Hani Nasrettin Hoca demiş ya “sen de haklısın” diye. Burada da iki taraf da haklı.
Elbette lastiği patlamış, zinciri atmış vs birine yardım etmek gerekir. Doğrusu, mantıklısı budur. Bizim için 15tl’lik iç lastik başkası için altın değerindedir. Bizim kaybettiğimiz 5 dakika başkasına 2 saat kazandırır. Dolayısıyla evet yardımcı olmalıyız.
Ama kimse de yardım etmek ZORUNDA değildir. Yardım etmeyen kişileri eleştirmek yersiz olur. Ne halde olduğunu, ne düşündüğünü, ne yaptığını, ne yapacağını, ekipmanı olup olmadığını, acelesi olup olmadığını, görüp görmediğini, tempo yapıp yapmadığını bilemeyiz. Bilsek de insanlar güvenlik-zaman vs gibi sebeplerle yardım etmek istemeyebilirler ve sonuna kadar haklarıdır. Eleştiremezsiniz bile... Ama yardım edenleri de övmek ve örnek göstermek gereklidir.
Görüyorsunuz iki taraf da haklı... Haklı olmadıkları yan, rasyonel olmayı bırakıp fazlaca duygusal düşünmeleri. Yardım edilmeyince gereksiz yere sinirlenmeleri veya yardım etmedikleri için suçlanınca “zaten yardım etmeye gerek yok” manasında bir şeyler söylemeleri.
Yardım bekleyip alamayan arkadaş fazlaca duygusal davranıp burada biraz fazlaca tepki göstermiş. Halbuki yardım istediğini beklediğini açıkça belli etse yardım alırdı. Ben de sahilde sık sık bisiklet sürdüm, paça bandımı düzelteyim dediğimde bile yardım lazım mı diye soranlar oldu. Ben de defalarca birilerine yardım ettim. Bu yardımları yapıp unutursunuz bunlar çok normal şeylerdir ve yardım eden kişi de bu işi yapmaktan keyif alır.
Ama işte dediğim gibi yardım istemeden kenarda beklerseniz, çekingen olursanız insanlar geçip gider...
Yardım isteseniz de bazı insanlar bakmadan geçip gidebilir. Bu çok doğal bir şey. Bu durumu kişiselleştirip kızmak öfkelenmek mantıksız. Hani biz kardeştik yola çıkmadan bir birimize söz vermiştik triplerine girmek de yanlış.
Bu yanlışı anlatmak üzere bu konuya yazanlar da belki yanlış anlaşılacak şekilde yazmış olabilirler. Her koyun kendi bacağından asılır mantığı da yanlış. Yukarıda da yazdığım gibi sizin için çok düşük bir değeri olan şey yardıma ihtiyacı olanlar için altın değerinde. Yine de durmamakta haklı olanlar durmadıkları için suçlanınca belki de biraz doğal olarak bu defa biraz fazla soğuk yazmış olabilirler. Tabii karşılık olarak yine olması gerekenden bir adım daha fazla sert cevaplarla ve daha fazla suçlamayla karşılaşmışlar.
Sonuç: yardım edene teşekkür, etmeyene de eyvallah etmek lazım. Aynı şey selam konusu için de geçerli, selam verildiğinde karşılık vermek, selamınız alındığında memnuniyet duymak gayet normal. Ancak selamınız alınmadığı zaman da kızmak çok saçma.