Scudo Sports

İnternet üzerinden yurtdışı alışverişe vergi

Saticilara vergi mukellefiyeti getirilebileceginden bahsediyor. Alicilar icin bir durum yok ama bu TR ye satilan ürünlerde fiyatlari illa ki etkileyecektir.

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Scudo
@Murat B. Ben de ilk başta öyle anladım ama satıcılara vergi mükellefiyeti getirilmesi kısmı kafamı karıştırdı. Örneğin Amazon'un bu kapsamda vergiye tabi tutulsa bu tüketiciyi de etkiler, faturaya yansıyacak sonuçta. Tabii bunu kaç siteye kabul ettirecekler, o da ayrı. Olayı ben de tam anlayabilmiş değilim. Umarım haberi yanlış anlamışızdır :)

Yani demiş ki yabanci siteye, "eeeyy yabanci site, benim ulkemde benim vatandasima mal satiyorsan bunun vergisini odeyeceksin. Eeyy vatandas, sen de alisma vergisiz alisverise, her saniye tependeyim"

demiş.

@Birhan K.

Amazon'dan 30€ üzeri ürün siparişi verdiğinizde zaten vergisi peşinen alınmıyor mu? Şu anda şöyle bir durum var; basılı kitap alırsanız vergi alınıyor, aynısının kindle sürümünü alırsanız vergisiz indirip okuyorsunuz. Maliye'nin, hizmet vererek kaydadeğer işlem hacmi yapan şirketleri tesbit edip "burda vergi mükellefi olmazsan Türk bankalarının verdiği kredi kartları ile işlem yapamazsın" demesinin çok zor olacağını sanmıyorum. Elbette tüketiciyi etkileyecek ama korktuğunuz gibi çifte vergilendirme olmayacak.

Haberin son paragrafı önemli:

Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk bu soruya "2016 yılı Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre yurt içinde vatandaşlarımızın yurt dışından kartla alışveriş işlemleri toplamı 5.4 milyar lira civarında. Bunun aşağı yukarı yüzde 30’luk kısmının elektronik ortamda sunulan hizmetlere ait olduğunu varsayıyoruz" yanıtını verdi.

Buna göre geçen sene vatandaşlarımız yurt içindeyken kartla 5,4 milyar liralık yurtdışı harcaması yapmış (yurtdışındayken yapılan harcamalar bunun dışında); bunun %30'unun hizmet alımı olduğu sanılıyor. Benim anladığım bu %30'dan vergi almayı hedeflemeleri. Kalan %70'ten daha çok vergi almak için muafiyeti geçen sene 75€'dan 30€'ya indirdiler biliyorsunuz. Yakında leyleklerin peşine de düşebilirler.

Ekleme: Yasa tasarısı metnini şurada bulabilirsiniz:
(link)
Söz konusu olan madde 48. Önce gerekçesi, ardından yasa metni mevcut.

Şöyle bir katkı yapayım

Konuyla ilgili webtekno haberi
(link)

Şimdi yurtdışından satın aldığımız 30 Euro-1500 Euro arası, ticari ve yasaklı olmayan her tür ürün için AB üyesi ülkeler için %18, AB dışı ülkeler için %20 gümrük vergisi dışında; ayrıca %18 KDV geliyor.

Her ne kadar bu vergi e-ticaret sitelerinden alınacak olsa da ticaretin mantığı gereği tüketicilere bu yansıtılacak. Ancak kafamı karıştıran durum şu; aliexpress, ebay, amazon gibi şirketler zaten bağlı bulunduğu ülkede vergilerini öderken bu şirketlerden hangi hakla vergi talep edeceksin? Şirketler bunu kabul eder mi? Ya müşteri kaybetmemek için fiyatları şişirirler yada Türkiye piyasasından çekilirler. Bunun elbette tüketiciye bir faturası olacaktır.

@ErHan72 Evet haklısınız, o kısmı nasıl halledecekler ben de anlamadım. Belki konuyu yabancı şirketlere yansıtmadan, direkt olarak TR'deki bankalar üzerinden çözerler. Yani Amazon'a yine aynı parayı öderiz ama banka bizden o paraya ek olarak bir de KDV kesintisi yapar. Tabii böyle bir şey mümkün mü onu da bilmiyorum. Aklıma başka yöntem gelmedi. Sonuçta binlerce alışveriş sitesi var, hangi biriyle anlaşma yapacaklar?

Herkese merhaba,

Bir süredir forumu takip ediyorum, tanışma bölümü bulamadım. İlk mesajım buraya kısmetmiş :)

İşim gereği vergi ile ilgilendiğimden Kanun tasarısı ile ilgili yardımcı olmaya çalışayım. Öncelikle -bilenlerimiz ve hakim olanlarımız vardır elbette- satın alma işlemi gerçekleştirdiğimiz zaman bir mal ya da bir hizmet satın alırız. Mal örneği için bisikleti, hizmet örneği için Strava uygulamasını örnek verebiliriz. Bildiğiniz gibi yurt dışından mal alımlarında 30 EURO bedelini geçtiğimiz takdirde %20 Gümrük Vergisi ödemek durumundayız. Fakat hizmet satın aldığımızda herhangi bir vergileme uygulaması bulunmuyordu. Yani Strava uygulaması 10 EURO ile (Bu bedel tamamen farazidir, gerçek tutarını bilmiyorum) Avrupa dahil ülkemizde de aynı fiyattaydı. Torba yasada tam da bu noktada vergilendirme hedeflenmiş. 10 EURO'ya Strava almak için %18 KDV -muhtemelen %18 olarak sabitlenir- ödemek durumunda kalacağız. Fakat bu KDV'yi Devlet doğrudan bizden isteyemiyor. Çünkü biz KDV mükellefi değiliz, diğer bir ifade ile beyanda bulunamayız. Bu sebeple Devlet de KDV'yi yurt dışındaki şirketten isteyecek. Strava'ya diyecek ki: "Kardeşim, senin artık vergisiz hizmet sunmana izin vermiyoruz. Ama bizim insanlara da KDV'yi ödettiremiyoruz, bu yüzden KDV'yi sana iteliyoruz. Haberin olsun :) " E hal böyleyken artık Strava uygulaması tüm Avrupa'da 10 EURO iken bize özel sadece ve sadece 11,80 EURO olacak. MTV %25'e indi diye "Müjde! MTV %25'e düştü" diye haber yapanlar gibi oldum. :)

Şimdilik durum budur, Kanun hala tasarı halinde Komisyonda görüşülüyor, Resmi Gazete'de yayımlanana kadar değişiklikler yaşanabilir. Duruma göre güncelleriz.

Sağlıcakla kalın,

@mertbese Bilgi için teşekkürler. Tasarının son şeklini görmek lazım. Yalnız kanaatimce y.dışı tüm ürün ve hizmetlere bu yansıtılacaktır.Kibarcasını yazayım; yine olan biz tüketetici/son kullanıcılara olacaktır

@ErHan72 Gümrük Kanunu'nda değişiklik yok, dolayısıyla (şimdilik) bu uygulamayı ürünlere yansıtmazlar. Ama bu yapmayacakları anlamına da gelmez. :) Son dediğinize katılıyorum, olan yine bize olacak...

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Yurtdışından alışverişe nasıl KDV geliyor demeyin, (k)azık (d)aima (v)atandaşa vergisi bu.

• Beğen
Tepkiler: Melogram
@Murat B.

Ayni fikirdeyim hizmet alımları için geçerli bir durum mal alışı ile ilgili değil düzenleme

Milleti nasıl bilmem ne yapacaklarını şaşırdılar ben artık helal etmiyorum kimse kusura bakmasın verginin de kutsallığı bir yere kadar...

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bence burada amac bu tur sitelere Turkiyede ofis actirmak ve satislarini/faturalarini bu ofisler uzerinden yaptirmak. Boylece devlet kendi halkinin baska bir devlete vergi odeyerek o devlete para kazandirmasini bir nebze engellemek. Yani sen Turkiyeden Almana bi firmanin malini veya hizmetini aliyorsun ve paran direk yurt disina cikiyor ve Alman devleti vatandasi olmayan bir kisiden vergi kazanci saglamis oluyor. Anladigim kadariyla amac bunun onune gecebilmek.

• Beğen
Tepkiler: altinok
Asrın lideri tulumbada su yok dedi , tulumbayı doldurmak bize düşer.Dolsun ki devlet büyüklerimiz sıkıntı çekmesin S600 mercedes ler eksik olmasın bakan lık kapılarından.Biraz mtv biraz burdan bi şekilde çebinizdekini alcağız adamlar diyor bunlarda bahanesi hiç bişey kalmazsa tahminimce yol kesim Deli Dumrul gibi haraç alacaklar.Belki çoğunuz haberi yoktur çalışanların gelir vergisi %27 den %30 çıkarıldı verdim mehteri şuan A haber kanalından..

amazon, aliexpress vs. nasıl diğer ülkelerde ofis açıyorsa bizde de açmalı. Ki vergisiz yurtdışına çıkan paranın haddi hesabı yok.

Keşke ilk başlarda zengin işadamlarının vergi tablosunu denetleseler nasıl olur acaba?
Mesela yatlara fazladan vergi getirseler?

Az önce yabancı bir Twitter hesabının düzenlediği mini bir yarışmadan kitap kazandım. Haliyle hediyem de yurtdışından gelecek. Acaba gelen hediyeden vergi alacaklar mı? Bu konuda bir bilgi sahibi olan var mı acaba?

@Ilter Elmas hatırladığım kadarıyla kitaplara bedel 150 euro altındaysa vergi yok. sizinki hediye sonuçta bir fatura ile geleceğini sanmıyorum. bu durumda olsa olsa kıymet belirleme yoluna giderler. 150 euro altında bir kitapsa vergi çıkmaz.

@Ilter Elmas

Valla sponsorluk yoluyla malzeme alan bisikletçi bir arkadaşımızdan, sponsorun yolladığı ürünlerin bedelini belirlemek suretiyle vergi aldıklar. Yalnız kitaplar en son vergiye tabii değildi ama senelerdir kitap almadım.

• Beğen
Tepkiler: Ilter Elmas
@Pawcraft

Benim de benzer bir konuda arkadaşımdan vergi aldılar, o yüzden merak etmiştim.

Geri