Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Gazozlarda alkol var.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.

Murat EVGİN

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Kasım 2004
Mesaj
975
Tepki
923
Şehir
İstanbul
“Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ile ilgili olarak çıkarılan ve 30.10.1998 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 98/24 no’lu Alkolsüz İçecekler Tebliği’nin 5/k maddesinde; “Alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarının en çok 5.0 g/l olabileceği” belirtilmektedir.

Alkolsüz içeceklere ilişkin bir hukuki metinde, içecek içeriğinde alkol bulunmasına cevaz veren bu düzenleme dikkatimizi çekmiş ve konu ile ilgili olarak Tüketiciler Birliği tarafından bir çalışma başlatılmıştır.

Çalışma kapsamında:

Piyasada satılan gazoz ürünlerinin etiketleri üzerinde yapılan incelemelerde, içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin bir bilginin olmadığı, hatta bir üründe de, içerikte alkol ve çözeltisinin kullanılmadığına ilişkin bir bilginin olduğu tespit edilmiştir.

Bunun üzerine çeşitli marketlerden satış fişi karşılığında on ayrı gazoz markasına ait birer şişe gazoz satın alınmıştır. Marka seçiminde pazarda yaygın olarak satılan markalar tercih edilmiştir. Satın alınan gazozların içeriğinde alkol olup olmadığının tespiti için Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne başvurulmuştur. Orijinal ambalajı içinde teslim edilen on adet gazoz şişesinde bulunan sıvı için “IFFJ modifiye rebelin metodu,1983” yöntemiyle etil alkol analizi yaptırılmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır:

Marka Alkol Oranı
Uludağ ........ 1.56 g/l

Akmina........ 1.28 g/l

Tansaş........ 1.16 g/l

Çamlıca....... 0.84 g/l

Fruko.......... 0.76 g/l

Sensun........ 0.60 g/l

Sprite.......... 0.56 g/l

Adese......... 0.48 g/l

Seven Up..... 0.44 g/l

Kipa............ 0.20 g/l


Yapılan araştırmalar ve gıda mühendisliği, kimya mühendisliği ve tıp alanında uzmanlarla yapılan görüşmeler ile gazlı içecek olan gazozlarda, etil alkolün kullanım nedenleri ile ilgili olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır:

Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bu esanslar yağ cinsinden maddeler olup suda çözünmezler. Bu esansların suda çözünmeleri için hem su, hem de yağlarla tam karışabilen, çözünebilen “ara çözücü”lere ihtiyaç bulunmaktadır. Etil alkol gazlı içecek üretiminde bu işlevi yerine getirmek üzere kullanılan bir “ara çözücü”dür.

Gazlı içecek üretiminde tat ve koku verici maddeleri suda çözünür hale getirmek üzere kullanılan etil alkol üretim sürecinde kimyevî bir değişime uğramamakta ve aslî unsuru olan “alkol” olma özelliğini yitirmemektedir.

Etil alkol, gazlı içecek üretiminde maliyeti düşük olması nedeniyle kullanılmaktadır. Etil alkol yerine aynı işlevi görmek üzere, örneğin propylen glycol maddesi kullanılması mümkündür. Ancak etil alkol yerine kullanılacak “ara çözücü” hangisi olursa olsun, üretim maliyeti artacaktır.

Buna göre analiz ettirdiğimiz on adet şişede yer alan gazoz sıvılarının tamamında, değişen oranlarda etil alkol bulunmuştur. Analiz ettirilen şişelerin üzerinde yer alan etiketlerin tamamında, içeriğinde etil alkol bulunduğuna ilişkin bir uyarı bulunmamaktadır.

Elde edilen sonuçlar, Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde belirtilen sınırın altında bulunmakla birlikte içeriğe ilişkin tüm bilgilerin eksiksiz olarak tüketiciye sunulması, tüketicinin temel ve evrensel haklarından biri olan bilgilenme hakkı gereğidir. Bu durumda içeriğe ilişkin yanıltıcı veya eksik bilgi verilmekle tüketicinin en temel hakkı ihlâl edilmektedir.

Bu nedenle konu ile ilgili yetkili Tarım Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından öncelikle Türk Standartları Enstitüsü’nün gazozlarla ile ilgili 4080 nolu standardı ve Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde yer alan ve gazlı içeceklerde alkol kullanılmasına olanak tanıyan 5/k maddesi kaldırılarak, gazlı içeceklerde alkol kullanılmasını yasaklayan düzenleme getirilmeli, bu maddenin kaldırılmaması halinde tebliğin ismi değiştirilerek, isimde yer alan “alkolsüz içecekler” ibaresi kaldırılmalı ve gerekli denetimler en katı şekilde uygulanarak, tüketicinin bilgilenme hakkının ihlâlinin önüne geçilmelidir.

Öte yandan tüm gazlı içecek üreticisi firmalarını içeriğe ilişkin doğru ve eksiksiz bilgilerin etikette yer alması için gerekli düzenlemeleri en kısa sürede yapmaya çağırıyor ve alkolsüz içecekler konusunda Tüketiciler Birliği olarak gazlı içecekler konusunda tüketiciyi uyarıyoruz: “İçtiğiniz gazozda alkol var!” dedi

kaynak: tüketiciler birliği
 
Scudo
Abiya biz senelerden beri alkol içmiyoruz diye kendimizi kandırıyormuşuz.Hele hele çoçukluğumuzda en büyük keyif simit gazoz du .....Bende şimdi daha iyi anlıyorum çoçukluğumun çok güzel ve mutlu geçme sebebini hep çakır keyif dolaşıyormuşuzz..Geçenlerde iftar soframızı süslüyordu bizim alkolsuz gazozumuz...Ramazan ramazan ne güzel olmuşşşş...tövbeee ... tövbeeee
 
zekerya hocamıza bir iş daha cıktı desenize gazoz içen oruç tutabilirmi?
 
bana ilginç gelen buyuk markaların listede yer almayışı oldu. eğer içinde yoksa 0 değeri ile gösterilmesi gerekirdi. o alkol miktarı ile sarhoş olmazsınız abartmayın bence. bir de madem o kadar hassas konu sizin için mayalandırılarak yapılan her yiyecek içecekte alkol bileşenleri olur genelde.. ilaçların içinde bile bazı alkol türevleri var..
 
arkadaşlar gerçekten alkol varsa blmeden içildiği için dinen bir sakıncası olmaz ama bundan sonra bunu biliyorum ve şahsen dinen emredilen alkolun yiçilmezliğinden dolayı artık gazozda içmeyeceğim ve ailemede gazoz içirtmiycem arkadaş bu kadar şerefsizlik olabilirmi ya örnek çamlıca ülkerin ve mütedeyyin diye bilinir amaa vatandaşaaçıklamazlar yazıklar olsun bunlar doğruysa kim bilir bunların çikolatalarında da domuz yağı yoktur yazısıda yalandır demekki :S:S:S:S
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@sevgili
gercekten öyle değilmi, tenefüslerimizin vazgecilmeziydi simit ve gazoz :)
 
Bende diyorum niye uludağ içince kendimi şakkıdı moduna sokuyorum bundanmış :pPPPPPPP
 
  • Beğen
Tepkiler: ahmtbag
%1
%0.5
cok dusuk miktarlar
ama tabe bir seferse 10 tane icresen o ayrı
 
bu belirtilen oranlar çok düşük ve zararsız. örnek olarak uludağ ile sarhoş olmak için 20 litre içmek gerekir ki, bu sarhoşluk normal içme suyuyla da sağlanır. kaldı ki şarap gibi fermante içeceklerin düşük düzeyli tüketiminin sağlığa yararlı olduğu da bir gerçek. ancak etil alkolün az oranda olsa da, su dışında günlük olarak tükettiğimiz içeceklerde bulunması hoş değil.

------------------------------

alkolün yoğunluğu yanılmıyorsam 0,8 gr/cl
yani bir uludağ gazozu 1/1000 alkol içermekte.
bu da 50 tane gazozun, o şişe büyüklüğündeki bir biraya eşit olacağı görülüyor :eek:
 
gazozla şarabın neden bu kadar güzel gittiğini açıklıo yazı...:D
 
bir bu eksikti ne içsek birşey çıkıyor içinden kola içemiyoruz artık gazoz damı içemiyecez
 
@okan_ergun
belediye suyu içsek içinden birşey çıkacak kaldı ki nigede gazosu sudan başka birşey içmeyecem sende az alkol al dostum
 
Benim için bir şey değiştirmiyor...
Alkolsüz çok az içiyorum...:D:D:D
 
@johny

heheheheheee hiç olmassa içinde alkol olup olmadığını düşünme gibi bi derdiniz olmas:D:D:D
 
(Uludag firmasinin aciklayici yazisini sizlere gonderiyorum. Raporlar gercektir ama buraya koyamadigim icin ilgilenenlere mail yoluyla ulastirabilirim. Bence okumak gerekir.)

Değerli Tüketicilerimiz,

Bazı yayın organlarının “Gazozlarda Alkol var “ başlığı altında tüm gazozlarda olduğu gibi Uludağ Gazozunda da binde 1,56 oranında alkol ( ethanol ) bulunduğu ile ilgili haberler nedeni ile aşağıdaki bilgilendirmeyi yapmak zorunluluğu hissettik.

17.10.2006 tarihinde Bursa Tübitak’ ta yaptırmış olduğumuz Uludağ Gazoz analizinde , haberde belirtildiği gibi bindebirvirgül ellialtı ( 1,56 ) oranında DEĞİL sadece ‘onbinde ikinin ( < 0,002 ) altında ethanol ( etil alkol) bulunduğu analiz sonuçları ile ispatlanmıştır.( Tübitak onbinde ikinin altındaki miktarları çok küçük olduğu için ölçemiyor )

Doğada bulunan bir çok meyve ve sebzenin doğal yapısında değişik oranlarda ethanol (etil alkol) bulunmaktadır. Ethanol (etilalkol) miktarı meyve ve sebzenin olgunluk derecesine ve ihtiva ettikleri şeker miktarlarına göre değişir.Meyve ve sebzeler olgunlaştıkça fermente olmakta ve belirli miktarlarda ethanol ( etil alkol) yan ürün olarak meydana çıkmaktadır.

Ethanol sadece iddia edildiği gibi gazozda değil aynı zamanda tüm gazlı içecek ve meyve sularında olduğu gibi aynı zamanda aşağıda bahsi geçen ve ya geçmeyen , birçok meyve , sebze ve temel gıda maddelerinde de doğal olarak vardır.

16-17-18 /10/2006 tarihlerinde Bursa Tübitak ‘ ta yapılan analiz raporlarına göre günlük hayatımızda tükettiğimiz bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği ethanol (etil alkol) miktarları aşağıda belirtilmiştir.

Patates 4,47 gr./ l
Yoğurt 2,48 gr / l
Boza 2,26 gr/ l
Portakal 2,13 gr / l
Hurma 1,90 gr / l
Sirke 1,69 gr / l
Gül suyu 1,53 gr / l
Ekmek Mayası 1,24 gr/l
Greyfurt 0,95 gr / l
Meyve suyu 0,48 gr./ l
Kola < 0,2 gr / l
Gazoz < 0,2 gr / l
Portakallı Gazoz <0,2 gr /l ethanol (etil alkol) ölçülmüştür.

Yukarıda saymış olduğumuz ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan meyve , sebze, yiyecek ve içecek maddelerinde , gazozlarda çıkan alkol miktarlarının en az 2 ile 22 katı arasında daha fazla alkol olduğu görülmektedir.

Görüldüğü üzere gazlı içecekler ve meyve sularında ölçülen çok küçük (eser) miktardaki alkol miktarları içerlerinde bulunan meyve aromaları ve konsantrelerden gelmektedir.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının Alkolsüz içecekler tebliğinde alkol miktarına 5gr./lt’ye kadar izin vermesinin nedeni de , içeceklerde kullanılan doğal aromalardan ve meyvelerden dolayı oluşacak ethanol (etil alkol ) miktarlarıdır.Etiket üzerlerine “alkol içerir” ibaresi yazılması isteniyor ise sadece gazoz kategorisinde değil , tüm gazlı meşrubatlar , meyve suları ile tüm temel gıda maddeleri , meyve ve sebzeler gibi yüzlerce üründe böyle bir uygulamanın nasıl sonuçlar getireceği de unutulmamalıdır.

Yediğimiz taze meyve , sebze içtiğimiz meyve suları ve tüm gazlı içecekler dahil olmak üzere içeriklerinde ethanol ( etil alkol) bulunduğu bilimsel gerçeğine rağmen , niçin sadece “gazozlarda alkol var” konusunun gündeme getirildiği düşündürücü olup tüm kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Erbak Uludağ A.Ş.

Ek: Bursa Tubitak tarafından yapılan analizlerin raporları. (6 Sayfa)

Not: Markalı ürünlerin markaları etik anlayışımız doğrultusunda kapatılmıştır.
 
arkadaşlar sanırım bu konuyu es geçmemek lazım. 1kişi dışında kimseden yorum gelmemiş, 1az ilgi gösterin derim.
 
bundan sonra gazoz içmeye tovbeliyim:eek:

beni bilgilendirdiğiniz içinde teşekür ederim
 
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri