Seriyi izledim (Netflix - Tour de France - Zincirleri Kırmak).
21 etap, ortalama 4-5 saatlik yayınlar olduğunu varsayarsak toplam 100 saat kadar bir yayın süresinden bahsediyoruz. Tamamını takip etmek zaten mümkün değil, üstelik de o sırada yaşanan olayları izliyorsun, haliyle bu şekilde aslında bir "özet" niteliği taşıyan serileri çok beğeniyorum. Netflix bu işi iyi yapıyor gördüğüm kadarıyla, Formula 1 için de Drive to Survive diye bir seri yayınlanıyor 5 sezon oldu ve ilk 1-2 sezon biraz bocalasalar da şu an hiç fena gitmiyor. Dediğim gibi; bunları bir belgesel veya dizi gibi bir seri olarak değil, özet olarak izliyorum aslında.
Seri genel olarak etkileyiciydi çünkü ilk defa profesyonel bisiklet sporunun arka planına bu kadar yakınlaştığımı hissettim. Anlatım da oldukça sade ve izleyici boğmayacak seviyedeydi, bu da hemen her dakikasını dikkatim dağılmadan takip edebilmemi sağladı. Dolu dolu hikayeler vardı, tabiki de daha pek çok hikaye vardır anlatılmayan veya anlatılması istenmeyen, ancak yine de önemli sporcular ve takımların bu işe destek verip aslında bir nevi sırlarını ortaya dökmüş olmaları takdir edilmeli.
Konuların detayına gelecek olursam; Van Aert'ın gerçekten ne kadar büyük bir yetenek olduğunu, bu yeteneğinin farkında olmasına rağmen neler yapıp yapamayacağını da iyi bilmesi sebebiyle ne kadar da iyi bir takım oyuncusu olduğunu daha net bir şekilde gördüm. Jumbo Visma'ya zaten tur boyunca hayran kalmıştım ama gördüklerimizden fazlasının da olduğunu öğrenince kendilerine saygım daha da arttı. Fabio Jacobsen'in hikayesi de bisikletin nasıl bir takım sporu olduğuna dair çok tatlı detayları barındıracak bir hikaye şeklinde işlenmiş.
Aklımda kalan en önemli başlıklar bunlar oldu. Tabiki de işin içinde ticari kaygılar ve bunun sonucunda kasıtlı yönlendirmeler veya olmayan dramalar yaratma çabaları gibi şeyler mevcuttur (profesyonel bisiklet gerçeklerine F1 kadar hakim olmadığım için öyledir diye düşünüyorum sadece, bir kanıtım olduğunu söyleyemem), ancak sıradan bir bisiklet izleyicisi olarak almayı beklediğim keyfi, duyguyu ve motivasyonu verdiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
Bu yılki Giro için de böyle bir seri gelse onun da çok keyifli olabileceğine inanıyorum, her ne kadar beklediğim heyecanı bulamamış olsam da tur boyunca arka planda olağandışı olaylar, dramlar yaşandığından eminim.