Scudo Sports

hız yaparken korkuyu yeneceksiniz.

Aha da benim konu, bayır aşağıya inerken frene asılan ben düz yolda hızlandığımda sağdan soldan çocuk,yaya,kedi,köpek atlar diye frene basan ben. Arabalar geliyor diye yavaşlayan gene ben.
Yenemedim şu korkuyu maalesef.
 
Scudo
@dethagorf

esasında boş bir güzergah çorlu dışında olabilir ,aracın olmadığı yer olabilir oralarda bulunmak bence mantıklı.
 
Hız yapmaktan değilde bu ülkede bisiklet sürmekten korkuyorum daha mantıklı olur.Sürekli kaza haberleri bisikletlilere taciz ve bisiklet yollarının işgal edilmesi gibi bir çok sorunla yüzleşiyoruz.Kaç kere kaza riski atlattım sadece bir tanesi dışında diğerlerinde haklıydım ancak bizi görmezden gelen bu zihniyet ile yaşamaya devam ettikçe hız yapsak da yapmasak da sonunda bedel ödeyebiliriz.
 
@Ertan M.

ertan bostancı-tuzla sahil diyorsan haklısın ve de üsküdar-beykoz ,avrupa yaka beşiktaş sarıyer,kurtarılmış bölgeler göçbeyli-bıçkıdere-oruçoğlu-ulupelit-ahmetli -teke-darlık-ovacık-mudarlı..
 
Uzun zamandan bu yana ilk defa bisiklet kullanıyorum. Hafta sonları binebiliyorum. Alışmakta ilk günden bu yana çok şey değişti ama yine de alışmaya çalışıyorum. İnişlerde kendime göre 55 km yaptım ama trafik yoktu ve emniyetle durabileceğim bir yoldaydım. Sürat her araçta tehlikeli uzun zaman bisiklet kullanmak istiyorsanız emniyeti elden bırakmamak gerekir. Süratli ve öz güvenli kullanımlarda bisiklete binmeyi özlemek de var.
 
@Kudret Kurtcebe Kesinlikle öyle bir yol araştırıp orada bi arkadaşın yol bisikletiyle pratik yapmak lazım. Haklısınız kesinlikle ben kendime değil de arabalara güvenemiyorum az önce bisikletten indim bunu daha iyi anladım, ne yapacakları belli olmuyor maalesef ha aralarında elbet çıkıyor 1-2 tane yol veren sıkıştırmayan zaten onları bekletmemek için hızlanmaya gayret ediyorum elimden geldiğince ama sağdan soldan hiç bakmadan çıkan o kadar çok araba var ki, ellerim artık alışkanlıktan mıdır refleks midir nedir kesik kesik frenliyorum.
 
@dethagorf

Tehlike hissettiğin anlar'da yavaş sakin ve dikkatli bir sürüş sergilemen en doğrusudur. Bugün sadece trafik'te değil bir parkta bile giderken aniden bir çocuk bisikletin önüne atlıyabiliyor veya hızlı sağda ilerlerken kavşağa geldiğinde dengesiz bir araç soluna bakmadan önüne çıkabilir. Kısacası şehir içi olsun park olsun inişler olsun bu gibi riskli yerlerde dikkat ve hızı korumak çok önemli. Ayrıca yolun bozukluğu ve önümüze çıkabilecek çukur ve mazgallara'da çok dikkat edilmelidir.

Bunun dışında hızın yarışın belli yerleri vardır maalesef bunlar asla şehir içinde uygun olan şeyler değildir. Hangi bisiklet ile nerde ne yapılır nasıl sürülür bunları çok iyi bilmemiz lazım.
 
hız yaparken korkuyu yeneceksiniz derken ,bahsettiğim idman sahasında,
trafiğin olduğu yerlerde hızlı kullanamazsınız zati trafik kurallarına uyacaksınız,illerde yaşayan bisikletçi arkadaşlar il içinde trafiği yoğun olan yerde idman olmaz,idmanlar il dışında yapılacak,ya arabanız var ise atın arkaya yol bisikletini il dışına çıkın ,ya da mtb ile dağlara gidin,pazar günü attilla bisiklet takımı grup halinde bisiklete yasak tabelası olan pendik-kurtköy bağlantısını kullanarak formula benzincide oldular ,bizim ekip eğimli güzergahtan yukardan formulaya ulaştı,2 'li sıra bisiklet yolu olan yerde bisiklet yolunu kullanmayarak düz yoldan gidilirmi ? ,acıkça trafik kurallarında bu konuda açıklık yoktur,sadece bisiklet yolu olan yerde yoldan sürülmez yasağı vardır
 
@Kudret Kurtcebe

abi sorduğun sorunun cevabı ikinci cümlen zaten, hukukçu arkadaşlar daha iyi bilir ancak yasa yeterince açık bence ki aşağıya kanunda belirtilen bazı detayları ekleyelim. Senin bir kaç haftadır farklı farklı konu başlıkları altında üstünde durduğun bir çok ayrıntı zaten yasada mevcut. Bu konu başlığı dahil kafanızdaki bir çok sorunun yanıtı Trafik Kanununda bisikletle ilgili başlıklarda var yani.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu için (link).

Bisikletle ilgili maddeler:

Madde 3 –

b) Karayoluna, karayolu üzerinde ve kenarındaki tesislere ilişkin tanımlar

11) Bisiklet Yolu: Karayolunun, sadece bisikletlilerin kullanmalarına ayrılan kısmıdır.

c) Araçlara ilişkin tanımlar

10) Bisiklet: (Değişik:RG-21/3/2012-28240) En çok 3 tekerleği olan ve üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden ve yolcu taşımalarında kullanılmayan motorsuz araçtır. Azami sürekli gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştığında pedal çevrilmediği takdirde gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.

Motorsuz Taşıtların Tescili

Madde 35 – Karayolları Trafik Kanunun 22 nci maddesi (d) bendi uyarınca gerekli görülmesi halinde belediyelerce tescili yapılacak motorsuz taşıtlar için aşağıdaki esaslar uygulanır.

c) Bu araçlardan bisikletlerin plakaları 10×15 santimetre, hayvanla çekilen ve elle sürülenlerin 15×20 santimetre en ve boyunda olur ve saçtan veya uygun bir maddeden yapılır.

Hız sınırları

Madde 100 – (Değişik:RG-1/9/2010-27689)

Karayolları Trafik Kanununda ve bu Yönetmelikte yazılı kayıt ve şartlar dışında ve aksine bir işaret bulunmadıkça yol durumlarına göre römorksuz araç cinsleri için saatteki asgari ve azami hız sınırları aşağıda gösterilmiştir.

Araç cinsiYerleşim yeri içindeYerleşim yeri dışındaOtoyollarda
Şehirler arası çift yönlü karayolundaBölünmüş yollarda
Motorlubisiklet (L1, L2, L6) Motorsuz bisiklet304545Giremez
Sürücülerin Uyacağı Diğer Kurallar

Dönüşler (Doğrultu Değiştirme)

Madde 102 – Aksine bir işaret yoksa dönüş yaparak doğrultu değiştirecek olan araç sürücüleri;
a) Sağa dönüşlerde;
5) Dönüş sırasında varsa kurallara uygun olarak karşıya geçen yayalara ve bisiklet yolundaki bisikletlilere geçiş hakkı vermeye
Mecburdurlar.
Dönüş sırasında araç sürücüleri; yaya ve bisikletler için yeşil ışık yanmakta iken; yaya geçidinden ve bisiklet yolundan geçen yoksa veya yayalar uzakta iseler, yayaların ve bisikletlerin geçiş haklarını engellememek şartıyla, dönüşlerine devam edebilirler.
Kavşaklarda Geçiş Hakkı
Madde 109 – (Değişik: RG-02/11/2000-24218)
Kavşaklarda aşağıdaki kurallar uygulanır.
c)Kavşak kollarının trafik yoğunluğu bakımından farklı oldukları işaretlerle belirlenmemiş ise;
4)Dönüş yapan sürücüler, kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara, varsa bisiklet yolundaki bisikletlilere geçiş hakkını vermek
Zorundadırlar.

Bisiklet, Motorlu bisiklet, Motosiklet ve Sürücüleri ile İlgili Kurallar

Madde 136 – Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerinin uyacakları kurallar aşağıda gösterilmiştir.

a) Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletlerin;
1) Yaya yollarında sürülmesi,
2) Ayrı bir bisiklet yolu olduğu halde, bisiklet ve motorlu bisikletlerin taşıt yollarında sürülmesi,
3) İkiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinden yan yana sürülmesi,
4) Bunlara, sürücü arkasında yeterli bir oturma yeri olmadıkça başka kişilerin bindirilmesi,
5) Sürücü arkasında yeterli oturma yeri olsa bile bir kişiden fazlasının taşınması,
6) Bu araçlarla, diğer araçlar izlenirken, geçilirken, manevra yapılırken; karayolunu kullananların hareketini zorlaştırıcı, tehlike doğurucu davranışlarda bulunulması,
7) İzin alınarak yapılan gösteriler dışında, bu araçlar üzerinde akrobatik hareketler yapılması,
8) Bunların, başka bir araca bağlanarak, asılıp tutunarak sürülmesi,
9) Sürülmeleri sırasında; elde bagaj, paket ve benzerlerinin taşınması, bu Yönetmeliğin 134 üncü maddesindeki kurallara aykırı yük yüklenmesi,
10) Üç tekerlekli ve özel şekilde imal edilmiş motosikletler hariç, bu araçlar üzerine kasa, sandık ve benzerleri yaptırılarak ve karayollarında sürülerek ticari amaçlı yük taşımalarında kullanılması,
Yasaktır.

c) Bisiklet sürenlerin en az bir elleri, motorlu bisiklet sürenlerin manevra için işaret verme halleri dışında iki elleri ve motosiklet sürenlerin devamlı iki elleri ile taşıtlarını sürmeleri zorunludur.

Yayalar-Hayvanla Çekilen veya Elle Sürülen Araçlar-Hayvan Sürücüleri ve Yarışlar Hakkında Kurallar
Yayalar
Madde 138- Yayaların uyacakları kurallar aşağıda belirtilmiştir.

a) Yayalar taşıt yolu bitişiğinde veya yakınında yaya yolu, banket veya alan varsa buralardan yürümek, her iki tarafında banket bulunan ve kullanılabilir durumda olan yollarda kendi gidiş yönüne göre sol bankette yürümek zorundadırlar.
Ancak
3) Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmaması veya mevcut bulunmaması halinde, bisiklet yolu varsa bisiklet trafiğine engel olmamak şartıyla bisiklet yolunda, bisiklet yolu yoksa imkan oranında taşıt yolu kenarına yakın olmak şartıyla taşıt yolu üzerinde yürüyebilirler.


1 Sayılı Cetvel
(Değişik:RG-21/3/2012-28240)

Araçlarda bulundurulması gereken teçhizat ile bunların niteliklerini gösteren cetvel

A) Motorsuz taşıtlar
TaşıtTeçhizatDurum ve Nitelikleri
FarBeyaz ışık verecek ve 20 metre önü aydınlatabilecek evsafta, önde, bir adet lamba olacak.
Kuyruk lambası veya reflektörArkada, bir adet kırmızı renkte ışık veren lamba veya kırmızı reflektör olacak.
BisikletFrenEmniyetle durmayı sağlayabilecek; ön ve arka tekerleklere kumanda edecek, birbirinden ayrı iki adet olacak.
İhbar aletiNormal olarak 30 metreden duyulabilecek ses çıkarabilen zil, korna veya benzeri ses aleti olacak.
Sandık (yük taşıyanlarda bulunan)Sürücünün rahat ve emniyetle görüşüne ve kullanmasına engel teşkil etmeyecek, genişliği, iki tekerleklilerde 80 cm, üç tekerleklilerde 160 cm’yi geçmeyecektir.
C) Hususiyetlerine göre araçlarda bulundurulacak teçhizat
TaşıtTeçhizatDurum ve Nitelikleri
Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletReflektif işaretSürücüler ve taşınması halinde yolcular için, gece seyahatlerinde görünürlüklerini sağlayacak şekilde giyinecekler veya giysilerine reflektif işaret takacaklardır.
2 Sayılı Cetvel
(Değişik:RG-21/3/2012-28240)
Araçlarda bulundurulması ihtiyari teçhizat ile bunların niteliklerini gösteren cetvel
TeçhizatNitelikleri
Bayrak gönderiEğilip bükülmeyen bir şekilde yapılmış ve üzerinde herhangi bir ışık tertibatı bulunmamak şartıyla, bisiklet ve motosikletlerde ön tekerlek hizasında, diğer araçlarda, milli bayrak için gidiş yönüne göre sağ ön tarafta, diğer flama ve forslar için sol tarafta bulunabilir.
(link)
 
@Kudret Kurtcebe abi eline yüreğine sağlık. :) Sele üzerinde ki bu durum hayatımızın her alanında da aynı aslında. Yani yazdıkların sele üzerinde olduğu kadar hayatın her alanında , her durumda geçerli. Korku ve negatif düşünce felaket getirir. Tehlikenin farkında olup tetikte yaşayıp ama bir o kadarda öz güvenli ve kendin emin ben bu işi yaparım diye hareket etmek lazım.:harika:
 
@dethagorf


Otobana çık bas gaza hocam :D Merak etme en fazla bi otobüs yada M serisinin rüzgarı ile savrulursun :D
 
@vetihsan
otoban yasaktır,cezası vardır,e-5 yasak değildir.nitekim 05.30-06.45 arası 39 km 'in 21 km 'si e-5 tir pazar günü tek araç olmaz ,saat 06.30 'da çok az araç gebze istikamette olur ,ayrıca 3'üncü tali yol bomboştur,paso geniş asfalt yoldur, bu yolu sadece giderken kullanırım,tüm illerde yaşayan arkadaşlar ,şehir içinde hız olmaz ,aşırı trafikte hız olmaz, şehir dışında hız yapılacak ,araç olmayacak.
 
Geri