Yazdıklarınız pek tabi doğru. Ancak, aracını bisiklet yoluna bırakmış şahsa karşı ne şekilde yaklaşılmalı, nasıl protesto etmeli ki utanıp tekrarlamasın.
Acaba arkadaşlar, sizce nasıl yol izlenmeli? Nasıl protesto etmeliyiz ki, çeşit çeşit insanların, algı kapasiteleri, yetiştiriliş şekilleri türlü türlü olan yurdum insanını yaptıkları yanlıştan çevirelim? Oraya o yazıyı yapıştırdığımızda acaba ters teper mi? Yapıştırana sinir olup, inadına daha çok aracını bırakır mı? Peki yetkililere şikayet işe yarar mı?
Buyrun!...
Protestonun muhattabı bu eylemleri gerçekleştiren kişiler değil, kanun ve düzen sağlayıcılar olmalı. Yoksa kişi bazında yapılan bu tarz protestoların elde sineklikle bataklıkta tek tek sinek avlamaktan farkı yok.
Siz E-5 in ortasına arabanızı park edip gidebilir misiniz? Aklınızdan bile geçirmezsiniz çünkü anında düzen sağlayıcının gelip arabanızı oradan çekeceğini, üzerine de bir dünya ceza ödeyeceğinizi bilirsiniz. Bisiklet yoluna arabasını park etmenin hiçbir yaptırımı olmazsa, ya da bu yaptırım senede bir kez göstermelik olursa bunun önüne geçilmesi mümkün mü?
Peki çözüm nedir? Çözüm belli; hızlı ve adil işleyen hukuk sistemi. Eğer ülkenizde işleyen bir hukuk sistemi mevcutsa, kimseyi protesto etmenize gerek kalmadan, kimseden iyilik, yardım vs istemeden bu sorunu hızlıca çözersiniz. Bisiklet yoluna araba mı park etti? arıyorsunuz trafik polisini, geliyor cart diye dayıyor 300 euro cezayı, sonra görelim kaç cengaver park edebiliyor. Aramanıza rağmen polis gelmedi mi? görevini yapmayan memuru şikayet ediyorsunuz ve adil hukuk sistemi bunun yaptırımını uyguluyor. Tebrikler, artık siz de medeni bir ülke olma yolunda hızla ilerliyorsunuz. Uygulanmayan kural yok hükmündedir, ve kuralların olmadığı, herkes için eşit derecede uygulanmadığı yerde medeniyetten de söz edilemez.
Alt tarafı bisiklet yoluna park sorunu, bunun için bu kadar geniş çaplı çözüm mü kovalayacağız diyebilirsiniz. Evet, bunun peşinde olmadığımız sürece geri kalan her çözüm önerisi başarısız olmaya mahkumdur.
(* Ceza tutarını bilerek euro verdim zira Türk lirası malum; 3 bin TL desem, bundan bir iki ay sonra gelip 3 bin TL ceza mı olur, o paraya 5 litre yağ bile alamazsın falan denmesin diye)