Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

kal mi spd mi

jemboy

Daimi Üye
Kayıt
26 Eylül 2006
Mesaj
389
Tepki
619
Şehir
eskişehir
Yol bisikleti kullanıcısıyım. Ayaklarımın büyük olası nedeni ile ha diyince ayakkabı bulamadım. Bu biraz da işime geldi; çünkü kal mi yoksa spd mi alayım; gerçekten karasızım. Birkaç arkadaşın konuşmaları kafamı bayağı karıştırdı. Bana iki sistem hakkında bilgi verebilecek veye tavsiyede bulunabilecek arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum.
 
Scudo
Kalpiye sisteminde olası bir risk durumunda ayağınızı tek harekette pedaldan ayırmanız mümkün değildir.Sırf bu yüzden bile Spd tercih sebebi olmalıdır.
Ayrıca Spd teknolojisi, bilgisayar ortamında tasarlandığı için ayağın pedal dönüş ve krank kolu dönüş açılarını optimum kullanabilmesine olanak sağlar.
Bunu da kalpiye ile yapamazsınız.
Sonuç;
SPD hem güvenlikte, hem de verimde öndedir.
 
peki yol yarışlarında herkezin kal seçmesinin sebebi hakkında bilginiz varmı ? kalin yolda sağladığı avantaj nedir yada ?
 
MTB kullanıcısı olarak hem kal hem SPD kullandım.Kesinlikle SPD derim Ben.
 
  • Beğen
Tepkiler: jemboy
Tam olarak hangisinden bahsettiğinizi söyleyebilirmisiniz.kal dediğimiz şeyler aşağıdaki pedallare geçen plastik yada metal malzemelerdir acaba clipless pedal ile kalpiyer arasındaki farktanmı bahsediyorsunuz.yol yarışlarında herkesin "kal" seçmesinin sebebi nedir diye sormuşsunuzda

1.resimdeki yol bisikletleri için kullanılan "clipless kal ve pedal"
2.resimdeki mtb bisikletleri için kullanılan "spd kal ve pedal"
3.resimdeki ise eskiden yol bisikletlerinde kullanılan "kalpiyer"

http://img213.imageshack.us/img213/5128/kalsf6.png http://img501.imageshack.us/img501/2865/lookpedalrh6.png
(link)

http://img501.imageshack.us/img501/9301/spdme7.png http://img134.imageshack.us/img134/8571/spdpedalhs2.png

http://img134.imageshack.us/img134/664/kalpierytx9.png
 
benim sormuş olduğum bi yol bisikleti kullanıcısı olarak clipless mi yoksa spd kal mi daha avantajlı yada artıları eksileri neler ?
 
@bozuk_para

performans olarak çok büyük farklar yok. spd daha çok arazi şartlarına göre (toprak ve çamur ) ve sık sık yarış esnasında bisikletten inilip binildiği için biraz daha tasarımı değişik yapılmıştır. ama sistemi neredeyse aynıdır. .clipless pedalın ise mukavemeti biraz daha güçlüdür kaller geniş tutularak sporcu için daha güvenli bir tutuş sağlanmaktadır.yol yarışlarında finiş esnasında 60-65km hızlara çıkıldığı düşünülürse bence yerinde bir tasarıma sahiptir. yanlız günümüzde çok değişik tasarımlı pedallarda bir çok bisikletsever tarafından kullanılmaktadır. benim kişisel görüşüm ise şehir içi ve çok yüksek hızlarda kullanmıycaksanız spd daha profösyonelce yüksek hızlarda uzun antremanlar yapıcaksanız clipless derim. ;)
 
Elbette yol bisikleti için tasarlanmış olan yol bisikletinde kullanılmadıdır. Bülent'in yazdıklarına ek olarak, cyclocross disiplininde de dağ bisikleti için tasarlanış ayakkabı ve kilitli pedal kullanılmaktadır. Malum onlar yarışın bir kısmında koşmak zorundalar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Raven_35 ve jemboy
verdiğiniz cevaplar ve ilgilendiğiniz için teşekkürler ama ben hala karar vermedim nike ın iki kale uyum lu ayakkabıları var galiba onu araştırıp bulup ona bakıcam artık iki de pedal alıcaz yapıcak bişi yok : ) saolun.....
 
@Bülent ÖZER

benim de aynı konudan kafam karışmıştı açıklamalarınız için teşekkürler fakat ek olarak sorularım olacak ; yol bisikletimde spd kal ve pedal kullanıyorum şimdiye kadar sorunsuz işledi ve belirttiğiniz gibi şehiriçinde sık sık dur-kalk yapılan yerlerde gerçekten avantajlı ancak pedallardaki sertlik ayarını ne kadar artırırsam arttırayım ayağım pedal üzerinde sağa sola doğru çok fazla olmasa da kayıyor.bu hareketlilik normal mi ? clipless kal ve pedallarda da aynı durum söz konusu mu?
 
yol bisikleti pedalleri bu yüzden geniş tutuluyor çok kolay çıkmasın diye haliyle spd kalleri daha ufak ve tutuş alanı daha küçük birde pedala düz basmaya alışmak gerekir, sertlik ayarını çok fazla arttırmak başlangıçta ayağınızı pedala takarken zorluk çıkartır kolay oturmaz . bunlar tamamen alışma meselesidir.
 
Bence pedal işine bu kadar kafa yormaya gerek yok. Hemşo basacağın pedal sağlam,hafif ve tutuşu kuvvetli bişey olsun yeter.
Benim param bitti örneğin ve 5ytl'ye alü.pedal aldım takacam senin bisikletin aynısına.Kalpiyermiş o arkadaştan öğrendim sağolsun onlardan kurtulacağım.Trafikte ayaktan çıkmaz bisikletle beraber düşersin çok fena:D
 
kal mi spd mi derken sonunda spd aldık zar zor 46 numara bi ayakkabı bulabildik (ebay saolsun) istediğim gibi bi yakkabı oldu nike ın iki kalede uyumlu bi ayakkabısını aldım arka attırıcı almak için gittiğim murat abiden de ayak üstü hiç hesapta yokkken bütcem için uygun fiyatı görünce spd pedallarıda kapıverdi kalpiye den spd ye geçmek fena olmadı gerçekten büyük fark olduğunu gördüm üç gündür kullanıyorum standart antrenmanlarda bi sorun çıkarmadı bu na karşılık iki kere düştüm nasılmı tabiki durmaya çalışırken hele ilki çok komikti hala gülüom ayağımdakilerin spd olduğunu unutunca bileğimi dödürerek değilde kalpiye gibi geri çekerek çıkarmaya çalıştım ve gelmiyince şaşrdım ve kendimi yerde buldum : ) eğer memnun kalmassam cliplese dönerim ama sorun cıkartıcak gibi gözükmüo tek kötü tarafı nike ın ayakkabılarının spd kalleri yol kalleri gibi dışarda kalıo yürümeside biraz zor oluyo herkeze yezdıkları için teşekkür ederim
 
Keşke clipless kal pedal kullansaydın, :(.... yol bisikleti için onun rahatlığı ve performansı hiçbirşeye değişilmez, yoksa bu kadar yol bisikletçisi hata yapıyor olurdu değil mi ? :)
 
bence spd derim kalpiye eskide kaldı :D
 
@guide

Bi yanlış anlaşılma var calpiyeden bahsetmiyoruz kal den kasıt cliples veya shimanonun deyimiyle spd sl olarak geciyor ::D
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali AKTAŞ
adamım bir spd dene.. kal eskidendi yenilikler hayatı gerçektende kolaylaştırıyor.
spd yi dene bence
 
Geri