@imumutkilic dostum selamlar bende kendimce biraz fikrimi beyan edeyim. Öncelikle hangi marka ve model bisiklet için jant bakıyorsun bu herşeyden önemlisi ve kaç kilosun? Forumdaki değerli ve gerçekten tecrübeli olduğuna inandığım arkadaşlarım lightweight'ten girmiş, bora ultradan çıkmış arayada bazıları zipp serpiştirmiş

)).En iyi jant konusu aslında tek bir cevabı olmayan bir soru. Tabiiki marka olarak nasıl ferrari,lamborghini,bentley varsa jant içinde en iyiler benim fikrim lightweight ve zipp olurdu açıkçası. Fakat bu iki markadan zipp'in sadece alu jantları birkaç model, diğerleri karbon, lightweight ise zaten full karbon çalışır. Karbon janta herkes binebilirmi? tabii ki mersoya porscheye nası parası olan herkes binerse bu jantlarada binebilir ama binipte o yarışlarda gördüğün yokuş aşağı 90-100 km aero pozisyonları görebilirmi pek sanmıyorum.Çünkü burda asıl önemli olan senin kilondur. Ortalama bir tour de france yarışçısı 70 kg'ı geçmez. Zaten geçmemelidir de. Elbet wiggins veya cippollini gibi uzun boyluda olmamalıdır ki aero pozisyonları daha rahat alabilsin. Aslında 1.80 cm üstüde istenilen bir boy oranı değildir yarışlarda. O hayran olunan pantani 55kg dı.(ki gerçekten sokakta 30 yaşında 55 kg adamı arasan bulamazsın).ama tabiiki istisna şampiyonlar yokmu çok çok vardır. Greipel buna iyi bir örnektir. Hafifler yokuş etaplarında, ağırlarda sprintte farkını ortaya çıkarır.Şimdi sen eğer 90 kg bir adamsan karbon bir jant zaten almamalısın, yabancı forumları incelersen onlarda ağır kişilere karbon önermezler görebilirsin.Para sorun değilse tabiiki al ama yarın yokuşta bir tel yamuldumu hem maliyeti hemde yeni yamulacak teller korkusu adamı bitirir. Karbon jant ortalama 80 kg üstü kişiye bence olmaz, riskli. Tabiiki farklı fikirlere saygı duyarım.Daha hafif biriysen örneğin ortalama 70 kg falansan karbonu deneyimleyebilirsin. Ama Ayrıca karbon jant aluminyuma göre fren yüzeyleri sebebiyle daha kısa ömürlüdür ve aluya göre fren duruş mesafesi daha uzundur ama daha da hızlıdırlar tabiiki. Buna göre karbon fren balatasıda alman gerekirki jantların fiyatlarını duyunca balatayı düşünmezsin bile

)) Ortalama bir karbon jant seti aşağı yukarı 2 bin usd civarıdır. Sen gidip lightweight (seti ortalama 4-5 bin usd yurtdışı fiyatı) alabilecek kapasitede biriysen yanlış anlama ama zaten bu forumda jantları konuşmazdın gider şaaakkk diye alırsın nasılsa para piyango gibi bol derdin şahsi fikrimce. Tr'den alacaksan da Zipp'lerde süperdir. Aslı bisikletten zipp bakabilirsin yada aktif pedaldan campy bora ultra da on numaradır. Bunlarında seti 15-20 bin tl'cik kadardır ve bu forumdaki herkesin onay verdiği marka ve modellerdir

))
Burda önemli bir başka konuda bisikletin kadrosu ve grupsetin ne marka? Şimdi biliyorum bana bayaa söven çıkacak ama her kadroya her jant olmaz.herkese göre değişir ama bence asla olmaz. Şimdi gidip renault clioya bmw m3 jantı takılırmı? fiziksel olarak tabii uygun lastiğide alırsan takılır ama mantıksız ve saçma olur. çünkü arabadan pahalı jant takmış olursun. bisiklette durum birazda farklı olsada gidipte yerli alu bir kadroya bora ultra ve zipp vs olmaz lightweight hiç olmaz. haa ben tr de pro bisiklet takımında alu kadrolu salcanoya (ki salcano f/p de inan kötü değildir) zipp karbon takan dolu adam gördüm. Burda valla bende bunu çözemedim. Bisiklet 3-4 bin tl ama adamın jantlar 15-20 bin tl. Bana matematiksel olarak bi kere çok mantıksız geldi. Madem para çok burdan bende o kişilere sorayım, yahu kardeşim kadro sizin için bu kadarmı önemsiz bir şeydir. bisiklet sadece kaynatılmış alu borularmıdır? ki benimde bisiklet karbon maşa ve sele borulu alu bir merida. Sanırım bu kişilere göre tamamen böyle ama saygı duyuyorum yinede ne diyelim. Parayı veren düdüğü çalar. konuyu saptırmadan senin konuna dönersek benim fikrim kadro kalitene göre bir jant segmenti belirlemelisin. kadron full karbon ve grupsetin en az 105 veya ultegra ise tabiiki bu modellere bakabilirsin. kadron alu ise bence jant setinide alu almalısın ki aluminyumda da süper kaliteli en az karbon kadar hızlı modeller vardır. Örneğin alu vision trimax 35 ortalama bir karbonu inan gömer. o kadar akıcıdır yani ortalama yurtdışı siterlerde 500 euro civarı hatta tr de erdoğanlarda kampanyada fakan kaldıysa hiç düşünme bu modeli al derim. Kadron aero değilse profil janta bence ihtiyacında olmaz. Millet görünümü yüzünden campy sciroccoya bayılır ama fabrika ağırlığı 1750 gr ki gerçekte ölçülen 1800 gr civarında olan bu jant yokuş çıkmada inan sövdürür. Bu modeli önermem sırf görünümü yüzünden bence jant almamalısın. Profil jant bence karbon olmalıdır. Alu profil sadece gereksiz ağırlıktır bana göre. En iyi örnekte mavic cosmic aludurki ölçüleni 1800 gr ı bile geçer. Jant alıyorsan araba gibi servis parça ikinci elide düşünmelisin. Karbonun ikinci eli aluya göre daha risklidir. fren yüzeyleri aşındımı ve sen alırken bunu detaylı bakmazsan o jant direk çöptür. Dünya para sokağa gider. Bu sebeple ben şahsi olarak senin bir pro arkadaş olmadığını düşünerek (ki tr'de gerçek pro sayısıki inan bu işten para kazanan adam 10-15 taneyi geçmez ama sorsan herkes yarışlara hazırlanıyor. ne yarışı abi bu? iron man ve fondolara zaten bu forumdakilerin çoğu katılıyor bende dahil) sana alu jantlardan bir kaç tavsiye sunayım.
Bütçene göre eğer başlangıç aşaması dersen campy khamsin veya mavic aksium yada fulcrum 6. Daha iyi race ready modeller dersende kesinlikle fulcrum lg5 derim. Sınıfında liderdir ve race ready bir model. Hem sağlam hem ekonomik hemde rulmanı teli vs bulması zor olmaz. Campy ve fulcrum aynı fabrika ama yan ürünler fakat ülkemize fulcrumu getiren dist. yok. Campy ise aktif pedal tarafından getirilir. shimano rs serileri ise bence daha az akışkan ama daha sağlamdırlar. Shimano için kesinlikle r500 gibi başlangıç modeline bakmamalısın bile. fiyatları uygundur çok. Aero rs serileri 1000-1500 tl ye bile vardır ve sağlamdırlar ki bende rs010 kullandım ve ön jant bisiklet yerdeyken üstüne peçete satan suriyeli kız çıktı kızı koşturarak uzaklaştırdım ve jantı kontrol ettim ona rağmen yamulma vs sıfır

)) Mavicte ise bunu yapsan o teller gitar teline döner ve akordtan kafayı yersin. mavic bence en az ömürlü olan markadır herkes farklı düşünebilir bu yüzden mavic i kysrium bile kullansan kullanmanı önermem. Sonuçta bence uzun ömürlü olmasıda o janta değer katan şeydir. Aldım 1 yıl bindim sonra full akord, tel yamulması vs olacaksa ne yapayım ben öyle performansı ikinci eli düşük olacaksa da bence o janta değmez aynı araba gibi okuttunmu gidecek o gün.
campy zonda aktif pedalda 2660 tl oda iyidir yada illa seramik rulman isterim dersen (ki pro değilsen bu farkı normal rulmana göre görmen çok zordur) Token c22w prime 3500 tl (trde kullanan çok görmedim ama yurtdışında çok bilinir) yada Campy shamal 6500 tl civarı alabilirsin. Bu modellerde iyidirler. Bende fulcrum lg g5 2019 bakıyorum şu aralar açıkçası. Hem sağlam 1650 gr hem ucuz ki bike components de fiyatı 220 usd civarı ki tr vergisiyle bile 1600-1700 e gelirki bu segmentte ve fiyatta çoğu markayı da döver class leader olarak adlandırılır yurt dışında.
Sonuç olarak jant senin kg'ın ve parana göre her marka ve model olabilir ama burda aslolan o verilen rakamların hakkını çıkarmaktır bana göre.
Biraz uzunca bir yazı oldu ama bende valla içimdekileri dökmüş oldum. İstemeden sinirlendirdiğimiz arkadaşlarımız olduysa da affola ben sadece kendi fikirlerimi paylaştım, herkesin zevkine fikrine ve bütçesine saygımız sonsuzdur.