Önceki mesajım aceleye geldi, kısa kesmiştim.
Bir süre önce bayağı araştırmıştım,
Led aydınlatmalarla ilgili genelde söylenenler:
*Lümen değerleri yüksek görünse de led farlar yapıları gereği geniş alanı aydınlatmak yerine küçük alana yoğun ışık veriyor. Yani uzaktaki küçük bir daireyi güçlü aydınlatırken yakın geniş alanlarda yetersiz kalıyor. Bu sorunu çözmek için yanlara ek, farklı odaklı ledler ekliyorlar. Mümkünse satın almadan internetteki karşılaştırma videolarını ve fotoğraflarını inceleyin.
*Led farlar kırmızı tonları gösteremediği için gece ağaçlık alanda kahverengi tonları ayırt edemiyorsunuz. Yani bir dalla demir ya da yılanı ayırt edemiyorsunuz. Bunun için bazıları kendi yaptıkları farlarda birkaç beyaz lede karşılık bir kırmızı led ekliyorlar.
*Led farlarda kullanılan ledlerin farklı kalite ve verimlilik seviyeleri var. Ucuz farlarda kullanılanlar daha verimsiz olup, bu da pil ömrüne yansıyabilir.
Ben sigmanın qube light II farını kullanıyorum, 5 adet AA şarjlı pille çalışıyor, halogen ampul kullanıyor, birkaç saatte 2500 mah pilleri bitiyor. Sıradan bir adaptörle pilleri çıkarmadan farın içinde şarj edebiliyorsunuz. Led farlara göre geniş bir alanı aydınlatıyor, daha güçlü ve renkler tam. Ancak kesinlikle normal hızlarda, karanlıkta önümü aydınlatmak için yetersiz.
Gerçekten gece sürüşü yapacaksanız Hasan Türker'in önerdiği gibi harici güç kaynaklı güçlü aydınlatmalar kullanmanız gerekir. Sıradan farların hiçbiri ile tam karanlıkta önünüzü göremezsiniz.