Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı

Örnekten yola çıkarak, adam cümleye büyük harfle başlamamış ama aynı adam oturmuş sıfırdan jant örmüş ve buradaki bazı arkadaşlar adamın yaptığı işe ve yeteneğine değil, yazım hatalarına bakıp yargılamışlar. Ben ve benim gibi düşünenler bu yetenekteki arkadaşlara taviz verilmesi gerektiğini, burada zaten herkesin Türkçe konuştuğunu belirtiği için neredeyse vatan hainliği ile suçlanmışlar. Bu kişiler, birde milliyetçilikten dem vurup bizi 2020'nin rahat insanı ilan etmişler (Kaşgarlı'nın kitabını okusa, şu an kendinin Türkçe ile ilgisi dahi olmadığını anlayacak aslında :komik: ). Bu kafayla millet jant örer, bizde ancak hangisi daha iyi örmüş, Wiggle'den getirince gümrükte kaç para kesiyorlar diye tam donanımlı mükemmel Türkçe ile daha çok tartışır dururuz.

XDA-Dev forumunda zamanında çok yazılım yayınladım. Forum dili İngilizce idi ve ne yazık ki benim İngilizce bilgim yok denecek kadar azdı. Google'dan çeviri yapar eklerdik. İngilizce bilenler yazdığımız çeviriyi doğal olarak anlamazlardı ama o haliyle bile çok şey kazandırdık, dünyaya :)

Bu arada Türkçeyi seviyorum, destekliyorum. Türkçe zengin, güzel, "özel" ve lezzetli bir dildir. Hatta ve hatta felsefe yapmak içinde oldukça uygundur. Sevgiler.

Scudo
Örnekten yola çıkarak, adam cümleye büyük harfle başlamamış ama aynı adam oturmuş sıfırdan jant örmüş ve buradaki bazı arkadaşlar adamın yaptığı işe ve yeteneğine değil, yazım hatalarına bakıp yargılamışlar. Ben ve benim gibi düşünenler bu yetenekteki arkadaşlara taviz verilmesi gerektiğini, burada zaten herkesin Türkçe konuştuğunu belirtiği için neredeyse vatan hainliği ile suçlanmışlar. Bu kişiler, birde milliyetçilikten dem vurup bizi 2020'nin rahat insanı ilan etmişler (Kaşgarlı'nın kitabını okusa, şu an kendinin Türkçe ile ilgisi dahi olmadığını anlayacak aslında :komik: ). Bu kafayla millet jant örer, bizde ancak hangisi daha iyi örmüş, Wiggle'den getirince gümrükte kaç para kesiyorlar diye tam donanımlı mükemmel Türkçe ile daha çok tartışır dururuz.

XDA-Dev forumunda zamanında çok yazılım yayınladım. Forum dili İngilizce idi ve ne yazık ki benim İngilizce bilgim yok denecek kadar azdı. Google'dan çeviri yapar eklerdik. İngilizce bilenler yazdığımız çeviriyi doğal olarak anlamazlardı ama o haliyle bile çok şey kazandırdık, dünyaya :)

Bu arada Türkçeyi seviyorum, destekliyorum. Türkçe zengin, güzel, "özel" ve lezzetli bir dildir. Hatta ve hatta felsefe yapmak içinde oldukça uygundur. Sevgiler.

Nereden biliyorsunuz Dîvânu Lugatî't-Türk okumadığımı?
Birçok kere Türkçe'yi hakkını vererek kullanamadığımı belirttim.Ben elimden geldiğince yazım ve noktalama işaretlerine uymaya çalıştığımı yazdım.Herkesin de asgari düzeyde uyması gerektiğini savundum.Cümleye büyük harfle bile başlamayan, elinden geldiğince diline özen göstermeyen benim için ''rahat'' insandır.
Senin gibi bildiği halde özen göstermeyenlere destek çıkanlara ise diyecek söz dahi bulamıyorum.

Son düzenleme:
Toplum yozlaşırsa dil yozlaşır, sebep sonuç ilişkisi.Dil bir sonuçtur. Aynı dili konuşan iki toplum ABD ve İngiltereyi düşünün. Hiç İngilizce bilmeyen bir insanın bile iki ülkenin dili kullanım ve telaffuzları arasındaki farklar hakkında az çok fikri vardır. Şimdi Amerikanın dili laçkalaşmış olduğu için mi toplum da o halde, yoksa dil mi toplumdan etkilenmiş? Yani dil toplumun yansımasıdır. Katı kurallarla dili bu şekilde kullanacaksınız diye dayatmak, toplumdaki daha büyük sorunları örtbas etmeye yarar.Sorunun kaynağı hala aynı yerde duruyor ama.

Nereden biliyorsunuz Dîvânu Lugatî't-Türk okumadığımı?
Birçok kere Türkçe'yi hakkını vererek kullanamadığımı belirttim.Ben elimden geldiğince yazım ve noktalama işaretlerine uymaya çalıştığımı yazdım.Herkesin de asgari düzeyde uyması gerektiğini savundum.Cümleye büyük harfle bile başlamayan, elinden geldiğince diline özen göstermeyen benim için ''rahat'' insandır.
Senin gibi bildiği halde özen göstermeyenlere ise diyecek söz dahi bulamıyorum.

Dil bilgisi uzmanı değilim, iddia da etmiyorum ama mesajımda bir tane Türkçe imla hatası bulun!

Dil bilgisi uzmanı değilim, iddia da etmiyorum ama mesajımda bir tane Türkçe imla hatası bulun!

Hatamı düzeltiyorum.
Son cümlemi şu şekilde değiştiriyorum:
Sizin gibi bildiği halde özen göstermeyenlere destek çıkanlara ise diyecek söz dahi bulamıyorum.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.

Hocam, örnek verilen arkadaşın mesajı cidden sizi rahatsız etmiyor mu? Gözüme çarpan basit hataları hızlıca işaretledim. Bu bildiğiniz, afedersiniz ama bir dilin "ırzına geçmektir".
Şu marifetmiş gibi "plaza dili" konuşanlardan bir farkı yok.
1593256668744.png

Hatamı düzeltiyorum.
Son cümlemi şu şekilde değiştiriyorum:
Sizin gibi bildiği halde özen göstermeyenlere destek çıkanlara ise diyecek söz dahi bulamıyorum.

Ben kurala değil, yeteneğe önem veririm. Aramızdaki fark bundan kaynaklı olsa gerek.
Hocam, örnek verilen arkadaşın mesajı cidden sizi rahatsız etmiyor mu? Gözüme çarpan basit hataları hızlıca işaretledim. Bu bildiğiniz, afedersiniz ama bir dilin "ırzına geçmektir".
Şu marifetmiş gibi "plaza dili" konuşanlardan bir farkı yok.
231970 dosyayı görüntüle

Elbetteki rahatsız ediyor. Gönül ister ki ikisi bir arada olsun fakat abimizin yaşı ilerlemiş. Şimdi buraya katkı yapabilmesi için tekrar okula mı yazdıralım? Ben sadece bu kadar kasmanın anlamsız olduğunu, biraz daha tolerans tanınabileceğini savunuyorum. Armut hem pişsin hem ağzımıza düşsün... Öyle bir dünya yok. Ben yeteneğin kusurları örttüğüne inanırım.

Ben kurala değil, yeteneğe önem veririm. Aramızdaki fark bundan kaynaklı olsa gerek.

Kurallar olmadan karmaşa meydana gelir, belirsizlikler ortaya çıkar.
Bir kişi duygularını ,düşüncelerini,isteklerini, beklentilerini aktaramıyorsa o yetenek de bir yere kadar gider.Dildeki kurallar da karışıklığı önlemek, bütünlüğü sağlamak için vardır. Bunu en az benim kadar iyi bildiğiniz halde neden muhalefet ediyorsunuz, inanın anlam veremiyorum.

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve Cemal Ç.
Bu konuda, karşılıklı sevgi saygı çerçevesindeki yorumları çok değerli buluyorum. Kırmadan dökmeden yapılan eleştiriler, özeleştiriler çok önemli.
Arada anlam veremediğim mesajlar da var tabii :)

Aslında bu tip konuların dipsiz kuyu olduğunu bildiğim için pek girmiyordum; forumun bisiklet tarafında vakit geçiriyordum fakat yeni bir sorumluluktan dolayı arada buralara da bakma gereği duyuyorum. Sizlere sadece bir çağrım var: Lütfen birbirinizi kırmayın :)

Tam olarak neden şikayet ediliyor anlayamadığım için rahatsız olduğunuz kurallarla ilgili mesaj gönderebilirsiniz ya da bizleri etiketleyebilirsiniz.

İyi forumlar :)

Elbetteki rahatsız ediyor. Gönül ister ki ikisi bir arada olsun fakat abimizin yaşı ilerlemiş. Şimdi buraya katkı yapabilmesi için tekrar okula mı yazdıralım? Ben sadece bu kadar kasmanın anlamsız olduğunu, biraz daha tolerans tanınabileceğini savunuyorum. Armut hem pişsin hem ağzımıza düşsün... Öyle bir dünya yok. Ben yeteneğin kusurları örttüğüne inanırım.
Altını çizdiğim kısım haricinde aynı düşünüyoruz. Fakat bazı yazım hatalarının görmezden gelinmesi daha büyük hataların yolunu yapar diye düşünüyorum.
Çoğu zaman okurken rahatsız oluyorum. Sadece burada değil, biraz başka yerlere yazılanlara (Youtube, Facebook, Instagram bg.) baktıkça iyice umutsuzlaşıyorum.
Artık düzeleceğini hiç düşünmüyorum. Sepette sürekli çürük elma olacak artık.😕

Kurallar olmadan karmaşa meydana gelir, belirsizlikler ortaya çıkar.
Bir kişi duygularını ,düşüncelerini,isteklerini, beklentilerini aktaramıyorsa o yetenek de bir yere kadar gider.Dildeki kurallar da karışıklığı önlemek, bütünlüğü sağlamak için vardır. Bunu en az benim kadar iyi bildiğiniz halde neden muhalefet ediyorsunuz, inanın anlam veremiyorum.

Biz aynı saftayız aslında fakat birbirimizi anlayamıyoruz. Siz (+yönetim) halen bir "çıta" belirliyorsunuz (Ör. İyi Türkçe bilmeyen yazmasın gibi). Bense, herkesin ne şartlarda, kaç yaşında, hangi okul mezunu olup olmadığının bilinemeyeceğini, bu sebeple kuralların esnetilmesi gerektiğini çünkü herkesten bir şeyler öğrenebileceğimizi, nitekim onlarca kişi arasından sadece örnekteki kişininde yetenekli birisi olduğunu belirtiyorum. Bunun ne vatan-millet ne de dil sevgisiyle hiçbir ilgisi yoktur. Kötü yazmayı desteklemiyorum ama iyi-kötü insanların yazmasının hakkı olduğunu savunuyorum.

Sanırım toplum olarak psikolojimiz çok kötü. Bir ekranın ardında birbirimize giydirerek üzerimizde ki stresi atmaya çalışıyoruz. Biz yazarken biraz daha dikkat edelim, yönetici arkadaşlar da daha empati yaparak, kırmadan, dökmeden uyarsınlar, düzeltsinler ortak paydamız ''bisiklet'' üzerine konuşalım bu konu da bence kapatılsın çok uzamış, başka yerlere gidiyor muhabbet, saygılar ..

Kızmayın bana, ana dili türkçe olmayan insanlar bu foruma giremesin mi? Ya da girmek için ne yapsın? Köyünden hiç çıkmamış laz bir çocuk, MTB almayı düşünürken buradan tavsiye almasın mı? 80 yaşında Antakyalı bir amca, yaşına rağmen bisiklete binmek istiyorsa , diz ağrısıyla ilgili derdini burada soramasın mı? 50 yaşında çarşıya pazara 3 tekerlisiyle giden Ayşe Hanım lastiği balon yapınca bakkalamı gidip sorsun?

Ajitasyona bak..😁😂🤣

Herkes istiyor güzel yazmak, mesela ben ama olmuyor. Ama bence çok daha büyük bir sıkıntı var. Onu hiç gören yok, mesela; “reis, başgan, kanka, panpa , panpiş, hocam, baba” gibi muhteşem kelimeleri kullanan arkadaşlara ne desek? Ya da hemen iki yazışmayla senli benli olanlara, bunları görmeden, düzeltmeden mi Türkçe düzelecek?

Bu ne şimdi? Dayatmaya karşı olanlar "okuma yazmayı doğru düzgün sökememiş çocuklar" mı oldu?

Arkadaşlar, azcık silkelenin de kendinize gelin. Artık bu Türklük uludur, Türkçe uludur gibi düşünceler sönmeye başladı. Türk olmanın ya da Türkçe'nin ulu bir yanı yoktur. Dünya üzerindeki herhangi bir milletten biriyiz. Kontrol edemediğimiz bir şekilde doğduğumuz coğrafyanın verdiği vatandaşlığın ya da bu topraklarda konuşulan dilin özel bir yanı yok. "Benim bile uyamadığım Türkçe kurallarına uygun yazacaksın yoksa cızzzz ceza veririm sana." yaklaşımı aşırı itici, zaten doğru yazmakta sorun yaşamayan insanlarda bir "Noluyor ya, nereden çıktı şimdi bu?" diye sorgulatıyor. Türkçe, bisikletforum'u kullanan 500-1000 kullanıcının dayatma yoluyla kurallara uygun yazdırılmasıyla "kurtarılmayacak". Kurtarmak da neyse artık... İnternetteyiz, resmi daire yazışması yapmıyoruz. Biraz salın.

Bir internet sitesini oluşturan da -hele de forum sitesini oluşturan- onun kullanıcılarıysa, benim de isteğimi görmezden gelemezsiniz. Dayatma yapamazsınız. Ha yapamazsınız derken, yaparsınız tabii ama sonuçları olmadan yapamazsınız. Sonucu mu nedir? 3-5 kişi siteyi bırakır, sonucu bu. Ama Türkçe konusundan 3-5, şu uyumsuzluktan 3-5 derken dımdızlak ortada kalır bu site.

edit: Sitenin yaş aralığı düşünülürse, kişiliğinizdeki sayılı kimliklerden biri olarak Türklüğü aşırı benimsemenize bağlı olarak bu tepkilere hiç şaşırmıyorum.
Şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim:
(link)
Türkçe'nin nasıl yetkin bir dil olduğu konusunda ufkunuzu açacaktır.

Anlaşılıyor ki yarın, öbür gün TDK buraya el koymak zorunda kalacak. Genç TDK müfettişleri rahatsız.

Dibacemizi de koyduk, devam edelim: Benim bugüne kadar herhangi bir sebepten silinen yazım olmadı. Herkes doğal olarak kendisinde gelişen/son hâlini kazanan hassasiyet türüne göre konuşuyor. Mecra: Bisiklet üzerine faydalı/faydasız paylaşımlar yapılması amaçlanan forum. İstenilen şey: Şekil olarak sırıtmayan, kitabîye de kaçmayacak bir kurallar bütününe uyulması. Galiba moderatörlerin kurdurduğu sistem de sadece ilk harflerin büyük başlamasıyla/başlamamasıyla ilgileniyor. Sadece bu kriter sağlansa yazılar silinmeyecek, konu alıp başını gitmiş.

Bisikletle alakalı konularda artık doygunluk sağlandığı için [kısacası: Forumunun ilk kurulduğu zamanlardaki yazarların sahip olduğu bisiklet ile şimdiki sahip olduğu bisikletlerle kıyaslayarak görebilirsiniz. Veyahut üyelik tarihi eski olanların hiyerarşi kurup yeni yazarlara nahoş davranmasıyla da görebilirsiniz, @bisikletgundemi bu yüzden terk etmişti yanlış hatırlamıyorsam] forumun devam etmesi için yeni gerilimlere ihtiyaç duyuluyor. Nur topu gibi bir iç sorunumuz var artık.

Madem öyle, ben de rahatsızlık duyduğum yerleri paylaşacağım: Şekile öncelik verip içeriği boşveriyorsak, bunu da düzgün, bütün yapmalıyız. Random harflerle gülenler var, gökdelen blok halinde paragraflara ayırmadan yazanlar var, okunduğunda hiçbir şey anlaşılmayan, ama normal söz dizilimine de uygun düşenler var.

Fakat bana kalırsa, burası Türkiye'deki bisikletçilerin bu denli yoğun kullandığı tek yer ve yeni açılım yapılması gerekiyor. Daha kurumsal olup gerekirse reddit gibi yeni kategorizasyonlar oluşturmak, hatta imkan var ise genel başlıklara moderatör ve gönüllü dil düzelticiler seçilmeli ve insanlar bir yazılımdan uyarı almak yerine yönetimden birisinin kendisini uyardığı bir sistemle karşılaşmalı. Ama dediğim gibi sorun daha çok farklı, benim üyeliğim de çok eski değil, geriye dönük okuyunca farkediyorum bunları: Daha önceki nitelikli yazarları buradan uzaklaştıran ne ise şimdi de tartıştığımız şey bu: Doygunluğa ulaştık, bu doygunluğumuzu tatmin edecek, daha verimli kullanabileceğimiz bir platforma evrilmedi BisikletForum.

Yani esasında sizce de tuhaf değil mi beyler? Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda değiliz. Dil kuralı uyarısı yapan arkadaşlar, yukarda da bahsi geçmiş, bütün -de, -da eklerini ayırarak garantiye almış işini. Bir başka yazar aklına gelirse virgül, nokta kullanmış. Öbür arkadaşımız random harflerle gülüyor. Cumhuriyetin ilk yılları olsa amenna, kabul, ama artık insanlar belli şeyleri öğrenebilir, öğrenmemeye gerçekten bahane yok. Şekil-içerik ayrımını yapıp kutuplaştırmaya da gerek yok. İkisinin bütünleştirip kullanmak için lazım olan imkanlardan yoksun değil, hiç kimse. Buraya giren bütün arkadaşların telefonu/PC'si var, yani interneti var.

Ama hep dendiği gibi, vasatın üstünde kalabilmek bizim için başarı kriteri olduğu için, BF'nin taşıdığı potansiyel ve nasıl daha verimli kullanılabilir* bunlara kafa yormaktan ziyade kullanıcılara gerekli olan gerilim bu tip malayani mevzularla sağlanıyor.

Konu Olimpos/Hira dağının çocuklarına doğru gidiyor, ve bir kez daha Anadolu niçin vasatlığa mahkum, tecrübe ediyoruz.

*1- Tek üzülen ben miyim? Instagram'dan, YouTube'den yapılıyor bisiklet incelemeleri, benim mesela işitme kaybım var, yazılı olarak ulaşmak istiyorum incelemeye, BF bunun için çok kullanışlı bir alan, ama alanında ünlü kişiler yalnız kurt olarak sosyal medyada faaliyetlerini devam ettiriyorlar.

2- BF olarak İBB toplantılarına katılınabilirdi, örnek veriyorum sadece, ABB de olabilir, başka belediye de olabilir. Fakat herkes sadece şikayet etti İBB toplantılarında, orada değil burada. Gerekli kurumlarla temasa geçip etkin bir şekilde yönlendirilebilir. Niçin şikayet etmek yerine, "biz Türkiye'nin en büyük bisiklet forumuyuz, ve BF olarak katılım gösteriyoruz, planlarımızı anlatmak istiyoruz" denmiyor? Üyelik sayısı kafi mi büyük olmaya? Yine nicelik-nitelik.

3- Artık azalan, hatta hiç okuyamadığımız tur/gezi yazıları, yazılırsa eğer yeni katılan heyecanlı yazarlarla görebiliyoruz. Bir bisiklet forumunda üç şey esastır: Tamir/onarım, inceleme, bisiklet aktivitesi. İlk ikisinde doygunluk var kabul, üçüncüsü? Bunu artırmak için imla düzeltme sistemini savunmaktan başka ne gibi planları var sayın yöneticilerimizin?

Tişikkirlir sipirmin. (En azından ilk harfini büyük yazdım.)

Geri