi de spacer la (ya da elime ne geçerse) ayna dişlisine göre ayarlatmak geçiyor.

Yine tavsiyelerinize açığım. Tecrübeli bisikletçi/fixie ciler in düşündüğümün aksine görüşlerini önemseyeceğim.

Sevgiler...

Ayrıca -nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama- Dogukan'ın önerdiği şekilde 15 ve daha üstü vida siparişi vermediğime biraz pişmanım sanırım; 12mm. ve 15mm siparişi verdim. Belkide minimumu 15 olmalıydı. Şu an 12mm.leri 1/8 genişlikteki dişliye doğrudan (spacer olmadan) taktığımda bile vidalar disk fren yuvasını tam doldurmuyor. Göbek ve dişli arasına spacer koymak istersem 15mm.lik vidalar durumu kurtaracak mı bilmiyorum.

Üstte bahsedilen Doğukan'ın tavsiyesini yine bu başlıkta okumuşum.

Setinizin gelmesine cok sevindim.hayirli olsun:)

Komple ne kadara mal oldu sayin onursal? Fiyat paylasmanin bir sakincasi olmayacaktir sanirim.
Ozellikle xt hub i merak ediyorum

Shimano XT 756 göbeğin mili dar geliyor maşaya. Mil bulurumderken hiçbir yerde Shimano'nun kendi milini bulamadım. Shimano ya uyacağı soylenen isimsiz bir buldum fiyatı 3 TL. Bir kaç biiskletçide Shimano'nun kendine ait öyle bir yedek parçası olmayacağını söylediler. Bir bisikletçi Taiwan malı herhangi bir göbeğin içinden milini çıkararak yapabilirsin dedi ama ne derece sağlıklı olur bilemedim. Milin bu denli problem olacağını tahmin etmemiştim.

Çok teşekürler cparlakgül :) Malesef yukarıda bahsettiğim sebepten tam maliyeti bilmiyorum henüz.

XT Hub ı çok ucuza bulduğum için 2 tane birden aldım. 25 TL gibi birşeydi fiyatı. Siyahı olsa ondan da alırdım malesef gümüş vardı. Disklerin tanesi kargo dahil 45 TL gibi bişeye denk geliyor o kadar bile değil belki. 6 lı vida seti 10 TL gibi bişey. Bir de cepte taşınabilir 4 lü allen seti aldım (3 adet allen 1 philips).

Velosolo alışverişi kargo dahil 140 TL
2 adette göbek 50 TL
= 190 TL
Tek bir teker/bisiklet için 95 TL harcama yapmış oldum

Jant örme işi ve mil ortalama 15 TL olsa Her bir bisiklet için arka göbek ve dişli 110 TL ye gelmiş olacak.

Geri