Scudo Sports

Grupset değişimi

Kayıt
7 Temmuz 2013
Mesaj
8
Tepki
1
Şehir
Erzincan
Bisiklet
Bisan
Bi alt konuda vites sistemimi değiştirmeyle ilgili sizlere daha önceden danışmıştım. Hem hobi amaçlı hemde bisikletimi update etmek için vites sistemini değiştirme kararı aldım. Ancak Shimano tourney yerine bunun bi üst sınıflarını seçmeye çalıştım. Bunu yaparken karşıma bi kaç sorun çıktı. Öncelikle Rubledeki sorunla başlamak istiyorum. Almak istediğim ruble kaset göbek sistemine uyumlu. Bendeki göbek iste vidalı göbek. Göbeği değiştirmeye kalksam komple cantları takmak falan gerekir. Bu işi de öğrendim hem maliyetli hemde benim üstesinden gelebileceğim bişey değilmiş. Örme için alacağım malzemelerle dükkan açarsın dediler. Göbekle ilgili şöyle bişeyi farkettim; tekeri boşta çevirdiğim zaman, ruble yapalanma yapıyor. Bu sizce normal midir? Eğer bu problem yapar diyorsanız. Örülmüş cant alıp bu işi o şekilde çözmeyi düşünüyorum. Ama bundan bişey olmaz, boşuna masraf yapma derseniz o zaman benim göbeğe uyumlu bi ruble alıcam ki aşağıda linkte verdiğim rubleyi düşünüyorum. Bir de resimde gördüğünüz gibi mevcut kaset 6 lı eğer 7 li kasete geçersem, arkada sığmama gibi bi problemle karşılaşır mıyım? Şimdi arka aktarıcıya gelirsek kadro kulağı diye bişeyle karşılaştım. İzlediğim videolarda, kadro kulağınnın monte edilişi benim bisikletten çok farklı gördüm. Yani benim bisiklete uygun kadro kulağı varmıdır? Yada kadro kulağı olmadan linkteki arka değiştiriciyi takabilirmiyim? Bu tip arka değiştiriciden vazgeçersem gene Tourneye kalıyorum. Onuda arka aktarıcı olarak kullanmak istemiyorum. Aynakol ve Ön değiştirici nin montajı için henüz bir uyumsuzlukla karşılaşmadım eğer bildiğiniz bişey varsa benimle paylaşırsanız sevinirim.
 
Scudo
Hocam arka attırıcı ve ruble uymaz. diğer parçalar ise uyar. Yapmanız gereken vidalı ruble ve kulaksız arka attırıcı bakmanız.
 
O bisikletle uğraşmanı tavsiye etmem,bazı limitlerde ne yapsan istediğine ulaşamazsın fakat tecrüben olur.vitesi ve performansı artırmak istiyorsan bisikletini değiştirmeni tavsiye ederim ki alacakların boşa gitmesin.
 
Yeni bisiklet aldıktan sonra bi süre parça almam heralde :) Bu sayede baya bi bilgi edinmiş oldum. İyiki parçaları önceden almamışım yoksa elimde patlardı. Önce kendim bi sökeyim dedim. Daha sonrada kasetin nasıl söküldüğüne dair araştırırken hepsini teker teker öğrendim. Yeni parçalar bu eskilere hiçuymuyor anlaşılan. Olanlarıda değiştirmeye değmez heralde. Tavsiyeniz için teşekkürler...
 
Merhabalar;
aklımda bir kaç tane soru mevcut, daha önce bunu tecrübe etmiş olan arkadaşların yardımını bekliyorum
ilk sorum şudur bisikletim kadrosundan tekerleklerinden memnunum fakat vites sistemi vasat komple değiştirmek maddi olarak mantıklımıdır? (shimano alivio düşünüyorum) şundan soruyorum hiç uğraşma yeni bisiklet al diyenler oldu.
ikinci sorumda şudur oldu ki karar verdim değiştirmeye bisikletime uyup uymayacağını anlamak için kilit noktalar nelerdir neye dikkat etmek gerekiyor
diyelim ki uyanı buldum, bunu temin edip içim rahat şekilde bisiklete monte ettirebileceğim yer önerisi varmıdır :)
çok teşekkürler şimdiden.
 
Ön aktarıcı Shimano Tourney
arka aktarıcı Shimano SIS
vites kolları sram ucuz ürünlerinden bir tanesi
aynokoluda oldukça kalitesiz.
 
Merhabalar,
Bisikletiniz hakkında bilgi vermediğiniz için komple vites sistemi değişikliğinin maddi boyutu ve size katacakları hakkında net birşey söylemek doğru olmaz. Fakat Alivio grup set düşündüğünüzden şimdiki vites sisteminin daha alt seviye olduğunu düşünmekteyim. Şuanda kullandığınız vites sistemi ayna kol 3 lü, ruble 8 liyse yeni alacağınız sistemde bu şekilde olursa vites kollarını değiştirmeden kullanabilirsiniz. Dişli sayısında oynama olursa vites kollarını da değiştirmeniz gerekli. Benim önerim ise bisikletinizin kadrosuna güveniyorsanız vites sisteminizi değiştirin. Yoksa vereceğiniz paraya yazık olabilir.
Kişisel fikrim günlük kullanımda vites sistemlerinin performansa çok fark katmadığı yönündedir.
 
@ANIL GÜNGÖR

:) Vasat dediğiniz attırıcı ile 2500 KM devirdim hala onu kullanmaktayım ve birçok arkadaşımız 10000 km'yi geçmiş :) sana tavsiyem başkaların bisikletin alivo,deore görüyosun diye değiştirmek istiyorsan boşver geç onları :) ama aynakolun madem kalitesiz onun yerine shimanonun bir aynakolunu takabilirsin :)
 
  • Beğen
Tepkiler: sabihavni
Mevcut cekis sisteminize ve vites sisteminize gore degisim maliyet ve zahmeti degisir. Genel olarak uyumlu sistemler asagidaki gibidir. Bunlardan birisi uymazsa diger sete gecmek icin gereken duzenlemeler yapilir:

On aynakol genelde 2'li veya 3'lu yapraktir. Yerine yine ayni sekilde aynakol takilacagi icin aktaricinin ve vites kolunun degismesi gerekmez. Buyuk disli capina gore aktaricinin saglikli calismasi icin kadro uzerindeki konumunu yukari asagi kaydirmaniz gerekebilir.

6-7-8'li ruble (arka kaset) varsa ve yine ayni sekilde bir kaset takilacaksa aktaricinin ve vites kolunun degismesi geekmez.
Ya da ayni sekilde 6-7-8'li aktarici ve vites kolu ust modele gecilecekse, 6-7-8'li ruble kullaniliyorsa baska degisim gerekmez.

9'lu sisteme terfi edilecekse; Jant göbegi degisir, bu nedenle jant yeniden orulur, 9'lu aktarici ve vites kolu alinir, 9'lu zincir alinir.
10'lu sisteme terfi edilecekse; Jant göbegi degisir, bu nedenle jant yeniden orulur, 10'lu aktarici ve vites kolu alinir, 10'lu zincir alinir.

Asagida bir konudan alinti var onu okuyun biraz daha fikir sahibi olursunuz.

"Ruble setleri genel olarak 6, 7 ve 8 olarak yaygındı. Bu setler özel bir teknik detay yoksa, kaset modeller ise teker göbeği değiştirilmeden uyarlanabilir. Ayrıca bu sayıdaki rublelerde zincir değiştirmeniz gerekmez. Ancak zincire dair alttaki ek açıklamayı okumanızı öneririm.
Ancak 9’lu, 10’lu veya 11 li rubleye geçecekseniz, zinciri değiştirmeniz gerekecektir. Çünkü 8’li sistem sonrası Tum sistemler için zincir kalınlığı farklılaşır ve uyum sorunu yaratır.
Arka ruble değiştiğinde vites sayısına uyumlu olarak yeni vites kolları ve arka aktarıcı almanızda gerekecektir.

ZİNCİR
kullandığınız vites sistemine Gore zincir kalınlıkları farklıdır. Bu nedenle ruble setinizi 8 dişliden daha yüksek modele çıkaracaksanız uygun zincirde almanız gerekecektir.
Vikipedia’da zincir kalınlıkları şu şekilde verilmiş:
6 speed - 7.8mm (all brands/Tum markalar)
7 speed - 7.3mm (all brands/Tum markalar)
8 speed - 7.1mm (all brands/Tum markalar)
9 speed - 6.6 to 6.8mm (all brands/Tum markalar)
10 speed - 6.2mm (Shimano, Campagnolo)
10 speed(Narrow/Dar) - 5.88mm (Campagnolo, KMC)"

Hatta konunun genelini merak ederseniz bisiklet gelistirme uzerine birkac detay daha var:
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=135460&highlight=

Kolay gelsin...
 
Teşekkürler @suat akman. Benim de aklıma takılan bir konuydu. Oldukça basit ve anlaşılır olmuş.
Kendi fikrimi de belirtmek isterim. Bende eski bir bisiklet kullanıyorum. Uzunca bir süre de daha kullanacak gibiyim :/ Neyse, arkadaki dişli sayısını yüksetmektense bisikleti yenilemek daha mantıklı geliyor bana. Ama sadece aktarıcıları yenilemek veya yükseltmekse amaç tabii ki bisikleti değiştirmeye gerek yok.
 
  • Beğen
Tepkiler: suat akman
Merhaba şu an tourney 24-34-42 aynakol ve 14-34 megarange ruble 3x7 li sistem kullanıyorum. Kadrom mosso wildfire. Bu dişli sistemi deore 22-32-42 aynakol ve 11-36 ruble 3x10 sistemle değiştirmek bana 700 TL lik bir fayda getirir mi?
 
200km/hz yapan iki araba düşünün. Biri 5vites diğeri 7vites. İkiside 200km/hz yapıyor sadece biri 7ye bölünmüş diğeri 5e tek fark bu. Eğer ayrıntıya girersek tabi farklı. Eğer vites geçişlerinde hızlılık ve hafiflik biraz kalite birazda dayanıklılık farkı var onun haricinde büyük bi fark yok gözünüzde büyütmeyin sakın. Saygılar :)
 
@idrisarici

700 TL'lik fayda kişiden kişiye göre değişmektedir. 7'li ruble ile 8'li ruble arasında max hız farkı olacaktır. Fakat 8'li rubleden sonrası max hız farkı giderek düşüyor.
Bazen rampa çıkarken 1-3 vites ağır kalırken 1-2 vites te hafif kalabiliyor. İşte bu noktada 9'lu, 10'lu sistemin avantajı ortaya çıkar.

Başka şekilde örneklemek gerekirsek;

Yeni nesil yük araçlarında normal vites harici takviye vitesler vardır. Üzerlerindeki ağır tonaj sebebiyle dur-kalk yapmak, rampa çıkmak eski nesil yük araçlarına göre daha rahattır.

Bu avantajlar sizin gözünüzde 700 liralık masrafa değip değmeyeceğini bilemeyiz. Zira kimi amatör kullanıcılar bisikleti 200 gram hafifletmek için 1000-2000 lira para harcayabiliyor. Veya anlıx max hızı arttırmak için 300-500 lira (hatta daha fazla) aynakol masrafı yapabiliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Bence o kadar basit değil. Öyle olsa tek tip ya da 1-2 çeşit grupset olurdu... Ön 42 arka 14 ile yapılan son hız ile 42x11 ile yapılan son hız arasında ciddi fark vardır. Ayrıca rampa çıkışlarında 24x34 ile 22x36 arasında da ciddi fark vardır. Öte yandan 3x7 vites hiç bir zaman 3x10'un rahatlığını, kolaylığını ve konforunu vermez. Özellikle 11-36 rubleyi öneririm ama, aynakolla ve diğer ekipmanla uyumunu iyi değerlendirmek gerek.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Şu an aylık ortalaması 200 km olan bir amatörüm.
 
O halde grupset değişimi için acele etmeyin, biraz kendinizi deneyin, geliştirin, sonra tekrar değerlendirin.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
ben tüm bunların insan ve bacak performansından çok fazla öteye geçemeyeceğini düşünürüm hep . ama bi hd frene geçeyim dedim bi baktım ki herşeyi yenilemem gerekiyo o yüzden kara kara düşünüyorum :D yol mu mtb mi savaşına ek olarak Hd mi V mi Savaşı başlatmayın ne olur :D
 
V'de kalmanızı hararetle öneririm.
Pedallara aktarılan güç elbette ki önemli. Ama uyguladığınız birim güce karşılık aldığınız verim sizin için önemliyse, işte o zaman grupset farklılıkları devreye giriyor. @mariokaldato
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Geri