Scudo Sports

Hidrolik Disk Fren mi ? Yoksa Mekanik Disk Fren ?

Arazi ve Uzun Yol İçin Hangisi ?

• Hidrolik Disk Fren

• Mekanik Disk Fren

• V-Fren

• Toplam katılım
    74
Tepki
6
Bisiklet
Bianchi
Arkadaşlar bana bu iki fren çeşidinin Avantaj ve Dezavantajlarını yazabilecek olan varsa şimdiden teşekkür ederim :confused:

Scudo
Bence hidrolik disk frenli al. Bisiklet hakkında ahım şahım bilgili sayılmam ama iki freni de denedim. Hidrolik çok yumuşak ve kararlı yani sağlam bir şekilde duruyor. Ama fiyatı biraz tuzludur. Mekanik disk fren elleri biraz yoruyor ama bakım derdi yok, o güzel. Şöyle diyebiliriz, sürekli bisiklete bineceğim ve çamur, su falan gireceğim diyorsan hidrolik; ara sıra sahide gezer 1-2 tur atarım diyorsan mekanik; fakat benim görüşüm sert arazi koşullarında kullanmayacaksan V-fren al. Bu arada mekanik'te boşalma sorunu varmış öyle diyenler var.

Hidrolik benim bütçeme göre hem pahalı kaçıyor hemde bakım derdi olması beni mekaniğe itiyor.Fren kolunun sert olup parmaklarımı yorması gibi bir dert benim için sorun değil.Body ile uğraştığım için kol,bilek ve parmaklarımı güçlendirmek için çalışmalar yapıyorum o yüzden sadece eksi yönü o ise Mekaniği rahatlıkla kullanırım.

Öyle düşünüyorsanız mekaniğe yönelebilirsiniz. Fakat şunu unutmayın hidroliğin bakımını yaptınız mı size bayağı bir dayanır. Amma ve lakin mekanikte telin ayarını iyi tutturmanız lazım. Bence V-freni düşünün. Bende V-fren var diye söylemiyorum, benim bisikletim de ön arka hidrolik.

mekanik alırsanız size önerim avid bb5-bb7 olabilir yok ona bütcem yetmiyor derseniz kesinlikle tektro novela tektro rotorlarla birlikte kullanırsanız birçok hidrolikten iyi tutuyor şahsen akarkadaşımın kini kaç defa kullandım şuan o arkadaşta shimano 486 hidrolik seti var ve o tektro kadar iyi tutmuyor bakımları tam sorunsuz olmasına rağmen ama shimano rotorla kullanmıyor tektro ile kullanıyor bununda etkisi çok

Kron XC500 HD Almaya karar verdim.Forumdaki araştırmalarım sonucu mekanik disk frenden vazgeçtim.

Mekanik hiç kullanmadım, v-fren kullandım. Hidroliğin rahatlığı bir başka dostm. Bence öyle ahım şahım bir fark yok aralarında ( çok üst düzey bir fren olmadığı sürece) Sana tavsiyem, hem v-fren,hem mekanik fren,hem de hidrolik fren bisikletleri teker teker kullan,farkını kendin gör derim.

Disk olacaksa hidrolik disk fren olsun. Hidroliğin konforu başka.

İlker bey, bisikletinizle alakalı yaşadığınız bir sıkıntıya binayen, yahut herangi bir donanım tavsiyesi almak için önce forum içi arama yapın. Eğer bulamazsanız konu açın. Forum kirliliğinin önüne geçmiş oluruz. Açtığınız konuya benzer tam 50 den de farklı konu var. Ama yine de cevap verelim.

1- Mekanik disk fren aynı v fren gibi tel mantığıyla çalışır. Vida gevşemesi gibi bir durumda ayar ister. Kolay kolay diskle kaliper (frenlemeyi sağlayan kısım) ortalamayı yapamazsınız. Disk balatalara gereksiz yere sürtme yapar ve boş yere yorulursunuz. Hidrolik disk frense kolayca ortalanır ve buna benzer bir sıkıntıyla karşılaşmazsınız diskiniz yamulmadıkça.

2-Mekanik disk fren fiyatça daha uygundur. Ancak üstte saydığımız sıkıntılardan dolayı keyif ve konfor vermez. Randıman alamazsınız. Boş yere paranıza yazık edersiniz. Paranız eğer hidrolik disk frene yetmezse, v fren alın.

3-Frenleme kalitesine gelecek olursak, çalışma prensibi gereği mekanik disk frenle v frenin hiçbir farkı yoktur. Sadece v frendeki su teması sonrası tutuş bozukluğunu yaşamazsınız. Hidrolik disk frendeyse tel yoktur, içi yağ dolu kablolar vardır. Motor, araba frenleriyle aynı mantıkta çalışır. Kola bastığınız da yağ hızla kaliperlere gider, yağ kaliperin içindeki pistonları ittirir. Pistonlar balataları ittirir ve öne çıkan balatalar frenlemeyi sağlar. Ağırlığa karşı dayanıklıdır. Her şekilde güçlü frenleme sağlarsınız.

Aradaki farklar bu şekilde uzar gider, o yüzden forumda ki bütün arkadaşlarımız maddi olanağınız varsa hidrolik disk fren kullanmanızdan yana olacaktır. Ama son olarak belirtmekte fayda var, yağ dolu bir sistemden bahsettik, eğer uzun turlar yapmayı düşünüyorsanız Türkiye içi gibi, her yerde bakım imkanı bulamazsınız. Tamiri herkesin yapabileceği bir iş değildir. Yinede 4 yıldır hidrolik disk fren kullanan bir insan olarak söyleyeyim, bir çok zorlu araziye girdim, aklınıza gelebilecek her türlü manyaklığı yaptım. (95 100 km civarı hızlara ulaşmak gibi) ne yüzümü kara çıkardı nede şimdiye kadar ortalama ayarı haricinde başka bir ayar gerektirdi. 8000 km de bisikletim ve en ufak bir sıkıntı yaşamıyorum.
Kısaca; bütçenize uyuyorsa düşünmeyin. Ve direk hidrolik disk fren setine sahip olun.

Saygılarımla,
Muammer Burak KARADAĞ

Dipnot: Kullandığım disk fren seti deore grubundan. Belki daha alt bir grup alırsanız aynı süre dayanmayabilir. Bilginize.

Tabikide hidrolik fren örnek vermek gerekirse sultanbeyli aydos ormanında bisiklet sürüyordum yaklaşık 1 km iniş vardı v-fren neredeyse ısıdan yanacaktı ama hidrolik disk olsaydı böyle olmazdı

• Beğen
Tepkiler: M.Burak KARADAĞ
Hidrolik fren hem iyi tutuyor hem dayanıklı ama ağır ,
V fren hidrolik frene göre kötü tutar dayanıksız hemde hafif ,
Mekanik fren hem hidrolik frene göre kötü tutar hem dayanıksız hemde ağır , mekanik fren merkezden tuttuğu için belki v frene göre daha iyi tutabilir ama pek fark yok mekanizma aynı ama mekanik fren saçma bence en iyisi hidrolik fren zaten bakımını 9-10 ayda bir yapsan yeter bakımı da kolay zaten internet de videolu anlatım ben çok buldum , 900-1000tl para verceksen bari hidrolik fren al konforun tadını çıkar derim :)

@ramazanedis

Ramazan bey yanlışınız var. Hidrolik disk fren v frene göre daha fazla ısınır. Hatta dh kullanıcıları, daha çabuk soğuma sağlaması için 203 mm rotorlar kullanırlar. :)

hidrolik fren daha sağlam tutup balataları ısıtmıyor mekanik fren ise daha ağır tutup balata şişiriyor (çok kullanıldığında)be hidrolik alırdım):)

valla uzun zamandır bisiklete binmiyordum.geçenlerde bi bindim.aşka geldim.gittim sedona 341 aldım.hidrolik frenli. frenlerine hasta oldum.satan arkadaş 1-2 hafta yeni olduğu için tutmuyomuş gibi gelebilir dedi .tutmayan hali böyleyse tutan hali nasıl merak ediyorum :D çat diye duruyo valla.yokuş aşağı giderken hemde :D yeni nesil v fren kullanmadım mekanik disk de kullanmadım ama hidrolik şahane :)

Geri