Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

İlk cezamı yedim.

@Özgür R

Ben Almanya da doğdum ve bir süre orada yaşayıp Türkiye ye geldim. Annem, Babam oraya ilk giden işçi ailelerden. Kardeşim, ben, annem , babam oradaki bu yasakları benimsemişiz. Ceza dan çok bunun bizim için olduğunu benimsemişiz. Bu yüzden de Türkiye de ceza yazılmayacak bile olsa biz yere çöp atmıyoruz. Trafikte insanların hayatını tehlikeye atacak suçlar işlemiyoruz. Genelde almanya da doğun kişiler bu cezaları daha benimsemişler Türkiye ye geldiğinde cezasından değil çevre için bu kurallara uymaya devam ediyorlar. Türkiye doğup bir süre yaşamış ve Almanya ya gitmiş kişiler sırf ceza yememek için kurallara uyan kişilen Türkiye ye geldiğinde hiç bir şeyi umursamaz oluyorlar.

Türkiye de bu cezalar uygulansa şu anda ki yaşayan nesil için ceza yememek için uyacaklardır. Ama bir kaç nesil sonra bu cezadan çok buna kendileri için uymaya başlıyacaklardır. Çocuğa dönüpte yere çöp atma cezası büyük demeyecekler. Yere çöp atılmaz diye öğretilecek ve bu zamanla ceza yersin algısından çok yere çöp atılmaz algısına dönüşecektir.
 
Scudo
Ben bu konuda devletin haklı fakat gaddar davrandığını düşünüyorum. Eğer konuyu açan arkadaş bu hareketi (telefonla konuşmak) çok sayıda bisikletlinin veya arabanın olduğu bir yolda yapsaydı tamam, polis az bile ceza yazmış derdim. Fakat arkadaş bomboş bir bisiklet yolunda, üstelik sadece 10 saniye telefonla konuşmuş.

Bence yapılması gereken şey çat diye 25 euro ceza yazmak yerine, suçun hafifliğini dikkate alarak ilk etapta ihtar cezası yazmak olmalıydı. Ve eğer aynı davranış tekrarlanırsa (isterse 1 saniyecik konuşsun), gerekirse iki misli ceza verilmesi.. Ama ilk cezai işlemin kesinlikle ihtar cezası olması gerektiğini düşünüyorum.

Geçmiş olsun.
 
25 Euro yine insafliymis. Burada gecen dayinin tekine gündüz vakti bisikletinde lamba ve zil takili olmadigi icin 190 TL karsiligi cezayi kilitlemisler. Bisikleti aldigim gün söktügüm zili tekrar geri taktim. :D
 
keşke bizde de böyle olsa. kimse trafikte magandalık yapamazdı o zaman.
 
  • Beğen
Tepkiler: anfora53
@Birhan K.

Merhaba,
Açıkçası demek istediğinizi anlıyorum ama olaya ve kişiye göre yorumlamalar, genelde ciddiyetsiz ve adaletsiz bir sistemin ortaya çıkmasına sebep oluyor.
Kurallara ciddiyetle uyan biri olsam bile yaşadığım bu olay ihtar seviyesinde kalsaydı ne eşime dostuma, ne de sizlere anlatma gereği duyardım. Haddim değil ama küçük bir olayla birden fazla kişinin dikkatli olmasının sağlandığını düşünüyorum.
Yeri gelmişken küçük bir anımı anlatayım. Yıllar önce, büyük bir marketin müşteri servisinde, çoğu yaşını almış insanlarla seyahat ediyordum. Bu servislerin duracakları sokak başları önceden belirlenmiştir. Aksi bir durum olmadıkça, servise oralarda binilir ve sevisden oralarda inilir. Neyse işte o servislerin birinde önümde oturan yaşlı amca, eşyalarının çok olduğunu ve durak dışında bir yerde inmek istediğini şöföre iletti. Şöför de amcamızın eşyalarının çokluğundan dolayı, onu durak dışı bir yerde indirdi. Bunu gören daha yaşlı bir amcamız, şöföre şiddetle tepki gösterdi. Burası durak mı? Böyle gidersek yol bitmez, her yerde durulmaz falan dedi. Hem inene hem durana bayağı bir süre çemkirdi. Bu olay üstteki olaya kısa bir örnektir. Kişiye göre esnetilen kurallar başkalarını rahatsız edebilir, kuralların ciddiyetini bitirebilir. Bana kalsa herkesi evinin önünde indirmeye çalışırım ama bu iyi bir yaklaşım olmayabiliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: anfora53
@Turan Babacan

Haklısın Turan dediklerine katılıyorum doğru olanda senin dediğin şekilde olması zaten fakat toplumsal kurallar ve yaptırımlar belirlenirken senin düşündüğün tarzda olan insan sayısı az yukarda benim anlattığım insan sayısı fazla olduğundan iş yaptırıma bakıyor mesela alalım bir Almanı doğumundan itibaren bizim gibi gelişmekte olan bir ülkeye getirelim davranışları Almanya'da şu an ki yaşayan insanlara mı benzer yoksa bize mi daha çok benzer.Kırmızı ışıkta geçip adam öldürüp 2 sene sonra çıktığın bir ülkede senin dediğin tarzda bilincin gelişme şansı yok maalesef bana göre. Ben böyle herşeye devletin karışması attığımız adıma müdehale etmesi taraftarı biri değilim fakat bizim ülkemizde çok başıboş bırakılmış gücü yeten yetene demek istediğim bu aslında..Ama inşallah senin dediğin şekilde nesilleri de görücez ben ümitsiz değilim ama daha zaman var gibi..
 
vay anasını sayın seyirciler ben şok :D
 
@Ahmet SARI
Sen sıkıstırıyor musun bilemem ama bir polis olarak şunu söyleyeyim. Bizim yüzde 99 luk kısmımız şunu düşünür ; Alan da veren de şer.fsizdir. Bizim aramızda bunu yapanlar olabilir fakat utanıp da kimsenin yanında söyleyemezler. Siz bunu yapandan daha utanmazsınız demekki.
 
Ne diyeyim bilemedim. Keşke Türkiye'de polis beni durdursa da bana yaptığım hata için ceza kesse (25 euro'da çokmuş gerçi) Burada nelerle uğraşıyoruz bir bilseniz. Geçenlerde bisiklet yolunda 3 yaşlı öylecene yürüyorlardı. Yavaşlayıp "amcacım buradan yürümeyin, bakın bisiklet geçiyo allah korusun çarparlar size" dedim. Gerizekalının cevabı gayet cahil bir ses tonuyla "çaaarrrpp" diye bağırmak oldu. Ne güzel siz ceza vermişsiniz. Bu demek oluyor ki orada kanun, hukuk ve kurallar var hem de tıkır tıkır işleyen. Bu demektir ki aynı şey arabalara, yayalara da yapılıyor bisikletliye karşı kural dışı hareket yaptığında. Bir gün almanya'ya gelirsem ki gidecem, sırf bunu tecrübe etmek için ceza yiyecem. Son olarak geçmiş olsun.

konu da iyi hortlamış bu arada :)
 
Türk olduğu için ceza yazmış olabilirler mi diye aklıma gelmedi değil hani.
 
Keşke bizim bisiklet yollarımız sadece bisikletlere ait olsada bizede o yolda telefonla konuştuğumuz için değil 25 125 euro ceza kessinler...
 
Bisikletle ceza yeseydim bisiklete şehir içinde binmezdim. Ayrıca böyle bir uygulamanın da suistimal edileceğini düşünüyorum.
 
@Kerem Özbayrak
Geçmiş olsun. Türkiye'deki şartlar maalesef farklı.
Bu arada konu pek hortlak sayılmaz, olsa bile hortlağın sahibi burada, sorun yok :)
@barayda
Suistimal, insanın olduğu her yerde mümkün.Bu mantıkla kuralları da insanlar koyduğuna göre kuralsız yaşamamız lazım. Bu arada 3 yıldır buradayım suistimal kavramına biraz uzağım çok şükür. Mesela metroya binerken turnikeden geçmiyorsunuz, bileti cebinize koyup seyahet ediyorsunuz. Ayda yılda bir kontrolcü gelir, 1 vagondan ya 1-2 kişi biletsiz bulunur ya bulunmaz. Eğer bu sayı fazlalaşırsa kontroller de biraz artıyor ama yinede amaç tamamen kontrolsüz bir ulaşım sağlamak. Adamlar vatandaşına güvenmek istiyor. Bu güvenin nesiller boyunca aktarılması ise başlıca amaçlarından biri. Suistimal mi evet olabilir ama bunu düşünmek dahi istemiyorlar.

Ceza yeseydiniz neden bisiklete binmeyeceğinizi ise anlamış değilim.
@mustafa genç

Alakası yok diyeyim. Elbette arada göçmenlere karşı böyle uygulamalar olabilir ama detaylı anlatmaya üşendiğim birçok sebepten ötürü böyle bir şey mümkün değil. Zaten görüntü olarak çoğunlukla Alman zannediliyorum. Beni yabancı zannedip, suratıma Türkçe olarak salak, aptal diyen Türk kızlardan tut, dönerci salonunda Türkçe konuştuğumda kitlenen teyzelere kadar birçok örnek sebebiyle Türklüğümle alakalı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Zaten adamlardan biri direk kalem çıkartıp, ceza tutanağını hazırlamaya başladı. Diğeri de bana yaptığım hareketin yanlışlığından ve sorumluluklarımdan bahsetti.
 
Geri