Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kalp sıkışması

kerem oktar

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Eylül 2013
Mesaj
474
Tepki
191
Şehir
kocaeli
Bisiklet
Bianchi
merhaba arkadaşlar

son bir kaç haftadır bisikletim ile yapmış olduğum antrenmanlardan sonra akşam yatarken sol tarafımda yani kalbimde sıkışma yaşıyorum henüz doktora gitmedim yapmış olduğum sporla ilgili olduğunu düşünüyorum Aynı durumu yaşayan arkadaşlar varmı acaba
 
Scudo
Kerem bey geçmiş olsun, inşallah sıkıntılı bir durum yoktur. Benim kalbimle ilgili şüphelerim vardı, check up yaptırdım şimdi içim rahat çok şükür. Bence en müsait zamanda bir kontrole gidin. Madem bisiklet sürdüğünüz günün akşamı sıkıntı oluyor, efor testini bisiklet üstünde yaparsanız herhalde benzer durum yaşanır ve tespit kolaylaşır herhalde. Doktora gitmekte fayda var, tekrar geçmiş olsun.
 
  • Beğen
Tepkiler: kerem oktar
Benim de 4-5 ay önce her nefes alışımda oluyordu sol tarafta. Hatta bi ara gülemiyordum bile. Hastanede kontrolden geçtim hiçbir şey çıkmadı. Üşütmeden olmuştur diye tahmin ediyorum ama nolur nolmaz doktora gitmekte fayda var. Tehlikeli hastalıkların belirtileri olabilir araştırdığım kadarıyla.
 
  • Beğen
Tepkiler: kerem oktar
geçmiş olsun.katılıyorum levent beye: en kısa zamanda gidin, ihmale gelmez.benim de şüphelerim vardı kalbimden.ekg, eko, kan tahlili, üst batın ultrason, tomografi hepsinden geçtim.bişey çıkmayınca huzura erdim.başka bi doktor midende büyüme var, yatarken rahatsız olmanın sebebi o olabilir, gaz var dedi akciğer röntgeninden.o dönem yemek yemeyi abartıyordum.aklınıza gelen ilk sebep değildir umarım.bişey olacaksa mideniz büyük olsun.tekrar geçmiş olsun.
 
  • Beğen
Tepkiler: kerem oktar
Kas ağrısı olma ihtimali var, umarım kalple alakalı değildir, acilen doktora görünün, büyük bir tehlikenin önüne geçmiş olursunuz.
Aritmi falan varsa göğüste baskı olabiliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: kerem oktar
Genellikle farklı sebeplerden oluyor ağrılar paniklemeyin ama kalp şakaya gelmez. İlk fırsatta doktora görünmekte fayda var.
 
  • Beğen
Tepkiler: kerem oktar
Göğüs, sol göğüs ağrısı şikayetlerinin çok az bir kısmı kalp ile ilgili oluyor. Zamanında biraz araştırmıştım, kontrolden de geçtim. Kalp için endişe verici ağrılar, genelde orta kısma doğru ani, batma, yanma şeklinde olan ağrılar. Onun dışında kas, göğüs kafesi kemikleri, mide, sindirim sistemi ağrıları göğüs ağrısına sebeb olabiliyor. Hastanın öyküsü de, kalp şüphesinde hesaba katılıyor. Spor geçmişisiniz ve tarzınız, yaşınız, ailenizde kalp rahatsızlığı, tansiyon ya da kolesterol sorunu hesaba katılıyor. Elektronik tansiyon aletlerinin bir çoğu, ritm bozuklukları konusunda uyarı yapabiliyor. Varsa onunla da kontrol edebilirsiniz. Bir de dinlenme esasında çarpıntı oluyor mu, o da önemli. Her halukarda, bir kardiyoloğa görünün içiniz rahat olsun derim. Geçmiş olsun,
 
  • Beğen
Tepkiler: kerem oktar
1. Kerem bey anlattığınız şekli ile angina dediğimiz -kalp ağrısı- olma ihtimali sıfıra yakın.
2. Engin bey, "ani, batııcı" ağrıları da kalp kaynaklı ağrılardan uzak addediyoruz.

Angina (kalp ağrısı), göğsün ortasını (sternum, göğüs tahtası)üzerinde başlayan, göğsü kaplayabilen, baskı şeklinde, şiddeti arttığında boyna ve sol omuza, hatta çok şiddetli olduğunda kola kadar vuran ağrılardır. koldan ya da omuzdan başlayanlar kol ya da omuz problemleridir.Tipik olanı efor sırasında (sonrasında değil) olur, dinlenmekle geçer. Mideye doğru olan da olur, kalbin alt yüzündeki iskemi (kanın az gitmesi) buna neden olur.

Kalbe bağlı olaylar:

-Orta yaş ve üzerinde, aile öyküsü, yüksek tansiyonu, kilo fazlalığı ya da kan yağları yüksek olanlar ve tütün kullanan erkeklerde daha fazla olmak üzere damar sertliğine bağlı kalp kasını besleyen atardamarlarda daralma olur. Bu, önemli (hayati tehlike yaratan) nedenlerden birisidir.

-Gençlerde ve sporcularda kalp kapaklarından (özellikle) aort kapağın darlığından kaynaklanan göğüs ağrısı ve ani ölüm görebiliyoruz.

Her iki durumda da kalbi besleyen atardamarlarlar olan taç (korona, coronary) damarların besledikleri kalp kası bölgesine az kan gitmesi söz konusu.
İnsan yakıt olarak şekeri kullanır (yetmediğinde karbonhidrat ve yağ) şekeri enerji olarak tüketmemizi sağlayan metabolizma zinciri oksijene ihtiyaç duymaktadır. Atardamarlar vücüdümuza şeker ve oksijen taşırlar. Yeterince taşıyamadıklarında (eforda artan kalp hızı ve kasılma gücü için daha çok şeker ve oksijen gereksinimi olur) depolardaki şeker kullanılır. ama ortamda yeterince kan yani oksijen olmayınca opksijensiz metabolizma zinciri çalışır ve bunun son ürünleri ağrıya neden olur (alarm).
Yani tipik (stabil) olan anjinada göğüs ağrısı efor sırasında olur, bir kaç dk sürer, (20 dk dan uzun sürerse myokard enfarktüsü gelişir) dinlenmekle geçer.
Anstabil dediğimiz göğüs ağrılarına ise akut myokard enfarktüsü muamelesi yaparız.

Göğüs ağrısı yapan koroner arter hastalığının doğrudan fizik muayene bulgusu olmadığı için tanının atlanmasından korkulur. Kapak hastalıklarında sadece göğüs dinlemekle tanı mümkündür.

Risk faktörleri taşıyan ve tipik anjina tarif eden arkadaşlarımız yarım saatlerini ayırıp bir hastane dahiliye ya da daha iyisi kardiyoloji muayenesi olsunlar.
Pilotlara habire yapıyoruz :)
Angina sırasında çekilen EKG tanı konması için genellikle yeterlidir. İstirahat EKG si normal ise efor testi yaptırırız.

Kerem beyözellikle boyun omurgalarınızda sorun olabilir. Birlikte güç kaybı da yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir Fizik Tedavi uzmanına görünmelisiniz.
 
Aynı durumlar bende de ara sıra oluyor. Ama çok ciddi birşey olduğunu sanmıyorum. Bol bol su için yatmadan özellikle ve günde yine bir adet elma ( yeşil öncelikli ) yemenizi öneririm.
 
  • Beğen
Tepkiler: kerem oktar
Kalp ameliyatı olmuş biri olarak yorumlarımı yazacaktım ancak Atalay Bey sağolsun, uzmanı olduğu bir konuda bizi aydınlattı.
 
  • Beğen
Tepkiler: kerem oktar
kaslarla ilgili problem olabilir, ben de de oluyor ara ara ama kaslarla ilgili bir sorun. üşütmüş olabilirsin.. ama yine de doktora görünmeyi ihmal etme.
 
  • Beğen
Tepkiler: kerem oktar
benimde sol göğsümde ağrılar oluyordu. özellikle tempolu uzun yürüyüşlerde. kardiyolojiye gittim ve efor testine girdim. Kas ağrısı olduğu görüldü. bisiklet kullanmaya ve yediklerime dikkat etmeye başladıktan sonra ağrı azaldı ve uzun süredir de ağrı hissetmiyorum. Aslında bende çok üzerinde durmazdım ama ailede kalp rahatsızlığı kronik. siz de mutlaka detaylı bir muayene olun kafanız rahat olsun.
 
atalay bey çok teşekkürn ederim elinize sağlık. Tıbbi terimlerde biraz zorlansamda yorumunuzu anladım :) akşamları evime gittiğimde rollerda yada haftasonları dışarda yaptığım antrenmanlar biraz yorucu geçiyor. Antrenmanlar sırasında, yokuşlarda nabızda artış ve zorlanma yaşıyorum normal olarak ama bu kalp ağrısı yapmıyor. Ancak antrenman yaptığım günün gecesinde yatarken bu rahatsızlığı hissediyorum kendimce aklıma gelen acaba ritim bozukluğumu yaşıyorum sorusu olmuştu! Ailemde ise çok şükür kendimde kronik hiç bir rahatsızlık yaşamadım ama aile dersek başta şeker hastalığı olmak üzere kolestrol kalp ve tansiyon kendi ailemle birlikte yakın akrabalarımda da mevcut :( Hastanelere gitme konusunda da biraz tereddütteyim :) doğru doktoru bulana kadar bir çok hastaneye gitmek zorunda kalıyoruz. Ve ilaç sektörü okadar büyük bir sektör ki hasta, doktorun karşısına 'hasta' olarak değil sektörün kobayı olarak karşısına çıkıyor.
 
tşk ederim mustafa bey ben bisikleti hobi amacından çok spor amaçlı kullanmaya gayret ediyorum yüksek nabızda uzun süre bisiklet sürmek ortalama hızı zaman içerisinde arttırabilmek ve yokuşlarda güçlenebilmek için çalışıyorum Ancak bankacıyım mesai saatlerimden dolayı vaktim çok sınırlı oluyor. Bunun vermiş olduğu düzensizlik yüzünden ritim bozukluğundan endişeliyim forumdaki arkadaşlarımızın bilgi ve tecrübelerini dikkate alarak en yakın zamanda efor testi ve EKG ya gireceğim
 
@kerem oktar
Kerem bey endişelerinizde ne yazık ki tamamen haksızsınız diyemiyorum.

Uygulanmakta olan Dünya Bankası tarafından dayatılmış olan sağlık politikası (Managed Health Care- Sağlıkta Dönüşüm Yasası), hastaya sizin kobay dediğiniz, nazikçe, "performans" dedikleri ama aslında sağlık sektörünün metası olarak bakmakta ve insan canından kar etmeyi amaçlamaktadır.
Sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir olabilmesi için bir bedel karşılığı (vergi + sigorta) olması başka şeydir; kar amaçlı olması başka. Kar etmenin sonu yoktur!

Söz konusu durum özel, devlet (yeni ismi Kent), ve eğitim hastaneleri dahil tüm sağlık kurumları için geçerlidir. Kar etmeyen kurum (ya da kadrolar) kapatılıyor, en azından kar ettirmeyen doktorlar kapı önüne konuyorlar. Manavgat (yerleşik nüfus 80 000, bu sayının sezonda 250 bin olduğu söylenir) Devlet (Kent) hastanesinde iki Kardiyoloji ve bir Kalp Damar Cerrahisi kadrosuna atanma yapılmıyor! Nedeni 80 km mesafedeki büyük Antalya Kent hastanesinin doluluğunun (karlılığının) sağlanabilmesi için günübirlik rotasyon görevlendirmeleri ile ilçe hastalarının kent merkezine yönlendirilmeleri ve hatta götürülmeleri. Bunların bir kısmı Kent hastanesine götürülürken bir kısmı hanutçuluk marifetiyle özel hastanelere taşınıyorlar!

Biliyorum, ifadeler şık değil ama tamamen gerçek. İnsan, insan yaşamı meta olmuş durumda.

Peki sistem hiç mi hastayı düşünmüyor. Şöyle yapıyor.
-Öncelikle, hekimlere ZORUNLU mal praktis sigortası yaptırarak, resmi-kurumsal yükümlülüklerinden kurtuldu. Hekimler, ve sigortaları sorunları göğüslesinler. Parasal olarak mümkün olsada 2013 yılında 13 bin, yani ayda binden fazla hekimin darp edilmesi bundandır.

-Hastalıklar, kılavuzlar tarafından belirli formatlara sokularak, tedaviler standartlaştırıldı. Çok sık görülen (bu başlıktaki kalp hastalığı-enfarktüs gibi) durumlar pek kolay atlanmıyor. Hatta sağlıklı olma olasılıkları yüksek olan kişiler de mutlaka bir şekilde tanı zinciri içine alınıyor. Bu sarmala girmeyi red edenlerin tüm sorumlulukları kendi sırtlarına yükleniyor.

-Sağlık kuruluşlarına erişim kolaylaştırılıyor. Hatta diyelim, Uşak ta kalp kriizi geçirdiniz, merkezden taranarak yoğun bakım yatağı Trabzon da bulunsa da oraya kadar ambulans helikopter, uçak ile taşınıyorsunuz. Sonra, vefat ederseniz yakınlarınız gelip cenazenizi alıyorlar ya da sağlamsanız, geğirip ağrınız geçtiğinde otobüsler dönüyorsunuz.

- Şikayet kanalları açık. Ama sadece hekim ve yardımcı sağlık personeli şikayet edilebiliyor.

Doğru hekim ve kurum aramayın. Sistemde nereye giderseniz gidin, karşılaşacağınız sağlık muamelesi standart, kar edilmesi gereken bir ürünsünüz. Otelcilik hizmeti farklı olabilir.

You Tube açık olsaydı bu konuda bir öğretim üyesi arkadaşımızın bir toplantıda yaptığı sunum linkini verirdim ama şu an için nafile!
 
@Atalay Mete

Siz yine de linki verin. Birçoğumuz Youtube'a girebiliyoruz.
 
Atalay bey ilk once etraflica bizi aydnlatdiginiz icin size tesekkur ederim. 20 gun once bana da coronary artery spasm dedigiyimiz teshis konuldu ki bunuda 3 prodesyonel doktor ayri ayrilikda dogruladlar( Anjio grafiden sonra) . Bende spordan sonra ve sirasinda ozellikle kalp atislari 150 rpm i kecince gogusde yanmalar oluyor ( ben bunu akciger sanoyordum lakin kalpmis yeni oyrendim). Bu yanmalar yukarida sizinde belirtidiginiz gibi dinlenince geciyor . Ilaveten bende nefes catismamzaligida oluyor ciyerlerime sonuna kadar hava alamiyorum, yalniz 15 km bisiklet kullanica sanki ciyerler aciliyor. Bu durumda nasil bisiklet kullanmaliyim ve nelere dikkat etmeliyim? Onceden tesekkurler
 
Atalay bey çok teşekkür ederim buradan yanlış olan şeyleri bilsem de teleffuz edip sizin gibi yazamazdım. Ne yazık ki ülkemizde insanlarımızın hatta okuyan insanlarımızda yadsınamayacak çoğunluğuda dahil olmak üzere cehalet içindedir. Ve işin kötü yanı insanlar cehaletlerinin farkında olmamasını bırakın kendilerini alim hatta az kaldı süper zekalı olduklarına inandıkları anlamsız bir özgüven içindeler. Bu ülkede neyi neresinden tutarsak elimizde kalıyor. Şuan neyi neresinden anlatacağımı şaşırıyorum. Siz anladığım kadarıyla doktorsunuz ve bu alanda bilgilerinizi çok güzel icra ederek anlatabiliyorsunuz ben ise ticari finans ve mevzuat alanında kendini yetiştirmeye çalışan bir insanım. Ülkemizde ki bırakın siyaseti hükümeti, Devletin her kadrosu ve halkın kendisi, yaptıkları icra ettikleri her şey aşağıdan yukarı, tepeden aşağı yanlış! Bu söylediğim saçma gelebilir ancak şöyle anlatayım; Tarım için o kadar elverişli toprakları olan bölgelerimiz var ki o bölgeleri devlet istimlak ediyor ve Organize Sanayi bölgelerine çeviriyor o bölgelerde çıkan topraklar için bazı merciler inceleme gerçekleştiriyor çıkan toprağın çok değerli olduğunu verimli toprakların binlerce yıl içinde oluşa geldiğini ifade edip hafriyat sonucu çıkan toprağı tarım alanında değerlendirilmesi için girişimlerde bulunsa da sonuçsuz kalıyor. Keza bu merciler kendi imkanları ile söz konusu toprakları köylünün tarlalarına döktükleri için ciddi anlamda parasal cezalarla karşılaşıyorlar. Başka bir alanda eğitim öğretim kısmına hiç girmek bile istemiyorum yıllarca atanamayan branş öğretmenleri var ancak okullarda da bi o kadar açık olmasına rağmen atanamıyorlar. Tabi ülke yönetimindeki insanların yakınları ve istedikleri insanların kpss de aldıkları puanın hiç bir önemi olmaksızın atamaları yapıldığı gerçeğine çoğu insan inanıyordur ama ben bizzat şahit oldum. Konuyu biraz dağıtmış oldum ama kusura bakmayın. sağlık sektörü çok büyük bir handikap arka planda ilaç şirketlerinde yaşananlar sağlık malzemeleri araç gereçlerinin ticareti işin içinde dönen yolsuzluklar gerçi yolsuzluk kelimesi ülkemizde gayet meşru bir kavram havayı solumak kadarda normal bir eylem :) saygılarımı sunuyorum arkadaşlar
 
@cenkduran

Benim internet erişimimde mümkün değil. ama "Sağlıkta Dönüşüm, Prof Dr Cenk Yücel Bilen" diye arattırırsanız ilk çıkan görüntü. Kendisi Hacettepe Ü. Öğretim üyesi, videodaki sunumda gene öğretim üyelerini bilgilendiriyor. Çok kısa değil, sabırla sonuna kadar izlemenizi öneririm.

@ilkin
İlkin bey, koroner spazmı olarak adlandırdığınız şeyin anjiografi ile nasıl tanı aldığı konusundaki tahminim, anjiografide koroner damarlarınız normal olarak görüntülendi, doğru mudur?
Eğer koroner damarlarınız normal olarak değerlendirildi ise koroner spazmı tanısı nasıl kondu, onu bilmemiz gerekir. Örneğin istirahatte ya da efor testinde anormal ECG bulgusu mu var? (Aritmiyi kasttetmiyorum).
Kalbin çok hızlı atmasının bir çok nedeni olur. Organik kalp hastalıklarından tutun fonksiyonel kalp rahatsızlıklarına, aşırı kilo ve fit olmamaya kadar.
Kalp çok hızlı attığında iskemi dediğimiz ve göğüs ağrısına neden olan durum gelişir. Kalbin hızlanması ancak diastol dedğimiz gevşeme süresinin kısalması ile mümkün olur. Koroner akım diastolde (bütün vücudun aksine) olduğu için kısalan süre içinde içinden ihtiyaç için yeterince kan geçmeyince kalp adalesinde yeterince oksijen kalmayacağı için ağrı gelişir.
Bu durum tamamen zararsızdır denemez. Bu tür taşi-aritmilerin de engellenmesi gerekir. Öncelikle neden bulunmalı. Organik kalp rahatsızlığı ise o , fonksiyonel (hormonal, kansızlık, vs) ise o, ya da tamamen sebepsiz bir aritmiyse sadece o aritmi tedavi edilmelidir.

Bütün bunlar yapılmadan efor gerektiren işleri önermiyoruz.
 
Kerem bey enseyi karartmayalım :) Her birimiz kendimize düşeni ahlak normları içinde, layık olduğu şekliyle yaparak en azından söz söyleme hakkına sahip oluruz.
Aymaz bir iyimserlikten söz etmiyorum. Örneğin biz hekimler, şu anda Hipokrat yeminize aykırı olarak sağlıktan kar etmek amacına hizmet ederek- suç işliyoruz. Ancak bunu yasal çerçeve altında ve top yekün yapmakta olduğumuz için suç kabul edilmiyor.
Şu anda ne hükümette ne de parlamentodaki diğer partilerin programlarında farklı bir öneri olmadığı için mevcut sorunları her platformda dile getiriyorum ki vatandaş neyin ne olduğunu bilerek tartabilsin.
Her ne olursa olsun toplum ilerliyor. Dediğim gibi, enseyi sakın karartmayalım.
 
Geri