Scudo Sports

Kalp krizi

janus_sea

Daimi Üye
Tepki
107
Kalp krizi ya da enfarktüs; kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanması olası fizyolojik durum.

Kalp, dinlenme anında dakikada 60-80 kez tüm vücuda kan pompalayan güçlü bir pompadır. Tüm vücudun kan ihtiyacını karşılarken kendisinin de beslenmesi için kanı kullanması gerekir. Kalbin kendini besleyen damarlarına "koroner arterler" denir. Koroner arterlerin dolaşım bozukluğunda koroner yetersizlik meydana gelir. Koroner yetersizlik durumları koroner damarlardaki darlıkların tipine, derecesine ve yerine göre değişir. Bazı kişilerde sadece fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkan ve dinlenmekle geçen göğüs ağrıları görülür. Bazılarında ise, damarların ani olarak tıkanması sonucu ortaya çıkan, şiddetli göğüs ağrısıyla başlayan ve ani ölüme yol açabilen kalp krizi ortaya çıkabilir.

Kalp krizi aniden oluşur, ancak buna sebebiyet veren durumlar uzun yıllar boyunca oluşmuştur. Kalp krizi ciddi bir sağlık sorunudur. Dünyada ve ülkemizde en başta gelen ölüm sebeplerindendir. Bazı belirtileri bulunmakta ve dikkat edildiğinde hayat kurtarıcı olabilmektedir. Bunlardan başlıcaları;

**Göğüs kafesinin orta bölgesinde birkaç dakikadan uzun süren baskı, sıkışma,ağırlık, huzursuzluk hissi;
**Omuzlara, boyuna veya kollara yayılan göğüs ağrısı;
**Baş dönmesi, baygınlık, bayılma, bulantı, soğuk terlemeyle beraber göğüs kafesi şikayetleridir.
Kalp krizi riskini azaltmak için bazı öneriler; sigara içmemek, varsa yüksek tansiyonu kontrol altında tutmak, yağ, tuz ve kolesterolden uzak kalmak, genellikle sebze ve meyve yemek, düzenli egzersiz yapmak, kiloyu normal sınırlarda tutmak, diyabet varsa diyete uygun kalmak, ve ailede kalp hastalığı hikayesi varsa düzenli kontrol altında bulunmakdır.

Sevgili arkadaşlar son zamanlarda en çok ölüm sebeplerinden biri olan(ben cnm BABAMI bu hastalıktan kaybettim) ve hızla yayılan artık çocuklarda bile ortaya çıkan kalp krizi hastalığını bir kez daha hatırlatmak bu konuda hafızalarımızı tazelemek istedim.Kalp krizinin en önemli
sebeplerinden biride;moralsizlik,sıkıntı ve dertleri içe atmak,lütfen bu hayatta 2.bir şansımız yok her ne yaşarsak yaşayalım kendimize ve etrafımıza pozitif enerji yayalım..VE LÜTFEN YAKINLARINIZDA KALP HASTASI VAR İSE SİGARANIN DUMANINDAN DAHİ UZAKLAŞTIRIN,O KİŞİYE AŞIRI İLGİ GÖSTERİN ÇÜNKÜ BU HASTALIĞI ATLATAN KİŞİLER VEYA AMELİYAT SONRASI HAYATTA KALANLAR AŞIRI DUYGUSAL OLUYOR VE AŞIRI İLGİ İSTİYOR..KALP HASTALARINA KARŞI BİRAZ DAHA ÖZEVERİLİ OLALIM.UNUTMAYALIMKİ HAYAT
ONLARA 2.BİR ŞANS VERİYOR..KAN BAĞIŞI YAPMAYI KENDİMİZE İLKE EDİNELİM..:)

saygı ve sevgilerimle

Kaynak : Vikipedi özgür ansiklopedi

Scudo
Maalesef teknoloji, metropolisler, iş hayatı, zamana karşı yarış beraberinde bu hastalıkları getirdi.

Fast food denilen olay zaten vakti olmayanların yani iş hayatına kendini adamışların yanlış beslenme türüdür. Strest, aile huzursuzluğu, ekonomik kaygılar, gelecek endişesi... insanı yazarken bile sıkıntıya sokuyor değil mi?

Özellikle bu cips-kola illeti insanı mahvediyor. Kolanın serinlemek mi, temizlemek için mi imâl edildiği önceki konularda bahsedilmişti. Kendi çöplüğümüzde yitip gidiyoruz galiba.

Ama bisiklet sürenlere müjde. İnsanı dinç tutan sporların en güzellerinden olan bu faaliyet, insana pek alâ fayda vermekte. Tabi ki nabzımızı da kontrol etmeliyiz.

Ailemizde kalp krizinden ve felçten ölen çok. Ben kalp krizini isterim. Başkasına muhtaç yaşamak ürkütür beni.

Teşekkürler janus_sea......................Gerçekten çok duyarlısın.......

Listemdeki herkese göndercem yazını....................

@Başar

sende sağol..lütfen yazımda dikkat çekmek istediğim kalp krizinin yaygınlaşması ..benim olayım 5.senesi yeni bir acı değil (ama her an yaşıyorum içimde acısını orası ayrı) ..bolbol kan bağışında bulunmayı ilke edinelim
saygı vede sevgilerimle

@kata

ben teşekkür ederim kata..göndermekle en güzel desteği yapmış olur ve unutmuş olanlara tekrar hatırlatmış olursun
sevgilerr

Ben, kan bağışımı 2001 yılında Bursa'da yapmıştım. Dersaneye gidiyordum ve arkadaşım da diş doktoruna gitmişti. Atatürk Caddesinin altında Kızılayın binası var ve otobüsle geçerken gözüme takılırdı. Derken, arkadaşı beklerken hemen kan merkezine gittim,arada ani kararlar alırım:),formları doldurdum ve baktım kek,meyve suyu da veriyorlar, iyi dedim aç karnımıza yemek de gircek:) ve sıra bana geldi hemşirenin elinde çivi gibi iğne. Benialdı bir korku. Damara nasıl gircek felan derken baktım ki bedenimle bütünleşmiş bile ve aşı iğnesinden daha sivri bişeymiş baktım ki. Sonrası da malum 1 ünite kan ve karşılık olarak rozet,meyve suyu, kek :) arkadaşın yanına gittim 10 dakika sonra da o geldi, durumu anlattım ve baya güldü,hem de şaşırdı. Manyaksın felan. Dedim Bursa için kanımı bile veririm.

İnşallah yapacağınız ve yaptığınız yardımlar, bağışlar boşa gitmez, öbür tarafta da nur olarak size yağar. Bu dünyada da büyük zevk duyar insan.

Organ bağışı da önemli tabi. Bir vatandaş kendi imkanlarıyla Ankara'ya doğru yürüyormuş hatta, çantasının bir ucunda Türk Bayrağı, öbüründe de organ bağışı ile ilgili döviz. Sonra da AIDS için yürüyecekmiş.

yarın 40 günü dolduracak biricik enişteciğimide kalpkrizi ile kaybettik sabah kahvaltısı için oturduktan sonra halam dışarı çıkmış daha çayından bir yudum bile alamadan kriz gelmiş ve yare yatmış kalmış evdede kimse yok tam olarak bilinmiyor ama halam yarım saat kadar sonra geldiğinde telaşlanıp ambulans çağırıyor evde ölmüş aslında ama hastanede şoklamışlar tekrar kalp çalışmaya başlamıştı ama doktor krizin üzerinden çok geçtiği için beyin hücreleri ölmüş dedi yenilenmesi yıllar alabilir dedi eskişehire sevkedilene kadar 15 gün hüç tepki vermeden yattı eskişehire gittikten 7 gün sonra vafat etti 50 yaşındaydı ve spor delisiydi huzur içinde yatsın.:(
lütfen göğsünüzde azda olsa bi ağrı varsa üşenmeyin hekime başvurun sizi sevenleri üzmek istemiyorsanız

@cyclist_43

başın sağolsun:mad:kaderin cilvesi okurken çok hüzünlendim:mad:
ama kalbin en büyük düşmanı üzüntü..6 ayda bir veya en azından senede 1 chek-up şart oldu artık
saygı ve sevgilerimle

@janus_sea

evet haklısınız üzüntü baş düşman eniştemin yüklü bir borcu vardı ilk krizi oğlunun düğününde kurban kesilirken gelmişti hemen hastaneye götürdük doktor üzüntü ve yorgunluk dedi düğünün tadı kaçmasın die pek bişey belli etmemişti ama demekki sorun var mış ilginiz için çok teşekkürler sizinde başınız sağolsun

• Beğen
Tepkiler: janus_sea
@cyclist_43

ben tşk ederim acını paylaştığın için bu yazdıkların eminim biyerlerde yerini bulmuştur ..biraz daha sakin yaşamak herşeyi sorun etmemekte fayda var(hayat bazen ne kadar zor olsada)
sağlıcakla kal

çok teşekkürler janus sea bakıyorum açtığın konuyla ilgileniyorsun bencede böyle olmalı kimileri açıo bi daha bakmıo hoş olmuyor tabi haliyle tekrar teşekkürler ilgin için :)

Herşeyden önce kalp krizi veya benzeri sebeplerle yakınlarını sevdiklerini kaybetmiş olan tüm arkadaşlara sabır ve başsağlığı diliyorum.

Babam kalp hastası 66 yaşında..

İki kez kalp krizi geçirdi. İkincisini geçirdiği sırada evdeydim. Arabaya attığım gibi hastanenin yolunu tuttum. Yolda giderken neler hissettiğimi onu nasıl telkin ettiğimi tahmin bile edemezsiniz. Hastanenin önüne geldiğimizde bana baktı. Göz göze geldik. Kelime-i Şehadet getirmeye çalışırken omuzuma yığıldı. Kalbi durdu. Acile aldılar. 4 dakika sonra kalbi tekrar çalıştı. Yaşadıklarımı hiç unutamıyorum.

Kalp hastalığı beter bir illet. Açıkçası ben çok çekiniyorum. Bu nedenle 6 ayda bir düzenli kontrol yaptırırım. Sigaradan uzak kalmaya çalışıyorum. Düzenli antrenman yaparım. Stresten uzak kalmaya çalışırım. Yağlı yemeklerden kaçarım.

Ayrıca babamın hastalığı ile beraber ülkemizin gerçeklerini de öğrenmiş bulundum. Koskoca İstanbul'da 2001 yılında kalp krizi geçiren hastalara hizmet verebilecek hastanelerin toplamda yoğun bakım kapasiteleri 100'ü geçmiyordu. Yani kalp krizi geçiren 101. hasta iseniz hiç şansınız yok. Şimdilerdeki durumu bilemiyorum. Birçok özel hastane mevcut fakat kalp krizi geçiren bir hastaya yoğun bakım hizmeti veremiyorlar.

• Beğen
@cyclist_43

bende sizlerin gösterdiği ilgiye teşekkür ederim...umarım okumakla kalınmaz uygulamada yapılır bolbol kan bağışında bulunmak lazım çünkü kalp hastalarının ameliyatı sırasında en çok ihtiyaç kan..ve tabi diğer ameliyatlar içiinde
saygı ve sevgilerimle

Allah sabır versin arkadaşlar...........Yakınları vefat edenlerin başı sağolsun....Allah rahmet etsin

Yakınları hasta olanlara inşallah Allah acil şifalar verir..........

@Frontalier

Öncelikle büyük geçmiş olsun arkadaşım..ben seni çok iyi anlayabiliyorum baban belkide yaşına borçlu kalp krizini atlatmayı çünkü daha genç yaşlarda affetmiyor kalp..bilmiyorum ameliyat geçirdimi baban ama ne olur onu sigara dumanından dahi uzak tutun,devamlı morali yüksek olsun aşırı duygusal uloyorlar çok normal bir olay karşısında bile ve hep psikolojilerinde yatan ben bir yarım insanım her an yaşamım sona erebilir vsvs bu yüzden onlara en önemli desteği aile bireylerinden gelmeli hazır baban yanındayken ona sımsıkı sarıl her zaman sevgi sözcükleri sarfet umarım uzun v,mutlu ve sağlıklı bir hayatı olur hepinizin
saygı ve sevgilerimle

@kata

güzel temenniler ve başsağlıların için kendi adıma kocaman teşekkürler
duyarlı arkadaşım ismail:)

oncelikle basinizsaolsun.
tesekkurederim oneli bir bilgi. bu kalp krizi cok illet birsey. gecenlerde bir haberde vermistik 16 yasindaki bir cocugun kalp krizinden yere yigilip kaldigi haberini. cok kotu olmustum onu izleyince, malesef cok kisi kaybettim bu yuzden bende :(
allah geride kalanlara sabir ve saglik versin diyorum.

• Beğen
@janus_sea

Teşekkür ederim. Babam yaşıyor olmasını hayatı boyunca sigara kullanmamış ve nadiren alkol almış olmasına borçlu bir de Türk Hekimlerine tabiki. Çok sinirli biridir ve o denli de duygusal. Babamın sağlığı beni çok olgunlaştırmıştır. Alttan almayı, sessiz kalmayı, gönül okşamayı çok daha fazla sindirerek öğrendim sayesinde.

Tekrar teşekkürler.

Geri