Ben hayatımda bu kadar kaskatı bir kolektif cehalet örneği görmedim. Malum iktidarın elinde, evrensel hukuki ve ahlaki ilkelerden uzak, tamamen popülist amaçlara hizmet eden sakat hukuk sisteminden şaşırtmayan bir karar çıkmış. Ülkedeki her kesimin içindeki, (kendine Avrupai, aydın, ilerici etiketi vuranlar dahil), yasakçı, baskıcı ve linççi zihniyetin tezahürü adeta. Empati yoksunu ve medeniyetten nasibini almamış, doğanın ve evrimin bilimsel ilkelerine cahilce bir başkaldırıda bulunurcasına sokakların ve doğanın belli bir türün parazitik hakimiyetine teslim edilmesini isteyen bir kitle çıktı ortaya. Ve bunu istemeyen insanlara karşı her türlü niyet okuma, iftira, saldırı ve yaftadan çekinmiyorlar. Her türlü eğitime rağmen eritilmesi güç bir delüzyona nasıl sahip oldu bu kadar kişi, inanılır gibi değil. Atatürk'ü popülizmlerine alet etmeye bayılırlar, ancak Atatürk zamanında bu soruna (link) bir çözümle yaklaştığından bihaberdirler.
Havrita'nın köpekleri öldürmek için kullanıldığına dair hiç bir kanıt yok. Bunu iddia edenlerin, birinin günümüz Türkiyesinde köpek öldürmek için neden harita kullanması gerektiği sorusuna verecekleri bir cevap da yok. Ne var? Linç kültürü, hakaret, küfür, otoriteye şikayet, sorgulamadan tekrar etmek, demagoji...
Ülkede bunun bir sorun olduğunu kabul etmeniz için daha kaç kişinin ölmesi, sakat kalması, yüzünün parçalanması, bacaklarında ve kollarında yaşam boyunca geçmeyecek hasarlar olması, kaç çocuğun yıllarca atlatamayacağı travmalar ve korkular yaşaması lazım? Doğrudan başınıza gelmediği için yok saydığınız bu olaylar artık her hafta gerçekleşiyor.
Neden bir hayvan türünü diğerlerinden daha ayrıcalıklı bir konuma koyuyorsunuz? Köpek sürülerinin rahatsız ettiği hayvanlar sizin skalanızda neden daha değersiz? Kesip yedikleriniz neden daha değersiz? Köpeklere yedirdiğiniz etlerin ait olduğu hayvan hangi ahlaki öğretiye, insani düşünceye, etiğe göre köpekten daha az hak ediyor yaşamayı? Çoğunuzun vegan olmadığı da ortada.
Bu kadar tutarsız, cani, kötücül ve gerici olup da; bu seviyede ahlak borazanlığı yapan başka bir kitleyi ne okudum, ne gördüm ne de duydum. Havrita kapatılır, başkası açılır. Google Maps ile yapılır gerekirse, ya da diğer haritalama servisleri ile sağlanır. Ne yapacaksınız? Malum zihniyetin (hani sözde çok karşı çıktığınız) yaptığı gibi bir harita yüzünden tüm harita uygulamalarını mı engelleyeceksiniz?
Ülkede yaşamak için tiksinti duyulacak başka bir öge daha eklendi sepete...