Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Hipertansiyon ve bisiklet

bende bir süredir tansiyon konuları ile uğraşıyorum. ne zaman ki bisiklet sürsem tansiyonum o gün normal ancak ara verdiğimde hemen ertesi gün 145/95 civarında seyrediyor, ilaç ile düşüyor ama ilaç kullanmak istemiyorum bi sürü yan etkisi var (kilo aldırıyor/nabzımı değiştiriyor) gibi.

umarım 4-5 kilo fazlamı da verirsem (183 boy ve 82 civarı bi kilodayım ancak ciddi anlamda bel bölgesi tamamen yok olmalı derler) bi miktar daha aşağı düşerse iyi olacak, yoksa ilaca bağımlı kalmak istemiyorum.
ne yazik ki gittiğim tüm doktorlar esansiyel (sebebsiz yada genetik tansiyon) olduğu konusunda hem fikirler.

yaklaşım olarak çok farklı doktorların tavırları; bazıları145/95 tansiyon uzun vadede ne kadar sürdürülebilir veya zaralı olduğu konusunda hem fikir değiller. bazıları bu değeri zararlı görürken. bazıları ise 45 yaşından sonra normal olduğunu da söylerler. sinir bozucu...
Düzenli bisiklet sürmenin ( hafif yüksek tempoda) hiperstansiyonu dengeleme konusunda cok faydali oldugunu dusunuyorum. Gezinti seklinde degilde hafif yuksek tempo gercekten ise yariyor. Bunun disinda tuz kullanimini tamamen birakmak gerekiyor.

Scudo
Düzenli bisiklet sürmenin ( hafif yüksek tempoda) hiperstansiyonu dengeleme konusunda cok faydali oldugunu dusunuyorum. Gezinti seklinde degilde hafif yuksek tempo gercekten ise yariyor. Bunun disinda tuz kullanimini tamamen birakmak gerekiyor.
kesinlikle katılıyorum, koşu yada diğer antrenmanlardsa işe yarıyor. ilaç gibi hergün yapmaya özen gösteriyorum. dediğin gibi tuzu tamamen bırakmak ve şeker ve karbonhidratı da azaltmak gerekiyor. zor işler...

şimdi şöyle düşünün 80-100 km lik rota için sürüşe başladım evden öncesinden atıştırıp çıktım. gitmeye gittim dönüşte insan bir takviye bişey istiyor güç bitiyor bunu 1-2 saatlik sürüşler gibi düşünmeyin 4-5 saatlik turlar, yiyin bişeyler diyebilirsiniz ama ben tok karnına süremiyorum yada bişeyler atıştırsanız dahi mideyi rahatsız ediyor kendim için konuşuyorum yarışıyorum evet ama kendimle
Bu efordaki aktiviteyi sağlıklı bir şekilde bitirebilmeniz için daha acıkmayı beklemeden ufak ufak bir şeyler yemelisiniz. Midenizi rahatsız etmeyecek gıdaları deneme yanılma yolu ile bulmalısınız, miktar olarak az ama sık sık beslenebilirsiniz, böylece doluluk hissi daha az olur.
Örnek olarak muz, kayısı, hurma, incir, kurutulmuş meyveler, sandviç, kraker, bisküvi …

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Başak
Benimde hipertansiyonum var ama ben ilaç kullanmıyorum düzenli bisiklet sürünce tansiyonum normal seviyelere geliyor biraz ara verince tekrardan yükseliyor sanırım sık sık bisiklet sürmek kan basıncını düzenliyor

ben de artık delikanlı sayılmam ve 8-13 hatta 9-14 tansiyon çıkıyor.

birkaç yıldır hiç tuz kullanmamama rağmen böyle.
Bir örnek: zeytini az tuzlu satın alıyorum. Yumurtayı zeytinle birlikte tüketiyorum. Tuz atmak gerekmiyor.

günde ortalama bir-birbuçuk saat bisiklet kullanıyorum.

son olarak Doktor bir tanıdık bakliyat ve beyaz ete daha çok yer vermemi önerdi.
Ama etkilerini görmek en az üç ay sürüyormuş.
Süt yoğurt peynir vb azaltıp bakliyat arttıracağız. Arada tavuk balık vb.

herkese sağlıklı pedallamalar.:)

Anladım, tuz tableti kullanmadım. Kullanılabilir mi? Diye tecrübeli arkadaşlarıma sormak istedim. Merakımı bu vesile ile gidermiş oldum. Önerinizle kardiyoloji ye randevu almaya çalışıyorum. Çok teşekkür ederim.🙏
Bunlar hep tahmin, o ct eskide kalmış artık, zaten görüntülemeler sınırlı bigli veriri, yeni bir tıkanıklık da olabilir, siz hızlıca kardiyologunuzla görüşün.
Kardiyak veya karotis kontrolleri normalse uzun sürüşlerde en muhtemel sorun özellikle de hipertansiyon ilaç içenlerde dehidratasyon olur, bundan sonra sıvı alımınıza dikkat edip turları o kadar uzatmamanınızı öneririm.

merhaba @mcanerg;
Önerinizi dikkate alarak bir hastanenin kardiyoloji bölümünden randevu alarak muayenemi oldum. Kan tahlilleri, karotis kontrolü, TA holder ile 24 saat tansiyon takibi ve eforlu test kontrollerim yapıldı. Çok şükür önemli bir rahatsızlığım tespit edilmedi. Doktorum uzun sürüşler yapmamamı (sizde bu şekilde önermiştiniz) söyledi. Düşmenin etkisi ile sol yanımda hafif ağrılarım var. Biraz dinlendikten sonra yine spora devam edeceğim.
Beni uyardığınız için çok teşekkür ederim. Bu vesile ile kontrollerim yapılmış oldu. Selam ve saygılarımla.

Son düzenleme:
merhaba @mcanerg;
Önerinizi dikkate alarak bir hastanenin kardiyoloji bölümünden randevu alarak muayenemi oldum. Kan tahlilleri, karotis kontrolü, TA holder ile 24 saat tansiyon takibi ve eforlu test kontrollerim yapıldı. Çok şükür önemli bir rahatsızlığım tespit edilmedi. Doktorum uzun sürüşler yapmamamı (sizde bu şekilde önermiştiniz) söyledi. Düşmenin etkisi ile sol yanımda hafif ağrılarım var. Biraz dinlendikten sonra yine spora devam edeceğim.
Beni uyardığınız için çok teşekkür ederim. Bu vesile ile kontrollerim yapılmış oldu. Selam ve saygılarımla.
rica ederim geçmiş olsun tekrar

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Başak
Selamlar, düzenli bisiklet sürüşüne başlamama sebep olacak konulardan birini burada buldum :)

şuan 35 yaşımdayım, 1,5-2 yıl kadar önce maalesef tansiyon ilacına başladım doktor tavsiyesiyle.
Belki yaşam tarzı, belki yedip içtiklerimiz, belki stres, yaşadıklarımız, panik atak, genetik vs. sebebi nedir bilmiyorum ve bilmemek de huzursuz ediyor. Sonuçta olan oldu ve ilaca mahkum kaldım. Bu arada doktor ilaca başlatırken de ömür boyu kullanmak gerekeceğini belirtmemişti, tedavi olarak önerdi.

Bu rahatsızlığın en büyük düşmanlarından biri bildiğiniz gibi hareketsiz yaşam ve masa başı çalışan olarak bu bende maalesef çok yüksek oranda var.
Yürüyüş yapmak sıkıcı geldiğinden ve tekerlekli (+ motorlu) araçlar sürmekten keyif aldığım için bisiklete yönelmeye karar verdim,
ancak faydalı mı yoksa yüksek tempoya sebep olup olumsuz mu yansıyacağı konusunda hiç bilgim yada araştırmam yoktu.

Umarım faydasını görürüm, önerileriniz varsa sevinirim, günün hangi saatinde, hangi tempoda, ortalama kaç km sürüş faydalı olacaktır deneyimleriniz varsa önerilere açığım.
Herkese sağlıklı günler.

• Beğen
Tepkiler: templeos
Selamlar, düzenli bisiklet sürüşüne başlamama sebep olacak konulardan birini burada buldum :)

şuan 35 yaşımdayım, 1,5-2 yıl kadar önce maalesef tansiyon ilacına başladım doktor tavsiyesiyle.
Belki yaşam tarzı, belki yedip içtiklerimiz, belki stres, yaşadıklarımız, panik atak, genetik vs. sebebi nedir bilmiyorum ve bilmemek de huzursuz ediyor. Sonuçta olan oldu ve ilaca mahkum kaldım. Bu arada doktor ilaca başlatırken de ömür boyu kullanmak gerekeceğini belirtmemişti, tedavi olarak önerdi.

Bu rahatsızlığın en büyük düşmanlarından biri bildiğiniz gibi hareketsiz yaşam ve masa başı çalışan olarak bu bende maalesef çok yüksek oranda var.
Yürüyüş yapmak sıkıcı geldiğinden ve tekerlekli (+ motorlu) araçlar sürmekten keyif aldığım için bisiklete yönelmeye karar verdim,
ancak faydalı mı yoksa yüksek tempoya sebep olup olumsuz mu yansıyacağı konusunda hiç bilgim yada araştırmam yoktu.

Umarım faydasını görürüm, önerileriniz varsa sevinirim, günün hangi saatinde, hangi tempoda, ortalama kaç km sürüş faydalı olacaktır deneyimleriniz varsa önerilere açığım.
Herkese sağlıklı günler.
Selamlar.
Yaklaşık 5 yıldır hipertansiyon hastası, yine yaklaşık 4 yıldır da düzenli bisiklet kullanıcısıyım. Son 2 yıldır haftada 5-6 antremanla yılda 12.000 km üzeri bisiklete biniyorum. Bu süreçte her 4-5 ayda kardiyolojide muayenemi oldum.
Doktorun bana söylediği laktat eşiği üzeri nabızlara (benim için 172 bpm) pek çıkmamam gerektiği bunun dışındaki sürüşlerin gayet faydalı olduğu...
(Burada yılda 4-5 yarış koştuğumu ve ve maksimum nabızları çok kez gördüğümü söylemem gerek :D )
Artık tansiyonum gayet stabil. İlaca devam ediyorum tabi bu arada.

selamlar, benim de genetik sebeplerden dolayı tansiyon rahatsızlığım var. yaklaşık 10 yıldır takip ediyorum ve ilaç ile devam ediyorum (43 yaşındayım).
hayat tarzı değişikliği en iyi sonucu verdi ancak yine de ilaçtan kurtulamadım (ilaçsız 150/100- en düşük doz ilaç ile 130/90 altı).
bi önce arkadaşın bahsettiği gibi hafta 4-5 antrenman ile 7bin ila 10bin KM arası sürüyorum, tansiyonum stabil. nabız ile tansiyon arasında doğrudan bir ilişki yok, o nedenle kalbiniz sağlıklı ise nabız bir problem değil (kendi adıma damar yapısı tansiyona sebep olan).
düzenli antrenman yapmam için bir sakınca olmadığını söyleyebilirim.
sürmeye devam.
selamlar

Herkese sağlıklı günler.

Merhaba,

53 yıllık yüksek tansiyonlu, 20 yıllık turcu, yıl başından itibaren de tansiyon ilaçlıyım. :) Doktora, özellikle turlarda yüksek efora girdiğim yerler olduğunu (mesafe, süre, tırmanış vb.) belirttim. Tansiyon ve tansiyon ilacı konusunda bir sıkıntı olmayacağını söyledi. Son turda, düzenli ilaç kullanıyorken, sıcakta, açlıktan dolayı ciddi şekilde tansiyonum düştü. Karaisalı'da bir bakkaldan turşu alıp yedim. :) Hem açlıktan hem de düşük tansiyondan (yoldaki halsizliğimi açlığıma ve buna bağlı tansiyon düşüklüğüne bağlıyorum) dolayı çok halsizdim. Onun haricinde bir sıkıntı yaşamadım.

Kısaca, tansiyon ilacıyla sorun yaşamıyorum.

Selamlar, sağlıklı turlar

five

Son turda, düzenli ilaç kullanıyorken, sıcakta, açlıktan dolayı ciddi şekilde tansiyonum düştü. Karaisalı'da bir bakkaldan turşu alıp yedim. :) Hem açlıktan hem de düşük tansiyondan (yoldaki halsizliğimi açlığıma ve buna bağlı tansiyon düşüklüğüne bağlıyorum) dolayı çok halsizdim.
Belki ilacınızın tesiri de tansiyonun düşmesine destek olmuş olabilir, bu olayı birkaç sefer daha yaşarsanız doktorunuza bi danışabilirsiniz. Belki ilacı değiştirebilir ya da dozu azaltabilir uygun görürse

• Beğen
Tepkiler: five
Belki ilacınızın tesiri de tansiyonun düşmesine destek olmuş olabilir, bu olayı birkaç sefer daha yaşarsanız doktorunuza bi danışabilirsiniz. Belki ilacı değiştirebilir ya da dozu azaltabilir uygun görürse
Sonraki günlerde tur sonuna kadar kestim ilacı. Eve dönünce devam ettim.

• Beğen
Tepkiler: Y. B. Tekin
Geri