Scudo Sports

Hava alma işlemini yanlış mı yapıyorum?

Yunus Emree

Forum Bağımlısı
Tepki
145
Bisiklet
Sedona
İyi akşamlar arkadaşlar kaliperden yağı ekledim daha sonra hava almaya başladım.
[video=youtube_share;LjihkjSUUaU]http://youtu.be/LjihkjSUUaU[/video]
Hava alırken vidyodaki gibi vidayı tam çıkardığımda hava kabarcıkları geliyor, biraz kapattığımda ise havasız şekilde yağ geliyor.
Bir yerde yanlış mı yapıyorum niye bu şekilde olduğunu anlamadım, yardım ederseniz sevinirim.

Scudo
pek yardım eden bulunmuyor youtube'de profresyonel olarak yapanlar var bakıp ögrenmek gerek.

@ramenes
Evet pek olmuyor.
Kitlerle yapıyorlar benimki şırıngayla, bir tane vidyo vardı iki tarafa da şırıngayı bağlıyor o şekilde hem yağ doldurup hep hava alıyordu.
Kaliperden doldurduğu yağ rezervuardaki boş şırıngaya geliyordu. 1 2 kere birbirlerine yağ gönderdikten sonra freni birkaç kere sıkıp havasını da alıyordu.
Yorum için sağolun ayrıca.

dostum o vidayı sadece yağ akışı sağlayacak düzeyde gevşetmelisin. vidayı tamamen gevşetip çıkardığında, havayı dışardan alıyorsun. vidanın yuvasının oradan kabloya hava giriyor. o kadar hava fren kablolarının içinde barınamaz zaten:) vidayı dediğim gibi, hafif gevşet. o sadece yağın geldiği kıvamda gevşet. kaliperden yağını bas, fren kolunun kapağı açık olsun. koldan ufak ufak kabarcıklar çıkacak sistemde hava varsa. kaliperden bas, koldan başka bir şırıngayla çek. hava kabarcığı gelmeyene kadar devam ettir. artık gelmiyorsa, kaliper vidasını sık, koldaki rezervuara yağ ekle ve kapat..

@ahmet can baydar

Aslında o vidayı çıkarır şekilde hava almıyordum, vida çıkınca o yuvadan hava aldığı belli zaten ama yine de sorayım dedim:)
Ben kola şırınga takarak yapıyorum vidyoyu kendim çektim zaten.
Gerçi rezervuar kapağını açamıyorum vidanın biri yalama oldu.
Ben kaliperden yağı basıyorum rezervuardaki şırıngaya yağ geliyor, ilk başlarda hava oluyor tabi.
Sonra yağ şişesi(yağ temiz olduğu için yağ kutusunu kullandım)ni alta koyup şırıngaya yağ ekliyorum.
Nipeli açıp havanın hiç olmaması için üstteki şırıngada yağ bitmeden başka şırıngayla yağ ekliyorum.
2 kere şırınga doldurduktan sonra gayet sağlam oluyordur heralde.
Sonra nipeli sıkıp kol sıkılı halde nipeli tekrar gevşetip sıkıyorum.
Fren gidona yapışıyor, daha sonra pompalayıp tekrar nipeli gevşetiyorum.
3 kere yaptıktan sonra hava iyice çıkıyor.
En son rezervuarda şırınga varken freni pompalayarak sertleştirip, rezervuara yağ ekleyip işlemi bitiriyorum.
Siz son hava alma işlemini yapmıyorsunuz heralde?

Bir de shimano m395 fren sorunu gibi başlık açmıştım. Orda heralde sizin yardımınızla balatayı çıkarıp pistonları iterek tekeri yerleştirmiştim.
O gün o frenden yağ da kaçmıştı, pompalamayla düzelmişti. Ama boşalmadan sonra fren gidona çarpar haldeyken koldan gıcırtı da gelmeye başlamıştı. Yağ olmadığı için gıcırtı normal sanmıştım.
Şimdi fren kolunda ufak ufak gıcırdama oluyor.
Bu normal mi yoksa yağla mı alakalı acaba?
Bu arada yardım için sağolun:)

Geri