Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Günlük maden suyu içiminiz ne kadar?

3. MADEN SULARININ TANIMI ve SINIFLANDIRILMASI
3.1 Maden Sularının Tanımı
“Maden suyu” terimi, bugün tüketim için ambalajlanan ve pazarlanan, yeraltı kaynaklarından elde edilen değişik türlerdeki sular için kullanılmaktadır. Maden suyu, doğal olarak veya sonradan eklenen çeşitli mineral ve gazları içeren içme suyu olarak tanımlanabilir. Doğal maden suları mikrobiyolojik açıdan sıhhi sulardır ve yeraltından kaynaklanıp doğal olarak veya sondaj sonucu membaından ortaya çıkar. Doğal maden suları normal içme suyundan yapı ve kaynağı bakımından ayrılabilir.
3.2. Maden Sularının Sınıflandırılması:
Ambalajlanmış (şişelenmiş/kutulanmış) su pazarı iki ana bölüm içerir; köpüren ve köpürmeyen sular. Bu iki kategori arasındaki ana fark karbondioksit içeriğinin olup olmamasıdır. Köpürmeyenlerde karbondioksit yoktur; musluk suyuna alternatif olarak satılır, yemek yapımında, çay ve kahve yapımında vb. işlerde kullanılır. Köpüren sular, karbondioksit içerir ve alkollü ve alkolsüz içeçeklere alternatiftir. Suyun kaynağına bağlı olarak çeşitli pazarlama türleri mevcuttur. Bugün ticari olarak değişik türlerdeki sular şöyledir:
3.2.1. Doğal Maden Suyu
Bu su, jeolojik ve fiziksel olarak korunmuştur. Yüksek kalitede ve değişmez içeriğe sahip olarak yeraltından elde edilir. Doğal olarak bazı çözünmüş mineral tuzları içerir ve ancak tedavi edici özelliğe sahip değildir. Birçok ülkede, çözünmüş mineral tuz miktarının litrede en az 500mg olması gerekli kılınmıştır. Karbondioksit dışında hiçbir madde eklenemez ya da çıkarılamaz. Direkt olarak kaynağından çıkarılmalı, paslanmaz çelik borularla, şişelere veya teneke veya kutulara doldurulmak üzere yeryüzüne pompalanmalıdır.
3.2.2. Kaynak Suyu
Yeryüzüne, bir yeraltı kaynağından doğal olarak ulaşan sudur. Doğal maden suyunda olduğu gibi yüksek kalitede ve sabit içeriğe sahip olmalıdır.
3.2.3. Kuyu(Artezyen) Suyu
Sondajla veya diğer yöntemlerle yeraltındaki su kaynağının yeryüzüne çıkartılmasıyla oluşur.
3.2.4. Maden Suyu
Bu terim yeraltında oluşmuş, kaliteli ve sabit içeriğe sahip sulardan orjin alan sular için kullanılır. Mineral tuzlar, aroma artırıcı maddeler ve karbondioksit ekleme dışında hiçbir düzenleme yapılamaz.
3.2.5. Diğer Ambalajlı Sular
Bu sular, şişe suyu, karbondioksitlenmiş şişe suyu, soda veya diğer isimlerle bilinir. Bu sular bölgesel sağlık kurallarına göre düzeltilip, ticari içme suyu olarak hazırlanabilir. Mineral tuzlar, karbondioksit, aroma artırıcı maddeler eklenebilir. Şişe suları, distilazyon, deiyonizasyon, tersozmoz ve diğer uygun yöntemler ile hazırlanır.

6.1. Türkiye’deki Maden Sularının Değerlendirilmesi
Türkiye’de yaklaşık 225 maden suyu ve 75 içmece bulunmaktadır. Bunların sadece 22 adeti ticari olarak şişelenmektedir. 1999 yılı itibariyle, Türkiye’deki maden suyu tüketiminin kişi başına 3-4 litre olduğu tahmin edilmektedir. Bu rakam yılda 200 milyon litrelik bir üretime karşılık gelmektedir.
Türkiye genelinde Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü tarafından envanter amacıyla ve maden suyu araştırıcı ve üreticileri adına yaptıkları çalışmalardan derlenen analiz çizelgesi Tablo 4’te yer almaktadır. Buna göre; Türkiye’deki maden sularının çoğunluğu Na-HCO3 tipindedir. Bununla beraber Ca- HCO3, Mg-HCO3 ve Na SO4 tip sulara rastlanmaktadır. Suların pH değerleri 5,38-8,79 sıcaklıkları ise 10-27° C arasında değişmektedir. Ancak, yüksek HCO3 içerikleri nedeniyle çoğunun pH’ı 7’nin altındadır.
 
  • Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
Scudo
her gün 2 tane , zaten 2 taneden sonra hem midemi ağrıtıyor , hemde neye iyi geliyorsa ağızda bayma tadı veriyor içemiyorum niyeyse.
 
Nitrat ve nitrit sağlık açısından çok zararlı. Maden sularında nitrit olmaması gerekiyor, ancak çoğunda var. Özellikle Kızılay'da çok yüksek çıkmış. Ben kızılay kesinlikle almıyorum. Linkteki sonuçları inceleyerek marka tercihinizi gözden geçirmenizi öneririm. Yazı biraz eski ama kaynaklardan çıkan su 3-5 yılda değişmez heralde :).
(link)
 
büyüdüğüm yer olan maden suyu fabikasının yan tarafında bir çeşme var. üretimde karbondioksit basılmadan doğal olan miktarının fazlası çeşmeden akar ve çoğu insan ordan gidip damacana ları doldurur hafif kendi asidi ve acımsı tadı hissediliyor yani normal sudan daha da faydalı olduğunu düşünüyorum ve zararlı olduğunu düşünmüyorum. sonuçta bir nevi kaynak suyu. şebeke suyu ya da özel markaların suyunu tüketmektense maden suyu nu tercih ederim
 
  • Beğen
Tepkiler: monder33
1litre çok değilmi ya???
 
1lt 5 şişe yapar, o da çok bence... ben maden suyunu çokmsevmeme rağmen en fazla 4 şişe içebiliyorum... düşün artık...
 
Beypazarı içiyorum ama burada alüminyum içerdiği Yazılmış, çok önemli.. Eğer varsa çok sakat. Ben alüminyum yo diye deodoranta 25 tl veriyorum meğer maden suyunda varmış [emoji17]
 
  • Beğen
Tepkiler: minimalist
@Yunus M.

rize taraflarına kaynak suyu çıkan bir tepeye gitmişdik, gece karanlığında 10-15 damla anca aktığı için denemişdim, tabi arıtılmadan içince dediği asidi aynıydı ama, sanki demirin pasını içdim gelmişti. kısacası fazla kaçmadığı sürece sıkıntı olmaz. İçim yandığı zamanda ablama diyorum sodalı ayran yap, hele birde bilendirda vurunca sanki silivri yayık ayranı içiyorsun köpüklü köpüklü.
 
  • Beğen
Tepkiler: Yunus M.
@Decsan

(link) buyur hocam bizzat gördüm bende satın alıp yani.
 
Yazın aşırı sıcaklarda günlük ortalama 1 litre içiyorum hatta 2 litre içtiğimde oldu çok faydasını gördüm ve hiç bir zararını görmedim. Kışında özellikle bisiklet esnasında veya eve dönüşte 1. litreye yakın içerim ve hiç bir enerji içeceğine ihtiyacım olmuyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Denizcagan
Günde 2-3 şişe içiyorum(ufak şişe)
 
Ben ilk bisiklete başladığımda çok maden suyu içiyordum günde 1-1.5 litreye yakın maden suyu içiyordum ama artık 2-3 günde bir küçük şişe zor içiyorum nedenini bende anlayamadım ama içmek istemiyorum artik :(
 
  • Beğen
Tepkiler: yusufgs36
ben su ihtiyacimi tamemen maden suyundan karsiliyorum. ozkaynak tamamen tercihim. hicbir zararini gormedim, aksine cok faydasini gordum. kramp nedir bilmem hic.
 
Maden suyunu normal su gibi tüketmek zararlı değik mi? Böbreklerde taş oluşu vs yapmaz mı ki?
 
Zaten aşırı eforla vücuttan su ve minareller iyice atıldığı zaman normal suyun tadı artık çok duru geliyor. Soda içildiğinde bu eksikliği giderdiğini damak tadıyla hissedebiliyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: DKN
Geri