Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Günlük su tüketimi kaç litre olmalıdır 1.5 litremi fazlasımı ?

Recep Volkan ÇETİNCEVİZ

Forum Bağımlısı
Tepki
177
Bisiklet
Scott
http://j1306.hizliresim.com/1b/s/pj35s.jpg
Selam merhaba arkadaşlar bu konuda ciddi bilgisi olan kişiler yanıtlarsa sevinirim günlük benim bildiğim 1.5 2lt gibi oranda su tüketilmesi ideal diye biliyorum fazlası ise tehlikeli olduğunu bir yazıda okumuştum bu konuyu detaylı şekilde bana açıklayacak birisi varmıdır.

Suyun bir kısmı idrar ile atılırken bir kısmıda ter ile atılıyor yaz aylarında sıcak havanın etkisinde olduğumuzdan günlük veya haftalık antremanlarda ter ile suyu daha çok atıyoruz benim istediğim bisiklet kullanan veya spor yapan 20 25 yaş arasındakilerin tam olarak kaç litre su tüketmesidir ?

Scudo
Günde 8 ile 10 su bardağı arasında tüketim dediğin gibi idealdir. Yaz aylarında bu rakam 2-3 bardak artışıyla dengelenir. Öyle 2-3 litre fazladan su almamız gerekmiyor yani; çünkü o kadar terlememiz mümkün değil. Ayrıca fazla içilen su ne iş yarar? Böbrekleri çürütmekten başka bir işe yaramaz. Böbreklerimiz vücuda giren suyu işlemek için çalışıp durur ve fazla ve gereksiz olan su için çalışması gerekenden daha fazla süre çalışıp erken iflas edebilir. Bir çiçeğe fazla su verirseniz ne olur? Kökü sudan çürümeye başlar ve çürüme başladı mı bir daha eski haline dönemeden tüm gövdeyi kurutur. Yazın bazı arkadaşlar su yerine enerji içeceği, çay, gazoz vb. içecekler alarak sıvı ihtiyacını karşılamaya çalışıyorlar. Bu da çok yanlış. Su haricinde alınan sıvılar vücuttan suyun atılmasını hızlandırır ve yabancı maddelerin vücutta kalmasını sağlar. Kısacası suyun olması gereken hücreler bol sıvı aldık mantığıyla kupkuru kalırlar. Uzun lafın kısası herkes ihtiyacı kadar su içmeli. Susayınca mideniz bulanmayacak kadar su için. 10 dakika sonra tekrar susarsanız yine az az için. Herşeyde olduğu gibi suyun da fazlası zararlıdır...

@Recep Volkan ÇETİNCEVİZ

Kaybettiğiniz su ile , su ihtiyacınızla alakalı bir durum . Spor yaparken almanız gereken sudan fazlasını kaybediyorsunuz . Diyelim ki 2lt . Siz 2lt içmem lazım fazlası olmaz derseniz yeterli su almamış olursunuz bu daha da sağlıksız bir durum . Almanız gereken miktara bağlı yani . Ama günlük iş temposunda 2 lt öneriliyor diye biliyorum.

Recep Volkan Çetinceviz arkadaşım; durumu izah etmeye çalışayım. Sağlıklı bir insanın normal bir yaşantı içinden bir günde tüketmesi gereken "sıvı" miktarı 2 - 2,5 lt arasında olmalıdır. Ancak bu durum aktiflik seyrine göre değişiklik gösterir. Spor ile gerçekleşen terleme nedeniyle vücut sıvı kaybeder ve telafi edilmesi gerekir. Örnek vermek gerekirse, normal şartlarda günde 2,5 - 3 lt sıvı tüketen bir insanım ama aşırı terleme nedeniyle 80 km devirdiğim zaman sadece spor esnasında 1,5 lt ek sıvı tüketiyorum. Yalnız dikkatli olman gereken nokta şu: Dikkatini çekerim, su değil sıvı kelimesini kullanıyorum. Ayrıca terleme derecesi, kilo, böbreklerin durumu gibi konular bu tüketimi etkiler. Sana tavsiyem şudur. Nasıl ki bisikletini dinliyorsun, farklı bir ses geldiğinde tamire/bakıma götürüyorsun; normal yaşantına devam et ve ihtiyacın kadar suyu tüket ama vücudundan bir sinyal geldiğinde doktora başvurmayı ihmal etme. Bu işin en klas yöntemi, spora başlamadan önce doktora gidip tahliller yapıldıktan sonra yapacağın spor ve gündelik yaşantına göre tüketmen gereken gıda ve sıvı dağılımını baştan planlamak ve ona uymaktır. Belirtmek istedim. Sağlıkla kal.

günlük ortalama tüketilmesi gereken su miktarı 2-2,5 lt dir tabi bu oran kişiden kişiye hava sıcaklığına aaktivite düzeyine ve hastalığına bağlı olarak inebilirde çıkabilirdi ama uzmanlar günlük max 3-3,5(en fazlası) içilmelidir diyor ve günülük azmı tüketiyorsun çokmu tüketiyorsun anlama için
İdrar rengin koyu sarı renkli ise yeterli miktarda su içmiyorsun demektir. İdrar rengin koyu sarıdan açik ve şeffaf renge dönüştüğünde yeterli miktarda su tüketiyorsun demektir.

Mehmet arkadaşım unuttuğum bir noktayı hatırlattı, kendisine teşekkür ediyorum.

ben olaya günlük su tüketimi değil de günlük kola tüketimi, günlük meyvasuyu tüketimi olarak bakıyorum :D

çünkü günlük su ihtiyacımı büyük oranda sulu yemeklerden ve kola-ayran-meyvasuyu vs.den karşılıyorum :) susadıkça içmek en cazibi bana göre. ve farkettiğim kadarı ile günlük su tüketimi kişiden kişiye çok farkediyor. herkesin bir su içme alışkanlığı var.

fakat az su içtiğinizi düşünüyor, ve su içme alışkanlığı kazanmak istiyorsanız yapacağınız en basit taktik; yanınızda her daim bir su şişesi bulundurmak :D hafif susadıkça 1-2 yudum alırsınız, arada ağzınızı ıslatırsınız vs. ve idrara çıkma sıklığınız da artacak bunu yaparsanız.

yukardakiler gündelik rutin için yorumumdu.
antrenmanda ise, bisiklet üzerinde geçirilen her 1 saat için 1 litre su tüketilmeli yazılmıştı başka bir başlıkta. bana mantıklı geldi bu. özellikle de yazları. misal, sadece 1 matara su içip 3-4 saatlik bir antrenman yaptığımda eve dönünce çok susamış oluyorum. ve takip eden 2-3 saat içinde toplamda 1.5 litre civarı su içiyorum. vücut istiyor zaten, farkediyorsunuz.

@Lammarth

Öyle bakamazsın. Bu saydıkların su yerine geçmez.

Günlük sıvı tüketimi hiçbir zaman 2 litrenin altına düşmemelidir. Ama bunun bir üst sınırı yok, eğer susuyorsan, vücudunun suya ihtiyacı var demekir. Yani susadıkça su içmek gerekir, suyun fazlasından hiçbir zarar gelmez rahat olun. Bana kışın günde 2-3 litre sıvı tüketmek yetebiliyor ama böyle sıcak havalarda günlük 7-8 litre sıvı tükettiğim bile oluyor, çünkü vücut bunu istiyor.

Tekrar yazıyorum: "Su haricinde alınan sıvılar vücuttan suyun atılmasını hızlandırır ve yabancı maddelerin vücutta kalmasını sağlar." Siz su ihtiyacınızı daha doğrusu susama hissinizi bu şekilde giderebilirsiniz fakat bu sizin su ihtiyacınızı aslında karşılamaz, hücrelerinizi kurutur ve bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Bu tip gıdaların içinde sayısız katkı maddesi olduğunu da göz önünde bulunduracak olursak, katkısız doğal suyun yerini hiçbir şeyin alamayacağını daha iyi anlayabiliriz. Siz siz olun reklamlardaki klişe laflara aldanmayın. Susuzluğunu dinle, su iç !...

Ben geçen pazar yaptığım turda 9-10 litre su yaklaşık 3-4 litre de kola icetea tarzı sıvı tükettim. Pazartesi sabahı uyandığımda 3 tane soda yarım litre su ve yine öğlene kadar yarım litre icetea içtim. Pazartesi akşama doğru susuzluğum geçti. Tur yaklaşık 160 km idi ve turu Antalyada 39-40 derece sıcaklıkta gerçekleştirdim.

ben kışın bile 2-2,5 litre su içmek için zorluyom kendimi.yazın bu 3 litreyi bulur off günde.hele hele antrenman ya da spor yapacaksam 5 litreyi rahat geçer.çok fazla su böbrekleri yoruyormuş ama vücut iç iç su iyidir diye baskı yapıyor

• Beğen
Tepkiler: faruk öztürk
Geçen sene 60-70 km gittiğim yollar olmuştu tur başından eve gelene kadar 3 litreyi geçiyordu su tüketmem ve ne yolda ne de eve gelince tuvalet ihtiyacım olmuyordu. Spor yaparken yada çok sıcakken yani kaybettiğimiz ter (sıvı) miktarı ile almamız gereken suyu oranlarsak daha doğru olur. Yazın 40 derece bir günde evde klimalı odadan çıkmayıp akşama kadar ps3 oynayan biri ile güneşin altında 4-5 saat bisiklete binen birinin tükettiği su miktarı taktir edersiniz ki farklılık gösterecektir zaten bu su ihtiyacını karşılarken hiç de zorlamadan sağlayacaksınız.. Vücudumuzu kontrol ettiğimizi sanıyoruz fakat aslında vücudumuzu dinlersek o bize nasıl davranmamız gerektiğini her saniye her an bize söylüyor ;) Şimdi yaz aylarındayız yakında 6-7 derece sıcaklık artacak deniyor lütfen kendi su ihtiyacımızı düşünürken kapımızın önüne atıl vaziyette olan yoğurt kutusuna su doldurup bırakalım ki o küçük sevimli yaratıklar da susuz kalmasın.. unutmayalım ki eski zamanlarda kötü bir kadın sadece bir köpeğe su verdiği için Allah tarafından affedilmiştir.. saygılar.

Bugün 5,5 km koşu yürüyüş yaptım. 2 tane 1,5 litrelik su bitirdim yetmedi.. Aynı anda fazla su içmenin tek dezavantajı midenin şişmesi ne yazık ki.. Başka sıkıntı yok.:D

Bir ara her 3 saat'de bir 1 bardak su içiyordum kış aylarında yani
gece 24'de uyuyan birisi
gün içinde saat;
9
12
15
18
21
24'de uyumadan önce böyle bir uygulama yapıyordum kendim
günlük 6 büyük bardak buda hemen hemen 500 gram su sayılabilirdi bunu ufak bardaklarlada uygulayabilirsiniz 250 gram gibi...
o zamanlar öylesine içiyordum yani herhangi bir yerden yazı fln okumamıştım
Şimdi sadece sabahları güne başlamadan önce 1.5 lt su tüketiyorum gün içerisinde yine 1 2 bardak ek olarak fazladan tüketiyorum buda yaklaşık 2 2.5 lt yapıyor hemen hemen "yaz aylarında sulu meyvelerde bunların dışında ek olarak eklenir"
Ama işte fazla su tüketiminin gerçekten tehlikeli olduğunu bildiğim için biz antreman yapanlar vs. var ise bunun ideal noktası nedir diye merak etmiştim
Aslında bunu lisanslı olan arkadaşlar cevap yazarsa daha tatmin edici olur sadece bisiklet değil diğer spor dalları ile ilgilenen arkadaşlar yazarsa sevinirim

Ve arkadaşın dediği gibi idrarın rengi ne kadar açıksa o kadar iyidir fakat gidipde 5 6 litre su içip ve sadece idrar ile atıyosan suyu iş tehlikeli boyutlara ulaşabilir.
Herşeyin fazlası gerçekten zararlıdır su deyip geçmeyin araştırırsanız internette zararlarından kimler ne zarar görmüş onuda göz önünde bulundurun derim

Uzun bir açıklama yazmıyorum, arkadaşlar baya bilgi vermişler. İnsanın sıvı ihtiyacı sürekli değişir. Ağır bir sporda 5 litreye yakın su kaybı olabilir ve sporcu bunu almak zorundadır. Ne zaman su içeceğinizin en güzel yanıtı vücudun feedback sistemidir. Yani su içmek istersiniz kısaca. Açlık vs. güdülerle karışabilir bazen. Örneğin vücuda su içer içmez dağılmadığından, çok susadığında birden yüklenmemek gerekir. Yavaşça içerseniz, ihtiyacınızın karşılandığı hissedersiniz bir süre içinde. Bir de fazla su içmek tehlikeli diye duydum demişsiniz. O da aşırı alımlarda olan su zehirlenmesi. Kişiden kişiye değişir tabi ama normal günde 3 litre ile pek bir şey olmaz. İdrarınızın rengi tamamen ve uzun süre beyaza dönmediği sürece bir sorun olmaz diye biliyorum.

Son üç buçuk günde, genelde masa başında olmama rağmen, 8 tane 1.5 litrelik su şişesi bitirdim. Diğer sıvılar ve yemekte vs. içtiğim hariç.

@cenkduran

Su tüketime diye birşey yoktur sıvı tüketimi diye birşey vardır . Yarar / zararı düşünmezsek her türlü sıvı , sıvı ihtiyacını giderir.

@Gokalp Gokmenler
Suyun fazlasından zarar gelir bildiğim kadarı ile sodyum potasyum oranını düşürüyordu. Bu da yanlış hatırlamıyor isem algılama ve bir takım beyinsel fonksiyonda sıkıntı yaratıyordu. Ki herhangi bir canlı hücreye fazla su verirseniz iflas eder. Ne çok ne az.. Ne gerekiyor ise her şeyden..

su tüketimi mevsimsel özelliklere göre,yapılan aktiviteye göre veya aktivitesiz zamana göre,kişinin benden yapısına göre değişebilir.özellikle sıcak havalarda ,susamadığımız zaman bile azar azar su içmek daha iyi.Bu idrar rengide belli eder.Çok susamayı beklersek denge bozulabilir.Bir de bisiklet veya bir antreman yapılıyorsa bunu eksik edilmemesi gerekir.terleme zamanında özellikle antreman zamanın da vücuttan sadece su değil bir çok minaralde eksilebilir.tuz atırlır vücuttan.minaralli sular bu konuda yardımcı olduğunu duymuştum.mataraya gerçek sıkılmış limon suyu konulabilir.tuz kaybınıda ayranla giderebilriz.Tabi uyku vermezse:)ve güneş altında uzun süre antreman yapılacaksa vücudun fazla açık olmasa iyi olur.Açık renk giysiler giyilmesi tavsiye edilir.vücuttan su atımı fazla olmasın diye.denildiği gibi yabancı sıvılar ilk zaman serinlik versede sıvı kaybına yol açar.ölçüyü kaçırmamak lazım.benim de aklıma gelenler bunlar

Saat 2, şu saate kadar 2 litre su içtim. Birazdan kısa bir tur yapacağım 1 litre daha içerim. Ardından yatana kadar da 1-1.5 litre içsem 4-4.5 litre ile kapatırım bu günü.
Sıradan bir günde 3 litrenin altında su içtiğimi pek sanmıyorum. Devamlı yanımda bir bardak su olur ve devamlı içerim.

Geri