Aydınlatma konusunda biraz araştırma yaptım, yurtdışı forumları da inceledim... Çin malı taklit ürünlerin çoğu iyi aydınlatıyor. Üzerinde Cree xlm t6 led olanlar çok güçlüler, ama burada uyarayım.
http://fcdn.mtbr.com/attachments/lights-night-riding/768327d1359961333-exploding-battery-pack-cree-xm-lt6-led-bicycle-light-photo-4-.jpg
Lityum ion piller bizim eski ni-cd pillerden daha tehlikeliler. Patlama tehlikesi var. Özellikle kısa devre gibi durumlarda. Örneğin yağışlı bir havada giderken aydınlatma sistemi su alırsa kötü olabilir.
Diğer bir konu da ucuz batarya setlerinde 18650 tipinde li-ion batarya kullanılıyor. Bu klon ve ucuz aydınlatmalarda en kötü kalitede ürünler var ve 1 saat kadar kullanılabiliyor. Panasonic, Sanyo gibi firmaların pillerinin zaten 4 tanesi 40 dolar, bu setlerin tamamı 20 dolar.
Solarstorm gibi bir ürün alırsanız bunların şarj aletleri de oldukça kötü kalite.
Yani özetle bu ürünler bir sezon kullanılıp bir kenara atılacak cinsten. Kaliteli ve 1200 lümen üzeri birşeyler istiyorsanız 300 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Ya da daha normal 300-400 lümen seviyesinde bir şeye razı iseniz 50 dolara alınabilir. Bence kalitesi belli olmayan ürünlerden uzak durmak lazım.
Ben de akşam dönüşlerde günlerin kısalması ile bir far arayışına girdim. Benim kriterlerim kaliteli, AA pille çalışan en az 300 lümen, gerektiğinde kask veya gidona bağlanabilen, bataryası ayrı ve uzatma kablosu içeren birşeydi. Bunun için Fenix bt10 modeli belirledim ve siparişi verdim, geldiğinde detaylı incelemesini yapıp atacağım.
Birşey daha ekleyeyim, li-on bataryaların bir kötü yanı var, soğukta performansı düşüyor, soğuk havada aniden bitiyor. Bunun çözümü de bataryaları cebinize koyabileceğini bir model almak.
(link)