Scudo Sports

Gümrük kanunu 2022

Yakın zaman içinde bir arkadaşım 8000lira değerinde bir ürünü 150€ sınırını geçtiğini bildiği halde aldı, gelen ek vergiyi ve diğer işlemlerin bedelini ödemeye maddi olarak elverişli olması yönüne ile razı gelerek bu alış verişi yaptı. Geçen hafta ürün gümrüğe gelmiş ve kendisinden gümrük müşaviri tutmasını istemişler. 4 farklı müşavir ile görüşmüş hepsi de sadece kendilerine ödenecek tutar olarak 8000 lira ürün bedeli ile aynı fiyat çıkarmışlar ki bir de hesap kitap sonrası ekstra vergisi çıkacaktı, haliyle farklı yollara aramaya karar vermiş ve birisi direk gümrüğe gidip kendisinin alabileceğini söylemiş. Sonra kalkıp ilgili şehirdeki gümrüğe gitmiş orada da bir kaç pürüz de orada çıkmış. Ardından gümrükte memur birisi ürün boyutunun küçük olmasından dolayı kendisine vekalet ve 1500 lira vermesi karşılığında ürünü alabileceğini söylemiş. Vekalet ücreti 600 küsur lira + 1500lira ile gümrükten ürünü çekmiş.

Yaşanılan tecrübeye baktığımızda arkadaşım gibi şanslı olup birini bulamazsak bir ürün bedeli ve üzerine ek vergi ödememiz gerekebilir. Onun için ya kararında alışveriş yapacağız yada yurt dışında gelen ile getireceğiz.

Scudo
Yakın zaman içinde bir arkadaşım 8000lira değerinde bir ürünü 150€ sınırını geçtiğini bildiği halde aldı, gelen ek vergiyi ve diğer işlemlerin bedelini ödemeye maddi olarak elverişli olması yönüne ile razı gelerek bu alış verişi yaptı. Geçen hafta ürün gümrüğe gelmiş ve kendisinden gümrük müşaviri tutmasını istemişler. 4 farklı müşavir ile görüşmüş hepsi de sadece kendilerine ödenecek tutar olarak 8000 lira ürün bedeli ile aynı fiyat çıkarmışlar ki bir de hesap kitap sonrası ekstra vergisi çıkacaktı, haliyle farklı yollara aramaya karar vermiş ve birisi direk gümrüğe gidip kendisinin alabileceğini söylemiş. Sonra kalkıp ilgili şehirdeki gümrüğe gitmiş orada da bir kaç pürüz de orada çıkmış. Ardından gümrükte memur birisi ürün boyutunun küçük olmasından dolayı kendisine vekalet ve 1500 lira vermesi karşılığında ürünü alabileceğini söylemiş. Vekalet ücreti 600 küsur lira + 1500lira ile gümrükten ürünü çekmiş.

Yaşanılan tecrübeye baktığımızda arkadaşım gibi şanslı olup birini bulamazsak bir ürün bedeli ve üzerine ek vergi ödememiz gerekebilir. Onun için ya kararında alışveriş yapacağız yada yurt dışında gelen ile getireceğiz.
Gümrükte bu vekalet işleri için genelde o müşavir firmada çalışan gençler oluyor.Onlar harçlık niyetine işlerinizi hallediyor.Ben öyle yapmıştım.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Uzun zamandır bisiklet kullanıcısıyım.
Yol, MTB ve Tur bisikletim var. Kendimce kullanırım.

Bir süredir, biz dahil çevremizde herkes ekonomik zorluktan bunaldı.
Ben de bu süreçte anlamsız şeylere para harcamaktansa, eşime de bisiklet almak istedim.
Hareket etmeye devam ederiz, iyi gelir diye düşündüm.

Hafta sonu Chain Reaction'dan %50 üzeri indirim yakaladım.
Eşime de güzel bir MTB aldım.

385 Avro bisiklet, 100 Avro kargo tuttu.
Yeni kanuna göre %30 vergiyi ödemeyi de göze almıştım tabi.

Ek masraflar da olur, ama öderiz diye düşünüyorum.
Sonuçta ek masraf, ne kadar olabilir ki?

Ürün İstanbul Havalimanı DHL Express'e geldi.
Gümrükten aradılar. Müşavir tutmanız gerekli diyorlar.
Minimum 13.500 tl masraf çıkacak diyor memur.

Yahu bu bisikleti üreten adam belki 5-6 bin tl kazanıyor...
Söylenecek çok fazla şey var. Ancak terbiyem müsaade etmiyor.

Güzel hayâllerle giriştiğimiz şu iş bile hüsranla sonuçlandı.
Gerçekten çok yazık... Herhalde iade talep edeceğiz.

Uzun zamandır bisiklet kullanıcısıyım.
Yol, MTB ve Tur bisikletim var. Kendimce kullanırım.

Bir süredir, biz dahil çevremizde herkes ekonomik zorluktan bunaldı.
Ben de bu süreçte anlamsız şeylere para harcamaktansa, eşime de bisiklet almak istedim.
Hareket etmeye devam ederiz, iyi gelir diye düşündüm.

Hafta sonu Chain Reaction'dan %50 üzeri indirim yakaladım.
Eşime de güzel bir MTB aldım.

385 Avro bisiklet, 100 Avro kargo tuttu.
Yeni kanuna göre %30 vergiyi ödemeyi de göze almıştım tabi.

Ek masraflar da olur, ama öderiz diye düşünüyorum.
Sonuçta ek masraf, ne kadar olabilir ki?

Ürün İstanbul Havalimanı DHL Express'e geldi.
Gümrükten aradılar. Müşavir tutmanız gerekli diyorlar.
Minimum 13.500 tl masraf çıkacak diyor memur.

Yahu bu bisikleti üreten adam belki 5-6 bin tl kazanıyor...
Söylenecek çok fazla şey var. Ancak terbiyem müsaade etmiyor.

Güzel hayâllerle giriştiğimiz şu iş bile hüsranla sonuçlandı.
Gerçekten çok yazık... Herhalde iade talep edeceğiz.
Öncelikle geçmiş olsun keşke biraz araştırıp girseydiniz bu işlere artık 150 € üzeri birşey almak çok mantıksız. En güzeli yurtdışına gidip kendiniz alıp gelmek. Vergi iadesi imkanı ile çok daha uyguna geliyor. Hele büyük ürünler alacaksanız tadından yenmiyor. 150 € üzeri ürünü korkudan sepetime bile eklemiyorum artık.

Teşekkür ederim...
2007'den beri yurt dışından çok alışveriş yaptık.
Chain Reaction, Merlin, Wiggle, Bike24, AliExpress vs.
Ama yeni kanunla ilk defa bisiklet almıştım.

Moral bozucu hocam. Yani bu paralara, binilmeyecek seviyede bisikletler var maalesef memlekette.
Keşke olsa, düzgün yerlisi olsa, onu kullansak... Ama malum.

Öncelikle geçmiş olsun keşke biraz araştırıp girseydiniz bu işlere artık 150 € üzeri birşey almak çok mantıksız. En güzeli yurtdışına gidip kendiniz alıp gelmek. Vergi iadesi imkanı ile çok daha uyguna geliyor. Hele büyük ürünler alacaksanız tadından yenmiyor. 150 € üzeri ürünü korkudan sepetime bile eklemiyorum artık.

.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: MutluGezgin
Hükümet değişir değişmez bu gümrük limiti ile ilgili kamuoyu oluşturmak lazım. Özellikle spor aletlerinde sınırlandırmanın kaldırılması adına yapılacak bir kampanya sempati kazanacaktır.

Esasen % 18 KDV ve yaklaşık 400 TL damga vergisi dışında herhangi bir vergi yok kullanmak istediğiniz bisiklette, ancak sizden istenen para gümrük beyannamesi vermek ve eşyanızın ithal edilebilmesi için sunulan müşavirlik hizmeti
Fiyatı artıran şey müşavirlik hizmeti değildir.
Ürün bedelsiz gelmiyor, bu yüzden damga vergisi oluşmuyor.
Gümrük vergisi + ilave gümrük vergisi (varsa) + ordino + ardiye + Tareks denetimi (varsa) + KDV + Gümrük müşavirlik hizmeti (1000-1500 TL dolaylarında)

@Diyojen DHL size söyledi mi bilmiyorum fakat 9 gün içinde geri iade talebi oluşturursanız sizden iade ücreti talep edilmiyor.

• Beğen
Tepkiler: Özcan
.

Son düzenleme:
getirdiği bisikletin vergilerini söyledim sadece,
KDV ve damga vergisi dışında devlet tarafından alınan bir vergi yok

Allah aşkına sorun vergi mi burada? 150 euro sınırını geçerse resmen o ürünü “ithal” ediyorsunuz ve bu prosedüre göre birsürü masrafınız oluyor. Devlet benden dediğiniz gibi vergi almıyor diyelim ben ticaret mi yapmıyorum da yurt dışından almak istediğim ürün için sanki vergi levham varmış gibi işlemleri yapmak zorunda kalıyorum. Bu ne adalete be ahlaka sığar. Bakış açınız çok acayip…

.

Son düzenleme:
Bakış açımı nereden anladım bilmiyorum.
Ben de aynı şeyi anlatıyorum prosedür parayı alıyor diye açıkladım,
Önyargın çok acayip

Vergiyi alacak olan kim: devlet
Prosedürü kanunlaştıran kim: devlet

Vatandaş mağdur olduktan sonra bunu vergiyle yapmışsın ya da saçma sapan prosedürlerle yapmışsın ne önemi var?

.

Son düzenleme:
getirdiği bisikletin vergilerini söyledim sadece,
KDV ve damga vergisi dışında devlet tarafından alınan bir vergi yok
Gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi ve kdv.. Yani 3 kalem vergi oluşmakta.

.

Son düzenleme:
Geri