Ben önceki 2 bsikletim dışardan vitesliydi. Sonra bir arkadaş sağlık bakanlığının dağıttığı 28 jant 3 vitesli Sram göbekle bisikleti bana sattı.
1 yıldır kullanıyorum. İzlenimim şu ki, bir daha asla dışardan viteslilere binmeyi düşünmüyorum. İlla ki, göbekten vites olacak.
Vites değişimleri için ayarı çok önemli. Bunu keşfettim. Tekeri tutan yandaki vidaları çok sıkmamalısınız. Dışardan vitesliler gibi, sonuna kadar kol kuvveti ile sıkılmamalı, Çok sıkıldımı, vites rahatsız oluyor. Düzgün çalışmıyor. Zincir gerginliği de çok önemli, Zingir gerginliğini ayarlayan 2 vida ile zinciri ayarlıyoruz. Çok sıkı olmamalı, biraz gevşek olmalı. Ama zincir atlayacak kadar da gevşek olmamalı.
Vites kolundan vitesi çevirdiğinizde sertlik hissetmemelisiniz, rahatça dönmeli. Rahatça dönmüyorsa, biraz sıkılık varsa, Tekerler çok sıkı demektir. Tekerlek vidalarını gevşetin. düzelir.
Ben de kendi bisikletimin açısından konunuza daldım. Bendeki bisikletten binlercesi yollarda. Faydalı olur belki diye yazdım.
--
şunu da belirteyim vitesin ratioları şu.
0.75-1.00-1.35
yani 1. vites gücünüzü 0.75 azaltarak veriyor. Bu vites yokuş yukarı içindir. hızınızı azaltır, tork'u yükseltir.
2.vites 1 e 1 veriyor.
3.vites hızınız 1 e 1.3 e katlıyarak veriyor. ki bu vites yokuş aşağı içindir. en hızlısı
---
en pahalı vitesi de alsanız ratiolar aşağı yukarı aynıdır. örneğin
shimano 7 vitesli alsanızda
ratio 0.65 den 1,5 e kadar aralıktadır.
sadece stepler fazladır. değişen birşey yok.
ha 3 vites- ha 8 vites değişen bişey yok.