Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Hidrolik Fren Disk Sürtmesi Hakkında

Ahmet O.

Üye
Tepki
3
Bisiklet
Ghost
Merhaba arkadaşlar, ben Ghost SE 1150 bir bisiklet aldım. Bisikleti alalı yaklaşık 4 gün oldu. 4 gün önce bu sorunu keşfetmiştim. Ön tekerleği çevirdiğimde diskin bir kısmı balataya belli bir süre sürtüyor. Sanırım diskte bir yamukluk var. Balatalara baktığımda disk kıvrımlı gidiyor. Ama bu çok az. Aldığım yere söylediğimde bisikletin yeni olmasından kaynaklandığını 3 - 5 gün sonra düzeleceğini belirtti. Ancak sorun hala devam ediyor. Sizce ne yapmam gerekiyor? Ses kaydı yaptım. Dinleyebilirseniz çok net şekilde belli oluyor.
(link)

• Beğen
Tepkiler: Max Torque
Scudo
aynı sorun bendede var gene ön dis2te ses geliyor oynadım sökttüm taktım düzelmedi en sonunda kırcakttım bide yeni disk alıp Deneyeyim gene yapacakmı bakalım

Merhaba,

Sürtme sesi sorunu muhtemelen fren balatalarınız bir miktar aşındıktan sonra kendiliğinden çözülecek. Ben de frenlere yeni balata taktığımda bir süre bu sorunu yaşıyorum, ancak 20-25 defa sert frenleme yaptıktan sonra balatalar yeterince aşınıyor ve ses kesiliyor.

Saygılar

Milin ve mil yuvasının ( ne diyorlar tam olarak bilmiyorum adlarına :D bisiklette yeniyim ) eğri olmasından kaynaklanıyor, ben bugün o sorunu yaşadım ve bu iki malzemeyi düzelttim hiçbir sıkıntı kalmadı.

@yasin çalış

Yeni disk almak bana mantıksız geliyor. Daha 4 günlük bisiklet.

@Najaz

Cevap için teşekkür ederim. Bu ilerde bana sorun olmaz mı? O zaman kafaya takmaya gerek yok. Balatalar biraz eriyince dediğiniz gibi olacaksa problem değil sanırım.

@yasin çalış

Yöntem 1: Disk frenin yanında ince alyanla çevirilebilecek ayar vidası var frenin içini kaydırıyo galiba onları çevirin uygun yöne.

Yöntem 2:Bisikleti ters çevirin,tekerin vidasını gevşetin gözünüzü kısarak balatalara bakın değmeyen tarafa doğru balatayı ittirin.

Hiç olmadı mahalle bisikletçisi olmayan iyi bir bisikletçiye götürün orda hizalattırın.

Çok ciddi bir problem değil.

@Ahmet O.

Diskte yamukluk yok,sadece tam ortada değil diskin hafif balataya yakın olan bir tarafı sürtüyor bu yamukluk denecek kadar değil her diskte olur bu kadar az.

Yöntem 1: Disk frenin yanında ince alyanla çevirilebilecek ayar vidası var frenin içini kaydırıyo galiba onları çevirin uygun yöne.

Yöntem 2:Bisikleti ters çevirin,tekerin vidasını gevşetin gözünüzü kısarak balatalara bakın değmeyen tarafa doğru balatayı ittirin.

Hiç olmadı mahalle bisikletçisi olmayan iyi bir bisikletçiye götürün orda hizalattırın.

@Yakup548
hocam ciddi problem değilde adamın morali bozuluyo uğraşıyon uğraşıyon genedeyiyo full söktüm fren sistemini gene deyiyor rotora bkıyorum yamukluk yok jantta mı sorun var diyorum anlamıyorum bakalım götğrcem bi bisikletçiye hlletcez

@Ahmet O.

Öncelikle bisikletiniz hayırlı olsun. Sürtme sesi yeni bisikletin disklerinden geliyor.

Merak ettiğim bisiklete bindiğinizde bu ses daha fazla artıyor mu?

sesi dinlediğimde bisikleti aldığım 1 hafta bu ses ile dolaşmıştım. Sonunda geçmişti.

@Yakup548

Yarın dediğinizi deneyeceğim sorunun giderilip giderilmediğini buradan ileticem, teşekkür ederim.

@huseyin.gundogdu

Hocam öncelikle teşekkür ederim. Binerken hiç dikkat etmedim. Yarın binerken dikkat eder bilgilendirme yaparım.

Cevaplarınız için hepinize teşekkür ederim. Sonuçları yarın bildiricem.

Ayrıca yukarıda ki arkadaşlarımız eklemeyi unutmuş.

Hidrolik disk frenli bisikleti ters cevirirseniz Hidrolik frenleriniz hava yapabilir.

Eğer sürtme sesi çok fazla geliyorsa Sırasıyla;

1. alyen takımı , bir arkadaş , ışıklı bir ortam.
2. alyen ile bisikletin hidrolik fren kısmını kadroya bağlayan yerden resimde gördüğün 2 vidayı gevşetiyorsun ( çıkartmıyorsun sadece oynayacak sekilde gevşetiyorsun)
http://i44.tinypic.com/jki0ko.jpg
3. Arkadaşını çağırıp frene basmasını söylüyorsun fazla basmamasına dikkat et sadece disk'i tutsun yeter. arkadasın yoksa lastik ilede halledebilirsin.
(Uyarı : kesinlikle fren mekanizmasını diskten ayırıp frene basma frenin kitlenir.)
4. arkadaşın frene basili tutarken sen vidaları azıcık sıkıyorsun ve freni bıraktırıyorsun. sonra tekrar sıktırıp sende vidaları iyice sıkıyorsun.
bu şekilde diski ortalamış olursun.
5. eğer ses hala devam ediyorsa. hangi tekerse o tekerin mandalını aç ve yere paralel olacak şekilde gövdeye tam oturtup tekrar freni sıktırıyorsun birine ve o sekilde
mandalı sıkıyorsun.

Hiçbirini yapamıyorsan, istanbulda isen yardımcı olurum.

@huseyin.gundogdu

aynısını yaptım hala ses geliyor sadece 5. olanı yapmadım çünkü detaylı oalrakbi anlatım yok

Şehir içi işlerde kullanmaya elektrikli bisiklet almıştım, önü disk frenli. Sesten dolayı çok sinirimi bozuyordu. Fren mekanizması normal bisikletlerdekinin aynısı olduğu için burdaki yorumlara göre ayar yaptım. Yani Hüseyin arkadaşımızın anlattığını uyguladım. İlk seferde sesi kesemedim. Hiç azalmadı bile. Başka da yöntem (teker ortalama dışında) bulamadığım için ve diskte belirgin bir yamukluk olmadığı için aynı yöntemi 2-3 kez tekrar uyguladım ve ses gitti. Frene tek sefer basma yapmadım yalnız. Bas-bırak şeklinde bir kaç kez uyguladım ve freni tam sıkarak o alyan vidaları iyice sıkıştırdım. Tek kişi bile oluyor aslında.

Bir sefer denemeyle bırakmayın derim, sonuç alma ihtimaliniz var çünkü. En azından ben bir sonuç aldım, şimdi hiç ses yok.

@huseyin.gundogdu

Malesef Ankaradayım. Ancak dediklerinizi deneyeceğim umarım çözülür.

@yasin çalış

Aynen ilk gün servise giderken benimde moralimi bozmuştu

@yasin çalış

Arkadaş çok güzel anlatmış yanlış anlaşılmasın sadece Yasin abi anlamadığı için biraz açmaya çalışacağım,

Bisikleti ters çevir

Şimdi hangi disk sürtüyorsa o tekerin mandalını aç/vidalıysa vidasını teker sağa sola kayabilecek şekilde gevşet.

Sonra diskle sıkan mekanizma ya tam tepeden bak sürten yer deyiyodur bi kenara zaten

sen tekeri öbür kenara biraz ittir sonra mandalı-vidayı sık.

Bunu tam olarak yapabilirsen sorunun çözülme ihtimali yüksek.

İnşaAllah halledersin...

@Yakup548

Benim bildiğim hidrolik disk frenli bisikletlerin ters çevrilmemesi lazım.

EDİT: Pardon 2. sayfa varmış, tekrar olmuş.

Öncelikle sürtme yapan tekeri bisikleti havaya kaldırarak veya ters çevirerek serbest bir döndürün. Gözle takip ederek sürtmenin diskte bulunan yamukluktan mı yoksa teker yamukluğundan mı olduğunu tespit edin.

Daha sonra yukarıda resimde arkadaşın göstermiş olduğu gibi kaliperi iki vidadan gevşetin. Elinizle kaliperi milimetrik oynatarak yeni pozisyonunda tekerleği serbest tur döndürün. Ses kesildiyse kaliperi hiç oynatmadan, bir elinizle kaliperi tutarak diğer elinizle her iki vidayı azar azar sıkın. Vidalar sıkılırken dikkat etmeniz gereken bir vidayı sonuna kadar sıkmadan, hafif sıktıktan sonra diğerine geçmek. Mümkün mertebe her iki vidayı usul usul son raddede sıkmak.

Yazdığım işlemi tersten de yapabilirsiniz. Yani bisikleti ters çevirip kaliperi gevşettikten sonra tekerleği serbest tur döndürüp kaliperi milimetrik sağa sola hareket ettirerek sesin kesildiği noktada sabitleyip vidalarını tarif ettiğim gibi sıkabilirsiniz.

Moral bozacak birşey değil. Disk frenli modellerde sıklıkla yaşanan problemdir. Düzelttikten sonra kolay kolay nüksetmez.

@Yakup548

Hocam dediğiniz yöntem ile sıkıntıyı çözdüm. Sorun benim diskin hafif yamuk olmasından kaynaklanıyor. Ancak yamulduğu noktada da balataya değmeyecek şekilde ortaladım ve büyük ölçüde sorun halloldu.

Geri