İlker bey, bisikletinizle alakalı yaşadığınız bir sıkıntıya binayen, yahut herangi bir donanım tavsiyesi almak için önce forum içi arama yapın. Eğer bulamazsanız konu açın. Forum kirliliğinin önüne geçmiş oluruz. Açtığınız konuya benzer tam 50 den de farklı konu var. Ama yine de cevap verelim.
1- Mekanik disk fren aynı v fren gibi tel mantığıyla çalışır. Vida gevşemesi gibi bir durumda ayar ister. Kolay kolay diskle kaliper (frenlemeyi sağlayan kısım) ortalamayı yapamazsınız. Disk balatalara gereksiz yere sürtme yapar ve boş yere yorulursunuz. Hidrolik disk frense kolayca ortalanır ve buna benzer bir sıkıntıyla karşılaşmazsınız diskiniz yamulmadıkça.
2-Mekanik disk fren fiyatça daha uygundur. Ancak üstte saydığımız sıkıntılardan dolayı keyif ve konfor vermez. Randıman alamazsınız. Boş yere paranıza yazık edersiniz. Paranız eğer hidrolik disk frene yetmezse, v fren alın.
3-Frenleme kalitesine gelecek olursak, çalışma prensibi gereği mekanik disk frenle v frenin hiçbir farkı yoktur. Sadece v frendeki su teması sonrası tutuş bozukluğunu yaşamazsınız. Hidrolik disk frendeyse tel yoktur, içi yağ dolu kablolar vardır. Motor, araba frenleriyle aynı mantıkta çalışır. Kola bastığınız da yağ hızla kaliperlere gider, yağ kaliperin içindeki pistonları ittirir. Pistonlar balataları ittirir ve öne çıkan balatalar frenlemeyi sağlar. Ağırlığa karşı dayanıklıdır. Her şekilde güçlü frenleme sağlarsınız.
Aradaki farklar bu şekilde uzar gider, o yüzden forumda ki bütün arkadaşlarımız maddi olanağınız varsa hidrolik disk fren kullanmanızdan yana olacaktır. Ama son olarak belirtmekte fayda var, yağ dolu bir sistemden bahsettik, eğer uzun turlar yapmayı düşünüyorsanız Türkiye içi gibi, her yerde bakım imkanı bulamazsınız. Tamiri herkesin yapabileceği bir iş değildir. Yinede 4 yıldır hidrolik disk fren kullanan bir insan olarak söyleyeyim, bir çok zorlu araziye girdim, aklınıza gelebilecek her türlü manyaklığı yaptım. (95 100 km civarı hızlara ulaşmak gibi) ne yüzümü kara çıkardı nede şimdiye kadar ortalama ayarı haricinde başka bir ayar gerektirdi. 8000 km de bisikletim ve en ufak bir sıkıntı yaşamıyorum.
Kısaca; bütçenize uyuyorsa düşünmeyin. Ve direk hidrolik disk fren setine sahip olun.
Saygılarımla,
Muammer Burak KARADAĞ
Dipnot: Kullandığım disk fren seti deore grubundan. Belki daha alt bir grup alırsanız aynı süre dayanmayabilir. Bilginize.