Scudo Sports

İlk hızlı tren geliyor.

Eğer hattın tamamı yeniden yapılsaydı hızlı tren seyir süratı bazı yerlerde 120km'ye düşmezdi, hattın tamamı yeniden yapılmıyor.
 
Scudo
Sincan-Köseköy arasında tamamen yeniden yapılıyor. Köseköy-Gebze arasında nereden gideceği belli değil. Kamulaştırmalardan sonra anlaşılacak. Bazı yerlerde 120ye düşmesinin sebebi topografyanın düz bir hatta izin vermemesi yüzünden çok fazla kurba (viraj) başvurulması. Eğer tamamen düz bir hat yapmaya kalksalardı maliyetini bu ülke kaldıramazdı.

Hızlı tren ve TCDD sitesindeki hızlı tren hızlar tablosu teoriktir. Bu tabloya şimdilik itibar etmeyin. İtalya' dan gelen setle nerede ne kadar hız yapılacağı gibi testler yapılacak. Umarım bir aksaklık çıkmadan testler başarıyla tamamlanır. Olabilecek bir tatsızlık, yolcunun hızlı trene gelmesinde sıkıntılar doğurur.

Ankara -İstanbul hızlı treninin şu an inşa edilen hattı kullanıldığında 3 saat hedefine yaklaşılamayacağı demiryolcular tarafından belirtiliyor. Anca yarım kalan Arifiye-Beypazarı-Ayaş hattı tamamlanırsa 3 saat ve altına inilebilir.

Sizlere bu konu hakkında çok önemli bir gelişmeyi aktarmak istiyorum:

İtalya' dan gelen bu set, demiryolu feribotuna sığmıyormuş. Set bölünemediği için yetkililer iki feribotu birbirine kaynaklamayı düşünüyorlarmış.

Böyle bir rezalet olmaz. Hızlı tren setlerinin demiryolu feribotuna sığmayacağı daha yeni mi fark edilmiş? Bunun aylar öncesinden belirlenerek ona göre bir plan geliştirmeleri gerekirdi. Ama tren ülkemize gelince anlaşıldı. Sinirlenmemek elde değil. Aramızda gemi yapımından anlayanlar varsa iki feribotun birbirine sağlam biçimde kaynaklanıp kaynaklanamayacağını söylerlerse çok iyi olur.

Hızlı tren hattı bazı demiryolcu dostlarımın dediğine göre halen tam olarak tamamlanmamış olmasıyla birlikte trenin boğazı şimdilik aşamayacak olması 23 nisan tarihinde trenin denemelere başlayamayacağı anlamına gelecek gibi.

Konuya ilgi duyanlar varsa hızlı tren seti şu sıralarda Halkalı Depo' da bekliyor. İsteyen gidip görebilir.

Selamlar..
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
Hehe komedi :)

Eğer bu kaynaklama işi yatarsa, bu tren ya geri döner ya da marmaray bitene kadar bekler halkalıda, tabe hat açılsa bile asıl alınan trenlerde geçemeyeceği için bir çözüm bulunması şart.
 
Bir vasıtanın katedeceği tüm yol boyunca aynı süratle seyretmesini beklemek biraz hayalperestlik olur. Tabloda belirtilen hızlar ortalama hızlardır. Ayrıca uçaklar bile sabit bir hızla ve düz bir hat üzerinde seyretmezler. Güzergahtaki kesişmeler, virajlar, tırmanış ve inişler hızı etkiler. Şu anda Hızlı Tren güzergahında en az ilerleme kaydedilen kesim Köseköy-Gebze arasındaki 56km için projelendirme tamamlanmış ve ihale hazırlıklarına başlamıştır. Yani hattın tamamı yeniden yapılacaktır. Hatta Ankara'ya tamamen yeni bir gar yapılması bile gündemdedir.
Yalnızca teorik bir hız-süre çizelgesine bakarak bazı peşin hükümler vermekten kaçınmak gerekir. İnanmak güç olsa da bu ülkede hala güzel ve doğru işler yapılabiliyor ve bence esas ihtiyacımız olan şey biraz kendimize güvenmek. Feribot meselesi ise gerçekten enteresan. Fakat sanırım iki feribotun birbirine bağlanması mümkün. Daha önce bunun birkaç örneğine rastlamıştım. Türkiye'nin gemicilik endüstrisinde dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olduğunu göz önünde bulundurunca bu konuda bir sorun yaşanacağını tahmin etmiyorum. Ayrıca tren setinin zor da olsa bir şekilde ayrılabiliyor olduğu kesin. Sonuçta bu alet yekpare dökme demirden yapılmadığına göre bir şekilde demonte edilebilir. En azından son çare olarak böyle bir çözüme başvurulur sanıyorum.
 
Bu konuda şahsen merak ettiğim ve net bir cevabını bir türlü bulamadığım bir şey varsa o da hızlı hattın Gebze-Köseköy arasında nereden geçeceği.. Arifiye-Köseköy hattı çok büyük olasılık Sapanca Gölü' nü kuzeyden aşacak, oralarda demiryoluna yetecek kadar yer var ama özellikle İzmit-Gebze arasında mevcut hattın yanında hızlı tren standartlarında yapılacak bir demiryolu hattı için yeterli yer yok.

Mesela Körfez ve Derince ilçeleri geçişini ele alalım: Bu bölge tamamen sanayi ve yerleşim bölgesi. Hereke' de ise hiç hiç boş yer yok. Yeni hat için boş yer yok. Mevcut hat zaten Tüpraş' ın göbeğinden geçiyor. Büyük bir kamulaştırma masrafına gidip yeni hattı D-100' ün yanına inşa edebilirler. Yine büyük bir masrafa girip yeni hattı İzmit' in kuzeyindeki tepelerden geçirebilirler ama çok fazla tünel ve viyadük gerektirir. İki çözüm yaklaşık olarak aynı maliyete gelir ama kuzeydeki yerleşimi az tepelere inşa edilmesi trene çocukların taş atma riskini ortadan büyük ölçüde kaldırır.

Bu arada hazır konu gelmişken yazayım: Hızlı tren hattını Pamukova' dan sonra Arifiye' ye hiç uğramadan direkt olarak Kartepe' nin altından Köseköy' e bağlamanın hesabını yapmışlar ve ortaya 40 kilometrelik bir tünel çıkmış. Tabi 40 kilometrelik tüneli inşa etmek projenin toplam yapım süresinden daha uzun süreceği ve proje bütçesinin maliyetine yakın olacağı için bu tünelden vazgeçmişler. Tabi işin içinde Kartepe gibi sulak bir dağı delmek varken işi dahada zorlaştıracak yeraltı su kaynaklarıyla mücadele etmek tüneli epey zor inşa edilir kılıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
Bunları açıklamanız için size TCDD'den birileri yetki mi verdi? Eğer öyle değilse, bu bilgileri aldığınız TCDD'deki arkadaşınıza söyleyin, yetki aşımı suçu işliyor olabilir. Çünkü personel kanunlarına göre, yetki sahibi olmayan personelin, kurumsal bilgileri ilgili Kurum'dan yetki veya izin almadan açıklaması suçtur. Kanaatimce siz de bu suça ortak olmasanız iyi olur. Her ne kadar iyi niyetli açıklamalar yapmış olsanız da, temkinli olmakta fayda var.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tolga Günsezer
Merhaba arkadaşlar bu Halkalı Edirne Trenine bisiklet alıyorlar mı acaba? Bilgisi olan varsa yardım ederse sevinirim. TCDD'nin bir çok yerini aradım net cevap alamadım. Furgon bölümü varsa alınır dediler. Ben de var mı diye sordum bir cevap alamadım. Tekirdağ'dan Muratlı'ya geçip oradan trenle Edirne'ye geçmeyi düşünüyorum da konu hakkında net bilgiye ulaşamadığım için sizlere sormak istedim.
 
Geri