Scudo Sports

Garmin ve Strava kalori farkı

@3rsin o halde 1 saatlık 1000 kalorı gostergesı hemen hemen dogru bır ızlenım ortalama 24 km hızda. Donus olayında yokus cıkılıyor ama ortalama dusuyor. aynı hızda o tırmanısı yapsam daha cok cıkacak ama onu bu sekılde tolare edıyor.

demekkı bu turlarda 4 kg vermemın sebebı bu kalorı olayı :D

EDİRNE.jpg
KUMBAG.jpg

Scudo
Benim anladigim; strava gps ve gloonas verilerini kullanarak kendi aritmetigine göre hesapliyor verileri. Dedigin gibi; ortalama ve yakin veriler veriyor, %100 dogru degil yani. Garmin connect daha güvenilir

@3rsin pekı bu ısın net olarak dogru veılerı ıcın ne gıbı bır yontem uygulanmalı bılgınız var mı

@TontonCocuk bu sekli ile strava %100 dogru bilgi veremez. Premium bile olsan degisen bisey olmuyor. Ya strava kendi sensörlerini üretip bunlari bizlere satacak (acaba kac kisi alir? Ticari intihar olur gibime geliyor). Tek mantikli yöntem; strava gps ve gloonas üzerinden hesapladigi aritmetiginden vazgececek.sporcu hangi cihazi ve sensörleri kullaniyorsa bu yazilimlar ile senkronize olarak verileri iletmesi. Garmin kullanici isen garmin connect ile senkronize calismasi lazim. Sensörlere güvenmeliyiz strava nin kafasina göre hesaplamalarina degil.

Strava ve diğer yazılımlar zaten toplanmış olan veri üzerinden gösterim yaparlar. Dolayısıyla zaten garmin, lezyne veya başka bir markanın .fit uzantılı dosyası içinde gem gps (zaman,hız ve yükseklik), hem de başka sensör verileri (nabız, kadans, hız, güç) mevcut. Sadece telefonu kullancaksanız da bu bilgileri telefonun sensörlerinden alıyor. Siz bu bilgileri stravaya yüklediğinizde bu bilgiler kullanılıyor. Estimated power (tahmini veya yaklaşık güç), ve kalori ise hesapla ortaya çıkıyor. Bu hesabı da yaş, cinsiyet ve sensör bilgilerini kullanarak yapıyor. Bu konuda daha sağlıklı veri almak istiyorsanız güç ölçer almalısınız. En yakın kalori hesabı buna göre yapılır ki bu da kesin değildir.

Kısaca strava sensör bilgilerini gösteren bir arayüzdür. Kendisi hızı, nabızı, kadansı hesaplamaz.

@alembey strava, garmin connect deki verilerimi yalan ve yanlis aktariyor. Bu nasil toplanmis verileri aktarmak? Garmin connect deki verileri aynen aktarsa zaten suan sende bende burda yazi yazmis olmazdik.
Ayni rotadaki km leri neden her defasinda farkli km ler cikiyor? (1-2km farki degil, 5-10km fark cikiyor, evren gibi yollarda mi genlesiyor?)

@3rsin KM bazında bu kadar farklılık olduğunu bilmiyordum. En azından sensörler olarak benim kullandığım cihaz (Lezyne Micro Watch), telefon ve strava arasında büyük bir farklılık yok. Başka bir sıkıntı olabilir mi? Diğer arkadaşlarda durum nasıl?

@alembey konuya eşlik eden bir kaç kişi de fark çıktı :) km konusu bende de bazen sorun oluyor. 13 km 13,5 14,10 arası gıdıp gelıyor

Benzer sorunları ben de yaşıyorum, sanırım Strava işine geldiği gibi hareket ediyor. Nihayetinde prof. değilim, yarışlara katılan veya hazırlanan birisi de olmadığım için farkları çok önemsemiyorum.

@alembey 50km klasik bir rotam var haftada en az 2-3 defa giderim bu yolu, simdiye kadar hicbir gün birbirini tutmuyor. 44 oluyor 46 oluyor 48 oluyor kafasina göre yazip ciziyor. Garmin connect den baktigimda sorun yok hergün birbiri ile örtüsüyor. Izmir-alacati 96-97km strava 85-86km. Beylikdüzü-3.köprü-bogazici sahilden geri dönüs 145-146km, strava 130km. Ben isin icinden cikamadim, strava yalanlarina alistim. Daha öncede yazdigim gibi kalori hesaplamalari ise tam facia. (Üzerimde nabiz ölcer, bisiklette hiz/kadans sensörü var) powermetre olsa daha detayli bilgi sahibi olabilirim. Powermetreli arkadaslarimda bile strava yine kafasina göre bilgi aktariyor.
Beraber turladigim arkadaslarimda bile farkli farkli km gösteriyor. Bu nasil mümkün? Beraber ayni yolu gidiyoruz.

Kalori hesaplamaları için birşey diyemem. Çünkü pek kaloriye takılmıyorum. (178 boy 70 kg :) ) Ben bryton rider 310 kullanıyorum. Sayacımda kadans ve nabız sensörü kullanıyorum. Hız ve mesafeyi ise gps ile ölçüyor. Bir tek ortalama hızda uyuşmazlıklar olabiliyor. O da sanırım sayacın smart pause özelliğinin optimizasyonu ile alakalı bir sorun.(+-0.1 km/h fark olabiliyor)

Km sorunu yaşayan arkadaşlar muhtemelen hız sensörü kullanıyorlar. Hız sensörlerinde eğer teker çapını doğru bir şekilde girmezseniz sayaç hatalı ölçüm yapar. Bu zamana kadar sigma 12.12 sts, polar cs500+ ve bryton rider 310 sayaç kullandım. Üç sayacında kullanma kılavuzunda 700*23 lastik için verilen teker çevre uzunlukları farklı. Burada hangisine inanacağım peki? Burada en doğru çözüm lastik ideal basıncındayken, bir ip ile lastiğin çevresini ölçüp mm olarak girmektir.

Örneğin ilk sayacım olan 12.12 sts ile 303 km ölçülen bir parkurum strava tarafından(o zamanlar telefon ile strava kaydı alıyordum) 301 km ölçülmüştü. Bu farklılığın teker çapından kaynaklandığını farkettim ve teker çevresini ip ile ölçmüştüm. Kullanma kılavuzundaki verilerden 20mm kısa çıkmıştı ölçü. Teker çapındaki düzeltmeyi yapınca arada farklılık yaşamadım hiç.

@S.Çal sorun kullandigimiz cihazlarda degil, strava nin ta kendisi. Ben alistim dikkate bile almiyorum, garmin connect üzerinden saglikli veri aldigim icin orasini dikkate aliyorum. Ayrica 20 sene bisiklette hicbir cihaz kullanmadan bisiklet kullandim. Strava olmus olmamis cok da umrumda, facebook gibi sporcu arkadaslarimla irtibatta kalmak icin kullaniyorum.

• Beğen
Tepkiler: S.Çal
@3rsin Benim stravadan ve sayacımdan beklentim, kadans, nabız, yükselti, eğim ve ortalama hız. Bunların içinde en önemlileri de benim için kadans ve nabız. Bunları kaydetsin ve kendimle karşılaştırma yapabileyim yeterli. Sayacın birçok özelliğini de kullanmıyorum gerek de görmüyorum açıkcası. Ama yine de bu özellikleri kullanan ve gerek gören arkadaşlarımız vardır illaki :) Önceki mesajımda dediğim gibi kalori için birşey diyemem ama oluşan km ve hız farklılıklarının, sensörler için girilen verilerden kaynaklandığını düşünmekteyim. Saygılarımla :) :harika:

• Beğen
Tepkiler: 3rsin
@TontonCocuk Ben de daha önce bunu araştırmıştım

Şurada stravadan gelen bir yanıt var, biz eski bir sistem kullanıyoruz. HR datası almıyoruz hesaplarken ve güç verieri vesaire ile tahmin ediyoruz diye

(link)

@3rsin hocam bir de şunu sormak istiyorum. Bende ekstradan bir hız sensörü olmadığından deneyemiyorum.

Bizim sayaçlarımız yükseklik verisini hesaplarken hava basınç değerlerine göre hesap yapıyor. Yolda yanımızdan kamyon geçtiğinde bile yükseklik verisi etkileniyor. Hatta havanın bulutlu olduğu günlerde bile etkileniyor.(Bu bütün yükseklik ölçümü yapan sayaçların kronik sorunu) Sayaçtan çıkan .fit uzantılı dosyayı stravaya yükleyip o turu pc üzerinden açtığımda elevation bilgisinde doğrulama istiyor. Correct elevation dediğimde gps verilerine göre yükseklik değerlerini hesaplıyor ve veriler değişiyor.

Acaba diyorum ki hız sensörü ile ölçüm yapıldığında da bu şekilde bir doğrulama mı yapmak gerekiyor? Deneme şansınız oldu mu

Strava daha gerçekçi veriler veriyor. Misalen sports tracker da 1 saatte 1200 kalori gösterirken strava da bunun yarısı kadar. aynı şekilde kol saati de stravaya yakın çıkıyor.

Strava da nabız ve kadans gibi bilgileri dahil edebiliyor. ayrıca eğim rakım gibi veriler de dahil.

Aslında power metre kullananlar çok daha kolay sağlamasını yaparlar. watt kilojoul vs çevrimleri yapmak zor değil.

ne olursa olsun performanslı bir sürüşde sports tracker veya garmin kadar yakmak mümkün değil. Ortalama sürüşlerde 600 Kcal / saat hesaplayın. Hadi biraz performans da 800 olsun. ama 1200 1500 kCal / saat gibi rakamlar bana abartı geliyor.

@ilkercom ortalama 800 olarak hesaplıyorum bu aralar. Ama takıldığım konu tamam bu ürünler çok güzel özellikleri sünüyor. Kadrans nabız yükseklik hız mesafe sıcaklık. Ama soyle bir şey var neticede spor yapıyoruz. İnsan ya kendini geliştirmek icin spor yapar yada kilo vermek sağlıklı yasamak icin. Neticede kalori insan vücudu icin onemli bir birim. Sorguluyor insan bazen. Su ara fazla kilolarımdan kurtulmaya çalışıyorum. Takibi ortalama ile yapıyorum :)

• Beğen
Tepkiler: S.Çal
Biz gez dolaş macera için kullanıyoruz yine de sports tracker ve strava açıyoruz. live segment dolayısı ile strava daha çok performans odaklı sürüşlerde işe yarıyor.

Bu veriler ne olursa olsun gerçekçi değil ve olamaz da. ne garmin ne strava ne başkası %100 isabet kaydetmesi olanaksız. Bunun için spor hekimine gidip orda bir analiz ettirmek lazım. bu sırada strava veya benzeri uygulamaları da kıyaslama şansı olur.

kilo vermek için az yemek lazım onu da yapamıyoruz. geçen 22 km sürdüm eve dönerken 2 çiğ köfte dürüm ateşledim bizim spor güme gitti :D evde otursam daha kötüydü diyip avutuyoruz kendimizi

Bende Garmin ve Strava hemen hemen aynı veriyi veriyor. Son sürüşümde Garmin 1177kcal Strava 1178kcal göstermiş. Bir önceki Garmin 1168 Strava 1146. Bence sizin ayarlarınızda bir sorun var.

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
@ilkercom Haklısınız, lâkin stravaya, benzer uygulamalara da sarj dayanmıyor özellikle sabah evden çıkıp hava kararınca dönülen uzun sürüşlerde telefonsuz kalmak ta var. Aslında hiç masraf yapmayıp powerbank alıp onunla da kullanmak var lâkin her seferinde aç kapa yapmak çok usandırıcı oluyor bilemiyorum ne yapsak ki aliexpressteki km saatlerinden mi alsak yoksa strava+powerbankle mi devam edilmeli?

Geri