Hemen hemen hepinizin yorumlarını okudum. Makine mühendisi bir arkadaş, herhangi bir sorun olmayacağını belirtmiş zaten.
Pembe(kırmızı) ve yeşil renkten falan bahsedenler olmuş. Arkadaşlar, olay sadece renk değildir. Yeşil olan, 2000 model altı hemen her araçta, üzerindeyse bazı araçlarda kullanılan direksiyon hidroliği yani DOT3 yağıdır.Pembe ya da kırmızı, artık hangi renk kabül ediyorsanız, daha üst sınıf araçlarda kullanılan ve yine aynı sistemde kullanılan DOT4'tür.
DOT3, yerine DOT4 ya da tam tersi kullanılmaz. Sakın o yüzden renge aldanıp, arkadaşım şu rengi kullanıyor vs diyerek bir kıyaslama yapmayınız. Yağlar molakülleri ve özellikleri tamamen birbirinden farklıdır. Farklı olduğu için zaten iki çeşit yağ vardır ve her araç için ortak DOT4 ya da DOT3 iyidir denilemez. Hangi araçta, hangi yağın kullanılması gerekiyorsa o yağ kullanılmalıdır.
Onun haricinde, hidrolik fren sistemini eminim ki sizler benlerden daha iyi biliyorsunuz. Fakat organik vs. sadece satış taktiği diye düşünüyorum ben. Kimse bana kalkıp da shimano'nun yağ ürettiğini düşündüğünü söylemesin. Onlar da, diğer markalara ürettiriyorlar emin olun. Pembe ya da yeşil... Sizin sisteminizde hangi yağ varsa, onu kullanın. Yeşil ise ondan, kırmızı ise ondan devam edin. Sakın değiştirmeyin yağ türünü. Ve sakın iki farklı yağı birbiriyle karıştırmayın.
Yağ sadece basınç için arkadaşlar, klasik hidrolik bir sistem mantığı. O yüzden, önemli olan yağın markasından vs ziyade işlevidir diye düşünüyorum. Sanayilerde daha ucuza bulursunuz ayrıca DOT3'ler mesela 6-7 lira civarında.
Orjinal yağa mı devam edeceğiniz yoksa klasik DOT serisine mi geçeceğiniz konusunda birşey söyleyemem. Siz bilirsiniz. Ben sorun olacağını sanmıyorum fakat yine de taktir sizde. Fakat DOT3 ve DOT4 birbiri ile karışmaz, yani iki farklı renk birbiri ile karışmaz. DOT3 yerine DOT4 kullanılmaz... Benim değinmek istediğim bu daha çok... Aman arkadaşlar...
Ha kullandınız, karıştırdınız, ne olur ? Hiç birşey olmama ihtimali yüksek. Sonuçta çok küçük bir hidrolik sistem... Çok fark etmez. Fakat yaz aylarında, yağın ısınmasıyla yoğunluk farkından sıkıntı olma ihtimali var. Ve evet, birşey olmayabilir... Fakat dağdan inerken, o küçük ihtimal gerçekleşe de bilir... Aman dikkat...