Scudo Sports

Freehub Body hırıltı sorunu

celikeren

Daimi Üye
Tepki
182
Bisiklet
Merida
Değerli arkadaşlarım, dünkü Sipil dağı turumdan san freehubdan boşa dönüşte ciddi bir hırıltı duymaya başladım. önce göbek sandım ama olmadığını kısa sürede anladım,
az önce rubleyi göbeği komple söktüm ama freehub body'i bir türlü sökemiyorum. Form'a ve youtube den araşatırdım fakat sonuca ulaşamadım, Nasıl sökebilirim? aynı durum ile karşı karşıya kalan olmuştur diye düşüyorum.
Amacım freehub'su sökerek gerekli temizliği yapabilmek, tabi bu modelde söktükten sonra temizlik mümkün mü oda ayrı bir soru işareti.
Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Saygılarımla, iyi geceler herkese.

Dosyalar

• IMG_4686.JPG
    IMG_4686.JPG
    91,8 KB · Okunma: 69
  • IMG_4687.JPG
    IMG_4687.JPG
    98 KB · Okunma: 63
  • IMG_4688.JPG
    IMG_4688.JPG
    106,9 KB · Okunma: 62
  • IMG_4689.JPG
    IMG_4689.JPG
    134,2 KB · Okunma: 63
  • IMG_4690.JPG
    IMG_4690.JPG
    175,4 KB · Okunma: 58
Scudo
merhaba,

göbek shimano mu? 10 mm veya bazı modellerde 12 mm de olabiliyor alyan anahtarı göbeğin içine sokup freehub'ı söküyorsunuz.

bazı modeller için alyan yerine tl-fh10 aparatı gerekiyor. görebildiğim kadarıyla sizinki için gerekmiyor.
((link))

Freehub'ın içini açmak, cup-cone, bilya ve tırnaklara bakım yapmak için söktüğünüz freehub gövdesini iki tırnaklı bir aparatı kullanarak üstten açıyorsunuz. (ters diş olabilir)
(aparat şu: (link))

• Beğen
Tepkiler: celikeren
@cempro Merhabalar, göbek shimano değil merida üzerinde gelen kendi rulmanlı jantları,elimde 10mm vardı küçük geldi, dediğiniz gibi ,ise birde 12 ile deneyecegim, ama bahsettiğiniz aparatı bulmakta ayrı bir sorun gibi duruyor.:(
cevabınız için teşekkür ederim

hırıltıdan kastınız freehub'ın akıcı dönmemesi ise rulmandan olabilir. rulmanı çektirme veya ulaşılıyorsa tersten arkasından vurarak çıkarabilirisniz. yeni rulmanı freehubdaki yuvasına dış çemberinden presle basarak takmak gerekir. yok flibber dönerken takılıyor gibiyse tırnak kısmen kırılmış veya tırnağı iten yay mekanızması oynamış olabilir. ikinci seçenekte jant dik konumdayken takılan freehub yatayken akıcı dönüyor olabilir.

her halükarda önce freehub'ı ayırmanız, ardından da iki tırnaklı çanak benzeri somunu çıkararak içini açmanız gerekecek.

baktınız olmadı, son önerim 28 delikli ofset ve flanş değerleri uyumlu yeni göbek alıp jantı tekrar dizdirmeniz olacaktır.

iyi akşamlar dilerim.

@cempro öncelikle cevabınız için teşekkür ederim, rulman ile ilgili bir sorun olmadığı kesin, göbek milini çıkarıp freehub'u ileri çevirmek istedigimde direk olarak sesi alıyorum. Yani sanki yağ yokta sürtme var gibi, yada aralara toz toprak girmişde dönerken hırıltı yapıyor gibi bir ses, temizleme şansım olsa sorun çözülecek ama çıkaramadım bir türlü. Bu yüzden Compagnolo Scirroco ya bakıyorum adamlarda MAINTENANCE diye bir dökümantosyan var a'dan z'ye söküp takmayı resimlemişler, helal olsun diyorum.

Fulcrum / Campagnolo freehublar genel olarak iki tip.

Fulcrum Racing Sport, Racing 7 veya Racing 5 türevlerinde bisikletlerin üzerinde OEM gelen jantlardaki freehublar serviceable değil. Örn. rt-013 kodlu freehub 12mm alyanla sökülür ancak içi normal müdahale ile açılmaz. Bu freehub fulcrum ve campagnolo'nun bazı alt modellerinde de dönem dönem kullanılmıştır. Bu sebeple Fulcrum veya Campagnolo alacaksanız kontrol edip alınız.

Fulcrum Racing 7 LG , 5 LG ve 3 gibi modellerde gelen freehub sökülür ve açılır. Bakımı kolay yapılır. (örn. r5-014 15 20 modelleri gibi). Bunların da dezavantajı Fulcrum ve Campagnolonun jantlarının Türkiye'de distribütörünün bulunmayışı nedeniyle tel kopsa bulmakta zorlanacak olmanız. Ayrıca hub tasarımında tırnakların tümünü tek bir spiral yay tutar, biraz hassas bir tasarımdır. Örn. mavic'de her tırnağın altında ayrı yay bulunur, daha basit bir tasarımdır.

Şüphesiz ki yedek parçasını Türkiyede en rahat bulabileceğiniz iki jant markası Mavic ve Shimano'dur.

• Beğen
@cempro şüphesiz haklısınız, spare parts tool dan baktıgımda FH-BUU015X1 model freehub kullanıldıgını gösteriyor, buda manuel'deki resimler ile uyumlu, sökülüp takılması mümkün görünüyor. Türkiye'de aktif pedal parça satışı yapıyor diye biliyorum. Mavic de düşündüm ama kronik sorunların oldugundan bahsediliyor kararsız kaldım. öncelikle mevcut jantı geçici süreliğine kullanılabilir halde tutmalıyım:)

Jant bakıyorsanız;

Hesaplı olsun, 1700gr civarı olsun, parçasını bulayım: Mavic Aksium Elite

1 ay kadar önce Wiggle ve Merlin'de kampanya vardı, 650 TL civarına Fulcrum 5 LG satılıyordu (1650gr civarı) Lakin parça lazım olursa çok arasınız.

Limiti arttırayım parçasını da iyi kötü bulayım derseniz Shimano Ultegra WH6800 (cup cone dizayn, kapalı rulman yerine açık bilya kullanır. Yatak ayarı için duraace'deki click sistem vardır)

Hafif olsun, telini bulayım derseniz Cole Rollen Elite (Klasik J tipi tel kullanır, en kötü ihtimalle DT Swiss tel takar kullanmaya devam edersiniz.)

Rulman değiştirmek isterseniz SKF-6001 2RSH (Çift plastik contalı) pek çok janta uyacaktır. Kolaylıkla bulunur, adedi ~10 TL'den ucuzdur.

Mavic'lerde karşılaşılan sorun arka göbeğin özellikle karbon/alu. birleşimi modellerde bir müddet sonra oynaması ve ses yapması idi. İyileştirdiler diye biliyorum. Alu. hub modellerde bu sorunla pek karşılaşılmıyor sanırım.

• Beğen
Son günlerde freehub body den dolayı çevremde ben dahil bir çok arkadaşım var. Salgın hastalık gibi yayılıyor. Bende de Merida Scultura 400 var 4000km den sonra freehub body den kıtırtılı bir ses gelmeye başladı. Aynı zamanda Merida Reacto 400'ü olan bir arkadaşımdan da aynı ses gelmeye başladı(Onunki 1500km civarındaydı ama 1 gün öncesinde rubleyi ve zinciri mazot ile yıkamıştı. Bunu neden söylediğime biraz sonra değineceğim).

Meridanın stok jantları üzerinde gelen göbekleri formula yapıyor yalnız üzerlerinde marka model numarası vs bulunmamakta, üzülerek söyleyeceğim aynısından bulamıyorsunuz. İnternette bulamayınca modeli ve dolayısıyla ona uygun olan freehub bodyi, Aslı bisiklete mail attım. Sıkıntımı anlatım, bana model numarası vs biliyorlarsa göndermelerini yenisini alacağımı söyledim. Beklemediğim şekilde jantı onlara fatura fotokopisi ile göndermemi, 2 iş günü içerisinde gerekli işlemleri yapıp geri göndereceklerini söylediler. Dedikleri gibi yaptım, bir kaç gün sonra arayıp bisikletin şuanki fotoğrafını, kadro altındaki seri numarası fotoğrafını göndermemi istediler, garantiden değiştirmek için Merida istiyormuş. Ve ertesi gün jantımı Novatec hub ile değiştirip verdiler. (link)

Tamiri pek mümkün görünmüyor, yedek parça bulmanız imkansız gibi. Aslı bisiklet ile konuştuğumda Meridanın bu hubları formulaya ürettirdiğini, maliyet açısından modellerinin olmadığını, Merida bisikletleri için üretildiğini söyledi. Dolayısı ile yedek parça bulmak imkansıza yakın. Kendileri Novatec'in 11li hub ile garantiden değişim yapıp jantımı iade ettiler. Ki şuan aşırı derecede memnunum. Jantı teslim alalı yaklaşık 2 hafta oldu 250km yi geçmiştir sesi iyice yükselmeye başladı.

Peki diğer arkadaşa ne oldu. Arkadaşımda ilk Aslı bisiklet ile iletişime geçti benim gibi.(Bu arada bu olaylar eş zamanlı yaşanmaktadır). Bisikletini performans bisikletten aldığı için, Aslı bisiklet Performans bisiklet aracılığı ile jantı kendilerine göndermelerini istedi. Öğrenci olduğu için Çarşamba akşamı saat 7 sularında jantı Sadun beye teslim etti. Perşembe günü akşam üstüne doğru Sadun bey arkadaşı ben jantı gönderdim jant geri geldi garanti dışı bu, göbekte mazot varmış deyip 270TL + 60 TL bana kargo parası vereceksin jantı yapmak için dedi. Şimdi mantıksızlık burda başlıyor. Çarşamba akşamı 7 de teslim edilen jant, İstanbula gönderilip, orada incelenip, garanti dışı olduğu anlaşılıp tekrar Ankara ya 24 saatten biraz kısa bir süre içinde gelmez.. Ama kusura bakmayın ama Sadun'un para göz ve esnaflık dışı hareketi tekrar kendini belli etti. Bu arada jantı tamamen sökmüştü Sadun, göbek bir yerde, teller, tel başları, çember bir yerde. O şekilde geri teslim etti arkadaşa. Arkadaşım Aslı bisikleti arayıp durumu anlattı, size göndermiş böyle böyle demişsiniz diye. Onlarda konu hakkında bilgileri olmadıklarını bir araştırıp geri döneceklerini söylemişler ve 1 saat sonra arayıp "Evet bize gönderdi biz baktık mazot vardı, garanti dışı. Para konusu ise sizle Sadun bey arasındaki sorundur." deyip kapatmışlar. Sonuçta parçalarına ayrılmış jant ile elinde kaldı arkadaş. Büyük ihtimalle Şubeyi korumaya yönelik bir adım attı Aslı bisiklet. Çünkü bir parçanın çarşamba akşamı 7 de verilip Ankaradan istanbula gönderilip, incelenip, geri gelmesi 24 saatten kısa sürmez..

Neyse kıssadan hisse;

1) Bisiklet aldığınız yere dikkat edin. Sadece bisiklet satmakla bisikletçi olunmuyor.
2) Aslı bisiklet ile bir iletişime geçin, garantiden değiştirme şansınız var.

@tameryc detaylı anlatımınız için çok teşekkürler evet garanti den değişim belki mümkün olabilir haklısınız benzer durumu önceki bisikletimde de yaşamıştım servis bakım yaparak çözmüştü. Ancak diğer yandan da öğrenip tekrarlaması durumunda kendim müdahale edeyim istiyorum .

• Beğen
Tepkiler: tameryc
Öncelikle herkese merhaba elimde fulcrum racing 5 jant setim var frebuh tırnaklarını tutan tel ömrünü yitirdiği için değiştirmem gerekiyor nası bi çözüm bulabilirim veya alabileceğim biyer varmı ?

@Mert003 Freehubların cırcır mekanizmasında markadan markaya farklar oluyor. Freehub'ın içini açtınız mı? Tırnakları nasıl bir yay çalıştırıyor foto atarsanız bir çözüm üretebiliriz belki. Freehub'ın dış ceketi (ceket = dişlilerin geçirildiği dış silindir) çıkmış halinin de bir fotosunu görürsek iyi olur.

Teşekkürler halledim sorunu ilginiz için teşekkürler

@Mert003 Sorun neymiş? Nasıl çözdünüz?

• Beğen
Tepkiler: Ekincan
Novatec freehuba bakım yaptırabileceğim birilerini arıyorum. Bulunduğum coğrafyada bir kaç bisikletçiye sordum ancak bilyaları aşırı küçük olduğundan bakıma yanaşmak istemiyorlar. Bu işlerle uğraşan birilerini/firmayı bilen tanıyan varsa o kişi ile iletişime geçmek isterim. Eski bir seri olduğu için freehubun orjinali bulunamıyor. Sözde novatec orjinal diye çinden aldığım iki taneside beş yüz kilometreye varmadan kullanılamaz oldu.

Sorun şu: Pedallara yüksek güç uyguladığımda, pedallarda titreşim oluyor, yüksek torkta olmuyor ancak güçte oluyor. İçi açılacak değişmesi gereken bilyeler değişecek yağlanıp kapatılacak.

İç rulmanlarından ayırıp, aşağıda ki resimdeki gibi sadece freehub kargo ile gönderebilirim.

Screenshot_5.png

Novatec freehuba bakım yaptırabileceğim birilerini arıyorum. Bulunduğum coğrafyada bir kaç bisikletçiye sordum
Karşıyaka'da İzmir bisiklet Nafız beye danıştınızmı? dükkanı baya bir donanımlı alet edavat bakımından,benim başımada buna benzer birşey gelmişti kendisi çözüm üretti.

• Beğen
Tepkiler: Kerem Tarık
Karşıyaka'da İzmir bisiklet Nafız beye danıştınızmı? dükkanı baya bir donanımlı alet edavat bakımından,benim başımada buna benzer birşey gelmişti kendisi çözüm üretti.
Yok hayır orayı bilmiyordum, google'dan baktım şimdi yarın gün içerisinde telefonla arayayım. Bilgiler için teşekkür ederim.

Geri