Herkese merhabalar, bu anlatacağım işlem ne kadar jantın ömrünü kısaltıyor gibi görünse de aslında jantın ömründen alıp bizim ömrümüze katıyor.
2006 model salcano 262FS dağ bisikletimi yaklaşık 5 ay önce depodan çıkarma kararı verdim (genelde şehiriçi ama kaldırımdan atlamalı matlamalı olandan

)
Zinciri ölçtüm zaten çok az kullanılmıştı, hala 0 gibi duruyordu ama zincirin durumu için aynısı söylenemez. Yılların pası, kiri, yağsızlığı insanın içini ürpertiyor, üzerindeki örümcek ağlarıyla kasvetli bir görüntü oluşturuyordu.
İlk temizliği yapmadan önce 1 ay kadar kullanayım dedim, arap atı misali açılsın biraz diye. Yağladım orasını burasını, güzelce sildim, sonra deh dedim.
200 km yi görünce bisiklete mazot banyosu yaptırdım. Zincir ve ruble gerçekten sakıza bulanmış gibiydi, fırçalamaktan kol kaslarım gelişti, sprint yaparken zorlanmıyorum bu sayede

.
Her neyse, anlayacağınız durum çok vahim olmakla beraber dehşet vericiydi
İşlem: Jant zımparalama Tavsiye edilen durum: Artık "ya benimsin ya kara hurdalığın" dediğiniz alu jantlar Süre: 2 jant için toplam 40 dakika Zorluk: 10 üzerinden 7 (püflere çok dikkat edilmeli)
Gelelim, görseniz kirlilikten "yav bunun orjinali siyah" diyeceğiniz janta. Her yeri baloncuk baloncuk ve kapkara olan (çürümüş mü, oksitlenmiş mi, kokuşmuş mu... ne derseniz deyin) önce bir güzel mazotladık, olmadı cifledik yine olmadı, metal aşındırıcı kimyasallar kullandık. En sonunda dedim ki bunu bilgisayarlı tornaya verip yüzeylerden 0,2-0,3 mm traşlatayım.
Sonra madem kazınması gerekiyor, getirin benim oradan zımpara takımımı. Aldım bir 200 kum, bir 600 kum başladım ıslatıp ıslatıp sürtmeye.. (Bunu da kafaya göre yaparsanız faydadan çok zararı olur.)
Zımparamızdan 3 parmak boyunda çıkarıp jantımıza uyacak şekilde kavisli kesiyoruz. Jantı ıslatıp zımparayı üzerine koyuyoruz. Ortadaki 3 parmağımızı zımparaya koyarken başparmağımızı jant tellerinin takılı
olduğu yüzeye yaslıyoruz (Kılavuz olsun ve amaç dışı yüzeylere zarar vermesin diye).

Geldik en önemli aşamaya; eğer zımparayı küçük adımlarla sürterseniz fren yüzeyinizde dalgalanma oluşur ve olduğundan daha kötü hale getirir. Bu nedenle hareketi
dirseğimizden vererek jantın çevresinin
en az 1/3 lük uzunluğunu kat edecek şekilde ve
sabit hızla uygulama yapmalıyız.
İşinizi kolaylaştırması için; örneğin jantı hayali olarak 3 e böldünüz, her bir parçada 4 kez git-gel yapmanız eşit bir aşınma sağlar. (Bol bol ıslatın)

Bu sayede her türlü deformasyondan kurtulacaksınız.
200 kum veya civarı zımparayı uyguladıktan sonra birazda fren pabucunuzun ömrünü düşünmeliyiz

. 600 kum veya daha incesi bir zımparayı kullanarak uygulama yöntemini değiştirmeden fren yüzeyini pürüzsüzleştiriyoruz. (pürüzsüzleştiriyoruz dedim diye gidipte polisaj yapmayın, azcık pürüzlü olmalı ama çok az) Son olarak güzelce yıkayın ve bittiii. Yeni cillop jantlarınız hayırlı olsun.
Uyarı: İşlemden kaynaklı oluşabilecek sorunları kabul etmiyorum, dediğim gibi artık gözden çıkardığınız jantlara uygulayın ve farkı hissedin.