Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kadro esnemesi normal mi? (video içerir)

@çağrı can
Ben seni ne tanırım nede görüşmüşlüğüm var sana neden cevap yetiştiriyim. Sen önce kendi yazını bi tekrar oku . X marka esniyor, Y markası esnemiyor diye yazan ben miyim. Hiç esnemiyor dediğin kadroyu aynı şekilde tutup sabitken yana doğru yere bas bakalım video sunu göster esniyormu esnemiyormu. Ayrıca bisiklete ayakta binerken yandan o açıyı nasıl yakalıyosun bi onuda göster video çekicem demişsin orda herhalde yan yatırıp biniyorsun bisiklete genelde.

Hiç aklımda olmayan şekilde gereksiz yere konu başka yerlere çektin, herkez görüşünü söylesin, Sinirlensen kaç yazar !!!!!!!

• Beğen
Tepkiler: Mesut DOĞRU
Scudo
@Asusmune
tork anahtarı dediğiniz şey pratikte bazen afallayabiliyor

bir somunu 40Nm ile sıkarken civata kırılmaz
50Nm ile sıkarken civata kırılmaz
60Nm ile sıkarken civata kırılmaz.

bu üç somunda yeterince sıkı olabilir icabında.

Fakat eğer sıktığın somun ve civata çin malı ise ve yeterince saf bir metalden veya alaşımdan yapılmamışsa
30Nm ile sıkarken kırılabilir.
Ya da bir süre kullanırsınız somun civataya kaynar paslanır, siz yine tork anahtarı ile açarken kırılır.

Bu anahtar hiç bir el becerisi ve pratiği olmayan sadece kitapçıktan service manuelden tamir yapmak isteyenler için bir yol göstericidir.Mesela bayansınızdır lastik patladı. ya da çocuksunuz veya kaba tabirle odunsunuz işte o zaman bu anahtar tam size göre. kapitalizm tam bu noktada para kazanmaya başlar.

yoksa lastik patladığında bijon sıkarken bijon anahtarının üzerine çıkıp ayağınızla ittirseniz bile eğer o somun sağlamsa kırılmaz.
yok somun-civata kötüyse tork tabancasıyla sıkarken bile bijon kesersiniz

• Beğen
Bence lastikler esniyor, lastiklerin ikisini sabit bir nesneye dayayarak denemek lazım..

Ben denedim, esniyor. Lastikleri de sabitledim. Fakat konuya ait videodaki kadar esnemedi. 2006 model Trek Fx 7200'de denedim.

inanilmaz. ilk defa goruyorum boyle biseyi. kadro karbon fiber mi ? bisikletlerim hep alum. ve celik oldugu icin inanamiyorum boyle biseye vay be baya plastik oyuncak gibi esniyor koca bisiklet

Sıkıntı civatanın kırılması değilki, sıkıntı alüminyum alaşım çok kolay yalama olur.
Keşke civata kırılsa, bir türlü yerinden çıkarılır ama kadro üzerinde en olumsuz olan şey yuvanın yalama olmasıdır.
Malum Alüminyum kadrolar çelik kadroya göre daha hassastır.

Bijonla 3mm,4mm civata aynı şey değildir.

Benim yaptığım işlerin çoğunda vidalama tork ayarlıdır. Tork demek hassasiyet demektir. Siz bakmayın bisikleti tamir ediyorum diyen çok kişi yalama yaptığı şeyler yüzünden bisiklet kullanıcısı 2 bir harcamaya muhatap olmakta.

@halil halil

@Asusmune
aynı kapıya çıkmıyor mu?

sıktığınız parça, somun genelde titreşimden gevşer.
bunu engellemek için rondela,pul, plastikli somun vb kullanılır.

tork değeri yazılırken adamlar önce somunu sıkmış misal 10Nm sonra bir kademe arttırmış 15 Nm sonra 20Nm çat eğilmiş
demişlerki bu malzeme 15Nm de sıkılacak

işini bilen kimsenin elinin ayarı vardır.az sıkarsın gevşiyorsa çok sıkarsın. zaten pul atarsın veya az loctite larsın
bir de siz malzemeyi bu sene 15Nm ile sıkarken bir şey olmaz 2 sene sonra 15Nm hasar verir.

çok önemli olsa ve olmazsa olmaz olsa sanayide çok şikayet olur ve tamirciler mecburen kullanırdı. ustaların da bir bildiği vardır demek lazım bazen.

altına pul atılmayan civata hemen kırılır. ve eksoz gibi ısı görmüş yerlerde somun gevrer ve hemen kırılır.

aluminyum malzeme esnek ve bükülebilir olduğu için siz sıkarken hafif içe çökmeye başlar fakat insani bakış açısıyla siz malzemenin sıkıldığını büküldüğünü görürsünüz. sıkmayı bıraktığınızda o kendini toparlar

memory metal gibilerdir. eski şeklini alırlar ama inatla sıkarsanız da yamulup şekil bozukluğu olur

• Beğen
@halil halil Her işin bir ustası,ustalığı vardır. Bazıları uzun yılların edinimmleriyle ortaya çıkar ( berber, terzi vs,vs ) bazılarıda 3 ayda ustasındır ama senin yaptığını az buçuk kafası şarf edenlerde yapabilir ki ( bisiklet tamirciliği ) birde mastar olayı vardır "baz" alma baz olayın anasıdır. Her hangi biri için hiç hükmündedir ama ustası onunla ömür boyu iaşesini çıkarır. ama o seviye için uzun yıllarını verir.
Son yıllarda fark ettim ki şu tork olayı her türlü sanayi kolunda standart ekipman olmuş.
En basitinden evde DIY için aldığımız 50 tl lik şarjlı tornavida da bile var. Lüks değil zarurettir.
Bir dönem Fuarcılıkta günlük 500 vidalama yaparken ( haftanın 2 günü sabahlamalı ) o tork ne nimettiri anladım.

Artık TORK BENİM İÇİN KUSURSUZ İŞÇİLİĞİM BAŞIDIR

Tork yoksa orada işçilik yoktur ( bence )

not: 500 vidalama bir tane bile kusur olmz mı? OLMUYOR.

( Adını andığım firma için bölge müdürüne telefonla da belirtim )

@Asusmune

şimdi sayın arkadaşım bak:) D)

şarjlı tornavida havalı kompresör tabancası
insanların pratik iş yapması gereken aletlerde;

tork ayarı şarttır neden?
çünkü aletin elinin ayarı yokki
alete sen ne dersen o kadar sıkacak
o parametreyi alete tanımlaman lazım değil mi

yoksa havalı kompresör senin aracının bijonunu sıkamaz
o yüzden servislerin vazgeçilmezidir tork ayarlı havalı kompresör

diğer olay ise küçücük vidayı bile yalama edemezsin
mesela f91 kol saatinin arkasındaki vidaya adım atlatamazsın
veya pc kasasındaki vidaya son kuvvetle aban o aluminyum veya çelik sac parşasında en ufak deformasıyon olmaz
citizen casio kanon hesap makinesindeki küçücük vidaya 2 kolunla asılarak sık, yine de yalama olmaz.

ama sen tutup ta küçük veya büyük vida adımlı vida sıkarsan veya somunun vida kılavuzu(vaya vida adımı) ezilmişse vida adımlarını klavuzu bozmuşsan

o vidaya yalama olur.
vida yalama olur
vida yalama olur istersen tork anahtarı kullan
çin malına hayır
alman malı somuna can kurban

tork anahtarını at çöpe
akşam balığa gidek

@halil halil

Tork anahtarını göremedim ki....çöpe atayım :cool:
Balığa gidelim de Piyasada doğru dürüst usta kalmadığı gibi balıkta yok:D:D:D

Bu uyguladığımız olayı bugün Seda Bisiklet'e uğrayıp hem kendi bisikletimin üzerinde (sedona 720), hem de Scott Aspect üzerinde denedim .
Çok enteresan bir olay yaşadık ki Sedona'nın kadrosu Scott kadroyla hemen hemen aynı oranda esneme gösterdi .
Normalde Sedona'nın kadrosu Scott'la karşılaştırılamaz bile ama bugünkü sonuçu görünce aklım karıştı doğrusu o_O.

Bu esneme hemen her bisiklette var, benim denediklerim salcano xrs 030, ktm revelator sky, focus (karbon kadrolu 105 setli modelini bilmiyorum), kron xc 500, RR 8.1(x7 donanımlıydı galiba), sedona 741-781, çakma pinarello dogma(meşhur 2 yıl garantili olandan), corrratech revalation hepsinde esneme var. Yalnız direkt olarak kadro esniyor diyemiyorum, sanki arka göbek ve Quick Relase'den fazla kayıp var diye düşünüyorum. Benim gözle farkettiğim en az esneyen ktm idi ondada sokma mil göbek ve çok iyi jant vardı tam yorum yapamıyorum. Yalnız net olarak mtb bisikletler(benim denediklerim) daha fazla esniyor sebebi uyduruk jant, basıncı az kalın lastik bile olabilir direkt esnemeye bakarak bu kadro iyi veya kötü demek yanlış olur.

Bu arada ayakta sprint atarken veya ayakta sert rampa çıkarken her pedalda bisikleti sağa sola yatırdığımız zaman, şiddeti hakkında yorum yapamıyorum ama kadro tam olarak videodaki gibi eksenel kuvvete maruz kalıyor. Yani üreticiler(gerçek üreticiler) üst düzey kadrolarını eksenel kuvvete karşı da mutlaka teste sokuyorlardır. Bu esneme önemli değil demek yanlış olur.

@Ahmet.Uzun

+1 Ayakta pedallarken göbekler eksenel kuvvete maruz kalır, düşünüldüğü gibi kuvvet dik eksende olmaz sadece. Seleye oturup düz pedal basarken bu esnemenin oluşturacağı bir kayıp olmaz ama ayakta bisikleti yatıra yatıra sprinte kalkmışsanız ve bu esneme mevcutsa kadroda, enerjinizin bir bölümü o salınıma gidiyor ve diğer pedala geçişte vakit kaybediyorsunuz demektir. MTB'de bu esneme belki darbeler için düşünülen zaruri bir tasarım olabilir ama bir yol veya fitness bisikletinin böyle esnememesi lazım.

carraro cr052'de yay gibi esniyor..Annemin triban 3ünde esneme yok,belki 48 kadro olduğu için ? çok garip çok

@halil halil
@halil halil

Merhaba,yazdıklarınızın hepsine katılıyorum.

Maalesef ülkemizde usta gibi ustayı zor buluyoruz kaldı ki tork anahtarı.Biz kullanıcılar bilinçsiz olunca ustalarda işin kolayına kaçıyor.

Centerlock rotor sıktıracağım,İstanbul'da 5 tane ''bisiklet tamircisi'' gezdim sadece bir tanesinde buldum.Oradaki ustada sen tork anahtarını özellikle sormasan elle sıkıp gönderecektim seni dedi.

Durum maalesef bu şekilde..

Statik konusu. Kadro X-Y düzleminde, Z doğrultusundan gelen yükleri taşımak için tasarlanmıyor. Aynı şekilde, farkederseniz yük sele borusu ve orta göbekten biner. Mesnet, yani yükü yere aktarma noktaları da ön ve arka göbektir. Dikkat ederseniz kafes sistem, birleşim noktalarından yük alacak şekilde dizayn edilir, boru ortasından değil. Bu anlattığım, videodaki gibi z ekseninde yük vermekle aynı mantıktır bir nevi.

Kadrolarımız eksenel yük taşıma prensibiyle çalışır. Kiriş gibi eğilme momenti taşıma görevi yoktur. Atalet momentleri değil, alanları iş görür. Uzama ve kısalma yapması sıkıntı yaratır, eğilme momentine karşı esnemesi değil, çünkü böyle bir yük alması, bisiklet amacı çerçevesinde beklenmez. Dikkat edin bagaj montajı da dediğim prensibi sağlayacak noktalara yapılır.

Kadrolaromızın benzeri bir kafes sistem geometrisini yükleriyle atıyorum.

image.png

Bu yanal kuvvet ile esnemesi normal geliyor bana az önce ben dr denedim ve az da olsa esniyor ki venge kadrolar normalde odun gibi tabir edilir. Cok sert vs denir. Bu konuda aşırı bilgim olmadığından karşılaştırma vs yapamayacağım. Sadece test ettim sonucu söylemek istedim.

Aynı olayı ben de Audacio 400 kadrom ile denedim aşırı olmasa da esneme oldu.Beklediğimden daha az esnedi açıkçası.

• Beğen
Tepkiler: Umut AKAN
Sedona'dan bisiklet aldığımda meridalarda vardı satıcı bana meridanın kadroları bir tık daha iyi dedi. Kadroyu dizinle kırmaya çalışırsın esner ama kırılmaz dedi kaliteli kadro olduğu için. Bende diyorum ki senin kadro kaliteli olabilir yani esner ama kırılmaz.

Geri