Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

'Hocam' Ne Demek ? !!!! Kullanmayın.

crysis581

Üye
Tepki
67
Nasıl Başlasam söze.

Geçenlerde bir Tartışma ortamı oldu bu 'hocam' konusu üzerine.
Tartışma bayağı bi uzun sürdü ve bende onayladım. Konu şu şekildeydi : 'Hocam' lafı artık herkese kullanılır oldu. Tamircisinede profesörünede dokturunada ustasınada. Hocam denmeye başlanıldı. imamada 'Hocam' deniliyor Öğretmenede. Hepsinin arasında bir fark olmalı.biz hocam dediğimiz kişiye aslında sahip diyoruz. Yani ben senin kölenim anlamını taşıyan birşey. Kelime anlamı bu. ingilizcede Teacher: Teach=ögreten man=kişi Yani Ögreten kişi anlamında. Peki neden biz ilk okulda ögretmenim dediğimiz kişiye 'HocaM' Diyoruz.? Demeyelim!! Hocam Diyerek onun üstün oldugunuz kabul ediyorsun. Diyorsunuzki aslında: Ben sizden alttayım, siz benden üstünsünüz... Hayır kimse kimseden üstün değildir. Herkes Eşittir. Sadece bilgi farkı var. 'O' sadece sizden daha çok biliyor. Öğretmenim Diyin , .... Bey, .... Hanım,, Abi abla..... Hocam derseniz Köleligi kabul etmişsinizdir......

Scudo
cok haklısın kardesim benimde en sevmedigim kelimelerden biridir....

Sanırsam bir konuda uzmanlaşmış kişilere de deniyor.

ben de bu lafı kullanmayı pek sevmiyorum ama bunu da tartışmak çok saçma birşey üstünlük kuruluyor filan bunlar çok saçma bence bu kültürden gelen bir hitap şekli oldu artık

• Beğen
Tepkiler: Cahit Türk
@mahmut güldeş

o denir ,bu denir bilemem,çokta ilgili değilim ,ama hiç kimse eşit değil,ne ilahi ne hukuki,ne hayvanı ne insanı,siz kişiye ne amaçla dedğinize bağlı,size birşey öğreten kişi, bu kim olursa ,ama gerçek bilgiyi veren kişi ,evet sizden o konuda üstündür ,altını çiziyorum o konuda ,zaten sizde o yüzden ,o kişiye değişik isimlerde hitap edersiniz.dediğiniz eşitlik gerçekten olması gerekendir,olmalıdırda ,ama malesef ben daha öyle bir eşitlik göremedim.inşallah bir gün olur.

• Beğen
Tepkiler: crysis581
ben size katılmıyorum.ben karşımdakinin benim sahibi olduğunu düşünmüyorum.Bizde hocamın kullanılması şöyle; selçuklu ve osmanlı döneminde yüksek eğitim Medreselerde veriliyordu.yani ülkenin önde gelen kişileri, bir astronomi uzmanı, üstün bir matematikçi, coğrafyacı, din adamı vs. bunlara hocam denmesi kültürümüzün bir ürünüdür. yurt dışı ile bizim aramızda kelime farklılıkları olması doğru çünkü dili oluşturan şey kültürdür.Eşitlik doğanın kurallarına aykırı :D

@Pasa Gultas
Tartışma lazım aslında bu aslında kişide eziklik duygusu oluşturuyor alttan alttan. Yeni şeyler çıkarmamıza engel oluyor gibi. Bir ögrenci düşünün bir profesörün tezini çürütmek istiyor ama o 'Hoca' yaa o çok biliyor düşüncesi bu işi yapmasına engel oluyor...

biz doçente hoca derken gayet tezimizi savunabiliyoruz ;) İnsanların kültüründen gelir insanlara hitap şekli ben bunun bir eziklik oluşturduğuna yada oluşturacağını sanmıyorum

@Batuhan Keleş
Kültür diyip sıyrılmakta yanlış olur. Bilmem siz şahit oluyormusunuz bu duruma ama ben çok şahit oldum. yazıdada verdigim İmam- Ögretmen örnegine. Tamircisine doktoruna hatta ve hatta ismini bile bilmedigimiz kişiye hocam diye hitap eder olduk.

@mahmut güldeş

bu dediğnize varım,çok güzel ve cesurca birşey,eğer haklıysanız ve doğruluna inanıp kanıtlayabiliyorsanız üzerinize gidin,ama sonuçta şuda var eğer hoca diyerek kolaya kaçıyorum hoca öğrenci ilişkisi varsa yani dersten geçecekseniz,eşitlik kısmını unutup dersi geçin ,kanıtlamayı biraz erteleyin:)

evet arkadaşlar öğretmene bile hadi hoca diyelim ama artık tanımadıgı adama bi adres sorarken bile hocam deniyo egerki o kişi bi adres biliyo die hoca oluyosa diyecek bişe yok

Haklı olabilirsin ama bunu insanlara dayatmaya çalışman çok mantıklı değil, kişisel düşüncelerin kişsel eylemlerini oluşturur.Kendi görüşüm.

iyi akşamlar.

@emin öztürk1

Bu benim düşüncem değil Bir Profesörün düşüncesi ama kendi düşüncemmiş gibi savunuyorum..

her profosörün teorisi doğru değildir ;) bencede bunu bir dayatma yapmaya gerek yok.insanlar karar verir nasıl hitap edeceklerine

@mahmut güldeş

Öğrenciyken bizde böyle boş işlerle uğraşır, saçma sapan şeyler için saatlerce tartışırdık,ilerde geçer merak etme kalıcı değildir :D :D :D
Kendin düşünüp kendi fikirlerini savunmaya başladığın zaman hocam,üstad v.s. ne şekilde hitap edersen et kendini köle gibi hissetmezsin, ama böyle gereksiz şeyler hakkında düşünmeye devam edersen bi şey üretemeyeceğin için hep birilerinin fikirlerini kendi fikrinmiş gibi savunmak zorunda kalırsın :D :D :D

• Beğen
Tepkiler: emre ersoy
konu ile ilgili açıklamalar doğru olabilir ama bu kelime genelde gerçek manasıyla değil mecazi olarak karşı tarafa bir saygı ifadesi olarak kullanıldığı malum. Bence tartışılması bile gereksiz bir konu ne kelimeler var ne manalar ifade eden günlük yaşamda kullanılan msn face gibi sosyal paylaşım sitelerinden türkçe bölünüp kısaltmalarla kullanılıyor asıl durulması gereken konu budur. Bırakın herkes hocam kelimesini kullansın da güzelim türkçemizi parçalamasın özümüzü kaybetmeyelim sonuçta bir hitap şeekli saygı ifade ediyor. Farklı manaları üzerinde yoğunlaşmak anlamsız

@Batuhan Keleş
Burda size zorla birşey dedirtmeye çalışmıyorum. Eğer öyle bir izlenim uyandırdıysam özür dilerim. Tabiki herkes istediğini söylemekte, yapmakta özgür.

Geri