Scudo Sports

hep aynı soruya hep aynı cevabı vermekten bıktık be arkadaşım....

arkadaşlar, muhabbet farklı bir noktaya doğru gidiyor.
isteyen paylaşım yapar, isteyen yapmaz, isteyen okur, istemeyen okumaz deniliyor
asıl olay; sürekli benzer konular ve benzer sorular sorulunca insanlara doğru dürüst tavsiye verebilecek kişiler usanıp bu konuları okumaz ve cevap yazmaz oluyor.
bu seferde bu konular genelde bilgisiz ve kendi aldığı bisikleti herkese tavsiye edip herkese aldırmaya çalışan kişilere kalıyor.
kendisinin çift amartisörlü bisikleti var diye, sahil yolundan başka yerde bisiklete binmeyecek birisine çift amortisör bisiklet tavsiye edilmesi ne kadar hakkaniyetli?
bu forumda sürekli her konuya kendi bisikletini tavsiye eden kişiler var.
asıl amacı yardım etmek olmayan, kendi hatalarına başkalarınıda ortak etmeye çalışan bu gibi muhteremlere tepkisiz kalamıyorum, kimse kusura bakmasın.
.
dükkanına her gelene kendi dükkanındaki bisikletleri öven ve diğerlerini kötüleyen mahalle arası bisikelt esnafı gibi , sabit fikirli ve insanları sürekli aynı şeye yönlendirmeye çalışan muhteremlere kalıyor forum bu yüzden.
özellikle yeni arkadaşlardan ricam; kendileri konu açsalar dahi eski konularıda araştırsınlar ve okusunlar. o vakit görürler bu insanları yanlış yönlendiren muhteremleri vede gerçekten bilgili, doğru yölendirme yapan kişileri

Scudo
Forumun Gelişmiş Arama Yap kısmı, Yeni Konu butonu gibi iyi bir yerde ve belirgin olsa iyi olur.
Google özel arama kutucuğu bile daha belirgin yerde.
Tabi arama yerini bildiği halde aynı tas aynı hamam gidenlere yapacak pek bir şey yok...

Bisiklete gönül vermiş birisi olarak bu spora yeni başlayacak arkadaşların ilk tercihlerinin istek ve ihtiyaçlarına en uygunu olsun istediğinizi anlıyorum bu mesajınızla.

Bunu sağlayabilmenin yegane yolu da tecrübeli bir bisikletçi olarak bisiklet/donanım tavsiyesi isteyen arkadaşlara "sıkılmadan ve yılmadan" doğru seçim için tavsiyelerde bulunmanız olacaktır.

(Veyahut yeni üyelik oluşturma aşamasında bisiklet seçimine yönelik forum konularının okunması zorunluluğu getirilebilir, (Mali müşavirlik stajında gönderilen CD'leri bile auto clicker ile geçen memleketim insanına bu ne derece bir zorunluluktur ? o da tartışılır tabi :) Ayrıca yeni üye sayısını nasıl etkiler, o da tartışılmalı))

Sadece bu forumda değil, Fotoğraf, Gitar, Elektronik vs. her forumda olan şeyler, insanlar okusalar bile (geçmiş konuları okuyan çok az) tekrar yeni konu açıp güncel bir onay-tavsiye bekliyorlar; kimisi açmıyor eski konuya yazıyor, sorusu arada kaynayıp gidiyor, mesaj hortlattın diyen oluyor, tekrar eden konulara canı sıkılan arkadaşlar yazmasınlar-görmezden gelsinler olur biter. İsmail abinin de yazdığı gibi, tecrübeliler o konulara cevap yazmazsa bilgisiz bilenler damlıyorlar hemen bu da unutulmamalı...

Forumda belli klasik soruların dönüp dolaşıp sorulması elbette tecrübeli, bilgili forum üyelerini bir yerden sonra usandıracaktır ve forumdan uzaklaşmalarına sebep olacaktır. Evet forum paylaşım yeri, isteyen paylaşır isteyen paylaşmaz ama bu paylaşımların kalitesinin artması için tecrübeli insanların burada kalması şart.

Konu açmak için belli bir mesaj sayısı sınırı (mesela 50 mesaj) getirilmesi, bu 50 mesaj yazılırken flood(Türkçe'sini bulamadım) yapılması durumunda geçici olarak üyeliklerinin dondurulması ya da mesaj yazmalarının bir süre engellenmesi gibi çözümler o demirbaş soruların tekrar tekrar sorulmasını kısmen de olsa engelleyecektir bence. Ayrıca 1-2 önceki sayfada İlbey'in belirttiği, Canonturk forum sitesinde yapılmış olan uygulamanın da dikkate alınması gerekir bence. Şahsen çok faydasını gördüm. Bir ara sözkonusu foruma artık girmez olmuştum. Ana sayfa hep "700TL'ye hangi mtb yi alayım? Hangi yol bisikletini alayım? " sorularının fotoğraf hobisinde olan versiyonlarıyla dolmaya başlamıştı. Ama şimdi her girdiğimde muhakkak ilgi çekici şeyler buluyorum ana sayfada.

Benim eyyorlamam bu kadar. Allah BF site yönetimindeki yönetici arkadaşlara sabır versin.

Ekleme: Bunu yazmazsam içimde kalacak. Harbi harbi okuma özürlüsü, sabırsız, hanzo, asalak bir milletiz. Sözüm meclisten dışarı. Saygılar.

Veresiye yoktur yazan yerde "Bana da mı yok", şehir dışından geldiğini gördüğümüz kişiye "Geldin mi" diye soran milletiz. Araştırsak bile emin olmak için konu açar yine sorarız. :p

@AykutÇ.
Ah be abi, mesajın tamamını okumaya üşenip sonunu okuyayım dedim. Kafama balyozu indirdin. Yapılır mı bana bu be! [emoji15]

Güzel konu olmuş, akıllıca ve yapıcı öneriler de var ama en önemlisi algı yaratacak, öğretici olacak bir başlık olmuş.

Lütfen artık "boşver" demeyi bırakalım, ucundan ucundan düzeltelim kendimizi. Rahat ol, kasma, o da insan, herkes her istediğini yapmaya/yazmaya özgür.... gibi yaklaşımları bırakmalı artık. Önce okuyalım, üşenmeden okuyalım, öğrenelim daha sonra kendi tecrübelerimizle katkı koymaya başlayalım.

Özgüvenimiz yüksek olsun, rahat rahat soru sorarken, sergilediğimiz özgüveni, bilmediğimiz konularda, bilmediğimizi kabul edip öğrenmek için de sergileyelim. Arama yapmak hakikaten çok kolay, önce aklınızdan geçeni, hatta aklınızdan geçtiği gibi ister "bisikletforum'da" ister "Google'da" arayın, mutlaka çeşit çeşit sonuç bulursunuz. Yarım saat, bir saat okusanız, merak ettiğiniz konuda ortalama bilgi seviyesine fazlasıyla ulaşırsınız emin olun.

Bir de "güzel yazma" var tabi, bu başlığın konusu değil ama güzel yazmaya, doğru yazmaya da özenelim derim, boşver demeyelim, aman ne gerek var özgürce yazıyoruz işte demeyelim lütfen.

arkadaşlar affınıza sığınarak, "hangi bisiklet" başlıklarına ek olarak "hangi internet sitesi" başlıklarını da bu kapsamda değerlendirelim diyorum : )) naçizane fikrim...

--- ürüne yönelik yorum/anlatım içerenler kapsam dışı... ;)

-Her insan yeni öğrendiğ işin acemisidir ve birşeyleri öğrenmeye çalışırken doğru sıralamayı izleyememesi normal birşeydir.

-İnsanın fıtratı aceleciliktir. Herkes o yollardan geçtiği anları biraz düşünse geçmişte kendisinin de böyle davrandığını hatırlayacaktır(İlk açtığınız konulara bakın).

-Hayat mükemmel değildir. Biz bir konuda ne kadar iyi olup bilinçli davransak da alttan gelenlerin davranışlarının hayatın içinden olduğu gerçeğini kabullenmemiz gerekir.

-Cevabı verilmiş konular mükemmel değildir. Verilen bilgiler dağınıktır. Bir konu hakkında tek bir başlıkta kapsayıcı cevap bulmak zordur. Kafalardaki soruları bir yere döküp oradan cevap beklemek doğal birşeydir.

-Zaman her zaman geniş değildir, bazen cevaba hızlı ulaşmak gerekir. Böyle zamanlarda bilgiye en kısa sürede ulaşmak için sormak hata değildir.

-Arama motorları, forumun arama fonksiyonu mükemmel değildir. Aramayı bilmeyen için aramak daha da zordur. Kafanızdan geçeni arayıp bulan, yeni bir başlık açmaya ihtiyaç bırakmayacak şekilde kirliliği engelleyen yapay bir zeka henüz kodlanmamıştır. Aramaya inanmak önemlidir. Ancak aramanın yeterince arayamadığını da unutmamak gerekir.

...

Şeklinde uzayabilir. Söylenmektense biraz düşünmek, dışarıdan hata gibi görünen bazı olayları daha iyi anlamamıza katkıda bulunur. İsyan etmek kolaydır ve çözüm sağlamaz. Kolaya kaçmak çözümden uzaklaşmaktır. Ben ortalıkta çoluk çocuk görmek istemiyorum diyenler yönetime mesaj atıp yeni üye olmuş kişilerin mesajlarını göstermeme, kısa süre aralıklarında başlık açan kişileri göstermeme, az mesajı olan kişileri göstermeme vs. gibi filtreleme fonksiyonları talep edebilirler. Ne yazık ki bu konuda başkalarını yargılayan insanların acemilik yaşadığı başka alanlarda yargıladıkları kişi gibi davrandıklarını görebilirsiniz. Vesselam...

yazdıklarınıza katılmakla birlikte kendi bakış açımdan değerlendirme ihtiyacı duydum, müsaadenizle...
@Veysel A.
1- Her insan yeni öğrendiğ şeyin acemisidir, birşeyleri öğrenmeye çalışırken doğru sıralama kişiden kişiye değişebilir, herkesin yöntemi farklı olabilir. ancak ÖĞRENMEYE ÇALIŞMALIDIR. okuyarak, izleyerek, araştırarak... hiçbir araştırma yapmadan, "armut piş ağzıma düş" yöntemi her halükarda yanlış bi yöntemdir.
2-İnsanın fıtratı aceleciliktir. Zamanı değerlidir. Zaman kaybetmek istemez... Aynı saygıyı başkalarının zamanı için de göstermelidir (10 kişi 1 konuyu araştırsa en fazla 1-2 saatlik okumayla/seyretmeyle akıllarına takılan birçok şeyi öğrenebilir. aynı şekilde 100 kişi de aynı süreyi harcar... ama 100 kişiye 5 dakika ayıran bi kişi kendinden 500 dakika harcamış olur)
3-Hayat mükemmel değildir. Biz bir konuda ne kadar iyi olup bilinçli davransak da alttan gelenlerin davranışlarının hayatın içinden olduğu gerçeğini kabullenmemiz gerekir. Ve maalesef gittiğimiz yol yol değil... bu yaşa değil alışkanlıklara bağlı bir durum üstelik. halihazırda bir sürü bilgi ve çözüm varken, bunlara ulaşamayan veya ulaşmaya üşenen bi toplum -- yine aynı noktaya geliyoruz, okumayan, araştırmayan bi toplum, ne biliyim işte ödevini babası yapmışla aynı bence -- bilgi çağından alnının akıyla çıkamaz...
4-Cevabı verilmiş konular mükemmel değildir. Verilen bilgiler dağınıktır. Bir konu hakkında tek bir başlıkta kapsayıcı cevap bulmak zordur. Kafalardaki soruları bir yere döküp oradan cevap beklemek doğal birşeydir. ancak bakınız, madde 1,2,3
5-Zaman her zaman geniş değildir, bazen cevaba hızlı ulaşmak gerekir. Böyle zamanlarda bilgiye en kısa sürede ulaşmak için sormak hata değildir. -- ancak bazen kişi kendi araştırarak doğru bilgiye çok daha çabuk ulaşabilir. (bu maddede soruyu soran kişinin çıkarlarını düşünüyorum dikkat ederseniz :) )
6-Arama motorları, forumun arama fonksiyonu mükemmel olmasa da. aramayı bilmeyen için aramak daha da zor olsa da... misal, 15 yaşına gelmiş birinin artık aramayı, araştırma yapmayı öğrenmiş olması lazımdır. bu zamana kadar öğrenmediyse, bi zahmet öğrensindir... ayrıca kaynaklar, forumla sınırlı değildir... bunun youtube'u vardır, firmaların internet siteleri vardır, online satış yapan sitelerin kullanıcı yorumları vardır... yabancı dilde siteler vardır, bu vesileyle İngilizcesi de gelişir insanın, bi taşla iki kuş :)
7-biraz düşünmek, dışarıdan hata gibi görünen bazı olayları daha iyi anlamamıza katkıda bulunur. -- mesela bu insanlar niye aynı mesaja aynı cevapları vermekten sıkıldı, beklentileri ne, niye forumdan bilgi sahibi sahibi/tecrübeli kişilerin uzaklaştığını düşünüyolar... forum hep giriş seviyesi bilgilerin döndüğü bir yer mi oluyo ?? gibi soruların cevabı, düşünülebilir mesela...
8- Kolaya kaçmak çözümden uzaklaşmaktır. -- bi de "tembele iş buyur sana akıl öğretsin" durumu var ama, o konumuzun dışında :)
9-Ne yazık ki bu konuda başkalarını yargılayan insanların acemilik yaşadığı başka alanlarda yargıladıkları kişi gibi davrandıklarını görebilirsiniz. -- buna çok katılmıyorum. araştırmak/okumak alışkanlıktır ve kazanılır. okuyan bi insan ihtiyacı olan her konuda okur, okumayan bi insan ilgisini çeken konularda da okumaz...
10-Ben ortalıkta çoluk çocuk görmek istemiyorum diyenler yönetime mesaj atıp yeni üye olmuş kişilerin mesajlarını göstermeme, kısa süre aralıklarında başlık açan kişileri göstermeme, az mesajı olan kişileri göstermeme vs. gibi filtreleme fonksiyonları talep edebilirler. -- ben yönetici kontrolüne sıcak bakmakla birlikte, çok da sıcak bakamıyorum... her insanın otokontrolünün yönetici kontrolünden daha etkin çalışması gerektiğine inanıyorum... çözüm önerinizin bir başka sakıncası, gerçekten yardıma ihtiyacı olan bir üyenin gözden kaçabilmesi olur, ki bunu hiçbirimiz istemeyiz...

Bu hazircilik konusunda aslinda egitim sistemine ve aileye bagli biraz.
Dogdugundan beri al yavrum, ye yavrum, tamam yavrum seklinde yetistirilen bir birey. Okulda hic bir arastirma, merak duygusu olmadan yetistirilen cocuklar...

@Gökhan Toros
Gökhan çocuğun olduğnda da bu bakış açısını devam ettir.
Ben elimden geldiğince kızıma bu şekilde, kendi işini kendi yapmasını sağlayacek şekilde davranıyorum. Böyle davranınca 6-7 yaşında bile kendi işini kendi yapmaya başlıyor, öz güveni gelişiyor. Bunu yaparken mükemmelci olmamalı hata yapabileceğini kabul etmeliyiz. Kötü eleştirici değil tamamlayıcı olmalıyız. Böylelikle insanların hata yaabileceğini ama yeterince uğraşırsa bu hatanın aynı zamanda telafi edilebileceğini öğrenir.

Tabi ki her şeyde çocuğu yalnız bırakmak da doğru değil.

Bir tiyo daha, küçük çocuğunuza araştırma yapma işinde kendi başına bırakmayın, bir şey sorduğunda bilmiyorsanız "gel beraber bakalım, araştıralım" diyerek araştırma yöntemini öğretin, bu arada beraber vakit geçirmiş olursunuz.
Böylelikle hem her insanın (çocuk için baba herşeyi bilen en mükemmel kişidir) herşeyi bilemeyeceği ve ezbere güvenmek yerine araştırarak doğruyu bulabileceğini öğrenerek zamanla bunu alışkanlık yapar, hem aile ile beraber vakit geçirdiği için bağlar kuvvetlenir.

eğitim fos 30 senedir aynı hikaye araştırma düşünmeye yönelik hiç bir ilerleme yok,eğitim çok önemli 1 buçuk milyon öğrenciyi bu ülkede nasıl eğiteceksiniz onları bizim gibi ezbercimi yapacaksınız, bergende lisan okulunun laboratuvarı var idi ,ben lisede laboratuvar görmedim, fizik ,kimya, biyoloji bunlar laboratuvarda öğrenilir, yok tahtaya hücreyi çiz onu anlat bıraksınlar bu işleri sizin düşünen 250.000 adet patent sahibi bilim adamınız varmı adamlar tabi kurar silikon vadisini ve yaratırlar yüksek teknolojiyi bizde baka kalırız, bunun kader ile alakası yok ,bizim tenbelliğimiz ile alakası var ,biz kolaycı milletiz, asla düşünmeyiz ,düşünmeden duygular ile hareket ederiz ve hep şapa otururuz, ha iyi şeylerde olmuyor değil kör değilim görüyorum takip ediyorum ,12 senedir bu ülkeyi ,
burada yaşıyorum, dışardan ordunun yedek parça sorunu ,yüzde 50 'e indide ,benim için asla yeterli değil, her konuda otomotiv sanayide yüksek teknolojide yedek parçasına kadar yapacak üretecek dünyaya satacaksınız bunun içinde iki elimizi başımızın arasına alıp, düşünerek, bu duruma nasıl varacağız diye kafa patlatacağız .

@Ali Uzel

off-topic bu başlığın konusu diil ali bey : ))

soracak bi yer bulamayınca mecbur kalıp araştırmak zorunda kalıyolar. ama bakıyolarki soracak biyer var. bisiklete binerken sağ pedal mı sol pedal mı başlayayım diye bile sorarlar.
ben askere gidene kadar bilgisayarı sadece aç kapa internete gir kullanırdım. askerde aklıma arkadaş girdi. parçaları var ekran kartı falanı filanı kendin toplayabilrsin diye.
askerden gelince ilk işim araştırmak oldu. 3 ay herşeyi araştırdım hangi parçanın ne özelliği var hangisiyle hangisi performans sağlıyor öğrendim. kendime kimsenin yardımı olmadan canavar gibi kasa topladım.
bu birazde ilgi meselesi. merak edip ilgi duyarsan araştırıyorsun da. ilgi duymayınca pek araştırmaya gidmiyor insan.

İş gelmiş eğitim konusuna :) Bende öğretmen olarak topu yalaka ve siyasiler tarafından atanan okul müdürü ve onları atayan yalaka siyasilere atayım. Okullarda eğitim mi yaptırıyorlar adama şu an okullarda dönen oyunları yine okullarda ki öğretmenler bilir. Hepsinin sorumlusu da iş bilmeyen bakanlar ve onların yalakası müsteşar ve diğer memurlardır.
Konu basit aynı konuda açılmış başlık varsa ikincisini açmayın ki kalabalık yapmasın olay bu kadar basit madem ikincisi mi açıldı kimse konuya yorum yapmasın zaten yöneticilerde bu konuda başlık var diye aşağa yorum yazar olur biter. Bir zaman sonra herkes mecburen başlık açmak yerine araştırmaya geçecektir.

Geri