Anlaşılıyor ki yarın, öbür gün TDK buraya el koymak zorunda kalacak. Genç TDK müfettişleri rahatsız.
Dibacemizi de koyduk, devam edelim: Benim bugüne kadar herhangi bir sebepten silinen yazım olmadı. Herkes doğal olarak kendisinde gelişen/son hâlini kazanan hassasiyet türüne göre konuşuyor. Mecra: Bisiklet üzerine faydalı/faydasız paylaşımlar yapılması amaçlanan forum. İstenilen şey: Şekil olarak sırıtmayan, kitabîye de kaçmayacak bir kurallar bütününe uyulması. Galiba moderatörlerin kurdurduğu sistem de sadece ilk harflerin büyük başlamasıyla/başlamamasıyla ilgileniyor. Sadece bu kriter sağlansa yazılar silinmeyecek, konu alıp başını gitmiş.
Bisikletle alakalı konularda artık doygunluk sağlandığı için [kısacası: Forumunun ilk kurulduğu zamanlardaki yazarların sahip olduğu bisiklet ile şimdiki sahip olduğu bisikletlerle kıyaslayarak görebilirsiniz. Veyahut üyelik tarihi eski olanların hiyerarşi kurup yeni yazarlara nahoş davranmasıyla da görebilirsiniz,
@bisikletgundemi bu yüzden terk etmişti yanlış hatırlamıyorsam] forumun devam etmesi için yeni gerilimlere ihtiyaç duyuluyor. Nur topu gibi bir iç sorunumuz var artık.
Madem öyle, ben de rahatsızlık duyduğum yerleri paylaşacağım: Şekile öncelik verip içeriği boşveriyorsak, bunu da düzgün, bütün yapmalıyız. Random harflerle gülenler var, gökdelen blok halinde paragraflara ayırmadan yazanlar var, okunduğunda hiçbir şey anlaşılmayan, ama normal söz dizilimine de uygun düşenler var.
Fakat bana kalırsa, burası Türkiye'deki bisikletçilerin bu denli yoğun kullandığı tek yer ve yeni açılım yapılması gerekiyor. Daha kurumsal olup gerekirse reddit gibi yeni kategorizasyonlar oluşturmak, hatta imkan var ise genel başlıklara moderatör ve gönüllü dil düzelticiler seçilmeli ve insanlar bir yazılımdan uyarı almak yerine yönetimden birisinin kendisini uyardığı bir sistemle karşılaşmalı. Ama dediğim gibi sorun daha çok farklı, benim üyeliğim de çok eski değil, geriye dönük okuyunca farkediyorum bunları: Daha önceki nitelikli yazarları buradan uzaklaştıran ne ise şimdi de tartıştığımız şey bu: Doygunluğa ulaştık, bu doygunluğumuzu tatmin edecek, daha verimli kullanabileceğimiz bir platforma evrilmedi BisikletForum.
Yani esasında sizce de tuhaf değil mi beyler? Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda değiliz. Dil kuralı uyarısı yapan arkadaşlar, yukarda da bahsi geçmiş, bütün -de, -da eklerini ayırarak garantiye almış işini. Bir başka yazar aklına gelirse virgül, nokta kullanmış. Öbür arkadaşımız random harflerle gülüyor. Cumhuriyetin ilk yılları olsa amenna, kabul, ama artık insanlar belli şeyleri öğrenebilir, öğrenmemeye gerçekten bahane yok. Şekil-içerik ayrımını yapıp kutuplaştırmaya da gerek yok. İkisinin bütünleştirip kullanmak için lazım olan imkanlardan yoksun değil, hiç kimse. Buraya giren bütün arkadaşların telefonu/PC'si var, yani interneti var.
Ama hep dendiği gibi, vasatın üstünde kalabilmek bizim için başarı kriteri olduğu için, BF'nin taşıdığı potansiyel ve nasıl daha verimli kullanılabilir* bunlara kafa yormaktan ziyade kullanıcılara gerekli olan gerilim bu tip malayani mevzularla sağlanıyor.
Konu Olimpos/Hira dağının çocuklarına doğru gidiyor, ve bir kez daha Anadolu niçin vasatlığa mahkum, tecrübe ediyoruz.
*1- Tek üzülen ben miyim? Instagram'dan, YouTube'den yapılıyor bisiklet incelemeleri, benim mesela işitme kaybım var, yazılı olarak ulaşmak istiyorum incelemeye, BF bunun için çok kullanışlı bir alan, ama alanında ünlü kişiler yalnız kurt olarak sosyal medyada faaliyetlerini devam ettiriyorlar.
2- BF olarak İBB toplantılarına katılınabilirdi, örnek veriyorum sadece, ABB de olabilir, başka belediye de olabilir. Fakat herkes sadece şikayet etti İBB toplantılarında, orada değil burada. Gerekli kurumlarla temasa geçip etkin bir şekilde yönlendirilebilir. Niçin şikayet etmek yerine, "biz Türkiye'nin en büyük bisiklet forumuyuz, ve BF olarak katılım gösteriyoruz, planlarımızı anlatmak istiyoruz" denmiyor? Üyelik sayısı kafi mi büyük olmaya? Yine nicelik-nitelik.
3- Artık azalan, hatta hiç okuyamadığımız tur/gezi yazıları, yazılırsa eğer yeni katılan heyecanlı yazarlarla görebiliyoruz. Bir bisiklet forumunda üç şey esastır: Tamir/onarım, inceleme, bisiklet aktivitesi. İlk ikisinde doygunluk var kabul, üçüncüsü? Bunu artırmak için imla düzeltme sistemini savunmaktan başka ne gibi planları var sayın yöneticilerimizin?
Tişikkirlir sipirmin. (En azından ilk harfini büyük yazdım.)