Hidrolik veya mekanik, disk frenlerin en sık baş ağrıttığı mesele bu kaliperlerin diske sürtme meselesi.
Bu sorun çoğunlukla tekeri yuvasından sökmeyle ortaya çıkıyor. Fren tertibatında hiç bir değişiklik yapılmadığı halde tekeri tekrar yerine oturttuğunuzda ya disk kaliper içine hiç giremiyor ya da girse bile disk kalipere sürtebiliyor. Bu durumda disk frenin v frene göre sıkıntısı balataların hareket marjının disk ile arasındaki mesafenin çok az, belki yarım milimlik boşluk içermesi.
Lastik sök tak hadisesinde yaşanan en ufak bir farklılık kendini direkt disk balata sürtmesi olarak belli ediyor.
Demekki o tekeri söktüğümüz gibi aynen takmamış-takamamışız. Arada bir şeyler değişmiş.
Teker sök tak sonrası bu sıkıntı oluşmuşsa kaliper sabit olduğuna göre sorun orada değil.
Olasılıklar:
1- teker tekrar monte edilirken bağlantı kulaklarına kayık bir eksende sabitlendi. Yani tekerimiz 90 derece diklikte değil, bir tarafa eğik halde. Bu durumda disk de eğri hal alacağından diskin en ucu kalipere ya hiç girmeyecektir ya da uç kaliperin en dibinden balataya sürtecektir. Tekerleğin dik bir şekilde sabitlendiğinden emin olunmalı. Lastik ile maşa bacakları arasındaki sağlı sollu boşluğun eşit olup olmadığı gözlenmeli.
2- Göbek mili kaynaklı eksen değişiklikleri.
Bir sebepten dolayı sök tak sonrası kaliperin bağlı olduğu maşa ile disk arasındaki mesafe farklılaştı.
@Anonim bu meseleyi çözmüş aslında ama keşke bir video ile falan anlatsa çok kolay izah edilebilir bir hal alırmış, çok da dua alırmış.
Diski eskisine nazaran daha içe veya dışa kaydıran etmenlerin biri göbek sıkılığı ayar somunundaki sıkılık değişimi. Bilerek veya bilmeyerek bu somunun gevşetmiş-sıkmışsanız disk de o kadar sağa sola kaymıştır. Göbek sıkılığını kontrol edin. Uygun sıkılığa getirdikten sonra kaliper ayarlarlarınızı yapın.
3- Teker bağlantı kulakları zemininin pürüzlü olması, tekeri kulağın farklı yükseklikteki bir noktasından sabitleme.
Bu kulakların iç kısmı genelde dümdüz değil ve kiminde bir vida oturma oyuğu falan mevcut. Tekeri bu oyuk dışında bir noktadan veya söktüğünüzden farklı bir noktadan sıkıştırma mandalı veya vida vasıtasıyla sabitlerseniz bu da disk ekseninin hafif sağ sol eksene kaymasına etken olabiliyor. Veya bu kulak içinde kalan kalın bir yağ-kir tabakası, tabakanın temizlenmesi vs. Sök tak sonrası bu sıkıntıyı doğurabilir. Sökmeden önce balatanızın her hangi bir tarafı ile diskinizin arasında 0.2 mm lik bir fark varsa sök tak sonrası 0.2 mm lik bir eksen farklılaşması sürtme ile sonuç verecektir. Ne yazık ki disk frenlerde marjlar bu kadar dar gibi.
3- Üye bir arkadaş tekeri maşaya sabitlerken aşırı sıkmak ihtimalinden bahsetmiş, bunun hakkında bir fikrim yok. Olabilir de...
Bu kadar saydım ettim ama deseniz ki sen yaptın da hallettin mi bunları... Kısmen...
Terzi söküğünü dikemez misali benim disk de hafiften sürtüyor. Üzerine kafa yordum ama fazla el yormadım üşengeçlikten, elim varmıyor bir türlü 😊