1. Kerem bey anlattığınız şekli ile angina dediğimiz -kalp ağrısı- olma ihtimali sıfıra yakın.
2. Engin bey, "ani, batııcı" ağrıları da kalp kaynaklı ağrılardan uzak addediyoruz.
Angina (kalp ağrısı), göğsün ortasını (sternum, göğüs tahtası)üzerinde başlayan, göğsü kaplayabilen, baskı şeklinde, şiddeti arttığında boyna ve sol omuza, hatta çok şiddetli olduğunda kola kadar vuran ağrılardır. koldan ya da omuzdan başlayanlar kol ya da omuz problemleridir.Tipik olanı efor sırasında (sonrasında değil) olur, dinlenmekle geçer. Mideye doğru olan da olur, kalbin alt yüzündeki iskemi (kanın az gitmesi) buna neden olur.
Kalbe bağlı olaylar:
-Orta yaş ve üzerinde, aile öyküsü, yüksek tansiyonu, kilo fazlalığı ya da kan yağları yüksek olanlar ve tütün kullanan erkeklerde daha fazla olmak üzere damar sertliğine bağlı kalp kasını besleyen atardamarlarda daralma olur. Bu, önemli (hayati tehlike yaratan) nedenlerden birisidir.
-Gençlerde ve sporcularda kalp kapaklarından (özellikle) aort kapağın darlığından kaynaklanan göğüs ağrısı ve ani ölüm görebiliyoruz.
Her iki durumda da kalbi besleyen atardamarlarlar olan taç (korona, coronary) damarların besledikleri kalp kası bölgesine az kan gitmesi söz konusu.
İnsan yakıt olarak şekeri kullanır (yetmediğinde karbonhidrat ve yağ) şekeri enerji olarak tüketmemizi sağlayan metabolizma zinciri oksijene ihtiyaç duymaktadır. Atardamarlar vücüdümuza şeker ve oksijen taşırlar. Yeterince taşıyamadıklarında (eforda artan kalp hızı ve kasılma gücü için daha çok şeker ve oksijen gereksinimi olur) depolardaki şeker kullanılır. ama ortamda yeterince kan yani oksijen olmayınca opksijensiz metabolizma zinciri çalışır ve bunun son ürünleri ağrıya neden olur (alarm).
Yani tipik (stabil) olan anjinada göğüs ağrısı efor sırasında olur, bir kaç dk sürer, (20 dk dan uzun sürerse myokard enfarktüsü gelişir) dinlenmekle geçer.
Anstabil dediğimiz göğüs ağrılarına ise akut myokard enfarktüsü muamelesi yaparız.
Göğüs ağrısı yapan koroner arter hastalığının doğrudan fizik muayene bulgusu olmadığı için tanının atlanmasından korkulur. Kapak hastalıklarında sadece göğüs dinlemekle tanı mümkündür.
Risk faktörleri taşıyan ve tipik anjina tarif eden arkadaşlarımız yarım saatlerini ayırıp bir hastane dahiliye ya da daha iyisi kardiyoloji muayenesi olsunlar.
Pilotlara habire yapıyoruz
Angina sırasında çekilen EKG tanı konması için genellikle yeterlidir. İstirahat EKG si normal ise efor testi yaptırırız.
Kerem beyözellikle boyun omurgalarınızda sorun olabilir. Birlikte güç kaybı da yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir Fizik Tedavi uzmanına görünmelisiniz.