Scudo Sports

İzopropil Alkol ile Zincir Temizleme

Coşkun Kumru

Aktif Üye
Tepki
33
Arkadaşlar dün WD-40 yerine zincirimi izopropil alkol ile temizemeyi tercih ettim. Bildiğimiz zincir temizleme aparatının içerisine yeterli miktarda izopropil alkol doldurdum ve sonuç olarak gayet de memnun kaldım. Ancak izopropil alkol genelde rotor temizliği ve hidrolik fren bakımlarında, yağ kalıntılarını temizlemek için kullanılıyor sanırım. Dolayısıyla acaba zincirde kullanmak zararlı bir sonuç mu doğuruyor diye düşünerek fikirlerinizi almak istedim. WD-40 yağ çözücü olmasına rağmen, biraz yağlı bir yapısı var ve ne zaman kullansam, çok dikkat etmezsem jantlara ve rotora sıçrayabiliyor. Ayrıca aparatı temizlemek de ayrı bir uğraş istiyor sonrasında. İzopropil alkolün litresini 10 Liraya aldım, zincir temizlendikten sonra aparatın temizlenmesi de çok kolay oldu. Zincire herhangi bir zararı dokunur mu bilemiyorum ama ilk denemem sonrasında mutlu ve huzurluydum :)

Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar...

Scudo
izopropilalkol sulandirarak pc ekranında bile kullanma tavsiye ediliyor. tv ekranında vs kullanıldıktan sonra zincire zarar vermesi beklenmez ama akabinde yaglamak lazim.

• Beğen
Tepkiler: Coşkun Kumru
@caner ünsal

Zarar verir mi vermez mi bilemiyorum ama mantığınız doğru gelmedi. Sonuçta lcd ekranları oluşturan yüzeyler ya cam ya da plastik tabanlı bir malzeme. Bu maddelere zarar vermeyen bir madde metal bir maddeye zarar verebilir. Bir madde sert ve sağlam diye bir diğer hassas ve daha kırılgan malzemeye zarar vermeyen bir maddeden zarar görmez mantığı çıkarılamaz...

"beklenmez" demisiz zaten. mantık doğru. yukarıda yazdığım bilgiden en muhtemel bu sonuc çıkar. sonucun doğru olduğu garanti edilemez. kesinlik yok, ön görü var.

Bu arada bazı monitörlerde üreticiler tavsiye etmiyor. bunu dikkate almak lazım.

İsopropil alkol boyaya ve plastiklere zarar veriyor, dikkat etmek lazım. Diğer alkollere göre çok agresif. Metal parçaları temizlemek için çok iyi; Zincir açısından sorun olmaz ancak uzun vadede temizleme aparatının plastik parçalarını eritebilir veya boyaya sıçrarsa zarar verebilir.

bu isopropil alkol bildiğimiz alkol gibi uçucu mu?

@Burçak Erbil

Bilgilendirme için teşekkür ederim hocam, ancak plastik şişede muhafaza ediliyor. Belki çok uzun vadede aşındırıcı etkisi olabilir. Youtube da izlediğim bir videoda, hidrolik fren bakımından sonra fren koluna bulaşan yağı temizlemek için izopropil alkol püskürtüp bezle siliyorlardı. Boyaya zarar veriyor olsa bu şekilde sıkmazlar heralde diye düşünmüştüm. Ama söylediklerinizi test etmeye çalışacağım :)

@Coşkun Kumru

Ben de öyle düşünüp kadro üzerindeki bazı lekeleri isopropille temizleyeyim dedim, anında cilayı matlaştırdı. Neyse ki ufak bir bölgeyle kurtardım. Aynı şekilde aluminyum parçalar üzerindeki yazıları vs çok kolay uçuruyor. Yalnız bendekini kimyasal ürünler satan biryerden aldım ve %90 üzerinde.. Belki bisikletleri temizlemekte kullandıkları daha seyreltilmiştir? Çünkü bendeki gerçekten çok güçlü; aseton gibi neredeyse.

Evet, plastik konusunda haklısınız. Bendeki de plastik şişede; ama binbir çeşit plastik var, bazılarına zarar veriyor olabilir. Temkinli olmak lazım.

• Beğen
Tepkiler: Coşkun Kumru
Aslında biraz araştırdım, arabalarda cilalama amaçlı da kullanılıyormuş fakat %60-80 lik sulu çözeltileri kullanılıyormuş. Bendeki de %99,9 saflıkta ama cila amaçlı değil yağ çözücü olarak kullanmak için almıştım. Boyayı matlaştırdığı doğrudur hocam. Dikkatli kullanılması gerek...

Litresi 10 tl ediyorsa eğer, balata temizleyici sprey yerine alternatif arıyor olsaydım, şahsen mazot alırdım. :)
Bu arada ek bilgi; plak temizlemek için sulandırarak kullanılıyor, çizik cd'ler için temizleme spreyleri var onlar da izopropil alkol içerir, ayrıca camsil içeriğinde de izopropil alkol vardır.

3m marka genel amaçlı spreyi tavsiye ederim.Tiner ve alkole hiç ihtiyaç duymuyorum.Boyaya hiç zararını görmedim.Aksine bisikleti nemden koruyor.Diş fırçası ve 3m ile temizleme,yağlama,pas sökme,korozyonu alma,nem uzaklaştırma,gıcırtı alma hepsini birarada yapıyor.Zincir ve dişliler daha yeni gibi duruyor.Değiştirme ihtiyacı duymadım.Eskiden zincirde toz birikintisi olur,pislik çekerdi.Şu an hiç yok.Memnunum.Silikonsuz olması daha iyi.

Ben de ethyl-alkol kullaniyorum, tavsiye edebilirim.
Zinciri temizlerken dikkat edilmesi gereken farkli bir ayrinti da, eger yag sokucu(degreaser) kullaniliyor ise, zinciri tekrar yaglamadan once bol su ile durulayip bu maddeden arindirmak gerekiyor.

Geri