Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

'Hocam' Ne Demek ? !!!! Kullanmayın.

Aslına bakarsanız, hocam şeklindeki hitap son yıllara kadar Ankara'da yaygınlaşmış bir kelimeydi. Ankara'ya bu hitap şeklini alıştıran da ODTÜ'dür diyebiliriz sanırım. Son yıllarda cidden bütün Türkiye'de duyulur oldu. Örneğin bir İstanbullu Ankara'ya geldiği zaman dolmuşçuların bile hocam diye hitap ettiğini görünce şaşırdı eskiden. Bu konu hakkında ekşi sözlükte girilmiş baya bir "entry" var;

(link)
(link)
(link)
(link)
(link)

gibi...

• Beğen
Tepkiler: crysis581
Scudo
önemli değil ama bana konun ilk mesajının son cümlesi biraz altan alttan dayatma gibi geldi.

@mahmut güldeş

merak ettim "hoca" kelimesinin anlamının sahip yani "köle sahibi" anlamı nerde yazıyor. hoca farsça kökenli bir kelimedir ve anlamı bilen demektir.
aşağıda
(link) linkinden hoca kelimesini aratınca çıkan anlam.

hoca Far. ¬v¥ce (hace)

a. 1. din b. Müslümanlıkta din görevlisi. 2. Öğretmen: �Edebiyat hocasıyken talebeme bu nesir sanatından bir defa bahsetmiştim.� -F. R. Atay. 3. mec. Akıl öğreten, öğüt veren kimse. 4. esk. Medresede öğrenim gören sarıklı, cübbeli din adamı.
Güncel Türkçe Sözlük
Akıl öğreten , öğüt veren anlamıyla aslında bu kadar yaygın olarak kullanılmasıda normal. sonuçta kabaca da olsa, bir şeyler sormadan önce sıklıkla dikkat çekmek için kullanılan bir seslenme şekli "hocam" kelimesi.
ne olursa olsun, sonuçta ya sen profesörü yanlış anladın ya da profesör kelimeyi yanlış anlamış. sahip bir başka değişle "rab" anlamı yok hoca kelimesinin.

dahada merak edenler için (link) istanbul tıp fakültesi dergisinde kelimenin bilen anlamı için detaylı açıklamalar bulunmakta.
kısa bir not:(link) burada farabi mahlasıyla hazırlayanın yazmış olduğu bir uyarı var.
"Dil ve Söz Varlığı bir toplumun ortak malıdır ve bu değerli hazineyi akıllıca korumamız gerekir. Bu sözlük tamamıyla ücretsizdir. Hiçbir şekilde para talep edilemez. Lütfen okuduğunuz metinlerde anlamını muğlak olarak bildiğiniz kelimelerin tam açıklamasını öğrenmek için sözlük kullanınız. "

Tartışma konusu olacak birşey değil bence eğer sen karşındakine sadece bu sözü hitabet amaçlı kullanıyorsan yani amacın dediğin gibi yüceltmek değilse bence çok sıkıntı yok ayrıca öğretmenlerime hocam derim :) Hz.Alinin(Ben öyle hatırlıyorum hatam varsa abilerim düzeltsinler) dediği gibi bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum :)

Geri