Merhaba, bu mesajı psikoloji forumlarından birisine mi yazsam diye düşündüm ama bir şekilde bisikletle de alakası vardır sanırım
Her zaman olmasa da bazen beklentimin karşılanmadığını görünce hayal kırıklığına uğradığım oluyor; devamında da kızgınlık ve öfke beliriyor. Kendime hep soruyordum neden hayal kırıklığı yaşıyorum? daha doğrusu öncesinde neden beklentiye giriyorum?
Charles Duhigg'in Alışkanlıkların Gücü kitabını okuyordum, cevabı burada buldum ve gerçekten de şaşırtıcı geldi bana.
80'li yıllarda Shultz adında bir nörobiyolog, alışkanlıklar üzerine olan bir araştırmasında maymunları denek olarak kullanıyor. Bu amaçla bir deney odası tasarlıyor. Bu odada bir masa ve sandalye; masanın üzerinde bir ekran ve bir manivela kolu, sandalyenin üst hizasında olmak üzere tavandan sarkan bir boru.
Bir maymunu sandalyeye oturtuyor (maymunun ilgili beyin kısmına sinyalleri ölçen bir elektrod bağlanıyor) ve sürekli değişmekle birlikte 3 farklı renkte sembol ekrana gelmeye başlıyor. Bu sırada maymunun derdi yerinden kalkmak olduğu için kıpırdanıyor. Ancak tesadüf eseri kolu çektiğinde yukarıdaki borudan en sevdiği böğürtlen suyunun geldiğini görünce iş değişiyor. Ancak kolu her çektiğinde su gelmiyor, sadece kırmızı ve sarı sembolde su geliyor. Maymun bunu öğrenir öğrenmez yerinden kalkmayı bırakıp doğrudan ekrana gelen sembollere ve kola odaklanıyor. Maymun bu dikkati sonunda, hangi renkler ekrana çıktığında böğürtlen suyunun geldiğini keşfediyor. Maymunun beyin sinyal grafiği şu şekilde:
http://i60.tinypic.com/2d9ckyc.jpg
Öğrenme süreci diye tabir edilen bu aşamada, maymunun beyin sinyali böğürtlen suyunu aldığı sırada en üst seviyeye ulaşıyor. Yani bir tür ödül diyebiliriz.
Bu maymun bu işi tekrar tekrar yaptıkça bir alışkanlık kazanıyor. Çok daha pratik ve hızlı hareket ediyor. Bu alışkanlık sürecinde beyin grafiği şu şekilde:
http://i60.tinypic.com/10ih1rr.jpg
Bu grafikte ilginç olan, ödül sinyalinin öne gelmesi, yani ekranda doğru sembolü görür görmez ödül sevinci yaşaması. Buna arzu deniyor ve beklenti yaratıyor. Özetle, daha böğürtlen suyunu içmeden bunun hazzını yaşıyor.
Deneyin en ilginç yanı, Shultz'un düzeneği biraz değiştirmesiyle başlıyor; maymun doğru sembolde doğru hareketi yapsa bile su bazen gelmiyor veya geç geliyor.
Maymunun tepkisi hayal kırıklığı, öfke ve kızgınlık olmaktadır.
Yaşamımızdaki her tecrübeyi (bisiklete binmek, sinemaya gitmek, arkadaşlarla vakit geçirmek vb.) alışkanlığa dönüştürmemeye dikkat etmeliyiz ki buna rutini yaşamak denir (an'ı yaşamamak). Çünkü tecrübe ettiğimiz şeyler alışkanlığa dönüşürse, beklenti ve hayal kırıklığı süreci de kaçınılmaz oluyor.